Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) определи директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Решението беше взето с 8 гласа „за“. Против гласува само Пламен Найденов. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

С мотив да се защитят особено важни държавни интереси, ПК на ВСС гласува и предварително изпълнение на решението си.

Кой е компетентен да определи и.ф. главен прокурор

Извънредното заседание на ПК беше свикано, след като президентът Румен Радев издаде вчера указ за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

Темата, която най-напред беше обсъдена днес, е кой е компетентният орган да определи изпълняващ функциите главен прокурор – Пленумът на ВСС или колегията.

Както е известно, сред членовете на съвета има разногласия по въпроса. Едната теза изложи днес пред медиите Атанаска Дишева, която на влизане в сградата на съвета, каза следното: „Идвам с намерението да участвам в заседание на Пленум на ВСС, защото считам, че изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума на ВСС. Аз съм убедена, че ако решението вече е взето, то ще бъде взето и на Пленума, но все пак е добре публично да бъдат изречени и обратни становища„, заяви Дишева. По думите ѝ, скоростното развитие на казуса налага извод, че се цели много бързо слагане на човек по неясни правила.

Ние не знаем колко дълго този временно изпълняващ ще бъде на тази длъжност„, посочи още Дишева. Според Атанаска Дишева не е целесъобразно за и.д. главен прокурор да бъде избиран и някой от досегашните му заместници. „Ако някой от тези петима заместници докаже, че той се разграничава от поддържана досега политика на главния прокурор, би могло да се гласува и за него, е моето лично становище“, допълни Дишева, като подчерта обаче, че Сарафов, макар и да се е разграничил от Гешев, той му се е и извинявал за тази си позиция.

В началото на заседанието на Прокурорската колегия обаче колегите ѝ застъпиха обратната позиция.

Огнян Дамянов изтъкна, че процедурата за определяне на и.ф. главен прокурор не е огледална на тази за избор на титуляр, защото не се изпраща предложение до президента за издаване на указ.

Той цитира чл. 168, ал. 7 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при отстраняването на административен ръководител, с решение на съответната колегия функциите му се поемат от един от неговите заместници или магистрат, определен по старшинство.

Законът очертава рамките кой е компетентният орган и това е Прокурорската колегия. Тя определя и кръга на лицата, които могат да изпълняват тази функция – досегашните заместници и ние трябва да определим един от заместниците“,  каза Дамянов.

Калина Чапкънова застъпи същата позиция: „Длъжни сме да се съобразим с разпоредбата на чл. 30, ал. 2 от ЗСВ, която точно и ясно регламентира правомощията на ВСС. В т. 6 е изрично упоменато какво е правомощието на Пленума по отношение на главния прокурор – а именно да направи предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор. Ние сме в положение на една процедура, при която съответно актът на ВСС се явява един подготвителен акт, а финалната част от процедурата е решението на президента по предложение на Пленума на ВСС. Дали сега сме изправени пред огледална процедура? Категорично не застъпвам тази позиция. Ние сме в хипотеза на избор на изпълняващ функциите главен прокурор до избор на нов главен прокурор. Този колега няма да може да участва в заседанието на Прокурорската колегия, нито на Пленума, не може да упражнява и други правомощия, присъщи на главния прокурор, например да сезира Конституционния съд“. Допълни, че най-близката норма е чл. 168, ал. 7 от ЗСВ и колегията трябва да избере един от заместниците на главния прокурор.

Стефан Петров обобщи дискусията така: „Прокурорската колегия се обединява около становището, че е в хипотезата на чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ – т.е. до встъпването в длъжност на нов административен ръководител неговите функции се изпълняват от определен от съответната колегия на ВСС заместник. След като установихме, че сме в тази хипотеза, да видим чл. 168, ал. 7, изр. последно от ЗСВ – при отстраняване от длъжност на административния ръководител функциите на административен ръководител до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на ВСС, а при липса на заместник – от съдия или прокурор, определен по старшинство“.

След това Петров изтъкна, че в случая има няколко заместници на главния прокурор. Това са Борислав Сарафов, Даниела Машева, Десислава Пиронева и Красимира Филипова.

Кой заместник да бъде определен за и.ф. главен прокурор?

Те бяха представени от Огнян Дамянов, който е председател на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК).

Преди да стори това обаче Дамянов заяви, че винаги ще има съмнения към решението, заради това ПК трябва да посочи критерий, по който ще избере временен обвинител №1.

Правилната позиция е да се опрем на закона, макар той да не казва изрично, че изпълняващ функциите се избира по старшинство. Когато няма определен заместник, винаги се определя такъв по старшинство“, поясни Дамянов.

После се спря на чл. 237 от ЗСВ, който казва как се определя старшинството: първо от длъжността, която заема в съответния орган на съдебната власт; при равни длъжности – от притежавания ранг; при равни длъжности и ранг – от продължителността на прослуженото време на същата длъжност; при еднакво прослужено време на същата длъжност – от продължителността на прослуженото време на други длъжности като съдия, прокурор или следовател.

Дамянов посочи, че длъжността и на четиримата е еднаква – те за зам. главни прокурори, рангът също е еднакъв, затова трябва да се гледа третият критерий, а именно продължителността на прослуженото време.

И посочи, че Борислав Сарафов е зам. главен от 2013 г., а от 18 декември до момента е директор на НСлС и зам. главен по разследването.

Десислава Пиронева и Красимира Филипова за заместници от 30 януари 2020 г., а Даниела Машева – от 9 юли 2020 г.

Следвайки критериите по чл. 237, Борислав Сарафов е с най-голям стаж като зам. главен прокурор, следва Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева“, обясни Дамянов. Но допълни, че нито един от тях не може да бъде назначен без негово съгласие.

Заради това ПК излезе в почивка, за да попита всеки от тях дали иска да участва в процедурата.

От всички само Красимира Филипова отказа. Борислав Сарафов и Десислава Пиронева отидоха до ВСС, за да бъдат изслушани ако се наложи, а Даниела Машева, която също изрази съгласие, отбеляза, че е в отпуск и няма как лично да се яви.

Какви да са критериите за избор

След почивката Калина Чапкънова заяви, че колегията не е изправена пред състезателна процедура и не е необходимо да изслушва тримата кандидати.

Йордан Стоев се съгласи и предложи да гласуват един по един като се започне със Сарафов, защото е най-старши.

Пламен Найденов обаче не се съгласи с приключването на дискусията по критериите за избор. Позовавайки се на чл. 173, ал. 9 от ЗСВ, той поиска да се обсъдят професионалните и нравствените качества на тримата заместници. Отбеляза, че по отношение на Борислав Сарафов има сигнали по новия механизъм за разследване, които подлежат на разглеждане. Освен това имало и проверка на ИВСС срещу директора на НСлС.

Заради това той предложи Даниела Машева да бъде определена за и.ф. главен прокурор, защото е с най-голям опит и срещу нея няма сигнали. Освен това е била и член на ВСС.

Борислав Сарафов е най-старши, от 2013 е зам. главен прокурор, но нека да разгледаме и другите кандидати, за да не се изправим пред един друг нов сюжет – за отстраняване на и.ф. главен прокурор“, каза Найденов.

Колегите му обаче възразиха срещу това да се вземат предвид сигналите срещу Сарафов.

Нали разбирате, че това е много тънък лед. Утре може да завалят сигнали срещу всички, така може да бъде елиминиран всеки кандидат“, каза Дамянов.

Гергана Мутафова на свой ред каза, че ПК никога не се е произнасяла в полза или ущърб на кандидат при наличие на подадени и непроверени сигнали. Тя изрази съмнение в „чистотата“ на сигналите, допълни, че те са подадени, след като членове на колегията са внесли предложението за отстраняването на главния прокурор и заради това обяви, че ще неглижира всякакви явни и неявни сигнали, подадени след  12 май срещу който и да е заместник. „Ако го караме така, ще трябва да се саморазпуснем, защото срещу нас също има проверки и дела“, каза Мутафова.

