Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отложи произнасянето си по предложението на заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник и отказа да включи в дневния си ред предложението на главния прокурор Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу самия Сарафов.

И двете предложения бяха подкрепени от петимата от кадровиците, внесли първото предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов.

Против гласуваха Стефан Петров, Евгени Иванов и Пламен Найденов.

На заседанието не присъстваха Огнян Дамянов и обвинител №1 Иван Гешев, които са в отпуск.

За дисциплинарката срещу Сарафов

Председателят на дисциплинарната комисия Евгени Иванов беше предложил искането на Гешев да бъде включено като допълнителна точка.

Но Георги Кузманов попита какво налага тази спешност, още повече, че вчера комисията е обсъдила въпросното предложение, не е взела решение още днес да го включва в дневния ред на ПК на ВСС, а и нямало приложени материали.

Евгени Иванов обясни, че е останал с впечатлението, че точно около това са се обединили на заседанието на комисията вчера.

Но с 5 на 3 гласа предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов не влезе в дневния ред.

Първата точка от дневния ред беше връчването на отличия на пенсионирани магистрати. Но изненадващо Стефан Петров обяви, че оттегля точката, защото тези магистрати са уведомили съвета, че предпочитат да получат наградите от  съответните административни ръководители.

Може ли директорът на НСлС да сменя заместниците си?

Може ли директорът на НСлС да сменя заместници си? Този въпрос беше един от обсъдените от колегията във връзка с предложението на Борислав Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров.

Както вече е ясно, на 12 май шефът на НСлС внесе предложение в ПК на ВСС за освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник.

На 29 май главният прокурор Иван Гешев на свой ред е внесъл в съвета свое становище и в него изтъква, че предложението на Сарафов е недопустимо. Мотивите на обвинител №1 са следните.

Според чл. 175, ал. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на ВСС по предложение на административния ръководител.

Чл. 150, ал. 1 от ЗСВ на свой ред казва, че НСлС се ръководи от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

В тази връзка Гешев посочва, че по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Акт на делегиране на такива правомощия няма, изтъква Иван Гешев.

Нататък обвинител №1 допълва, че ал. 2 на същата разпоредба дефинира правомощията на директора на НСлС и те са са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Иван Гешев припомня, че като главен прокурор е упражнил правомощията си като през 2021 г. е внесъл предложение за назначаването на Ясен Тодоров като зам.-директор на НСлС, което е станало с решение на колегията от 21 декември с.г.

В конкретния случай директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител, които по закон са разпределени на главния прокурор“, изтъква още Гешев.

Като допълнителен аргумент той посочва чл. 153, ал. 1 от ЗСВ, според който специализираните отдели в НСлС се ръководят от завеждащи отдели, които се назначават от главния прокурор, имат ранг на прокурор, завеждащ отдел във ВКП, и получават възнаграждение, равно на възнаграждението на прокурор, завеждащ отдел във ВКП.

На финала Гешев изтъква, че законът изрично е разграничил фигурата на директора на НСлС от административен ръководител като е определил главния прокурор като ръководител на националното следствие. С тези аргументи той заключава, че предложението на шефа на националното следствие е недопустимо и трябва да бъде оставено без разглеждане.

Мотивите и на двете страни са били разгледани от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) и днес от нейно име Стефан Петров предложи Прокурорската колегия да остави предложението на Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров без разглеждане, защото е отправено от нелегитимен субект.

За съжаление, колеги, така направиха през 2009 г. промените в ЗСВ, че оставиха единствено директора на НСлС като някакъв административен ръководител, но той виси във въздуха. Тогава, заедно с колегата Пламен Стоилов, намерихме начин чрез народни представители и обжалвахме тези решения, но Конституционният съд реши друго. Дори и чистачките и целият административен персонал се назначават от главния прокурор“, каза още Стефан Петров.

След доклада дискусията се насочи към няколко въпроса.

Първо Георги Кузманов поиска да се изслуша Сарафов, който да изложи подробни аргументи защо се иска освобождаването на Тодоров и после ПК да прецени.

Йордан Стоев посочи, че във ВСС е постъпило и искане от самия Тодоров да бъде изслушан и ако се кани Сарафов, е редно да бъде поканен и неговият заместник.

