Заместник-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов не приема, че е допуснал грешка с първоначалното си твърдение, че семейството на главния прокурор Иван Гешев е пътувало с него по време на взрива до кортежа му. След като стана ясно, че Гешев е бил само с охраната си, в петък Сарафов каза, че е бил подведен от първоначалните думи на Гешев, че децата му са се изплашили и затова е останал с впечатление, че са били с него. Вчера Гешев даде интервю пред БНТ, в което пък коментира изказването на заместника си и обясни, че не възприема „като нещо лошо да се извиниш за грешката си“.

По този повод днес Сарафов обяви в позиция до БТА, че това не е била негова грешка и попита защо главният прокурор е мълчал цяла седмица.

„Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“, заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснение и да поправи неговата грешка, е можел да го направи още същия ден в свое изявление и да избегне манипулациите по темата. По думите на Сарафов, мълчанието на главния прокурор е дало повод за остра обществена дискусия и свободни интерпретации.

„Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност“, посочва Сарафов.

Във връзка с мистериозния израелски експерт, за който стана ясно, че е пристигнал в България часове преди взрива, а след това е дал становище за силата му, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров, по разпореждане на Гешев.

„Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров“, допълва Сарафов.

В позицията си той заявява още, че прокуратурата трябва „да излезе от политическия терен“, като твърди, че това е мнението и на много негови колеги.

„Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия.“, казва още Сарафов.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:03
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 12:43
Гост

Мнозина рият тук срещу “ гадните американци“, но досега- за около 10 години- НИКОГА не съм ставала свидетел на публикуван коментар от АМЕРИКАНСКИ ТРОЛ, с който той да се гаври с българите, българската държавност, българските държавни институции и да иска да превръща българите в България в американци, живеещи в България. За сметка на това нонстоп ставам свидетел на руски тр000ЛОве, които искат българите да спазваме руските закони на бг държавна територия, да се откажем да сме българи, да се съгласим, че не сме българи, а руснаци и да поискаме присъединяване на България към русия. Просто е, дори за простичките руски… Покажи целия коментар »

Скака
Скака'ец
10 май 2023 13:25
Гост

Явно в ЦПЗ – София-град маат карти плющят шлянгарица!

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 12:22
Гост

Щом масово застъпниците на русия в България искат ДИКТАТУРА- О.К., само, че е ще диктатура на ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ, а НЕ на руските тр000лове в България. Да се криминализира в НК всяка гавра с етническите българи в България, която се провежда в интернет- с ЛОС до 8 години. Да се криминализира всеки вербален или писмен коментар, с който руснаците се опитват да превърнат нас- етническите българи в България- в руснаци, с наказауемост до 10 години ЛОС. А да видим ТОГАВА кой руски иди0000т ще се пробва да се гаври с българите, БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ и държавата България , тук- на наша българска… Покажи целия коментар »

Автор
Автор
09 май 2023 12:30
Гост

Айде пак тоя трол – писач, дето специалност „Прево“ е виждал само написана по статии.
Как ти плащат за политическа пропаганда, водена на толкова ниско ниво? И цент не струваш.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 12:33
Гост

До “Автор 09 май 2023 12:30“ Тр00ле, за теб съм “г-жо адвокат от САК“. Не се занимавай с мен, а кажи защо не ти изнася съдържанието на моя коментар- да не би да те засяга лично, като ти отнема права и свободи, защото НЕ СИ от български етнически произход и директно би станал гражданин с по- малко права в България, ако би бил реализирано моето предложение;0 РУСНАК ЛИ СИ – ако да- ИНХ, а ако си промит мозък от някоя политическа партия- ОТКАЖИ се от бг гражданство и отивай да плюеш България в руските сайтове….