И Стефан Петров отбеляза, че когато ПК е определяла и.ф. административен ръководител, никога не се е съобразявала с етични и други качества. „Това е временна фигура, която не подлежи на тези критерии, които се изискват за избирането на истински административен ръководител“, каза Петров.

Кандидатурата на Сарафов беше подложена първа на гласуване и тя събра  8 гласа „за“. Не се стигна до гласуването на останалите двама заместници.

След вота директорът на НСлС влезе в залата на ВСС и благодари на членовете на колегията за доверието. „Съзнавам отговорността както пред стотиците си стойностни колеги, които  работят в прокуратурата и следствието, така и пред обществото, което видя в последния месец, че прокуратурата може и беше използвана в личен интерес от Иван Гешев. Тя беше използвана като оръжие срещу неудобните, включително и срещу мен. Прокуратурата има нужда от нормализиране“, каза Сарафов.

По отношение на сигналите той посочи, че трябва да се разследва не само съществото им, но и тяхното „фабрикуване, създаване и подаване“. Това е така, по думите му, защото те са били подадени, след като изразил „принципната си позиция срещу  Иван Гешев“.

Сарафов отбеляза още, че прокуратурата трябва незабавно да започне съответните реформи, защото обществото е видяло, че държавното обвинение има нужда от нов път, по който да поеме.

Сарафов: Не може Гешев да го няма, а гешевчетата да останат

Пред медиите Борислав Сарафов обяви, че още днес ще предложи подмяната на всички заместници на Иван Гешев, защото показвали лична привързаност към досегашния главен прокурор.

Не считам, че настоящите зам. главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев“, каза Сарафов и добави, че му е служебно известно, че те не само са подкрепяли Гешев, но са вършили и други неща, за които обаче той не даде повече подробности. Сарафов заяви, че не е мислил още кои ще са му заместници, но каза, че ще са по-малко, защото четирима са много.

По думите му, последният месец от мандата на Гешев е показал, че прокуратурата има нужда от реформи и затова Сарафов бил напълно съгласен с публикация на правосъдния министър Атанас Славов във Фейсбук след подписания от президента указ за освобождаването на Гешев.

Сега цялата политическа класа и в частност ние като управляващи сме изправени пред историческата отговорност да променим по такъв начин съдебната система, че прокуратурата в България да работи в интерес на обществото, като обективно и систематично повдига в съда годни обвинения и стартира реална битка с престъпността на всички нива. Повече отвсякога за последните 30 години се отваря шанс да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура, която вдъхва доверие чрез своята безпристрастност и ефективност“, написа Славов, а Сарафов коментира днес, че първата среща, която ще инициира е именно с правосъдния министър.

С него ще обсъдим какви са възможностите да помогнем на прокуратурата да се очисти от лоши практики. Надявам се да откликне и да видим какви са възможностите за проветрение на прокуратурата. Тя трябва да се изчисти не само от лош практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат, както вие ги нарекохте, гешевчетата по места. Тези, които подчиниха прокуратура на личния интерес на бившия главен прокурор, или на своя личен интерес, трябва да намерят своето място и призвание другаде“, добави Сарафов.

Той посочи, че ще се допита до колегите си в прокуратурата дали трябва да бъде направена ревизия на досегашното управление на Иван Гешев и конкретно по работата върху значими дела, за които има съмнения, че са държани на „трупчета“. Затова Сарафов посочи, че в момента не може да прави изводи за това доколко обосновани са поисканите от Гешев имунитети на депутати, между които и на лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков.

Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците, това ще бъде преценено тепърва. Ще се допитам до колегите от прокуратурата, няма да го реша еднолично, но ако се налага и е такова тяхното мнение, ще трябва да се назначи ревизия, да се види какво е свършено по тези дела. Ревизията ще покаже работено ли е ритмично по тези дела, събирани ли са доказателства ежедневно, има ли срочност, качество и ритмичност в разследването, защото в обществото, а и в мен остава едно впечатление, че по някои от тези дела не е работено от години. И в един момент, когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, той се засегна и активизира тези дела“, коментира Сарафов. Той даде примери точно с делата на Борисов и Петков, като каза, че по разследването „Барселонагейт“ година и половина прокуратурата казваше само, че чака преводи на документи, а казуса с Кирил Петков е „охотно“ възобновен, след като преди това делото е било прекратено.

Прокуратурата трябва да бъде прозрачна, аз вероятно няма да завърша този процес, но се надявам да го започна“, добави Сарафов.

174
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
аре, шефче, че се прайме на тъпи...
аре, шефче, че се прайме на тъпи...
18 юни 2023 19:26
Гост

…и че се прегрупираме… ахахахахаха
Боби ще прави предложение Геша да му е зам. – единствен, за да могат да правят мизерии на политическия боклук 24/7.
П.С. Пеевски им го каза: „Летенето в розови облаци свърши с избора на това правителство“…

Ad nauseam
Ad nauseam
18 юни 2023 17:35
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Отпор с топор в спор със пор
Отпор с топор в спор със пор
18 юни 2023 15:26
Гост

Този дълбоко компрометиран тип незабавно трябва да напусне съдебната система!
Сарафов няма качества да бъде прокурор,не ли пък главен прокурор!
В противен случай е много вероятно да има протести на магистрати и много мощен отпор!
Незабавна оставка на Сарафов!!!

За сведение на ПосолствоТо и неговите глашатаи!
За сведение на ПосолствоТо и неговите глашатаи!
18 юни 2023 17:37
Гост

В ПРБ като цяло „некомпрометирани“ няма!

Само грантоедиТе са такива. Умни и красиви. Чисти и бели.

Лудница
Лудница
18 юни 2023 11:31
Гост

Да ви е честито поредното джудже 😉 Каквото и решение да вземат 8-те джуджета от прокурорска колегия, на всеки е ясно, че го правят под натиск и по поръчка. Оги Дамянов е много запознат, питайте го, той знае най-добре 🙂

Анонимен
Анонимен
18 юни 2023 15:11
Гост

Очакваше Христо Иванов да им укаже кого да изберат ли? Нещо си се объркал.

Отново":Народен съд"
Отново":Народен съд"
18 юни 2023 7:30
Гост

ВСС демонстрира, че може да действа като „Народен Съд“.

Маскираните като Байдънчета отново свършиха работата на Радев/ДС.
Така навремето Костов/Санкин направи престъпната приватизация в полза на ДС и КГБ/Елцин.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2023 6:49
Гост

ВСС няма в момента! Изтекъл му е мандата-и е в момента не орган на власт, а клуб за разговори и дискусии, правен кръжок. Новия ВСС е с наполовина избрана професионална квота(тоест с достатъчен състав да се конституира)-но му попречиха да встъти-което е върло незаконно,при бойкотиране от парламента да избере политическата квота-това малко прилича на … преврат-орган на власт-законно избран нов ВСС му се пречи да встъпи(шегувам се -разбира се, да се отнеме властта на законно избран орган на власт-легитимен ВСС хич не е преврат срещу властта в центъра, ама хич!). Касирането на проведените избори за професионална квота от парламента с… Покажи целия коментар »

Стефан
Стефан
17 юни 2023 22:14
Гост

Изключително компрометиран тип.
Ако се покажат записите от „8 джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“ сарафOFF ще трябва незабавно да напусне съдебната система.
Веднъж завинаги трябва да се сложи край на ежемесечните абонаменти.
Всички си затварят очите, но е крайно време фактите да се назовават с истинските им имена.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 15:04
Гост

Боби ще ви покаже сега Кон боб яде ли и кой е шах ин шаха!!!!

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 17:16
Гост

За боба не знам, но не вярвам на Сарафов. Лъжец, лицемер и комплексар. Оттам идва и поведението му на римски цезар. Типичен диктатор.

