Бившият главен прокурор Иван Гешев напусна съдебната система.

Той публикува свое изявление, в което обявява, че е подал оставка като прокурор, но обещава да продължи битката си „с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.“

„Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства. Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“, казва Гешев.

Той казва още, че борбата на прокуратурата срещу „престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери“ е довела до  безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес, както и до промени в закона с цел на бъде отстранен.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за елементарно приличие„, изтъква още бившият главен прокурор.

Според него в момента всички се намират на кръстопът, във време разделно: „Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България. Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим. Изборът е на всеки от нас„.

На 12 юни с 16 гласа „за“ и четири „против“ Висшият съдебен съвет гласува за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор заради нарушение на етичния кодекс. Поводът беше използвания от него израз „политически боклук“ на брифинг на 15 май.

На 15 юни президентът Румен Радев издаде указ за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1. Ден по-късно ПК на ВСС определи Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

На извънредно заседание днес Прокурорската колегия разгледа две заявление, подадени от Гешев, и докладвани от председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов. Той обясни, че в петък във ВСС е постъпила молба от бившия обвинител №1, с която иска да бъде възстановен във Върховната касационна прокуратура.

Тази сутрин обаче е пристигнало ново писмо, както го нарече Дамянов, в което Гешев отбелязва следното: „На 15 юни депозирах молба за преназначаването ми на длъжност прокурор във ВКП, провокиран от желанието си да продължа да работя като прокурор предвид дългогодишния ми стаж в органите на съдебната власт. С оглед актуалните събития, начина на тълкуване и прилагане на Закона за съдебната власт и опита за дискредитиране на постигнатото от прокуратурата, не желая да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих в процедурата по отстраняването ми като главен прокурор пред Пленума на ВСС, при явно нарушение на Конституцията и практиката на ЕСПЧ, вече е реалност. Предвид това не желая да бъде назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“.

Прокурорската колегия единодушно прие за сведение заявлението на Иван Гешев.

 

Очаквайте подробности

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
24 юни 2023 9:50
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Боклук или ДА ?
Боклук или ДА ?
20 юни 2023 8:15
Гост

Какво може да направи обикновено НС за да ограничи вождистките напъни на Радев и всеки друг президент? Може да ограничи пълномощията на служебните недоразумения през закони. Закони, които дават право на правителството на пРезидента да прави кадрови промени както сред дипломатите/външна политика/, така и в силовите ведомства, а и във вътрешната политика като цяло.

Естествено, Думник, новата Дума, не мъцва изобщо по въпроса. Фокусира ви в светлината на идващия влак в тунела – премахване на главпрока, служебно правителство и подобни глупости.

п.с. Коментарът ми е сугестиран от Борислав Цеков – „Конституционни промени и „обикновено“ НС“

Големият "играч" го наиграха!
Големият "играч" го наиграха!
19 юни 2023 21:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
За протокола
За протокола
19 юни 2023 23:36
Гост

Той и Бацунята ще го последва.

Плодове на къде-къде по-големи играчи заминаха в небитието – СФРЮ.

Хуйло
Хуйло
19 юни 2023 20:07
Гост

Поне да беше арестувал Путин…

За протокола
За протокола
19 юни 2023 23:33
Гост

Никога не е късно да станеш за резил.

Но колкото си по-тъп, толкова по-бързо се случва.

Ужас
Ужас
19 юни 2023 18:50
Гост

Сега кандидат за депутат от ГЕРБ ли ще е? Впрочем и Милко Момчев подаде оставка като прокурор в СГП. Не знам защо

Пешо
Пешо
19 юни 2023 19:59
Гост

Гешев е лъжец,измамник,далавераджия и търгаш. Да е ясно и да се запомни.

За протокола
За протокола
19 юни 2023 17:54
Гост

Ми така де. Място вътре за него няма и не трябва да има!

Проблемът е друг. А останалите 99% гешевтари в системата – не само прокурори, а съдии и следователи?

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
19 юни 2023 17:11
Гост

Хм- на негово място, аз бих направила същото като него, въпреки, че се отвращавам от политиката- с техните / политически/ камъни, по техните / политически/ глави чрез политически решения…Важното е, че политиците трябва да разберат едно нещо- ИМА категория граждани, които не се поддават на политическите им манипулации и лъжи. Общо взето, юристите сме част от тази категория граждани поради спецификата на професиите ни. Няма как политик да ме гледа нагло в очите, и да ме лъже, че ей така- сменяме Гешев и край- настават цветя и рози в България, а от реките потичат мед и масло…

Толчо
Толчо
19 юни 2023 16:31
Гост

Не академията, а факултета. При нас има такава приказка: Който не става за нищо – става полицай! Да се огледаме …

Доктор
Доктор
19 юни 2023 16:29
Гост

Плача и страдам !

