Бързото избиране на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор е оставило съмнение, че парламентарно представените партии търсят начин „да назначат свой човек на стола на главния прокурор“. Така президентът Румен Радев коментира решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да избере Сарафов за и.ф. главен прокурор ден след освобождаването на Иван Гешев.

„Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта“, каза държавният глава.

Според него цялото общество трябва да следи изключително внимателно действията на Сарафов и да упражнява контрол заради начина, по който беше избран. Радев припомни, че той не е минал през процедура, в която да бъдат обсъждани задълбочено професионалните му и морални качества, а президентът не е подписвал указ за назначението му.

„В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюнктура да остане за неопределено време на поста“, подчерта Радев.

Президентът коментира и защо е подписал указа за освобождаването на Иван Гешев, без да чака Конституционният съд да се произнесе по въпросите, отправени към него, свързани с мандата на ВСС и със законодателните промени, предвидили главният прокурор да се освобождава вече с 13, а не със 17 гласа.

„Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме – месец, година? Сезирането на Конституционния съд все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно – изтеклият мандат не ограничава правомощията“, заяви държавният глава.

Той беше попитан и какво мисли за заявката на досегашния главен прокурор Иван Гешев да се занимава с политика, като посочи, че всеки има това право, но зависи с какъв капитал влиза в политиката.

„Мисля, че ако г-н Гешев за тези три години не беше държал тези дела на трупчета и да опитва сега за три седмици да събере нужните доказателства, сега можеше да има много по-голям капитал“, заяви още Радев.

Премиерът: Във ВСС да се замислят за какво работят

Премиерът Николай Денков заяви, че членовете на ВСС трябва да се замислят за какво работят, когато правят избори на ключови позиции в съдебната система.

„Задължение на съдебната власт е да осигури доверие в това, което прави. Събитията през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието, че накрая ще дойде справедливостта, или продължаваме още от същото“, каза Денков.

По думите му ВСС трябва да избира най-качествените хора – както по отношение на експертността им, така и за притежавания от тях морал.

„Дали го е направил, не се наемам да преценя“, отбеляза акад. Денков. Той беше категоричен, че нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си.

„Решенията се взимат от ВСС. От друга страна обаче, всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят становището си по темата“, допълни премиерът.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
24 юни 2023 9:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 17:18
Гост

Радев се опитва да се вклини в съдебната власт и първа е прокуратурата. Назначаването на неговия зам. министър за зам.главен прокурор е доказателство за това. Да се готвят съдиите.

Сарафов х Радев = радост2
Сарафов х Радев = радост2
20 юни 2023 14:15
Гост

Радеви вълнения vol. пореден. Вчера казал, че в държавата имали по-важни неща от това кой щял да заема най-силния властови пост. Днес отново се чуди какви лупинги да направи нашият летчик само и само да не каже лоша дума за Сарафов. Радост се лее, мили приятели, радост на квадрат!

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 18:16
Гост

Над 90 % от хората им дреме кой ще е гл.прокурор щото беднотията, най- вече извън големите 3-4 града е голяма и няма никаква перспектива за сносен живот. Това има предвид Президента и е прав. Другото са общи приказки и пол. шикалкаване.

Сарафови Попови докогааа
Сарафови Попови докогааа
20 юни 2023 14:05
Гост

Някой лошо юридич1ески съветва пилота. Или пък се прави на ударен. Що избърза с Гешев. Можеше да си изчака КС. Глупост е да прави аналогия за Конституционни решения. Това не е сложно и се знае, че не може. Явно друг е мотива за освобождаването на Гешев. ако го беше задържал . щяха да излезат доста неща държани през годините. По- добре късно, отколкото никога. сега вече никога всичко ще потъне в Сарафското блато, което вони отдаван в съдената власт.

Георги Ат.
Георги Ат.
20 юни 2023 13:43
Гост

Президентът толкова се изложи – от борец срещу статуквото, стана основна част от него! Гешев му върна назначаването, протестираше срещу Бойко, Шиши-Миши и останалите, а днес: айде да не вдигаме толкова шум за Сарафов, че ще изляза преждевременно пак на химна в НС …

Човек
Човек
20 юни 2023 13:20
Гост

Политиката си е политика, правото – право. Да оставим правото на КС и юристите. Действително има решение на КС за Инспектората, но за мен лично не може по аналогия да се приложи и за този казус. Странно е, че и юристи коментират и правят правни изводи, без да има още и по допустимостта произнасяне.
Казват, че тълкуването се правело от административните органи, какъвто е ВСС. Да, но когато случаят пряко касае компетентността на органа, има необходимост тълкуване. Тоест чака се Кс.