Я НЕ ЗАПЛАШВАЙ, БЕ!
Я НЕ ЗАПЛАШВАЙ, БЕ!
18 юни 2023 11:40
Гост

до: 17 юни 2023 15:04 Я не заплашвай! И както казва в днешен коментар съдия е отвратилено,че хората в България се СТРАХУВАТ от политици и магистрати,че могат да им навредят, дори и с нищо да не си нарушил закона. Не е нормално гражданите, спазващи законите да се страхуват от бивши министри, бивш премиер, прокурори-действащи, прокурор-един луд бивш главен-преди години, защото и да спазваш закона може да ти бъде навредено от лица с власт, само защото си изразил неодобрение и несъгласие с тях. Да се страхуват честните хора от лица с власт, само защото са на власт е характерно за Московията… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 11:33
Гост

Пак не са прозрели „историческия момент“ – вместо да успокоят обстановката, те я взривяват. Елементарно – скоро „замът“ ще достигне „титуляра“. Положителното – доказаха, че са адски зависими и всичко е било „театро“. Глупаво!

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 10:20
Гост

Да обобщим/ като конституционалисти -любители, кониституцията ще замести футбола:)/ 1.указът произвежда действие от подписването си Решение № 13 /96 г по кд 11/96 г на КС Изброените в чл.102, ал.3 от Конституцията укази на президента са израз на неговите дискреционни правомощия, поради което те не се нуждаят от приподписване. Изброяването им не е изчерпателно. Указът на президента за назначаване на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор по предложение на Висшия съдебен съвет на основание чл.129, ал.2 от Конституцията не подлежи на приподписване, доколкото е насочен не към сферата на изпълнителната власт, чиито действия подлежат на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 10:40
Гост

Чудесен правен анализ, а неуместните заплахи на Сарафов към колегите му ще го направят генерал без армия. Може и никой да не го предизвика явно,но ще има пасивен отпор. Сигурно ще си назначи членове на прокурорската колегия за заместници,така после могат да останат прокурори във ВКП, т.е. по заобиколен начин да получат бонус, който бе премахнат от ЗСВ.

Къде е указът за и.ф. ?
Къде е указът за и.ф. ?
17 юни 2023 12:18
Гост

А трябва ли да има указ на президента за инсталиране на временно изпълняващ, не трябва ли-това е въпроса който ме мъчи от снощи.
Лежа си върху благоверната снощи, извършвам телодвижения, и се чудя-дали не трябва президентски указ за временно изпълняващия също. И си мисля-че трябва, точно по логиката,че щом за постоянния трябва, и за временния не трябва.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 12:40
Гост

Горката благоверна, какви въпроси отвличали вниманието на мъжете, значи:).Указите по чл.100 за висшето командване на армията се издават и за ВРИД.но сме все пак в глава съдебна власт, не в армията , т.е. важи си презумпцията за невинност и уставът разрешава здравия разум:), би следвало да не трябва указ за ВИФ, не е титуляр, няма такова К правомощие президента да го назначава, само следва да се определи от Пленума вероятно, сред най-.достойните, не задължително заместниците май.

предложение
предложение
17 юни 2023 12:32
Гост

Няколко пъти беше предложено господарите да питат КС кой избира и.ф. главен прокурор, и дали изобщо може да се избира и.ф. при липса на нормативна уредба. На плебсът не му е позволено да пита, затова нека господарите питат. В добавка-да бъде питан КС дали този ВСС с изтекъл мандат е легитимен, при положение,че има професионална квота избрана наполовина плюс тримата по право-тоест имаме състав, запълнен над 50 процента-някой писа,че вчера ВАдмС са питали КС дали този ВСС е легитимен-моля за потвърждение има или няма такова питане. И да напомним,че самият КС не е в пълен състав-та ако кажат,че съставът непременно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 16:07
Гост
Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 21:55
Гост

КС няма да се произнесе, че ВСС е недъгав, именно защото в криза не се правят резки движения. Пък и да се произнесат НС ще гласуват такъв закон, че да обезмислят подобно действие.

До къде я докарахте....
До къде я докарахте....
17 юни 2023 9:42
Гост

Бившия беше, е и ще бъде позор. Но лицето Боби Сарафов си е чисто отхрачване върху лицето на съдебната власт…

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 9:53
Гост

Тепърва лицето Боби Сарафов ще хвърля екстременти по лицето на съдебната власт. Не ви ли хрумва,че по негово време ще се проведат повторните за съдебната власт избори за членове на ВСС. Под формата на ревизии, проверки, изчистване той/негови хора ще ходят и заплашват по цялата страна. Несъгласните ще бъдат тричани и накрая ще наредят по свой вкус квотата на прокурорите.

Политнекоректно мнение
Политнекоректно мнение
17 юни 2023 8:23
Гост

Всъщност в Конституцията не пише какво се прави при уволнение на главен прокурор до избор на друг. Има празнота в правото-което в случая НЕ може да се запълни с тълкуване-защото тълкуване би значило дописване на Конституцията -а това е непопустимо да го прави дори тълкувателя-КС . Недопустимо е да бъде запълвана тази празнота и по аналогия-особено като иде реч за орган на власт-и то с повече власт, дори от президента, а и аналогия липсва. В България в момента: -няма главен прокурор(алтернативна теза-Главен прокурор е Гешев, до инсталиране на легитимен ВСС-този е с изтекъл мандат, няма тълкуване на КС по темата,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 2:19
Гост

Хахаха онез пък призовавали да подаде оставка, големите реформатори, големите юристи, справедливите – силите на доброто! Има разделение на властите, но както те така и техните партньори грубо се намесват в съдебната власт, особено с касирането на редовно избраните магистрати от професионалната квота, ще им видим реформите и кадрите, очаквам топ министъра доцент консултант в гражданския сектор да издигне кандидат от техните среди за главен прокурор с всички знаят каква цел! Светло бъдеще ни чака!

Нищо не е е забравено!
Нищо не е е забравено!
17 юни 2023 6:32
Гост

През 2019г имаше становище на Районна прокуратура-Пловдив в подкрепа на Гешев с похвални слова и дитирамби-а тогава процедурата беше изначално опорочена-състезание с един състезател, предопределена тогава като резултат. В това становище прокурори бяха изляли тотална помия към партия Да България-което е върло недопустимо и незаконно-прокурор да коментира политическа партия,че действала незаконно(ама се оказа,че всичко си е законно, а извинение на прокурорите -не последва!). Ето за това становище иде реч. https://vss.justice.bg/root/f/upload/24/stanovishte-rp-plovdiv.pdf Напомням-има прокуратури, и има прокурори ,които НЕ подписаха подобни писма с похвални слова и политкоректни-за времето си-2019 критики към да България. Значи можело. Да питам-писалите това становище-подкрепа що сега мълчат,… Покажи целия коментар »

Видовденски
Видовденски
16 юни 2023 23:53
Гост

Сараф, ако четеш коментарите: СПРИ ДА СИ БОЯДИСВАШ КОСАТА, смешно и трагикомично е. По-добре се „прегрупирай“.
И да не забравя:
ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА!!!