Калина Чапкънова на свой ред пък отправи критика към КАК, че се е доверила на думите на главния прокурор, че няма акт за делегиране на правомощията му на шефа на НСлС.

Един от аргументите в подкрепа на това, че директорът на НСлС няма активна легитимация е фактът, че по преписката в КАК не е представен акт за делегиране на правомощията на главния прокурор. В КАК се опират само на думите на главния прокурор, че няма такова делегиране. Доказателствата, въз основа на които е направен този извод, е едно изявление от страна на главния прокурор. Този въпрос трябва да се изясни в комисията като се съберат такива данни и от отсрещната страна. Г-н Сарафов да бъде поканен или в деловодството на НСлС да се провери дали такъв акт е бил входиран. Няма друг начин да се направи проверка“, заяви Чапкънова.

Евгени Иванов заяви, че изпада в юридическа безтегловност. „Отрицателни факти не се доказват. Никой не твърди, че има делегирани правомощия. Г-н Сарафов не твърди такова нещо в предложението си. Главният прокурор е заявил, че не е делегирал такива правомощия. Гласувайте каквото искате да правим, но това надхвърля представите ми за юридическа мисъл“, каза Иванов.

Гергана Мутафова също поиска допълнителна информация, но в посока по чие предложение са били освобождавани и назначавани от 2015 г. до момента заместниците на директора на Националната следствена служба и колко са били те.

Освен Ясен Тодоров, директорът на НСлС има още двама заместници – Юлиана Петкова и Ивелина Христова. Двете дами са назначени за зам.-шефове на НСлС през януари 2018 г. по предложение на директора на службата Борислав Сарафов (виж протокола от заседанието на ПК тук).

Светлана Бошнакова на свой ред припомни други два текста от съдебния закон. Първият е чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, в който се казва, че заместник на административен ръководител на прокуратура и на директора на НСлС се назначава от прокурорската колегия на ВСС по мотивирано предложение на съответния ръководител. Другата разпоредба, която припомни е чл. 167, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, където се казва кои са административни ръководители и шефът на НСлС е един от тях.

В крайна сметка с 5:3 гласа колегията реши да върне темата в КАК като изпрати и протокола  с дискусията, за да може комисията да отговори на всички питания.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 юни 2023 11:51
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Татяна
Татяна
31 май 2023 17:04
Гост

Явно нещата отново ще се проточат.

Николай
Николай
31 май 2023 17:05
Гост

За кой ли път!

Тихомир
Тихомир
31 май 2023 17:03
Гост

Добре, че е Светлана Бошнакова да им разясни нещата.

Сотир
Сотир
31 май 2023 17:00
Гост

Сега има да си чакат КАК.

нов
нов
31 май 2023 14:37
Гост

Бре, голямо бързане да махнат Гешев, но Сарафов им е много ценен и целия в бяло. Стана ясно кой от ВСС на кого служи и кой ги задейства дистанционно.

Славея
Славея
31 май 2023 16:59
Гост

Ценен им е сега. Защото пропя.

Лазар
Лазар
31 май 2023 14:09
Гост

Много предложения за освобождаване.

любеница
любеница
31 май 2023 14:09
Гост

Ще коментира ли колегията посещенията на въпросния Сарафов в осемте джуджета или ще мълчи?

Чавдар
Чавдар
31 май 2023 16:58
Гост

По- скоро второто. Както обикновено.

Анонимен
Анонимен
31 май 2023 14:08
Гост

Жалко! Щеше да е голям цирк.

Делян
Делян
31 май 2023 14:07
Гост

Гешев го отсвириха!

Дичо
Дичо
31 май 2023 14:08
Гост

А, не бе! Само с него ще се занимават.

????????
????????
31 май 2023 14:04
Гост

Този Дамянов кога се прибира? Много голяма отпуска изкара.

на морето дупка
на морето дупка
31 май 2023 14:08
Гост

Тя Япония е далече и един път в живота се оди и се получават 12 бона заплата, че да си платиш курорта

Кирил
Кирил
31 май 2023 14:09
Гост

Той и да не е, не се е преработил във ВСС.