Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Със 7 на 2 гласа кадровиците приеха, че предложението на главния прокурор Иван Гешев за образуване е „недопустимо по Глава 16 от Закона за съдебната власт“, която регламентира дисциплинарните производства.

Не станаха ясни аргументите на членовете на ПК да отхвърлят искането на Гешев. По информация на „Лекс“ против са били Пламен Найденов и Евгени Иванов, а останалите им колеги са приели, че предсрочното прекратяване на мандата на директора на НСлС е уредено в чл. 175, ал. 7 от ЗСВ, който гласи: „Основанието за предсрочно освобождаване на директора на Националната следствена служба се установява от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с решение, прието по реда за избора му„. Т.е. главният прокурор, министърът на правосъдието или поне трима членове на ПК на ВСС трябва да внесат предложение за предсрочното освобождаване на шефа на НСлС като решението се взема с поне 8 гласа „за“.

На 15 май, когато скъса оставката си публично, главният прокурор обяви, че е поискал оставката на Сарафов. Гешев разказа, че двамата са говорили и той казал на заместника си да прецени дали моралът му би го насочил към това да подаде оставка „предвид предателството му към прокуратурата и гражданите“. Главният прокурор заяви, че ако Сарафов сам не си тръгне, ще поиска неговото освобождаване (виж повече тук).

Изказването на Гешев дойде след две позиции на Сарафов, разпространени в медиите по повод взрива до кортежа на главния прокурор, в които директорът на НСлС критикува обвинител №1 и посочва, че политиката трябва да излезе от държавното обвинение (виж още тук и тук).

След изявлението на Иван Гешев, Борислав Сарафов обяви, че няма да подава оставка и че се страхува за живота си (виж тук).

На 16 май главният прокурор внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му. На този етап не са ясни мотивите към предложението, нито дали има конкретно посочено наказание, които Гешев иска да бъде наложено на Сарафов.

Миналата седмица мнозинството в ПК на ВСС отказа да включи като допълнителна точка предложението на главния прокурор.

Тогава кадровиците отложиха и обсъждането на предложението на самия Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник.

Причината за това е правен спор – може ли директорът на НСлС да предлага назначаването и освобождаването на свои заместници, или това е от компетентността само на главния прокурор (виж още тук).

Не е ясно дали има някакво разрешение на спора, но е факт, че в днешния дневен ред на Прокурорскара колегия няма точка, отнасяща се до освобождаването на Тодоров.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
08 юни 2023 19:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2023 8:49
Гост

„Не станаха ясни аргументите на членовете на ПК…“ ясни са те, ама трябва да се търсят е една друга сграда, по-бяла от тази на ВСС

Хляб и зрелища!
Хляб и зрелища!
07 юни 2023 19:57
Гост

Хак му е на Каскета! До види и усети колко е кофти да си от прецаканата страна!
Чудесно е да се наблюдава как го мачкат по същия начин, който използваше и той!
Хубавото е, че и това не е края и още ще отнесе, знае си за какво!

Гешев = радост2
Гешев = радост2
07 юни 2023 14:22
Гост

Висшият съдебен слугинаж заедно с Върховния административен слугинаж удобно ще обслужат интересите на бившите приятели на Гешев, срещу които той заедно с Радев е тръгнал на война в момента. Защо слагам ВСС и ВАС в един кюп? Защото ВСС изнасилва административното право, както е угодно на кукловодите му, а ВАС под надзора на Чолаков узаконява тази гавра. „С“-то е за слугинаж, не го забравяйте никога.

Симо
Симо
07 юни 2023 11:37
Гост

Гешев не се спря.

Защо да спира ?
Защо да спира ?
07 юни 2023 16:02
Гост

А вие това ли искате да се спре, да го спрете , апък ние не искаме да св спре а да излезе цялата истина

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:46
Гост

Скандалите край нвмат

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 11:09
Гост

Напечено е, мафията разчиства сметки и падат тикви и каскети

Асен
Асен
07 юни 2023 11:39
Гост

Очакваше се такъв развой.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:46
Гост

Успех желая

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:45
Гост

След избора на нормално европейско правителство е време да се избере и такъв главен прокурор и ВСС

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:45
Гост

Важното е да е блажно

Симо
Симо
07 юни 2023 11:41
Гост

И на него да не му е добре, ама на другите да им е зле.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:44
Гост

Мизерия

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 10:44
Гост

В политиката има етика, няма морал. Това се учи още първи курс по Политология. А е измислено не от ректора, а от народи много преди България да съществува. Още в древна Гърция и Рим.

Белова
Белова
07 юни 2023 10:43
Гост

Ма какъв морал бе…

Мики
Мики
07 юни 2023 11:41
Гост

На приказки.

Трабъл сайз
Трабъл сайз
07 юни 2023 10:43
Гост

А отговориха ли на питането на Гешев, че трябва да се провери този състав на ВСС дали може да освободи главен прокурор

Баба Марулка
Баба Марулка
07 юни 2023 10:42
Гост

Вече имаме и правителство. Хайде сега да седнат и да излъчат състав за ново ВСС. Стига протакане да държат тия главчовци с изтекъл мандат

Ники
Ники
07 юни 2023 11:43
Гост

Това ВСС отдавна се изчерпа.

Магма
Магма
07 юни 2023 10:41
Гост

Политиката винаги си е била в държавното ибвинение. Иначе трябва да излезе, да.

Чочо
Чочо
07 юни 2023 11:44
Гост

Oт кога се говори за разделение на властите.