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 6:40
Гост

Няма нужда от оставка. Сарафов не е избран, защото дори и и.ф. се избира от пленума, а не от колегията. Имате ли представа каква правна галимация ще настане, когато той почне да подписва документи-от понеделник ,в качеството си на и.ф-дори и да иде реч за някакво си УП-3 за пенсиониране на служител, примерно. Дори и да изберат Сарафов-поне да го направят законно-чрез гласуване от пленума. Ама нека депутаторпиума да пита КС кой избира изпълняващ функциите, до избор на титуляр, като помолят КС за бързо произнасяне, пораде спешността на въпроса(в миналото е имало поне един случай КС да се произнесе в… Покажи целия коментар »

МУТРА от Банкя управлява България
МУТРА от Банкя управлява България
16 юни 2023 23:12
Гост

Ot 2009 г една мутра взе да управлява цялата държава.
Мутрата си назначава главни прокурори и др. лица, служещи му като инструменти, за да властва необезпокоявано

345
345
16 юни 2023 22:54
Гост

Предлагам да залагаме, тези от ПК на ВСС, ще преживеят ли през следващата седмица нов катарзис махайки Сарафов от и. д. главен прокурор или ще се направят на разсеяни?
Отговор
А – ще махнат Сарафов
Б – няма да махнат Сарафов
В – както ББ каже.
Аз гласувам с В.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
16 юни 2023 23:11
Гост

Ще махнат Сарафов,защото Банкята Борисов ще се постарае да има по-малко напрежение. Банката е ангажирал целия си ресурс,за да бъде прекратено делото „Барселона гейт“, но този път вероятно ще действа по -задкулисно. Откровено казано Сарафов много тъпо се изказа,като истински фатмак,че ще започне от делото „Барселона гейт“. ПП и ДБ обаче са се разбрали след месец, когато няма да има правителство,да хвърлят Сарафа на прокуратурата,а Банкята знае това и за това форсира Сарафа,както и всички подлоги на Петьо Еврото. Казано с една дума -Сарафа приключи,преди да е започнал,а Банкята ще го жертва без никакъв проблем,само и само да отърве кожата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 8:43
Гост

Няма как да го „махат“, след като изобщо не е избран. Пленумът има тази власт.

Тоест въпросът е некоректно зададен-няма верен отговор.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 22:21
Гост

Това е дъното!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 21:58
Гост

деветото джудже изби рибата. Стана главен прокурор.

777
777
16 юни 2023 22:19
Гост

В понеделник ще му приключи мандата…

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 21:39
Гост

Какво означава съкращението и.ф?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 21:49
Гост

изпълняващ функциите

нищо не означава и.ф.
нищо не означава и.ф.
17 юни 2023 8:41
Гост

Нищо не означава. Не е уредно в конституцията! И.ф., каквото и да смятат ,че означава е дописване на конституцията от прокурорската колегия.

"Теб съм те проучил
"Теб съм те проучил'
16 юни 2023 20:58
Гост

Оставка на сарафOFF
Това е невиждан позор в историята на България!

Емо Долара
Емо Долара
16 юни 2023 20:37
Гост

Нека си припомним нещо: В края на месец майю в интервю за медиите лицето Борислав Сарафов заяви в прав текст, че вижда себе си като част от Националното следствие и „по никакъв начин, не желае да става главен прокурор, няма да бъде кандидат за такъв и няма да желае да изпълнява тази длъжност“. Е, от днес Сарафов е главен прокурор на България по всякакъв начин. Самоизобличи се като ЛЪЖЕЦ! Да си взима Пепи Еврото, брат му-заместник апелативния прокурор на София Емо Долара и да си откриват адвокатска кантора,където да развиват корупционните си практики! Оставка! Оставка! Оставка! В противен случай с… Покажи целия коментар »

8888
8888
16 юни 2023 20:21
Гост

Нещо май става много напечено за Сарафов!
ПП и ДеБъ поискаха оставката му! И то незабавно!
Сарафа още в понеделник да подава оставка,иначе и той заминава курбан!
Този човек е дълбоко компрометиран и не ставапза магистрат, не ли пък за зам.главен или главен прокурор!
Оставка за Сарафов и подлогите му от ВСС!
Лъснаха продажните им схеми! Тези хора незабавно трябва да бъда уволнени! Оставка и за ВСС!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 20:38
Гост

Не съм голям фен на ППДБ,но заради тази позиция им свалям шапка. Задължително е да предприемат правни действия , ако Сарафов не подаде оставка.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 22:29
Гост

На Сарафов му давам седмица, ще подаде оставка.

НСлС
НСлС
16 юни 2023 23:14
Гост

Той вече е напълнил памперса,в понеделник ще се извинява за емоционалното си глупаво интервю и ще запее друга песен..

~<!££
~<!££
16 юни 2023 20:17
Гост

Не си чешете езиците. Съдии и прокурори да мислят общи протести срещу цялата лайняна история. От понеделник. Цел единствена- оставка на всс!!! Вето на зсв!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 20:08
Гост

Еее, кой като Сарафов. Хем главен прокурор, хем директор на следствието. Производственият цикъл е затворен .Ще заповядва и на следователи и на прокурори. Едните събират доказателства и водят разследване, другите обвинявят и внасят в съда. Това не трябва да се допуска на никаква цена. По безконтролно нещо няма да има.

Чаво
Чаво
16 юни 2023 20:02
Гост

Кирил Петков се е отказал от имунитета си като протест срещу избора на Сарафов. Не трябва ли 14 от изборните членове на ВСС, както и двамата председатели на върховни съдилища да подадат своите оставки за огромното предателство към магистратската общност след като коленичиха пред мафията?

незапознат
незапознат
16 юни 2023 19:45
Гост

какво пише в закона за превишаване на власт?
И какво следва да последва ако се окаже,че колегията си е превишила властта, и е иззела незаконно, и противно на правовия ред правомощие на пленума?

ВСС образец за неграмотност
ВСС образец за неграмотност
16 юни 2023 19:37
Гост

Оказа се, че престъпната шайка във ВСС тотално е прегазила закона с избора на поредния милиционер. Те, горкичките така и не проверили дали президентският указ е обнародван. Явно принципът за член на този ВСС е такъв да става, който за нищо друго не го бива. То бива правна неграмотност, но тези стигат дъното. И после ще ни успиват, че не им било платено.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 8:08
Гост

Този указ на президента влиза в сила от момента на подписването, има Решение на КС в този смисъл от 1996г.

Манипулатор
Манипулатор
16 юни 2023 19:31
Гост

Въпрос с понижена трудност-като за младши прокурори, с раздадени казуси:

Кой има властта да избере и.ф. Главен прокурор, де леге лата:

-Пленумът на ВСС?
-Прокурорската колегия?
-Съюзът на любителите на домашни рибки?
-Етажната собственост в някой блок от кв Редута?

Жокер-чл 129 ал 2 по аналогия.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 19:30
Гост

ПП-ДБ си счупиха краката да свършат работата на ГЕРБ и ДПС. В частност министърът на правосъдието форсираше по 14 часа ВСС да махне неудобния за ГЕРБ Гешев, за да дойде най-удобният зя ГЕРБ и ДПС Сарафов. Наистина – колко прости трябва да са едни хора. А имаше шанс Гешев да извади немалко кирливи ризи. Представям си каква конституционна реформа ще стане. А прокурорската колегия очевидно беше подготвена от съответните хора веднага да сложи Сарафов. Тези от ПП-ДБ толкова ли са късогледи да не разберат какво става?! ОТВРАТ! Сега всичко ще се върна в предишното русло на нищоправенето. Що за държава… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 20:39
Гост

ППДБ са подолеично и отчайващо наивни типажи. Потресен съм!

Юда брат Сарафов
Юда брат Сарафов
16 юни 2023 19:21
Гост

Ако Сарафов ще отсранява „гешевчета“ трябва да отстрани първо себе си като най-приближен на Гешев дълги години до само преди месец.
Освен това, няма право да е и.д. главен прокурор, защото изобщо не е прокурор, а е следовател.
„Браво“ на съдебните реформатори- хубава промяна ни спретнаха и както са я подкарали следващия главен прокурор ще се казва Делян Пеевски или Пепи Еврото! Пълна промяна.
Да им е честито!

Чистач в мол
Чистач в мол
16 юни 2023 19:34
Гост

Не може да се самоострани-щото не е избран. Легитимен избор може да проведе пленумът, а не колегията. Колегията има властта да инсталира редови прокурор, а не Главен, който се инсталира по особена процедура. По аналогия следва да се приеме,че и.ф. се инсталира от пленумът.

