Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен шестмесечен срок за избор на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници.

Разглеждането на тази точка от извънредното заседание на комисията приключи за пет минути, като депутатите дори не обсъдиха мотивите на държавния глава. Бившият служебен правосъден министър и съветник на президента по правни въпроси Крум Зарков каза, че законът е нецелесъобразен, разпоредбите са противоречиви, а част от тях вероятно и противоконституционни.

Зарков подчерта, че проектът е внесен в деня, в който съдия Даниела Талева от градския съд беше избрана по новата процедура. Тя трябваше да бъде назначена за прокурор, но Прокурорската колегия на ВСС отложи избора, тъй като в разпоредбата на чл. 30, ал. 5, т.  21 от ЗСВ се говори за престъпления, извършени само от обвинител №1, а не и от негов заместник. Съдия Талева пък беше избрана да разследва сигнал срещу Борислав Сарафов като зам.-главен прокурор.

Зарков акцентира и на въвеждането на отделна от Единната информационна система на съдилищата, в която сега има модул за случайно разпределение на дела. Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни, а освен това не трябва да позволява на хора с достъп до нея да влияят случайния подбор.

„Въвеждането на изискване към новата система да не позволява на лица с достъп да влияят на случайния подбор означава, че сегашната система не дава гаранции по този въпрос. Това е изключително притеснително, доколкото с нея се разпределят всички дела. Ако има такива съмнения, то въвеждането на нова система не е достатъчно, а ако няма такива съмнения, то тогава създаването ѝ е абсолютно нецелесъобразно“, каза Зарков и подчерта, че това може да доведе до забавяне с до 1 година на избора на съдия за прокурор.

Той припомни също, че депутатите така и не избраха своите 11 членове във Висшия съдебен съвет, а в същото време са приели текст в ЗСВ, с който си дават още 6 месеца, за да изпълнят това си задължение.

„С тази поправка този порок се регламентира правно, което няма конституционно основание“, посочи Зарков и добави, че ветото на президента целяло междуинституционално сътрудничество и да даде възможност още веднъж да се обсъдят текстовете.

Депутатите в правната комисия обаче не пожелаха да ги обсъждат и с 13 гласа за, двама против и 1 въздържал се директно отхвърлиха ветото.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
06 август 2023 11:17
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 август 2023 8:40
Гост

Така се прави, когато имаш самочувствие, че разполагаш с конституционно мнозинство, но не ти пука нито за законност, нито за парламентаризъм

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 8:07
Гост

Защо тия хора си мислят, че ще управляват дълго? Защо Славов си мисли, че ще е вечен министър и ще ръководи прокуратурата? Защо си мислят, че ще имат влияние над професионалната квота? Защо си мислят, че ще овладеят парламентарната квота на ВСС след като им трябват 160 гласа?Нали нещата винаги се обръщат и тогава ще видят какви са ги натворили.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 19:13
Гост

Надолу все отбор американски ястреби коментират

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:27
Гост

Да прокарат специално за Радев един Закон за задължителното харесване на всичко руско, та да миряса малко това кремълско прокси

Мики
Мики
03 август 2023 16:50
Гост

Зарков е напълно прав.

Цветан
Цветан
03 август 2023 16:48
Гост

Ще отхвърлят. Като не им изнася.

Симеон
Симеон
03 август 2023 16:47
Гост

Този закон го скалъпиха отново.

Хари
Хари
03 август 2023 16:45
Гост

Много жално. За мен Радев е прав.

Дичо
Дичо
03 август 2023 16:44
Гост

Крайно време е депутатите да изберат своите членове във Висшия съдебен съвет.

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 8:43
Гост

С необходими 160 гласа ще е доста трудно. Ще има “ти на мен, аз на теб.”, пак старата песен и никаква разлика с онова, което беше.

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:05
Гост

Позорно е поведението и на двете страни!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:05
Гост

Радев е путински предател!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 17:26
Гост

Абсолютно! Копейкин поне не се крие. А лицето, понастоящем президент на РБ, в чужбина е пръв евроатлантик, а у нас е пръв русоРОБ!

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:05
Гост

Определено това е лошо стечение на обстоятелствата. Темите са важно, но…

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:04
Гост

Възможно ли е да е прав Радев и никой да не иска да го чуе? Защото и той и управляващите се нападаха толкова често без причина, че сега не си вярват

Анонимен
Анонимен
03 август 2023 16:03
Гост

Повод Радев на следващо събитие пак да ръси бисери колко зле се управлява България. А аз не виждам такова нещо

Анонимен
Анонимен
04 август 2023 8:45
Гост

Направо си е екстра в България!

Чилингиров
Чилингиров
03 август 2023 16:02
Гост

Няма смисъл да му се гледа ветото. Налага се и аз не знам защо

Василева
Василева
03 август 2023 16:02
Гост

БНТ много хубаво показа онзи ден как бившия служебен министър на МВР откровено лъже и манипулира обществото по темата пари за украински бежанци. Явно на Радев хората са същите про путински агенти

Павловска
Павловска
03 август 2023 16:01
Гост

Той го прави само на пук на управляващите. Явно си личи желанието му да управлява държавата авторитарно. Издигна и подкрепяше Василев и Петков, докато не видя, че и те няма да му угаждат на глупостите и спря да ги подкрепя.

Стратиев
Стратиев
03 август 2023 16:00
Гост

Правилно. Никакво уважение за кремълския агент

Приказки за балъците
Приказки за балъците
03 август 2023 22:12
Гост

Изкуствено противопоставяне, за да му се пази „имиджа“ и да се оформи поредния политически проект – около него. Радев вкара Петков (противоконституционно), Василев и чрез тях американците във властта. Служебните му правителства. После същата работа с другия американски възпитаник Росен Христов и т.н. и т.н.

Шопо
Шопо
03 август 2023 15:46
Гост

Омерта