Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип днес чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд.

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на обвинител №1 и неговите заместници (виж тук).

По закон предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) трябва да назначи съдия Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

На вчерашното заседание на ВСС обаче Огнян Дамянов намекна, че това може и да не се случи. Причината е, че редица разпоредби от НПК, отнасящи до механизма за разследване на обвинител №1 са оспорени пред Конституционния съд по искане на Иван Гешев. КС вече го допусна до разглеждане и вероятно ПК на ВСС ще прецени дали да приложи чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК – да спре назначаването до произнасянето на КС, или пък въз основа на чл. 54, ал. 2 от кодекса да продължи с процедурата поради наличието на особено важни държавни и обществени интереси.

Ако ПК на ВСС назначи съдия Талева за прокурор, тогава тя ще прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Ако се прецени, че делото трябва да бъде прекратено, или пък се стигне до повдигане на обвинение на обвинител №1 или негов заместник, тогава ще трябва да се направи втори списък, този път само от съдии от Наказателната колегия на ВКС, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор.

След назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало. Това е така, защото няма как тя да догледа делата си, защото назначаването ѝ като прокурор не е равносилно на командироване в друг съд, обясни днес зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова, която присъства на случайния избор на съдия.

Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева след назначаването си, е по сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки. По този повод от СГП изпратиха във ВКС материали, съдържащи сигнала срещу директора на Борислав Сарафов. А в разпореждането на шефката на НК на ВКС Лада Паунова се констатира, че постъпилото уведомление, преценено във връзка с приложените към него материали, сочи на наличие на законен повод по смисъла на чл. 208 и сл. от НПК. А данните в съобщението сочат, че се отнася до законен повод за започване на разследване срещу заместник на главния прокурор (виж още тук).

Във ВКС са постъпили десетки сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, като част от тях са от един и същи подател. Затова и ще бъдат обединени. Днес Лада Паунова уточни, че сигналите срещу бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров ще бъдат изпратени на СГП, защото двамата вече не изпълняват тази длъжност и няма как да бъде приложен механизма за разследване спрямо тях.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Може ли
Може ли
10 юли 2023 10:07
Гост

Разследващите ще са от МВР. Значи обикновения прокурор го разследва задължително следовател, а най-висшия прокурор – разследващ полицай. Нещо…разнобой в НПК, няма ли нарушени права. Що никой не го е атакувал това.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 18:28
Гост

Има политическа воля на Посолствата, а нашите от НС нищо не отбират. В крайна сметка ни се случи тази недоносена съд.реформа, защото си мълчим и носим!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 20:44
Гост

Само да кажа, че половината съдии в СРС са с ранг „Съдия ВКС и ВАС“, както също имат три пъти повече съдийски стаж от въпросната. Наблягам на съдийски стаж, а не юридически. Според мен самият замисъл на това разследване от съдия, който временно е прокурор поражда и въпроса, за какъв стаж ще се зачита времето на колегата, дали като съдия или прокурор, защото има значение, но някои законотворци не знаят тези неща. Предвид обаче неслучайният избор на Д.Т. няма да има значение, а и еднакво „добре“ ще се справи и като прокурор, защото за съдия има малко и незначителен опит.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 8:55
Гост

Е какво се чудите, вижте хората, които са съставителите за закона, ВСС, ВКС ги критикуваха, те нито една критика не приеха, а давай, а всички знаем, че има разлика между прокурорска и съдийска работа, както и работа по разследване, как един съдия, който никога не е ходил на оглед или претърсване и изземване ще бъде адекватен, най-малкото ще му трябва време да влезе, да не говорим, че това е голяа отговорност, но онези в НС не ги интересува, те самите освен с грантове и пропаганда с друго не са известни, реален юридически стаж и то наказателноправни е много малък, ако… Покажи целия коментар »

съдия
съдия
08 юли 2023 23:10
Гост

Не че нещо, ама как тази колежка със стаж от седем годни е с ранг на съдия от ВКС? Само питам.

отговарям веднага
отговарям веднага
09 юли 2023 10:58
Гост

Това е системен проблем в системата.