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 12:14
Гост

Главпрока би следвало да обсъди с ВСС и ПРБ, съвместно с ДАНС и другите служби БЪЛГАРОФОБИЯТА, НАСОЧЕНА СРЕЩУ НАС- ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРКИ И БЪЛГАРИ- В БЪЛГАРИЯ, която се лее от руските политически партии и чрез която се осъществява език на омраза към всеки бг гражданин/ гражданка, които сме етнически българи в България. ИЛИ ОЗАПТЕТЕ РУСКИТЕ ТР000ЛОВЕ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНАТА ПРИНУДА, ИЛИ Е време да се промени КРБ и всеки бипатрид или лице с небългарски етнически произход да е второстепенно население в Р.България- средно положение НЯМА.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 11:50
Гост

Очевидно за Гешев и председателя на АПБ, най-важният проблем пред прокуратурата в момента е борбата с антисемитизма.
Може и да се окаже прав. Евреите се погрижиха за Цватанов, сигуно ще се погрижат и за него.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 11:32
Гост

Като гледам, на редовите ни е все тая, важното е, че работата, стажа и заплатата си вървят.Идиотите горе, ще се разберат сами.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 10:59
Гост

Защо руските тр000лове продължават да драскотят злобно тук срещу главпрока, а… Като любите толкова много путлер- МАРШ В РУСИЯ- ЧИЙ ГО ДИРИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЮРИДИЧЕСКИ ФОРУМ или най- добре, ИНХ, българофоби…

Русофили
Русофили
09 май 2023 11:05
Гост

Питай Гешев за руските тролове, той може да научи повече за тях от приятелите си Волгин, Денчев и подобни библиотекари и ДС дейци.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 11:13
Гост

До “Русофили 09 май 2023 11:05“ и “За сведение на посрещачите 09 май 2023 9:11“ Руски хранени псета, жена съм, адвокат, но ако зависеше от мен, специално за вас трябва да има смъртно наказание в България- за всички чужди шпиони, които СЕ ГАВРЯТ с българските държавни органи затова, че те изпълняват законосъобразно задълженията си. Ако ваш путлер стъпи на 1 микрон бг държавна територия, НА СЕКУНДАТА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН- това е юридическата реалност и това ще е ЗАКОНОСЪОБРАЗНО И КОНСТИТУЦИОНОСЪОБРАЗНО – ЗАРАДИ КРБ, А НЕ ЗАРАДИ конституципята на шИИИбаната нацистка русия.

Bobi
Bobi
09 май 2023 10:58
Гост

Объркахте протестиращите с червените наметала. Горките сега се чудят пред кой задник да се наведат с изваден език……

Адвокат
Адвокат
09 май 2023 10:49
Гост

Ясна е работата, искали са да направят скандал – че е имало деца – по-зловещо е.

Сега се правят на ударени, ама то – не е толкова фатално, което се е случило.

Така ли водят и разследванията – единият не знае какво прави другият.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 10:30
Гост

Милиционерска им работа на двамцата малоумници.

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
09 май 2023 9:11
Гост

С едно съм съгласен със Сарафчето.

Началникът му твърдо е нагазил на политическия терен. С други думи иде реч за съставомерно деяние по смисъла на НК.

Изхвърли се като чекия на мокър песък в Киев (чий го дириш там), че щял да арестува Путин и да го предаде на МНС.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 май 2023 10:57
Гост

“…Изхвърли се като чекия на мокър песък в Киев (чий го дириш там), че щял да арестува Путин и да го предаде на МНС….“ ДА, ДЛЪЖЕН Е ДА ГО АРЕСТУВА- защото; КРБ (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. Ако не беше платен политически ПРОРУСКИ тр000л, а беше юрист, щеше да знаеш горецитираното…Отивай си в телеграм и руските сайтове да плюеш срещу националното бг законодателство- нямаш място тук.

Да.
Да.
09 май 2023 8:46
Гост

Иде време разделно и в Прикриватурата! Трябва да се стигне и до този момент.

Единият милиционер срещу другия също така милиционер. По милиционерски.

Саломе
Саломе
09 май 2023 9:00
Гост

Навлизаме в етапа антропофагия! При това на най-високо ниво. Не че е интелектуално ниво. Милиционерско.

Съдия СРС
Съдия СРС
09 май 2023 7:59
Гост

Пепи Еврото на чия страна е!?

Айде ... почна се!
Айде ... почна се!
09 май 2023 2:07
Гост

Гризачите започват да напускат потъващата ПРБ.

Ще повярвам САМО КОГАТО СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ по 10 бона.