И то след като излезе указът за уволнение на сегашния Главен прокурор в ДВ, което днес не се случи.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 19:08
Гост

Спорен избор. и.д. главен прокурор , както и главния трябва да са с безукорна репутация. Сарафов не е. Съжалявам. Не само тези които подкрепиха този избор , но и тези които не се противопоставят като министъра на правосъдието са пробити. Никога повече Славов не може да претендира за морал в политиката и върховенството на правото.

Чистач в мол
Чистач в мол
16 юни 2023 19:16
Гост

Няма избор! Указът на Президента и към днешна дата не е публикуван в ДВ! Гешев е Главен прокурор и днес, и изборът е незаконен-не може да бъде избран и.ф. докато „стария“ Главен прокурор не е увлонен-а това ще стане след публикацията в ДВ. ВТОРО-не прокурорската колегия а ПЛЕНУМЪТ НА ВСС има властта да избере и.ф.! Трето-сегашният ВСС е нелегитимен, поради изтекъл мандат! И да има публикация-пак Гешев е Главен. Сори-ще го уволните, ама по законен начин-като се инсталира нов ВСС! Пазете правото дори и от законите, беше казал един човек. Бих добавил-пазете правото , и от ВСС и от съдебната… Покажи целия коментар »

ппп
ппп
16 юни 2023 20:11
Гост

Колега, има решение на КС според което указът влиза в сила незабавно след подписване от президента, като не подлежи на приподписване от министър или обнароднване.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 23:28
Гост

Погледнете в Конституцията – изисква се приподписване за този вид укази, но не и публикуване. Кой го е приподписал?

Чистач в мол
Чистач в мол
16 юни 2023 19:08
Гост

Сарафов НЕ е главен прокурор, по следните причини: -ВСС е нелегитимен орган, поради изтекъл мандат. Решениегто на КС за инспектората е неприложимо н случая, а и има нарочно питане по въпроса от днес… -Прокурорската колегия няма правомощия да назначи временно изпълняващ, такава власт има пленумът на ВСС-ама легититимен ВСС. Тоест нито имаме легитимен ВСС, а ида беше легитивмен пленумът следва да реши въпроса. -Нищожния указ на президента (защото не е валидно сезиран от ЛЕГИТИМЕН ВСС)за уволнение на Гешев НЕ е публикуван в ДВ. Но дори и ВСС да е легитивен днес указът не е публикуван в ДВ-извод-Сарафов НЕ е главен… Покажи целия коментар »

Чистач в мол
Чистач в мол
16 юни 2023 19:26
Гост

Напомням-Главен прокурор не се избира по реда за избор на „редови “ прокурор-от прокурорската колегия. Намирам,че решението се взима от ПЛЕНУМА. „По ягодите“-въпросът е твърде важен питайте КС да изтълкува кой избира и.ф-щом ви е неясно. Има практика в миналато КС да се произнесе бързо по спешни въпроси. Сарафов не е Главен прокурор, докато не го избере пленума! Ако трябва .-повторете избора, ама спрете изнасилването на правовия ред! Поне три са спорните въпроси за днешния избор, посочени във форума. Ако искате Сарафов да е и.ф. направето го законно, друг е въпроса,че е редно и.ф. да е друго лице, завършило примерно… Покажи целия коментар »

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
16 юни 2023 18:51
Гост

Петьо Еврото – главен прокурор, да го викат веднага от Дубай, стига е харчил пари на Божков и да се напива по цял ден безпаметно. Аз знам, че му е мъчно за родината и страда, че не може да и бъде полезен.
Петьо, миличък, ела си!

Съдия
Съдия
16 юни 2023 18:42
Гост

Найденов, поздравявам Ви! Не е случайно, имайте предвид!

Кой е компетентен
Кой е компетентен
16 юни 2023 18:18
Гост

Само аз ли съм ненормален и смятам,че ПК няма такава компетентност? Главен прокурор,председател на ВАС и ВКС не са просто административни ръководители, а са 3те конституционно споменати фигури в съдебната власт(заедно с всс). С куп други(освен административно-ръководните функции).те не са просто административни ръководители като другите. Избират се само от Пленум и се освобождават само от Пленум. В т.ч. и и.ф. Ако законодателят искаше да има облекчен режим щеше да го каже. Щом се избира главен прокурор – бил той и.ф. но е с всички права на главен,значи компетентен е Пленума…

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 18:21
Гост

Колега, на тия дето са във ВСС и дето ни управляват, Правото не им трябва. Както и отговор на въпроса кой бил компетентен?

боряна
боряна
16 юни 2023 18:27
Гост

Напълно сте прав. Питам обаче, защо ние във форума повдигаме въпроса, а продажниците от съдийската колегия мълчат вече няколко часа?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 18:46
Гост

Не съдийската колегия , а министъра на правосъдието трябва да обжалва избора пред ВАС

боряна
боряна
16 юни 2023 19:43
Гост

Колега, не ме разбрахте. Аз не твърдя, че съдийската колегия е легитимирана да обжалва това противоправно решение. Аз задавам въпрос защо мълчат, когато им изземват по най-наглия начин правомощия. Страх ли ги е или облагите, които получиха за недостойносто си поведение ги превърнаха в глухонеми.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 23:03
Гост

Защото нямат полезен ход, налагайки им да избират измежду заместниците на Гешев и предпочитат да го играят Пилат Понтийски в стил – оправяйте се сами. Доколкото знам така са постъпили и при избирането на Гешев, че щом прокурорскара колегия е преценила качествата му, те няма да пречат на решението й и ще го подкрепят.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2023 13:13
Гост

министърчето, ха ха ха. той не е ли от поддръжниците на гей парадите – да, българия, а?

егати подмяната!
егати подмяната!
16 юни 2023 18:14
Гост

ЗАЩО НЯМА МАСОВИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ТОВА ИНСКТАЛИРАНЕ? Случилото се е сравнимо с инсталирането на Пеевски като шеф на ДАНС. Що протестариата не протестира, който е синчета на бивша бг хардкор номенклатура това целеше.

ГЕШЕВ Е МИЛИОН ПЪТИ ПО-ДОБЪР ВАРИАНТ ОТ СЕГАШНОТО ИНСТАЛИРАНЕ!!!!!

ще повърна
ще повърна
16 юни 2023 18:08
Гост

И затова ли Да България правеше театрото? Отвратително! Гнусно! Подло театро. Мерзка подмяна!

отвратен
отвратен
16 юни 2023 18:06
Гост

Ама как ДБ излъгаха народонаселението. Що бе-нали не можело милиционер да е прокурор, и то главен?

Случаен
Случаен
16 юни 2023 18:01
Гост

Знаейки колко е отмъстителен Сарафов, както и Пепи Еврото, жална й майка на прокуратурата! А тези ДБ и ПП са детски г…зове, които Сарафа ще метне и обърка, ще им каже точно това, което искат да чуят!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 18:03
Гост

Както казват в казармата-шъ съ сетиш!

А да-Сарафов къде е служил като наборен войник, и за кое поделение му е мобилизационната заповед по закона за резерва?

ЗАЩО ПРОТЕСТАРИАТА НЕ ПРОТЕСТИРА?
ЗАЩО ПРОТЕСТАРИАТА НЕ ПРОТЕСТИРА?
16 юни 2023 18:00
Гост

Един въпрос-.защо няма масови протести на протестариата против това потресаващо инсталиране? Да бъде инсталиран милиционер, и то със спорен интеритет на мястото на друг милиционер е турбо наглост, и ултраподмяна! ВИЕ-ПРОТЕСТАРИАТЪРИ ИЗЛЪГАХТЕ ХОРАТА!!!!!! Това ли беше целта-смяна на милиционер с друг милиционер?!?!?!

Защо не протестирате? Или това беше целта-милицията да бъде добре защитена в прокуратурата? Правосъдие за всеки-що не сте на МАСОВ ПРОТЕСТ. Вие сте виновниците за случилото се! Сега е стократно по-зле! Явно това целяхте-номенклатурата и статуквото , ретроградието да бъде защитено. Баси и театрото направихте, и как подведохте хората, нямам думи.