Цялата система не може да се рестартира, както предлагаше един друг мъкидонец от Св. Врач и експолитик /със съпруга младши съдия в СГС/ – понастоящем кравар.

Цялата система персонално требе да се разтури, за да отпаднат свинските връзки. Иначе е като сега – на свинче – дрънчи звънче!

Нова системна власт със стари магистрати не се прави!

Съдия РС
Съдия РС
08 юли 2023 13:39
Гост

Явно изборът на Даниела Толева не се харесва на управляващите и се опитват да го блокират. Но от авторите на законопроекта не може да се разбере защо- защото ще опраска Сарафов или защото ще го спаси.По- скоро първото. Ох, тая съдийска независимост, всеки иска да я яхне!

Лицето
Лицето
09 юли 2023 6:45
Гост

Иска, но няма как да стане, докато съдиите правят показно как се пази независимост. Мнозинството съдии по-скоро ще препсуват този, който се опитва да им влияе, от колкото да угодят. За съжаление не е такова мнозинството от съдии във ВСС, там има само 2 читави съдии

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 0:31
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

123
123
07 юли 2023 19:08
Гост

Ще върти една проверка 2-3 месеца, ако не получи нови сигнали, ще образува едно ДП, ще го тупка 2 години. Да не е луда да бърза да се връща в СГС на по ниска заплата и много работа.
2 години курорт за близо 8 000 на месец.
Делата й в СГС от начало, даже и тези по които е чела присъди, но не е обявила мотиви.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 18:17
Гост

Случаен избор ли е имало! Абе хора, първо инсталиране на въпросната в СГС без да е виждала дело, след това – батак, тъпотии, да се чудиш съдия ли е писал акта, сега пък – прокурор. Ха да си нарочи едно място, да си го заплати, или уговори, че то при Ристю, Безнадеждна, Мамин и парашутиста всичко е бизнес и да се свърши! Сега пак преразпределение, пак отначало, ама давността тече и накрая – прекратяване на делото. Аферим! Евала на съд.реформа! То бързина, то справедливост!

Красимир Косев
Красимир Косев
07 юли 2023 16:49
Гост

Напоследък само „Хляб и зрелища“. Магистратите четат, коментират и се вайкат по цял ден. Постига се постепенно опростачване на системата. А в това време съдебната реформа става взе по-голям мираж! Понятие, като „Кариерно израстване“ – няма. Става само с връзки, секс или с пари. Не е ли така?

Айдукат
Айдукат
07 юли 2023 18:13
Гост

Каква съдебна реформа ве, пич ? Тия не могат едно дело да решат и напишат като хората. Свикнали са само на споразумения и съкратени съдебни и като трябва малко да напънат сивото вещество и да проявят безпристрастност и справедливост – край, пълен блокаж на процесора.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2023 10:50
Гост

Съгласен съм, но коментарът е за бившите от Спец. Тези са тотал щета. Хинов пита СЕС за щяло нещяло, а мацките – отменят, връщат поголовно, защото нищо не разбират, нито от първа инстанция, нито – въззив. За тази съд.реформа заслугата е на ПП, ДБ и ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 16:35
Гост

Гешо македонеца си я е уредил, за да подпука с нея Сарафа. Македонският мъж излъга, че ще се бие и побърза да се скрие, ама лютата македонка ще им разкаже играта.

Яне Янев - Яневистия. От Св. Врач.
Яне Янев - Яневистия. От Св. Врач.
09 юли 2023 11:03
Гост

Бе взимайте си млади жени бре ора! Пък после ги правете младши съдийки в СГС. При Влади (галено по ББ).

Пък тя … реформата … готова била.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 16:18
Гост

Полудявам по македонки вееее! Дани от Петрич и Сийка от Неврокопа града!!! Ще откача !!!!!

От ПУЦ-а
От ПУЦ-а
09 юли 2023 10:49
Гост

Свиквайте с миризмата! Това им е на онези комсомолци на Големия Сатана – риформата.

Brymbrym
Brymbrym
07 юли 2023 15:20
Гост

Ахахаха. Тая от адвокат в Петрич спечели първоначално назначаване в СГС като наказателен съдия. Предположете как. Хохохо. Циркът, наречен българска правосъдна система, няма край.

