Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предвижда отделна система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и шестмесечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС), бяха приети от правната комисия на второ четене. Те обаче не бяха използвани от депутатите, за да поправят техни пропуски и грешки във вече влезлите в сила изменения в НПК и ЗСВ, с които беше въведен механизмът за разследване на главния прокурор.

Както „Лекс“ писа, в окончателно приетите от депутатите разпоредби има препратка към несъществуващ текст в НПК. Чл. 411д НПК на два пъти препраща към чл. 243а НПК, а такава разпоредба няма. Такъв текст беше предложен от Министерския съвет, но не беше одобрен от парламента. Затова сега, при „отварянето“ на ЗСВ, Надежда Йорданова предложи той да бъде приет, като изтъкна, че без наличието на чл. 243а, разпоредбата на чл. 411д на практика би била изпразнена от съдържание и неприложима.

Подкрепи я и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който изтъкна, че ведомството е предложило тази разпоредба, за да се въведат в НПК ясно установени основания, при които главният прокурор може да възобновява прекратено досъдебно производство, когато не е минало през съдебен контрол. Целта е да бъде изпълнено осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Филева“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче заяви, че въвеждането на чл. 243а НПК трябва да бъде оформено в законопроект на правителството и да мине съгласувателната процедура.

Надежда Йорданова подчерта, че текстът е минал обществено обсъждане, защото вече беше предложен от Министерския съвет. „Тази ситуация я създадохме ние, като не го приехме, въпреки това, ще оттегля предложението. За добро или за лошо, мисля, че чакат нови изменения в НПК, така че колеги от Министерството на правосъдието, помогнете ни да си поправи нашата грешка, защото ние и други грешки допуснахме тогава“, обърна се тя към представителите на министерството.

На заседанието на комисията никой не предложи и да се поправи пропускът, допуснат в ЗСВ, с който днес Прокурорската колегия на ВСС мотивира отлагането на назначаването на съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва главния прокурор. Както стана ясно, в някои разпоредби на ЗСВ не е посочено, че това е обвинител, който разследва не само главния прокурор, но и неговите заместници. Кадровиците сезираха спешно Народното събрание за проблема, но темата не беше повдигната на заседанието на правната комисия (повече за проблема виж тук). Така остава последна възможност, пропускът да бъде поправен преди окончателното приемане на измененията в ЗСВ от пленарната зала.

Депутатите приеха, че всяка година ВСС трябва да прави одит не само на системата за случайно разпределение на делата, но и на тази, по която се определя разследващия главния прокурор. Изискванията, на които трябва да отговарят системите за случайно разпределение ще се уредят в наредба от министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление и в шестмесечен срок всички системи да се приведат в съответствие с нея.

Йорданова посочи, че след като се унифицират изискванията за всички системи за случайно разпределение, няма нужда да се въвеждат специални за тази, с която се избира разследващият главния прокурор.

Десислава Атанасова обаче заяви, че не се знае какво ще бъде записано в наредбата, затова комисията прие, че тази система „не е част от Единната информационна система на съдилищата, публикува данни за всеки случаен избор и позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни и не позволява на лица с достъп до системата да влияят на случайния подбор“.

Объркване в комисията предизвика как точно да се направят промените, така че Наказателната колегия на Върховния касационен съд да е уверена, че не се налага да прави нов списък със съдии и да избира нов измежду тях. И в крайна сметка само допълниха влязлата в сила преди месец разпоредба на §40 ПЗР НПК с ново изречение, което гласи: „Списъкът се актуализира при постъпило волеизявление за включване в него или при оттегляне на изразеното писмено съгласие и след одобрение по реда на този параграф“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
едни л@йна, колкото повече ги бъркаш,
едни л@йна, колкото повече ги бъркаш,
21 юли 2023 13:11
Гост

толкова повече миришат… За вече над 30 години се вида, че съдебната система в този й вид е неадекватна и неефективна. За този период от време от нея си отидоха истинските професионалисти, юристи по дух и призвание. Напълни се с роднини, милиционери, акционери, престъпници, концесионери, любовници и всякаква друга силно зависима и контролируема паплач. Нещо повече – най-големите боклуци овладяха всички властови позиции, на които се ротират и самовъзпроизвеждат. Шанс за промяната й към по-добро, с оглед затворения характер на съдебната власт и само формално силната й независимост, както и за промяна на така установеното порочно статукво, никакъв няма при… Покажи целия коментар »

За протокола
За протокола
20 юли 2023 8:07
Гост

Никога не е имало такава аматьорщина.

По-скоро е профанщина.

Татин Стою
Татин Стою
20 юли 2023 7:53
Гост

Браво на децата!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:34
Гост

Тия са за изхвърляне до един! Какви глупости, какви ненужни промени, какви лаланици! УВОЛНЕНИЕ!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:32
Гост

В доклада на ЕК по върховенството на закона пише, че не разполагат с никакви данни за развитието на правосъдието от последната година Не знам по- деликатен начин да кажеш, че е зле.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:18
Гост

Шараните не са се усетили и за друго. Те хубаво удължиха срока за избор на нов ВСС,само че по това време заради ротацията министър на правосъдието ще е от ГЕРБ и той ще предлага нов главен прокурор. ММММ

Фики
Фики
19 юли 2023 18:19
Гост

За одита съм напълно съгласен.

Лозан
Лозан
19 юли 2023 18:17
Гост

Пълна глупост е да не оправвт предишни пропуски и грешки.

Щерев
Щерев
19 юли 2023 18:11
Гост

Напълно ненужни промени.

Фен
Фен
19 юли 2023 18:03
Гост

Пеевски ходи ли на заседанията, изказва ли се?

Филип
Филип
19 юли 2023 18:18
Гост

От него няма голяма полза по принцип.

Пенева
Пенева
19 юли 2023 18:00
Гост

Възмутена съм от поведението на депутатите, които вместо даоправят кашите, които сами забъркаха, ги усложняват и създават реални проблеми и блокажи.

Заки
Заки
19 юли 2023 18:13
Гост

Пролетна умора…

11111111
11111111
19 юли 2023 18:00
Гост

Тези промени остават едни от най-озадачаващите. Добре – направи срока за избор на ВСС 6 месеца и не прави други глупости, но малоумието на коалицията е неудържимо

герберасти, сър
герберасти, сър
19 юли 2023 18:01
Гост

После сами си ги оправят и си се противопоставят един на друг за оправянето на бакиите, това го няма никъде. герберска му работа

историческо изпързалване
историческо изпързалване
19 юли 2023 18:04
Гост

Сега ако изпързалят Христо Иванов за втори път за промените в КРБ ще е това ще е върхът, но нищо чудно, те с ДПС са в чуден синхрон

Тихомир
Тихомир
19 юли 2023 18:49
Гост

Съгласен!

Kotsev
Kotsev
19 юли 2023 17:59
Гост

Не мога да разбера защо зорлем о.ират законите още в зародиш, някаква тайна цел ли има, нещо планират, например да не проработят?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 17:57
Гост

Пази Боже Деса от Дулово да се вихри в правната комисия, ужас!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:02
Гост

Защо не, жената е юрист?

Деса Метреса
Деса Метреса
20 юли 2023 7:57
Гост

Рюсенският е дал, дава и ще дава безценни кадри за държавното управление … от кадрите на … АМВР.

АМАН