Депутатите от ДПС Хамид Хамид и Ертен Анисова оттеглиха предложението си по законността на избора на членове на Висшия съдебен съвет да се произнася петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), а не смесен състав от върховни съдии с мнозинство на тези от Върховния касационен съд (повече за първоначалното им предложение виж тук).

Мотиви за оттеглянето не са изложени.

Както „Лекс“ писа, това предложение беше направено между първото и второто четене на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предвиждат нова система за случайно разпределение на разследващия главния прокурор и нови срокове за избор на ВСС.

Междувременно предложения за изменения в него внесе и Надежда Йорданова от ПП-ДБ (виж тук).

Първото е всяка година ВСС да прави одит не само на системата за случайно разпределение на делата, но и на тази, по която се определя разследващия главния прокурор. Изискването за одит беше въведено преди месец, а заедно с него беше предвидено и че „случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление“.

„С предложеното изменение се изяснява и обстоятелството, че системите за случайно разпределение по чл. 9 от ЗСВ и по чл. 112, ал. 6 от ЗСВ трябва да отговарят на едни и същи изисквания и при еднакъв стандарт за защита“, мотивира се Йорданова. И освен това предлага да се предвиди 6-месечен срок, в който министърът на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление да приеме наредбата по чл. 3606, ал. 6 от ЗСВ и съответно действащите системи за случайно разпределение да се привеждат в съответствие с нея.

„По този начин се внася яснота за прилагане на новата уредба и съответно се изяснява, че новите изисквания ще се прилагат за в бъдеще и не засягат висящите производства“, посочва Йорданова, визирайки съмненията, че регламентирането на отделна система за случаен подбор на разследващия главния прокурор, ще доведе до отмяна на вече извършения избор чрез ЕИСС на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева.

Надежда Йорданова предлага и да се изчисти друг проблем, за който „Лекс“ алармира още при приемането на измененията в НПК и ЗСВ, с които беше въведена новата фигура. В окончателно приетите от депутатите разпоредби има препратка към несъществуващ текст в НПК. Чл. 411д НПК на два пъти препраща към чл. 243а НПК, а такава разпоредба няма. Такъв текст беше предложен, но не беше одобрен от парламента. Затова сега Йорданова предлага той да бъде приет, като изтъква, че без наличието на чл. 243а, разпоредбата на чл. 411д на практика би била изпразнена от съдържание и неприложима.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
retro games
retro games
14 ноември 2023 11:03
Гост

You can have more interesting experiences with older video games by learning more about them, like I did reading your site. I can’t wait to have some fun in the past with you! word wipe

Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 11:20
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Cody Kramer
Cody Kramer
19 юли 2023 4:22
Гост

Thank you for sharing this informative article. I am very interested in the information you have shared. doodle baseball

Цветан
Цветан
18 юли 2023 14:29
Гост

Предложенията на Надежда Йорданова ми се виждат напълно адекватни.

Йоан
Йоан
19 юли 2023 11:24
Гост

Да. За разлика от самата Надежда Йорданова която е напълно неадекватна като продадена невеста от А за Б.

Такава си беше още едно време в курса 91/95 г. в ЮФ.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 13:21
Гост

Разгеле!
То си беше тъпо от вред това предложение.

Кики
Кики
18 юли 2023 14:30
Гост

Сигурно за това не са изложили мотиви за оттеглянето му.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:41
Гост

Чух, от едно предаване, че К проект се правел от кръгът правосъдие за всеки и двама депутати от ПП, хахахахахах Правосъдие за всеки, които си нямат хал хабер от НК и НПК и тримата гарантирано, ще променят прокуратурата – конституционно, това е смях и падение, тези хора са толкова смешни, че се получват ето такива изцепки на ти дай ми! Един професор по К право не са повикали един, Славов не го броя с 5 години стаж и НПО–та изобщо не влиза в графа юридически стаж като нещо!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:38
Гост

Супер

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:38
Гост

Надежда Йорданова трябваше да е пак министър на правосъдието

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:38
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:37
Гост

Това ядосва хората. Хората, които могат да мислят, не кухите лейки на Радев и Израждане. Защото ту се решава да се направи нещо, ту после се отегля

Щерев
Щерев
18 юли 2023 14:33
Гост

А, защото иначе въобще няма кухи лейки. Особено тези, които се опитаха да преправят Конституцията ни за няколко дни.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:37
Гост

Мотиви няма, защото са го решили на крак в коридорите

Геро
Геро
18 юли 2023 14:34
Гост

За кой ли път!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2023 11:36
Гост

Хайде и мотиви да изложите или не са з апред хората ?

Германов
Германов
18 юли 2023 11:36
Гост

Добра идея

Евгениев
Евгениев
18 юли 2023 11:36
Гост

Йорданова е пич

Пашов
Пашов
18 юли 2023 11:32
Гост

Най-обичам мотиви да не са изложени

Лозан
Лозан
18 юли 2023 14:36
Гост

Като няма какво да изложиш.