Молеца Денкоглу
Молеца Денкоглу
07 юли 2023 12:58
Гост

Кашата от нодомислици и нелепици с лица Христо Иванов, БезНадежна Йорданова, Крум Зарков , Янаки Стоилов Атанас Славов , пък тези Стою, Лена Миро Ленин, Мамин Кою Минчев всички виждаме . Сега другите съдии ще опънат каиша с преразпределените дела ,както и гражданите . Всичко отначало и това било справедливо според гореизброените пишман невлизали в зала юристи с безпочвени претенциии

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:25
Гост

Кариерата й започна като хоноруван асистент по данъчно право в СУ. Преподавала ми е. Като преподавател беше много готина.

Геро
Геро
07 юли 2023 12:28
Гост

Дано и като прокурор да е такава.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:32
Гост

то по финансово и данъчно в Софийския университет титуляр беше Георги Петканов – един изпечен мошеник и схемаджия в живота и политиката. Значи не е читава Талева…

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:44
Гост

Проф. Петканов отдавна не е между живите. Ясно е, че си много прост/а, но няма нужда да го демонстрираш публично!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 13:13
Гост

Благодарение на проф. Петканов (бате Гошо му викахме) си купихме юридическа правоспособност, докато беше министър на правосъдието. Аз завърших ЮФ на СУ през 2004 г., Тогава той беше министър на правосъдието, и ни продаде свидетелството за ЮП, срещу 500 лв., за ония времена бяха много пари. Ама поне можеше да си го купиш. Светла му памет! Спаси ни. Не беше лош човек, имаше хумористичен характер и не му пукаше много дали студентът ще знае, за него беше важно да завърши:))), ако му дадеш определената сума.

Свидетел
Свидетел
07 юли 2023 13:45
Гост

Точно такъв беше този помак, Петканов! От едно село в Смолян е! Беше ярък член на БКП в младините. Само ламтееше за пари и кариера, нищо друго не тго интересува. Той въведе и платеното обучение, само и само да лапа пари! Проф. Яновски по граждански процес даже се шегуваше, викаше, абе на Георги си му пасва дисциплината „Финансово право“ на характера, само за едни пари мисли!

Златимир Димитров - гл. юрисконсулт
Златимир Димитров - гл. юрисконсулт
07 юли 2023 13:59
Гост

Не измествайте фокуса на статията, моля. Все пак имайте малко уважение, преди всичко човек трябва да е етичен и да спазва определени етични норми и правила. Т.е. – проф. Петканов вече доста години не е измежду живите, затова сведете поклон пред името му. Всеки човек има недостатъци, аз поне не познавам човек само „с красиви елементи“ в живота си. Прочетете някои от трудовете му. Аз по това оценявам, а неговите трудове в областта на финансовоправната наука, са повече от впечатляващи.

Да си платиш за изпит???!!!
Да си платиш за изпит???!!!
07 юли 2023 14:29
Гост

Е ти ме уби. Не може да си толкова прост,че да се е налагало да си купиш правоспособността,която се взимаше и се взима с едно мигване и е най-лесният изпит изобщо в живота. Дори шофьорския е в пъти по-труден!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 14:39
Гост

Просто ме мързеше да карам задължителния стаж, после изпити. А с проф. Петканов бяхме от един край, познаваше моя дядо и той тогава като правосъден министър ми каза, че ще ми даде правоспособност, нашите му дадоха 500 лв., после и на мои колеги-приятели им уредих срещу 500 лв. правоспособност, нито на изпит бяхме, нито стаж карахме. Благодарен съм му! Да почива в мир! Беше хубав човек и като преподавател, и като характер.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 16:26
Гост

Ехх, върнахте ме в студентските ми години! Проф. Георги Петканов, както и проф. Мария Павлова ми бяха едни от най-любимите преподаватели! Вярно, за проф. Петканов се носеха какви ли не слухове, някои истини, някои не, но не може да се отрече, че беше голям учен! По данъчно право ми беше и там ми показа какво значи наука, естествено, когато си взимаше лекциите, щото си спомням, че и много отсъстваше. Но на устния изпит, няма да забравя, не си знаех втория въпрос и ми каза: ….айде, 5 ти пиша, пък един ден кат се ожениш, ше ме черпиш една ракия на… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юли 2023 16:31
Гост

Вярно е, не беше труден, даже в началото ни бяха казали, че се минава лесно, стига да не говорим пълни глупости, така че по-добре да мълчим като не знаем.