Протестариатска сган!

Смениха един милиционер с друг
Смениха един милиционер с друг
16 юни 2023 17:54
Гост

И какво постигна протестариата? Един милиционер е сменен с друг. Първия милиционер е стократно по-добър вариант от втория милиционер!!!! И има силно притеснителна статия в бърд бг https://bird.bg/sarafov-millionaires/ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ-необходима е ЛУСТРАЦИЯ в прокуратурата. По чешки образец-без елемент на бг творчество. Директно да се реципират чешките лустрационни закони. ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ В ПРОКУРАТУРТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛУСТРИРАНИ-а по чешкия закон това значи: -уволнение, без изплащане на обезщетение! -трудовия стаж се фингира като неположен -заплатите се връщат до суми непогасени в дсавност -ВСИЧКИ недвидижими имоти на прокурорите -милиционери-по чешкия лустрационен закон се отнемат в полза на държавата. -отнема… Покажи целия коментар »

Ще има ли нови заместници?
Ще има ли нови заместници?
16 юни 2023 17:51
Гост

Ако има нови заместници, те трябва да са най- моралните !
Ами, ето, виждам като подходящи тези, на които след като бъдат избрани нови членове на ВСС, би трябвало да се върнат обратно в Прованса, някои в дълбокия и то като обикновени прокурори!
А, защо те – ами защото са най – моралните сред всички прокурори в страната!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 17:45
Гост

Дуциент Слафуф мъцнал днес, ще „ВСС избърза с избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор“. Друго – не. Толкоз! Много смела, категорична и реформаторска позиция. Дъно на Дъната

отврат
отврат
16 юни 2023 17:39
Гост

А бе … как ще го сложиш тоя бръснат клюн за ИД главен прокурор ????
Само заради снимките с Пепи Еврото трябва да бъде изритан!

ЗАЩО ПРОТЕСТАРИАТА НЕ ПРОТЕСТИРА?
ЗАЩО ПРОТЕСТАРИАТА НЕ ПРОТЕСТИРА?
16 юни 2023 17:56
Гост

В целия цивилизован свят тоя щеше да е арестуван! Как е възможно такава подмяна?

И ЗАЩО ПРОТЕСТАРИАТА НЕ ПРОТЕСТИРА?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 17:37
Гост

Тая държава е пълно дъно и абсолютна кочина. Неоспорим факт!!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 17:33
Гост

Всичко е договорено предварително , дори и с министър Славов. Той има притеснения от прибързания избор, а изобщо не коментира дали този избор е легитимен. Да избираш и.д. главен прокурор по процедура за и.д. районен прокурор провиторечи на закона, но всеки са прави на луд. Възраженията на ППДБ са проформа, колкото да запазят престиж. Нали пищяха ,че Гешев завършил право в Академията на МВР и не бил подходящ за главен. Сарафор къде е завършил?

запознат 2
запознат 2
16 юни 2023 16:22
Гост

Господин Сарафов, ще преустановите ли порочната практика на вечно командированите „наши хора“, заемащи длъжността „до обявяване на конкурс“, който не се обявява с години? Проверете колко магистрати в ПРБ са повишени по този начин.

Запознат
Запознат
16 юни 2023 16:07
Гост

Ясно е,че целта да бъде назначен Сарафов за и.ф. главен прокурор е да бъдат прекратени всички дела срещу Бойко Борисов и Петьо Еврото,респ. ритуално да бъдат отрязани главите на наблюдаващия прокурор/и/ по тези дела,като идеята е това да стане публично, назидателно, с голяма мъст и жестокост! Въпроса е какво ще стане след това, а най-вероятно ще стане следното: Сарафов ще бъде уволнен, вероятно и разследван,а прокуратурата ще бъде извадена от съдебната система. Няма да се учудя ако последва и пълна лустрация за всички прокурори, след безславнната „епопея“ на Сарафов. Така че с избора му, наложен от мафията в народното събрание,е… Покажи целия коментар »

Не съвсем
Не съвсем
16 юни 2023 18:58
Гост

За извеждане на прб от съдебната власт нямат мнозинство за ВНС.

345
345
16 юни 2023 19:10
Гост

Ей, че лустрирана схема!
Ще ти кажа мечтателю за лустрации, ще си изберат Сарафов и за главен прокурор и няма да вадят прокуратурата от съдебната власт, защото утре като се смени изпълнителната власт изгореха от новата изпълнителна власт.
Делата освен на Бойко и Киро, ще си влизат в съд! На Киро, няма защото всички са наясно, че не е престъпление, на Бойко, не защото той командва парада.

Любител
Любител
16 юни 2023 16:05
Гост

Мда, и кака Сийка ще махнат. Пак добре, че само ще ги махнат, че като гледам как са се нахъсали, може и на фронта в Украйна да ги пратят. В штрафната рота

Цирк Бойко и пак ще ни евролевоса с Тедиту от Руси
Цирк Бойко и пак ще ни евролевоса с Тедиту от Руси
16 юни 2023 16:04
Гост

Да не излезе, че тази простотия със Сарафов е нарочно замислена, за да въерната друга маша на мафията но глазирана гримирана с Еврогрим, както докараха Мара- Габриела. Има усещането, че ще ни наложат друга маша на олигархията и мафията тази ЕвроТеодора на Кьвешито или нещо подобно ще да е . какво друго може да измисли Дон Баце да се скрие зад джендъри какакто той ги нарича. вижте какъв кордон си е направил да го бранят – Тома Биков, Къдравата Сю, Безграничното Деничище, Грабросвкия лигав Пелтек Томи, някаква Рая, Делян от Хасково все глазирани политици и все придошли и насадени изкуствено… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
16 юни 2023 16:00
Гост

Членовете на ВСС-често неправилно наричани „висши магистрати“ съумяха за броени дни да ни убедят, че всъщност са магистралки.

Интересно
Интересно
16 юни 2023 15:52
Гост

То хубу, е маха зам.-главните, че били гешевчета. А той какъв беше досега, сякаш не зам.-главен и не гешевче?

777
777
16 юни 2023 17:30
Гост

Той няп Ани безуспешен опит да се прегрупира.

Стоев, че другите са "ДРЕБНИ ВЪШКИ"
Стоев, че другите са "ДРЕБНИ ВЪШКИ"
16 юни 2023 15:42
Гост

Аз смята, че Вече е време и на Христо Иванов да понерсе своя кръст и тази прословута ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ. Той заедно с кохортата си от провинциални и съветски юристи като БезНадежна, Съветски Юрист Славов, Крум Сорбоната, Янаки и той не е невинен, тук не изключвам гербрската котерия от пишман юристи- Цецка, барни, Ахмакова, Зинаида, Захариева, омбудсман ката Ковачева./ Тезивсички я одокараха до тук. Те направиха предходните РЕФОРМИ в Коституцията, които е видно, че не рабоята за добро и вместо да се оттеглят ни се натрапват пак да пипат и ровичкат в КРБ е до кога бре джанъм, докога? И нека… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
16 юни 2023 15:39
Гост

Къде се изпокриха мижитурките от Съдийската колегия? Защо нито един от тях няма смелост да говори за днешното безобразие на съучастниците си?

Конституционен конституционалист
Конституционен конституционалист
16 юни 2023 15:39
Гост

Умишлено поставяне на най-компрометирания кандидат за ГП, с цел последваща жестока саморазправа с прокуратурата като институция, от страна на политиците, като последните посочат именно тези компрометирани докрай в лицата на БС и ПК на ВСС

DUSHAN
DUSHAN
16 юни 2023 15:32
Гост
Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 15:18
Гост

Този избор е сравним с избора на Пеевски за председател на ДАНС. Разликата е, че никой не протестира.