Законодатерю, озапти заплатите на инсталираните
Законодатерю, озапти заплатите на инсталираните
09 май 2023 7:31
Гост

Законодателят да озапти заплатите! Максималната заплата да е професорската на професор от БАН-под 2000лв. Това е справедливия критерии. Плюс спиране на привилегиите-20-те заплати при напускане, закешването с пари за дрехи-безотчетни пари, раздавани без изискване на фактура, бонусът за ЧНГ, неплащане на осигуровки. ВРеме е и за съкращения-предвид демографския срив. Хора няма в държавите, а инсталиранията по шуробаджанашка линия на джуконди продължават. Съкращенията да са без 20 заплати обезщетeния-плебсът като го уволнят не получава повече от една заплата. За какво ни е съдебната система-преди 3 дни хора бяха събличани по полови органи-напълно незаконно, и не се случва нищо. Данъкоплатецът плаща огромни… Покажи целия коментар »

Автор
Автор
09 май 2023 12:34
Гост

Точно професорът от БАН следва да е най-.в страни от мерилото за всичко.
Айде разкарайте тоя спам.
Няма да заглушите по този евтин начин темата за прокуратурата, за начина, по който /не/ работи и за кадрите й.

В полите на Витоша
В полите на Витоша
09 май 2023 1:56
Гост

Майстори на плаща и кинжала.

Лъжи, мълчание, предателство … Така се пази „честта на пагона“. Скъсаният. От #КОЙ?

Е, да.
Е, да.
09 май 2023 1:49
Гост

Хвани единия – удари другия … милиционер.

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 23:37
Гост

Браво Боби! Кажи му го на Гешев…..ама от неговите номера на величие……скоро ще има свободно падане! Гешев е готов да продаде всеки! Предетелите се гърчат, а той умееееееееееееее……

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 23:30
Гост

Инспектор

817
817
08 май 2023 23:11
Гост

Ех, каква каква скрострелна
кариера я чака само щерката на Ясен Тодоров!

Адвокат
Адвокат
08 май 2023 22:47
Гост

Има основания – за корекция на поведението. Все пак – навремето прокурорите бяха еднакви на нас – гражданските – корифеи, тоест – академиците се уважавахме един вид.

Мисля е временно, скоро – ще се съберем.

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 21:28
Гост

Г-н Гешев, това не бе издържан тактически ход, да имитирате терористичен акт, с взрив от кутия с пиратки. Жалко. Докарахте само необятно чудене и тресене на кочината.

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
08 май 2023 20:49
Гост

Бобката, който цяла седмица лъга съзнателно сега изгражда неубедителна защитна тезичка … Когато си излъгал за едно, защо да не излъжеш за всичко останало?! Защо сега, който и да е трябва да има доверие на Бобката Сарафов? Борислав Сарафов, в опита си да е угоден на „инструмента на Бог“, разруши името си само за няколко дни. То не беше лъгане, то не беше мазане. Борислав Сарафов в професионалните среди вече е известен като един публичен лъжец. 7 дни ти защо не провери информацията, която даваш половинчато, но с охота? А началника ти, че ще влезе в Магнитски ще влезе. Я… Покажи целия коментар »

Алоу, агитпропа
Алоу, агитпропа
08 май 2023 20:14
Гост

Изчистете се от конкретните имена. Има взрив срещу кола на НСО. Аналог вероятно е само Судан по днешно време. Според Ботьо Ботев взривът е за сплашване – виж в 24 часа. А Ботьо обикновено е точен7

„БСП си уби Андрей Луканов, БСП си прикри убийците му.“

Ето ви и версия в стил Ана Заркова – „С Гешев е пътувала генерал Деси. Взривът е опит за покушение от ревност.“ Хе, хе

Аре.

теория на конспирацията
теория на конспирацията
09 май 2023 7:23
Гост

След случая с килърът от УБО-който се оказва и специалист по взривовете, според медиите, не ми коментирай УБО-а обективно, всестраkно и пълно разследване предполага проверка на всички версии, включително и ,че участват здравите сили на комунистическата Държавна сигурност-мощна организация, напълнофункционираща, и командваща парада в държавата, с ресурс да организира проявата, и без скруполи да го направи. Да-килърът е задържан от УБО- и е извън подозрение, ама помагачите му от УБО-според медиите не са. Дали поръчковия килър от УБО-който се оказва и офицер от висш ранг-килърът се оказва цял подполковник, според 24 часа!!!! ,е вършил мрачните си дела сам, според теб?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 20:11
Гост

Ситуацията се обяснява с израза „пълно изтрещяване“.

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 20:07
Гост

Сарафов видя, че става напечено…и почна да се цепи от колектива

Re:
Re:
09 май 2023 9:04
Гост

Сега остава КолективЪт да му го нацепи! В лицето на чуруликащо ти й гласче на Сийчето.