72525
72525
19 юни 2023 23:09
Гост

Кофти ли ти е?

отврат
отврат
19 юни 2023 15:57
Гост

Алооооу?!Какви 30 години стаж имал каскета, като прокурор?
Я пак смятай, ама без милицията и академията!

От всеки каскет свирка не става!
От всеки каскет свирка не става!
19 юни 2023 15:34
Гост

Ето го новоизлюпеното „Дуче“ или по-скоро българското му превъплъщение „дудуче“ с партия ОПБ-обединен политически боклук!

Дддд
Дддд
19 юни 2023 15:18
Гост

В България най лесно се махат глави когато някой не е удобен! Ние българите сме царе в това!

Дддд
Дддд
19 юни 2023 15:16
Гост

Много жалко! По добре той отколкото онзи подмолен Сарафов! Нямам думи!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 15:19
Гост

Факт!

Всичко се връща!
Всичко се връща!
19 юни 2023 15:07
Гост

Важното е кога ще влезе в системата на затворите, като клиент!

ПОЗОР!
ПОЗОР!
19 юни 2023 14:59
Гост

И света да напусне, пак е малко. В тълковен речник на българския език, до думата „тъп“ трябва да стои снимка на Иван Магнитски!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 14:22
Гост

осемте джуджета се събраха и решиха. За 15 минути освободиха и преназначиха 3 -ма зам.главни прокурори и назначиха един. Освободиха и Гешев. По бързо гласуване съм виждала само през комунизма в НС, където видни колхозници и герои на социалистическия труд гласуваха закони за по-малко време. Отврат.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 14:08
Гост

Бай Ставри, прибери си вересиите!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 13:48
Гост

Заседанието свърши. Гласуваха всичко с изключение оставката на Гешев. Заявлението му приеха за сведение. Явно ще го тричат.

Щерев
Щерев
19 юни 2023 13:26
Гост

Не е голяма загуба за съдебната система.

До къде я докарахте....
До къде я докарахте....
19 юни 2023 13:24
Гост

Прокурорска колегия се поддава очеизвадно на политически натиск и услужват на „банкята“, по очевидно не може да е. Нали Оги 😉 ?

Гешев е клоун
Гешев е клоун
19 юни 2023 13:21
Гост

Както едно време казваше, че няма да е гл.п. и стана, така преди 2 седмици каза, че живота му е минал и ще мине в прокуратурата и за него било обидно да му се предлага да става политик… Явно пак е размислил тоя доказан, по емпиричен път, лъжец. ГЕШЕВ БЕШЕ Е И ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ ПОЗОР! ЗАТВОР! Към момента лицето Гешев е разследвано лице и в негов стил следва да му се заяви „нас защитните тези на обвиняемите не ни интересуват“

RRR
RRR
19 юни 2023 13:13
Гост

1. Как се подава оставка от пост, който обективно не заемаш, тъй като не си възстановен официално !?!
2.Указите на президента са ненормативни актове, пораждащи правно действие от момента на подписването им, а не от момента на обнародването им в ДВ, следователно двама главния прокурори по едно и също време, не са налице.

Поради множество подобни действия по време на мандата, основателни водещи до проблеми с компетентността, г-н Гешев е там, където е.

Георги Ат.
Георги Ат.
19 юни 2023 13:02
Гост

Смешник!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:58
Гост

Кой сега ще е виновен!

Въпрос
Въпрос
19 юни 2023 12:52
Гост

Да не са подчинили законодателно прокуратурата на следствието? Изпълняващи длъжността главен и единствен заместник-главен – следователи?!?

Слави
Слави
19 юни 2023 12:45
Гост

Айде и Сарафов взе да си пробутва хората.

Шекспир
Шекспир
19 юни 2023 12:46
Гост

Класика в жанра.

До къде я докарахте....
До къде я докарахте....
19 юни 2023 13:23
Гост

Да, тая калинка бе слаб зам. министър и понятие нямам как и защо се е стигнало до неин избор за подобна позиция.

Сънчо
Сънчо
19 юни 2023 12:42
Гост

Гешев, отново говориш колкото да не заспиш.

