Осъдената окончателно за това, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя Райна Бачева, вече не е прокурор. Тя беше освободена от системата с единодушно решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

То е следствие от влязлата в сила условна присъда (виж тук) от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

Бачева, която беше обвинител в Районна прокуратура-Перник, е подала молба до колегията за отлагане на решението за освобождаването ѝ, тъй като е внесла искане за възобновяване на делото срещу нея във Върховния касационен съд. Колегията обаче отхвърли молбата ѝ, като изтъкна, че възобновяването е извънреден способ за преразглеждане на присъдата.

Делото срещу нея започна, когато тя беше в районната прокуратура в Благоевград, а миналата година спецсъдът я осъди само по първото обвинение. Според него тя склонявала младши прокурор Анита Д. да прекрати дело за измама срещу врачката Николинка Василева, известена като Гюлшен Ходжа. Обвинението по чл. 289 от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор, а наказанието на Бачева е под минимума.

Случаят е от началото на 2013 г., когато Бачева била командирована в Софийската районна прокуратура. Преди това тя прекратила дело срещу врачката, но постановлението ѝ било отменено от съда. Делата на Бачева пък били прехвърлени на младшата прокурорка, която трябвало да реши и съдбата на досъдебното производство срещу Гюлшен Ходжа.

Бачева се обадила на колежката си и ѝ обяснила, че също като нея трябва да прекрати делото, тъй като нямало доказателства за престъпление, а се касаело за гражданскоправни отношения и неправилно съдът е отменил постановлението за прекратяване. Прокурорката ѝ казала, че още не се е запознала с материалите, но след като го направила, преценила, че има доказателства срещу врачката и делото трябва да бъде внесено в съда.

След това Бачева ѝ отправила заплахите, че и за нея е по-добре да го прекрати, защото от делото се интересувал човек от високите етажи.  „Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти“, били думите на Бачева, но прокурорката внесла делото в съда и врачката била осъдена по него.

Другото обвинение срещу Бачева, по което на първа инстанция беше оправдана, но след това беше призната за виновна и по него е за осуетяване на наказателно преследване от 25 април 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград, Владислав Еленков ударил с колата си пешеходка и ѝ причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващ полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на Еленков. По време на разследването било установено, че Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който бил приятел на Еленков.

Бачева беше отстранена от длъжност заради този. Срещу нея имаше две дисциплинарни производства през последните години. В първия случай ставаше дума за това, че е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ, за което беше наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jenny
jenny
19 декември 2023 9:33
Гост

Thanks to reading this article, I have a new knowledge, really thank you very much flagle

kjayw
kjayw
27 юли 2023 13:25
Гост

You are in for a real treat with this! This is without a doubt the most incredible piece of writing I’ve ever read. Because of you, it is turning out to be a much better day. globle game

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 0:00
Гост

Врачката ша прави Черна магия за смърт на непослушните.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 16:53
Гост

Prosta jena

Лозан
Лозан
26 юли 2023 16:20
Гост

Поредната спекулация със служебно положение.

Заки
Заки
26 юли 2023 22:06
Гост

И то по много гшупав начин.

Разследващ
Разследващ
26 юли 2023 16:19
Гост

Познавам Бачева. Тя е много директен човек, каквото мисли го казва, лошо, не лошо, плюе. Изобщо не беше за магистрат, впрочем благодарение на Никола Филчев влезе в прокуратурата, без конкурс. Това са само част от многото случаи, които Бачева замиташе и взимаше солидни подкупи, за да прекратява разследване и изобщо досъдебното производство.

Мики
Мики
26 юли 2023 22:08
Гост

E, хитрата сврака…

Лазар
Лазар
26 юли 2023 15:57
Гост

Тази въобще не трябва да е в системата.

Лазар Добрич
Лазар Добрич
27 юли 2023 16:39
Гост

90% от всички в ПРБ са такива!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:42
Гост

Ето такива случаи показват колко е важна работата на прокурора и какво огромно участие има в борбатата срещу престъпността, която най-много засяга обикновените хора.

Симо
Симо
26 юли 2023 22:09
Гост

E, то зависи и кой е шефа им.

анонимен
анонимен
26 юли 2023 15:41
Гост

Решението да не се чака възобновяването е правилно. Присъдата е влязла в сила. Нека ВКС да възобнови, да отмени пък тогава тя да си иска възстановяване

?????
?????
26 юли 2023 15:40
Гост

Сега малко да почака и ще се впише като адвокат я във Видин, я в Кюстендил

Алена
Алена
26 юли 2023 15:39
Гост

Ами, ако врачката е направила магия на прокурорката или я е заплашвала с вуду?

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:41
Гост

Ами, ако някои хора са взели пари, за да няма разследване срещу други?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 юли 2023 15:39
Гост

Добра жена, винаги поздравява и е готова да помогне 😀

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:38
Гост

Сега вече спокойно може да дава консултации на сите врачки в Благоевград.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 15:37
Гост

И на какво основание ще иска възобновяване?

---
---
27 юли 2023 8:24
Гост

Това е нейно право . След като не познаваме делото , не можем и да коментираме на какво основание . А дали е основателно – решава само Съда . Но е и вярно , че възобновяването е извънреден способ и присъдата към момента е влязла в сила .