Да обобщим.
Да обобщим.
09 юли 2023 11:06
Гост

За Петканов няма да има мир. И на праха му.

Много долен и коварен. Последно като министър така се напиваше с пикаещия в шадравани, че шофьора му не успяваше да го прибере до вратата на апартамента.

АМИН

Анонимен
Анонимен
08 юли 2023 9:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:22
Гост

Мен ми е интересно, ако механизма падне в КС, викачте на ПП-ДБ – Правосъдие за всеки с каква теза ще излязат, защото обикаляха сериозно студиата с твърдение, че отказите са панацеята, че това не е противоконстутционо и т.н, но май май КС ще излезе виновен ,това ще е защитната им теза! Но така е когато не си виждал разследване, дело в червена папка също!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 12:15
Гост

Честито на страните по делата и.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2023 10:01
Гост

Даааа- сега платените парички заминават!!!!

Филип
Филип
07 юли 2023 12:09
Гост

Някой да се учудва от имотното състояние на близките на Главния!

Симо
Симо
07 юли 2023 12:04
Гост

Ако чакаме произнасянето на КС…

Кики
Кики
07 юли 2023 12:05
Гост

Гешев ще се развихри в политиката.

Лpзан
Лpзан
07 юли 2023 12:00
Гост

Ще видим какво ще излезе.

Тито
Тито
07 юли 2023 12:01
Гост

Да не се окаже, че Гешев е чист като сълза?

Чочо
Чочо
07 юли 2023 11:54
Гост

До тук водят нелепите промени и кръпки в нормативната ни уредба.

Михаил
Михаил
07 юли 2023 11:56
Гост

Това, че са магистрати, не значи, че съдията е напълно наясно с естеството на прокурорската практика.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 11:38
Гост

И ако колегата никога не се е занимавала с разследващи функици, т.е. никога не е била прокурор, следовател или разследващ полицай – как ТОЧНО ще се справи? Все едно, да не си правил коремна операция никога – да ти дадат скалпел в Пирогов и да ти кажат – „Режи“??????

Може ли
Може ли
07 юли 2023 11:36
Гост

някой информиран да обясни съдията ли ще разследва лично, или ще възлага…. като делегираните, уж щяха да разследват лично, а май пак само гледат отстрани.

Re:
Re:
09 юли 2023 11:17
Гост

Много резонно ти е питането. През 2008 г. промениха пак по настояване на „демократичните сили“ Конституцията. И все още не съм виждал ДП разследвано от прокурор!

Кисел
Кисел
11 юли 2023 14:17
Гост

Да, много хора не правят разлика между „ръководство и надзор“ над разследването / чл. 196 от НПК/ и извършване на самите действия по разследване /чл. 194/. Дано поне и законодателя да е наясно? Вероятно под разследване се разбира ръководството и надзора, а действията по разследване би трябвало да се извършват от следовател в НСлСл. От друга страна, в чл. 193 и прокурорът е предвиден като разследващ орган. Но пък не може да бъдат осъществени двете функции- хем ръководство и надзор, хем извършване на действия по разследване.

Ефбет
Ефбет
07 юли 2023 11:22
Гост

Джакпот!Няколко отказа и хайде във ВКС!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 11:29
Гост

Е все пак според ръководителя на нак. колегия имало индиции за данни, това малко вътрешно убеждение за нищо го няма, съд да се занимава с прокурорски функции, но не са виновни магистратите, виновни са хората, които нямат никакъв реален юридически стаж, да не говорим в нак. процес правят закони, ще видим докъде ще я докарат!

Димо
Димо
07 юли 2023 11:58
Гост

Абсурд! Няма начин преди да мине през по- горна инстанция от СГС.

Димчо Димчев, н.пр.
Димчо Димчев, н.пр.
09 юли 2023 11:15
Гост

Всичко е възможно.