Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) за втори път отложи назначаването на Даниела Талева от Софийския градски съд за обвинител във Върховната касационна прокуратура, за да разследва заместник главния прокурор и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Причината този път е законодателен пропуск.

Заради него колегията реши да сезира Народното събрание и министъра на правосъдието Атанас Славов с цел да се направят бързи промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), ремонтът на който така или иначе предстои да бъде гледан на второ четене в парламента.

Става дума за пропуск в чл. 30, ал. 5, т.  21 от ЗСВ, който ПК на ВСС назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във ВКП, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. В тази разпоредба се говори за престъпления, извършени само от обвинител №1, а не и от негов заместник, какъвто е настоящият случай.

Заради това ПК ще сезира Народното събрание, за да се допълни, че ad hoc прокурорът ще разследва и престъпления, извършени от заместник главен прокурор.

Огнян Дамянов обясни, че механизмът за разследване има два аспекта – единият е наказателно-правен, уреден в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а другият – административно-организационен, посочен в ЗСВ. Докато в НПК всичко било ясно, то в ЗСВ той се е натъкнал на пропуск вчера при подготовката на материалите за заседанието днес.

Първият е в чл. 173а, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ, където се говори за престъпления, извършени само от обвинител №1. Според разпоредбата се определя съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, за да разследва престъпления, извършени само от главния прокурор и че след определянето му, ръководителят на НК на ВКС незабавно уведомява ПК на ВСС, която го назначава за прокурор във ВКП за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Едва в ал. 3 на същия текст вече се споменава за престъпления, извършени и от негов заместник, изтъкна Дамянов, след което се спря на чл. 30, ал. 5, т. 21 от закона, където отново са изпуснати заместниците на главния прокурор.

В тази връзка Дамянов припомни, че в колегията е получено уведомление от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова по повод извършения случаен избор на съдия в Талева и в което уведомление се казва, че тя ще разследва престъпления, извършени от заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

На практика съществуват противоречия между НПК и ЗСВ. Следвайки стриктно нормата на чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ ние не може в момента да назначим съдия Талева, защото тя е предложена за назначаването като прокурор във ВКП, за да разследва заместник главен прокурор, а нормата на чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ сочи, че този прокурор разследва престъпления, извършени само от главния прокурор. Нормата е императивна, тя е задължаваща и пред нас стоят няколко варианта – да спрем производството на основание АПК или да назначим съдия Талева. Ако гласуваме втория вариант, колегата Талева няма да може да разследва казуса, с който сме сезирани, защото там очевидно става дума за сигнал срещу заместник на главния прокурор. Това е опущение на законодателя“, поясни Дамянов.

Заради това той предложи трети изход – ПК на ВСС да отложи разглеждането на въпроса и да сезира министъра на правосъдието Атанас Славов и председателя на Народното събрание Росен Желязков. Дамянов напомни, че в момента текат изменения в ЗСВ и има опция чл. 30, ал. 5, т. 21 да бъде допълнена в смисъл, че ad hoc прокурорът разследва и престъпления, извършени и от заместник главни прокурори.

Гергана Мутафова подкрепи предложението за отлагане като изтъкна, че в случая по-скоро става въпрос за законодателен пропуск, който може да бъде сравнен с технически. „Ако ние днес тръгнем да се произнасяме по същество, ще трябва да откажем назначаването поради липса на компетентност“, каза Мутафова.

Калина Чапкънова се присъедини към предложението за отлагане и така ПК на ВСС единодушно отсрочи назначаването на съдия Талева като реши спешно да сезира парламента по възникналия казус.

Както вече стана ясно, това е второто отлагане. Миналата седмица членовете на колегията сториха това поради отсъствието на свои колеги, а темата по думите им е обществено значима (виж още тук).

Същевременно се очаква днес правната комисия на парламента да разгледа на второ четене промени в ЗСВ, отнасящи се до въвеждането на изцяло нова система за случаен избор на съдия, който да стане прокурор, както и за удължаване на работата на този ВСС от 3 на 6 месеца.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 11:30
Гост

То е просто, но тия неграмотници от народното събрание не го разбират. И да я изберат госпожата няма кого да разследва. А дори и да разследва всичко веднага ще падне в съда. И ВКС им го казаха отдавна, но никой не го слуша. На Крумчо глупостите. С такива глупави ходове на депутатите този ВСС ще седи поне още година и половина. Неграмотна работа.

ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ
ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ
20 юли 2023 9:59
Гост

Законът пречи на ВСС да работи!

Лицето
Лицето
19 юли 2023 19:02
Гост

Всяко едно решение на тази позорна прикриваторска колегия е взето под натиск в изпълнение на заповед дадена най-вероятно в поредната кръчма. Време е да се махат! Сами знаят, че са срам за колегите и много от тях вече дори не ги поздравяваме!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 12:11
Гост

Като е време защо не ги махнеш?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 16:23
Гост

Мисля,че си правят ташкент с министъра. Той обяви ,че ще обжалва отказ от назначаване на Телева и днес отложиха решението за неопределено време. Министъра няма какво да обжалва.

123
123
19 юли 2023 15:49
Гост

Тея от ПК си правят пълен Ташкент с Талева, дая оставят да пише мотиви като съдия във СГС на тези жеги.
Иначе се правят на луди, никой да не разследва Сарафов, ни съдия-прокурор, ни прокурор. Чадър с трупчета от ПК на ВСС.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:37
Гост

Капацитети! Какво очаквате от Стою, Христо Иванов, Надето Йорданова, Крумчо Зарков, Емил Дечев, Атанас Славов и Сие? Ето Ви и резултата. Сега министър Славов да жали, за да му се смеят и в съда. Умник до умника. Да не забравяме и колосът на правната мисъл Лена Бориславова. И тия ще правят съдебна реформа и ще променят Конституцията? Господи, прибери си вересиите!

Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 14:57
Гост

Уникалня тъпня сътвориха тие! Хак им е на ония сега, понеже цялата променкаджийско-торбалнска съдибна риформа отива … в канализацията. Евентуално наесен ще отпушат тръбата.

А дотогава? Ще смърди, та вече се нетрае!

Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 14:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:49
Гост

ВКС им каза в становището си, но никой не си направи труда да го прочете и да се съобрази с критичните бележки с няколко корекции, те си знаят ние сме най-велики, ние сме най-добри, ВК така ни каза, да не говорим, че това което КС ще постанови според мен няма да има хареса оценката за техния „качествен“ международно венециански закон, който ще промени държавата по-близко до небесното царство на правосъдието и справедливостта. Така е, когато нямаш стаж и те съветват НПО-таджии, които са същите като теб без да са виждали разследване, без да са написали един прокурорски акт, без нищо,… Покажи целия коментар »

XА ХА ХА ХА ХА ХА
XА ХА ХА ХА ХА ХА
19 юли 2023 14:37
Гост

Тие плачат за ДЪРЖАВЕН или НАРОДЕН СЪД!!!

Да не стане без Путин – по путиновски! Я някой от състава да се удави по време на съдебната ваканция, друг – да катастрофира, трети …

Читател
Читател
19 юли 2023 14:30
Гост

В случая Сарафов не е заместник, а времено изпълняващ длъжността главен прокурор.

Читател
Читател
19 юли 2023 14:41
Гост

Когато някой замества някого има издадена заповед с дати за начало и край на заместването. В случая няма такава заповед, а има решение на ПК на ВСС, за назначаване на времено изпълняващ длъжността в което няма срокове.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:18
Гост

Поредното некадърно изпълнение на Христо Иванов и компания. Ясно е, че ПК ще протакат колкото решат и няма да допуснат разследване, затова процедурата не трябваше да зависи от тях. Иначе аргументът им е безспорно абсурден, тъй като се касае за и.ф. главен прокурор, а не за заместник. Но и без какъвто и да е аргумент никой не може да ги задължи да назначат разследващ. Следващият път може просто да не съберат кворум, да не го включат в дневния ред, или без аргументи да гласуват против.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 15:42
Гост

То като пишеш закони трябва и да мислиш, а не да слушаш само НПО/ та. С такива колоси- съветници като онзи алкохолик пишман адвокат от Варна – толкова!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:06
Гост

Драматично е. Просто е драматично

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:16
Гост

Така е, но ведно с комично

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2023 14:27
Гост

Даже цинично

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:06
Гост

Положението и тук е леш

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:06
Гост

Има си хас да няма проблеми

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:06
Гост

Определено това не е нормално

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:05
Гост

В НС да си седнат на онези неща и да мислят

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:05
Гост

Явно на ВСС нещо и пречи Талева

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:05
Гост

Любиптно ще стане

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:04
Гост

Надявам се, че това ще е полезно

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 14:04
Гост

И НС като се емне