Guy Fawkes
Guy Fawkes
16 юни 2023 17:41
Гост

Защото обичайните катализатори на „спонтанни протести“ този път са в една лодка с мафията. Продадоха се за по-малко от 30 сребърника, но за последното може и да бъркам, може да са се продали изгодно, то ще се чуе и ще се види в папките на бюрата ни , след години

въпрос
въпрос
16 юни 2023 18:12
Гост

Така е. И защо няма МАСОВИ ПРОТЕСТИ?

...................
...................
16 юни 2023 15:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 15:32
Гост

Е, има разлика, този е по-тъп…..

позор
позор
16 юни 2023 14:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 14:30
Гост

Чак Сега разбрах, какво е имал предвид САрафчето в онзи култов телефонен разговор с Гешев, който изтече, когато каза „……Играта продължава……Прегрупираме се……..“
Е, излъга ли????

Адвокат
Адвокат
16 юни 2023 14:23
Гост

Поне избраха най- богатия! Сарафов е с над десет милиона само в имоти, разхвърляни по роднини и в чужбина.Нямаме друг прокурор с имот в Дубай и къща в Испания! Сега работи за нещо в Париж!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 14:22
Гост

Нужно е тук да благодарим на г-н Христо Иванов за изключителната му смислена конституционна реформа от 2015 г., разделянето на ВСС на колегии и Пленум, както и мъдрите му нови правила за избор на членове на ВСС, довели до сформирането на този състав на съвета през 2017 г.!
Благодарим Ви, г-н Иванов!
С пожелания да си купите изгодно още два апартамента в Брюксел!

1001
1001
16 юни 2023 14:41
Гост

Христо Иванов вече стяга бившата партийна секретарка Нели Петрова Куцкова за избор от парламентарната квота. С такива спорни фигури ще доокуцим окончателно системата.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
16 юни 2023 14:17
Гост

“…След почивката се оказа, че Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева са съгласни да участват в процедурата за избор на и.ф. главен прокурор…“ Ехааа- сладка работа- избира сам себе си;0 Не трябваше ли да не участва в избора на и.д. главпрок, а….Впрочем- интересно заглавие друг сайт- Сарафов може да оттегли исканията за имунитетите на Борисов и Петков офнюз ,,,За поисканите имунитети на бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петков Сарафов заяви, че тепърва ще се преценява дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците….
https://offnews.bg/temida/sarafov-mozhe-da-ottegli-iskaniata-za-imunitetite-na-borisov-i-petkov-802996.html

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 14:11
Гост

Това назначение е съпоставимо с предложението на Пеевски за шеф на ДАНС и силно се надявам гражданското общество да се събуди, но е важно протестът да не бъде узурпиран от НПО-тата на Ристю Мравояда и А за Б, защото жълтопаветите да само прости платени/наивни викачи.

ВСС се компрометира тотално според мене -маха Гешев за „политически боклук“ и слага на негово място Сарафончо Предателя, което означава, че освободеният главен прокурор е допуснал фактическа грешка – истинският боклук не е в НС, то там си е сметище за неуспели изпадняци, а във ВСС.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 14:07
Гост

Тази прокурорска колегия да се омита бързо…смешници

анонимен
анонимен
16 юни 2023 14:29
Гост

Да взима под ръка и съдийската и да се махат изобщо от системата. В ъндърграунда са им запазили места.

Съдия
Съдия
16 юни 2023 14:02
Гост

Първата работа на Сарафов ще е да звънне на Пепи Еврото да се връща и да започват войната! И нещо да кажа- няма по- глупаво, инфантилно и вредно политическо съсловие от либералните сили в парламента и подкрепящите ги сесебейци в съдебната власт! Тези както помагат на мафията и то поради глупост, никой друг не помага така!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 14:12
Гост

Това е точно така

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 14:01
Гост

„Смятам, че последният месец показа ясно нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата да се изчисти от лоши практики – както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места“. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 14:13
Гост

Това е същата реторика на ППДБ, с която оправдават повсеместната чистка в службите и администрацията.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:47
Гост

уволнявай! оттегляй! отмъщавай! овладявай! уреждай!

Из „Насоки от Банкя и Бояна за И Фъ-та главни прокурори“, том първи

колко неочаквано
колко неочаквано
16 юни 2023 13:43
Гост

Първата работа на Сарафов е да отстрани заместниците на главния прокурор и после да направи ревизия на делата за имунитетите. Ще започнат ли залагания дали исканията ще бъдат оттеглени или ще бъдат поддържани от новоизлюпения главен… перач?

Съдия
Съдия
16 юни 2023 14:26
Гост

Според мен играта ще бъде да си дадат имунитетите, но до обвинение няма да се стигне!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
16 юни 2023 13:39
Гост

Хахахаха- тя работата била “Стани, за да седна аз“;0 Ако искате да проверите какъв е характера на един човек, дайте му малко власт и ще виите какъв човек е;0

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:35
Гост

Колегите с червените тоги пак ли ще си замълчат и ще се изпокрият удобно в кабинетите се? Нали уж са стожери на Законността!!

все си мисля,
все си мисля,
16 юни 2023 13:34
Гост

че беше редно поне един смокинов лист да сложат, че да си прикрият срамотиите, вместо да се гордеят с тях.

???
???
16 юни 2023 13:33
Гост

чолаков и захарова обмислят ли оставките си? Днес беше даден един добър пример в тази насока.

Сега е зает
Сега е зает
16 юни 2023 17:23
Гост

Чолаков има да урежда 17 протежета за ВАС. После, където духа вятъра на властта.

234
234
16 юни 2023 18:36
Гост

Най-хубаво вятърът духа към Централния софийски затвор

Карандила
Карандила
16 юни 2023 19:53
Гост

Може и в женския, по приляга

Оставете Чолаков, защото
Оставете Чолаков, защото
16 юни 2023 20:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
......
......
16 юни 2023 20:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
не уронване, а унищожаване на авторитета
не уронване, а унищожаване на авторитета
16 юни 2023 13:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:19
Гост

Сега проумяхте ли „играта“? А иначе – всички трябва „да си ходят“. И замовете и ВСС-то. Но какво да правим – „нотабилите“ от КС рекоха, че трябва властта да бъде узурпирана. Сега това „безвремие“ може да продължи „вечно“ („Ти си го избра“).

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:19
Гост

Сал един Пламен Найденов от цялата ПК остана честен и принципен докрай. Докъде я докарахме? Да те е срам, че си прокурор или следовател тези дни…….

Съдия
Съдия
16 юни 2023 13:36
Гост

Колега, и съдиите не се чувстваме комфортно след резилите, част от които се оказаха и другите двама „големи“.

кънчо
кънчо
16 юни 2023 13:48
Гост

Радващото е поне това, че в цялата тази кочина, с табела ВСС, има и хора като колегата Керелска, която не можаха да купят, сплашат, поставят в зависимост. Следващият избор на професионалната квота на съдиите, ще бъде успешен, с избора на шестима, подобни на нея.

Логично
Логично
16 юни 2023 15:15
Гост

Абе спокойно може да се каже, че Галито Захарова гласува за избирането на Сарафов, а не за махането на Гешев. Защото не може да не си даваш сметка за последиците от действията

анонимен
анонимен
16 юни 2023 15:47
Гост

Разбира се, че сламената Захарова е част от целия този пошъл сценарий. Вече Панов започва да ми се вижда приемлив. Сламената е най-безличният председател на ВКС в цялата му история. С нейният избор задкулисието получи това, което очакваше-послушание и мълчание.

ани
ани
16 юни 2023 13:10
Гост

Дишева е единственият наивник от СК на ВСС,гласувал за освобождаването на Гешев, който поради факта, че не е част от „политическите играчи“ в колегията си въобразяваше, че Пленумът ще избере и.ф. главен прокурор. Останалите се скатават като мишоци, явно ги е срам да гласуват за Сарафов.