Огнян
Огнян
19 юни 2023 12:40
Гост

Сега пък ще решава политическите проблеми! А до скоро се правеше, че не е обвурзан политически.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 17:32
Гост

Не става ясно към коя политическа партия ще се присламчи.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:39
Гост

Mnogo hora shte glasuvat za Ivan Geshev. Siguren sym.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:36
Гост

Пак се опитва да се направи на тарикат и да лапне като за последно 20 заплати по 14 бона. Няма оставка Каскет. Няма заплати. Вече не си прокурор. Уволнен си дисциплинарно.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:36
Гост

Прокурорската колегия спрете се бе. Какви са тия безумни назначения. Тотален преврат.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:33
Гост

Това минава границата. Толкова ли няма прокурори, та ще назначава следовател. Сещайте се колко го харесват прокурорите.

Симо
Симо
19 юни 2023 12:48
Гост

Tипичен ченгесар.

Таралан Кольо от село Стойките
Таралан Кольо от село Стойките
19 юни 2023 12:10
Гост

Неуважаеми Сарафов,

Само да ти кажа, че Мара, в качеството ѝ на заместник-министър на правосъдието, не изпълнява съдебни решения!!!
Мога и с факти да ти говоря. Искате ли???

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 12:05
Гост

Защо неговият слог ми напомня на един патриотар-политик, който дълги години бе водещ на забавно телевизионно предаване? Конкуренцията е благо за „потребителите“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юни 2023 12:03
Гост

Еми, за всеки влак си има пътници, жалко обаче, че вече ще говори повече като политик, отколкото магистрат, защото първия вид с лопата да ги ринеш.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 14:07
Гост

Той винаги е говорил като политик

Кънчев
Кънчев
19 юни 2023 11:58
Гост

Глупости

Манол
Манол
19 юни 2023 11:57
Гост

Сега ще започне едно протяжно влачене по телевизиите да обяснява колко е добър.

Страпонска
Страпонска
19 юни 2023 11:57
Гост

Всичко е ясно и кристално. Докато ти плащаше Борисов ти не се опълчи на него, сега вече е друго

Бонев
Бонев
19 юни 2023 11:57
Гост

Ако толкова ти пукаше да не се краде, щеше да си повдигнал обвинения над Борисов, когато беше арестуван. Но не, вие го пуснахте без да му повдигнете каквито и да било обвинения. Защото още ти беше шеф.

Шулев
Шулев
19 юни 2023 11:56
Гост

Ти беше една маша в ръцете на политиците, които са корумпирани и крадат от народните пари

Йорданов
Йорданов
19 юни 2023 11:56
Гост

Така се бори с кражбите през последните две години, че никой гражданин не разбра.

Угрински
Угрински
19 юни 2023 11:55
Гост

Няма да ни липсваш много

Руменов
Руменов
19 юни 2023 11:55
Гост

Ако 30 години си се борил с корупция и кражби, защо прие поста от Бойко Борисов? Който предимно краде и превърна това в национална политика?

Пионки нещастни!
Пионки нещастни!
19 юни 2023 11:49
Гост

Явно, чрез Павлова чиято креатура е, ДПС ще продължава да командва в прокуратурата! Отново подигравка с прокурорите е да им натресат политическо обвързано лице и то следовател без ден стаж, като прокурор, също като Цветанова за зам. главен прокурор!

Сарафов х ВСС = радост2
Сарафов х ВСС = радост2
19 юни 2023 14:11
Гост

А прокурорите си мълчат. Поемат си радостта и се радват. Докато има радост, ще им го „набиват с 200“. Като нямат гръбнак, така ще е. Какво ще стане, ако се вдигнат? Ще уволнят всичките ли 2000 човека ли? Ще образуват 2000 дисциплинарки ли? Ай стига глупости. Нарича се заучена безпомощност. Въпрос на чест и достойнство е, което очевидно сред прокурорската гилдия липсва.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 17:48
Гост

Уточнение, има прокурорски стаж в СГП

Гешев - КонсерваторЪТ:
Гешев - КонсерваторЪТ:
19 юни 2023 11:48
Гост

„Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Бог да пази България!“

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14721563

цивилист
цивилист
19 юни 2023 11:45
Гост

Още един СПАСИТЕЛ на българския народ е се нареди на опашката. Вече са по два за лев.

Сарафов х ВСС = радост2
Сарафов х ВСС = радост2
19 юни 2023 11:40
Гост

Време е за нов Гешев проект 😀 😀 😀 😀 Този е за програма за защитени свидетели. Но тъй като вместо „мъж от македонския край“, се оказа просто страхлив шут, влиза в политиката.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 11:36
Гост

ще.прави партия. Ясно е!!!