скуби ду
скуби ду
20 юни 2023 13:28
Гост

Който не може да тълкува, чака КС да се намъдрува. Други могат да тълкуват и да вземат правилни управленски решения, поради което не им се налага да чакат. Пример – отстраняването на Гешев. Сарафа е страши зам. гл. прокурор и като такъв, при липсата на титуляр, следва да изпълнява функциите на гл. прокурор с всичките му правомощия – аналогия от чл.168, ал.7, изр.2 от ЗСВ. Решението на ПК на ВСС е един вид констатация на това обстоятелство – за сведение на мат’ряла, защото ако няма кой да подпише ведомостите за заплатите например, ще изреват всички прокурорчета и служителчета по веригата…… Покажи целия коментар »

Съдебни войни по пловдивски .. kали Баце
Съдебни войни по пловдивски .. kали Баце
20 юни 2023 13:54
Гост

То заместник на Гешев си имаше. Така че не дрънкай глупости като не разбираш. Това си е ход , с който се търси удобният , най- удобният и верен изпълнител на статуквото. Някой , който е част от това статукво. Самият факт , който изтъкваш, че Саравоф е най- старши е показателен и доказва, кой е бил през цялото време машата на статуквото от 2013 зам. главен , а преди това най- големия шев на Апенативна спец прокуратура.

май ти си този с глупостите
май ти си този с глупостите
20 юни 2023 14:08
Гост

С отстраняването на Гешев, отпада действието на заповедта му за определяне на заместник и такъв по право е Сарафа. Айде сега прочети пак какво съм написал, преди да се изхождаш неподготвен по темата. Никой не е отнел правомощието на Пленума на ВСС да определи друг И.Ф. Всичко останало е дървена философия и създаване на драми.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:19
Гост

Нищо няма да направи с делата на трупчета

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:19
Гост

Нямам думи направо. Вместо да кажеш, че този е вреден…

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:18
Гост

Алабализми да ръсите ви е най-добре на вас

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:18
Гост

Абе чакай ти да свърши работа

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:18
Гост

Радев, нали ти е ясно защо Сарафов е сложен там

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:17
Гост

Нищо няма да направи

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 13:17
Гост

Простаци

Геро
Геро
20 юни 2023 12:52
Гост

Само си чешат езиците с корупцията по високите етажи на властта.

Ласло
Ласло
20 юни 2023 12:52
Гост

И после ще ми казват, че не са политически зависими!

Заки
Заки
20 юни 2023 12:53
Гост

За това сигурно не пипнаха Шиши, Боко и сие. 🙂

ударен самолет
ударен самолет
20 юни 2023 13:58
Гост

някой чешат и другите неща. кво се прави на ударен самолет и този и той е част от шарлатаните . Едните шарлатани а другите шейтани

Петров
Петров
20 юни 2023 12:43
Гост

Добре отваря темата за делата на трупчета. Ама защо по-рано не потърсиха отговорност от главния?

Красимир
Красимир
20 юни 2023 12:43
Гост

Факт е, че нито Гешев, нито Сарафов стават за този пост.

Любомир
Любомир
20 юни 2023 12:54
Гост

Нито заместничката на последния, който я уреди просто на този пост.

кака Мара
кака Мара
20 юни 2023 13:59
Гост

юридическата Буля Мара от завършила право в ПУ (Ц)

Ники
Ники
20 юни 2023 12:38
Гост

За пореден път слагат свой човек на стола на главния прокурор.

Лозан
Лозан
20 юни 2023 12:39
Гост

И с Гешев беше така. Докато слушаше им беше удобен, а после му намериха цаката.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 юни 2023 12:26
Гост

От военен трудно може да очакваш нещо различно от „буквално четене“ на закона и практиката на КС, но така или иначе причината е на друго място – президентът, подобно на Възраждане, просто иска да гледа сеира в НС и как парламентарните групи на ППДБ и ГЕРБ се самоизяждат.

Симо
Симо
20 юни 2023 12:40
Гост

Обаче е нпълно прав за практиката „политически фигури да се доизперат взаимно“.