изиграха ви
изиграха ви
16 юни 2023 13:18
Гост

Дишева обикаля около сградата на ВСС като куче месарница. Айде стига циркове. Нищо пак не направиха умните и красивите. Всичко е ясно като бял ден.

Ами то
Ами то
16 юни 2023 20:14
Гост

И дългокосият й изкукал мъж се облизва на всеки…..

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:09
Гост

„Евала на холдинга“:), имаше такава чалга песен в 90 те.

Ала бала с президента
Ала бала с президента
16 юни 2023 13:08
Гост

ПП и Киро пак изиграни на макс. Докато Петков се хвали, че има принос за свалянето на Гешев, схемите си вървят по плана на Баце и ДПС. ПП дори не се усещат как ги клатят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 14:15
Гост

Абе започвам да подозирам, че на ППДБ им харесва да ги клатят, мн често стана да са в тая поза.

всс, твоето име е ПОЗОР
всс, твоето име е ПОЗОР
16 юни 2023 13:04
Гост

Този избор обслужва една единствена цел-оттегляне на искането за сваляне имунитета на Борисов и след това тихомълком прекратяване на „Барселонагейт“ и „Кюлчетата“. Това, че огромната част от ПК беше напазарувана /без кавички, защото е в буквалния смисъл/ едва ли изненадва някой, но лошото е, че се случи и с доста „съдии“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 13:03
Гост

Бахаха, егати мръсния долен цирк, сега нито Барселонагейт, нито Еврото нито зависимостите в съдебната система или пък Турски поток ще бъдат разкрити. Честито, долни жалкари…

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:07
Гост

Убеден съм, че министър доц. Славов, г-н Дечев, г-н Зарков „Крумовия закон“, г-н Христо Иванов и ген. Атанасов не са съгласни с Ваше мнение, хер Бухал. Сега ще се разкрие всичко при управлението на дон Сарафян и MAFIQTA SHTE PADNE!

анонимен
анонимен
16 юни 2023 12:58
Гост

Благодарим за избора на този почтен и образцов магистрат, който никога на е слугувал на политици и никога не се е занимавал с имотни далавери!
П.С. Специални благодарности към почтените, некорумпирани и независими членове на Съд. кол. на ВСС, с които се сборува до 16, без които днешният избор нямаше да е възможен.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 13:30
Гост

Понякога се чудя как може умни хора да постъпват толкова глупаво.

анонимен
анонимен
16 юни 2023 13:41
Гост

Лепкавите ръце, колега, обясняват ситуацията.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:56
Гост

Сега започва разчистване на сметки, само че с обратен знак. Самият Сарафов току-що го каза директно, а е ноторна неговата отмъстителност. Ситуацията е „от трън- та на глог“

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:52
Гост

Данчуто Стоефф и въшките в петъчната си стихия. През това време Про100 кирото, Бойкикеф и Пеевски пишат промени в КонСтентуцията. Тази мъка край няма да има явно.

Стоев, че другите са "ДРЕБНИ ВЪШКИ"
Стоев, че другите са "ДРЕБНИ ВЪШКИ"
16 юни 2023 14:33
Гост

Прав се оказа Стоев, че другите са „ДРЕБНИ ВЪШКИ“. Очевидно е мижитурки

бобчо
бобчо
16 юни 2023 12:50
Гост

Е, има ли съмнение, че този състав на ВСС е най-опасното ОПГ в системата?

8 джуджета
8 джуджета
16 юни 2023 12:41
Гост

Това не е сериозно, този тип е тотално компроментиран с огромното имотно състояние, което притежава (независимо, че се опитаха да го „изперат“ с твърденията, че не били негови, а на стринки, тетки, синове, бивши съпруги и т.н). Пребиваването на Сарафов в сградата на НСлС се съпровожда от множество големи скандала, които бяха впоследствие старателно потушени. През 2017 година срещу него бе заведено наказателно дело от частен характер за обида срещу следовател Страхил Каменички, ангажиран с разплитане на тежката железопътна катастрофа край Хитрино. Пред други разследващи, според тъжбата, Сарафов казал на Каменички репликите: “мързеливи, неграмотни, деквалифицирани, нищо не работят, говорят само… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 13:05
Гост

Гешев е виновен!

обективен
обективен
16 юни 2023 12:30
Гост

Аз не се учудвам от тази новина. Сарафов е достатъчно компрометиран, за да бъде подходяща кандидатура на също толкова компрометирания ВСС. Това е лицето на българската правораздавателна система, затова изобщо не се чудете защо при напълно доказан по основание и размер иск, същият е отхвърлен с неграмотно написано решение, изпълнено с правописни грешки, и обратни на елементарната логика изводи. Всички вкупом непотребни станаха. Българските граждани вече не искат да влизат в съда, защото не вярват, че ще получат справедливо решение, скоро ще се раздава улично правосъдие, щом правото е напуснало съдебните палати, а в тях са се настанили високомерни търгаши.

отвратена
отвратена
16 юни 2023 14:36
Гост

Съдебната система на РБ окончателно се спомина. Амин!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:28
Гост

Да се отвори пак кръчмата „Осемте джуджета“. Сделките трябва да се възобновят. Пепи да си идва. Жълтопаветниците и ССБ да ходят да се поклонят на Кирчо, Бойкикев и Генерал гном. Заслугата да се стигне до тук е и тяхна!

sarafOFF
sarafOFF
16 юни 2023 12:25
Гост

Е точно тоя с боядисаната коса ли ще питат, толкова ли няма други подходящи?
ТОВА ЩЕ Е ПОЗОР!

Либерал
Либерал
16 юни 2023 12:24
Гост

ПОЗОР

Кабон
Кабон
16 юни 2023 12:24
Гост

Да не се чудите после защо Кирил Петков не иска повече да има Главен Прокурор. Ето защо

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:55
Гост

Точно канадския лъжец не ни го давай за пример.

Андонов
Андонов
16 юни 2023 12:23
Гост

Силно се надявам това да е само проучване, но да не го направят него

Мишев
Мишев
16 юни 2023 12:23
Гост

Безобразие!

Чилингиров
Чилингиров
16 юни 2023 12:22
Гост

Вече виждаме кой дърпа конците.

Съдия
Съдия
16 юни 2023 12:22
Гост

Пепи Еврото може да си идва…неговия човек взе властта

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:22
Гост

И Сарафов и Гешев не трябва да са главни прокурори. Това е безумие.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:22
Гост

Това е цинично!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:22
Гост

Ще му се молите ли?

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:21
Гост

Защо точно той?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 12:25
Гост

Защото е угоден на върхушката, която сложи Гешев и за разлика от него е страхливец

Журналист
Журналист
16 юни 2023 12:18
Гост

Чиста поръчка си е това

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:29
Гост

Ай стига бе! Аз пък си мислех, че е защото е най-честен и способен.

Човек
Човек
16 юни 2023 12:17
Гост

Когато една власт не изпълнява правомощия в интерес на гражданите си, последните имат право да вземат властта в свои ръце. Принципите на държавата гласят, че суверен е народът, съдът заседава в името на народа и Народното събрание е представителен законодателен орган на народа. Всички, които осъщестяват държавна власт, имат мандат от народа. Джон Лок дори отива по-далеч като говори за детронация. Мисля, че е дошло времето и последната дума ще е на българските граждани, защото ВСС безскрупулно гази над Закона и показва, че членовете му не притежават добродетели, които да ги правят добри хора… да не говорим за магистрати и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 11:57
Гост

Невероятни гьонсурати. Нямам думи

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 11:48
Гост

Абе тия сериозно ли ще сложат него?!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 11:52
Гост

Не бе, майтапят се, но Сарафов няма чувство за хумор и ще приеме нещата сериозно

Арматурист
Арматурист
16 юни 2023 13:09
Гост

Пепи еврото – главен прокурор. Бахти изтрещялата държава и всичкото държавни плужеци. Вече започвам да съжалявам, че аз и децата ми останахме в България.