И ще стане една мътна и кървава. На окаляния политически терен от Гешев.

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 20:01
Гост

Цацата отдавна се отдръпна, сега и Сарафов се разсърди, Пръскачката и тя обидена и си жали назначението, накрая на Гешев ще му остане само хетеросексуалната адвокатка от САК. Обаче щом още не се е появила да избълва 4 – 5 коментара в негова подкрепа, дали и тя не си преосмисля ориентацията?

Автор
Автор
09 май 2023 12:37
Гост

А, ей-я на спамърката по-горе от днес, вече се е изкихала да захлеби за деня.
Днес я избива на политика и русофобски изцепки. Понеже само по този начин мисли, че може да отклони общественото внимание от същинската излагация.

Чукча
Чукча
08 май 2023 19:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Извън темата
Извън темата
08 май 2023 19:37
Гост

Абе лекс бг-няма ли да пуснете статия да Пловдивския случай-събличане на стотици хора, ненаправили нищо незаконно. Хора са така масово събличани в нацистките бани или в съветски наборни комисии. Няма закон ,който да предвижда принудителен урологичен оглед на половите органи на множество хора, хора, които според голия оглед се оказва,че не са направили нищо незаконно. Единствения въпрос е -КАКВО ПРОКУРАТУРАТА ЧАКА, ЗАЩО НЯМА МАСОВИ-ДЕСЕТКИ ЗАДЪРЖАНИ МИЛИЦИОНЕРИ ЗА 72 ЧАСА?! Повтарям МАСОВИ задържания на милиционери-принуждаването на стотици хора да се съблекат е върло незаконно!! В Грузия-след подобен случай от 2008 беше закрита цялата Грузинска милиция и прокуратура, и реучредени наново. В… Покажи целия коментар »

Т....
Т....
08 май 2023 19:12
Гост

Опа, почна да става интересно. Явно някои са наясно с инсценировката – пиратката, а други не са.

Питанка
Питанка
08 май 2023 19:09
Гост

За какви пагони става дума? Следствието военизирано ли се е?

Отговарянка
Отговарянка
08 май 2023 19:12
Гост

И следствието, и прокуратурата, и адвокатурата имат нормативна уредба – по военно -съветски образец.

Отговорът на въпросът ти е ДА!

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 19:45
Гост

Не само военнизирано, но и немалко си играят и на рицари с чаршафи.

Как без да си зидар-милиционер с чаршаф, ще те пуснат да си
следовател или прокурор?

https://www.dnes.bg/politika/2016/07/27/sporyt-za-syda-piiani-chengeta-ricari-v-charshafi.310418

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 20:08
Гост

Беше- преди много годинш, явно Сарафов живее още в тези времена.

Неуравновесени
Неуравновесени
10 май 2023 13:31
Гост

Пагоните на Дявола

Вчера беше първото, днес второто, чакаме и третото
Вчера беше първото, днес второто, чакаме и третото
08 май 2023 19:08
Гост

„Преди да пропее петелът, три пъти ще се отречеш от Мен. “

Матей 26:75

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 май 2023 18:48
Гост

А кой те би през устата да говориш за 3 кила тротил на третия час и да правиш заключения, че е опит за убийство и само случайността го е спасила?

OMG
OMG
08 май 2023 18:46
Гост

Такааа, значи съвсем прибързано беше заключението, че атентатът е бил неуспешен.

Спондж
Спондж
08 май 2023 18:49
Гост

Направо към успешен отива и за това не е нужно израелски експерт, за да го разбереш.

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 18:43
Гост

Охоо, ръководството вече не пее в един хор и очевидно няма да има място и за двамата там.

6666
6666
08 май 2023 18:45
Гост

Ама дали е ясно кой ще изгори?

Чичо Сам
Чичо Сам
08 май 2023 18:50
Гост

Логично е да е Сарафов, ама така като е тръгнал…дали пък не скача от потъващ кораб?

Анонимен
Анонимен
08 май 2023 18:51
Гост

Хаха, замъглени празнично ентусиасти.

Два пъти се отрече досега, чакаме и третия!
Два пъти се отрече досега, чакаме и третия!
08 май 2023 19:10
Гост

Матей 26:75

„Преди да пропее петелът, три пъти ще се отречеш от Мен. “