Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград е осъдена за престъпление срещу правосъдието, защото е опитала да помогне на врачка да се спаси от дело за измама, научи „Лекс“.

Специализираният наказателен съд осъди Бачева условно на 6 месеца затвор с една година изпитателен срок за това, че е склонявала колега да прекрати дело за измама срещу врачката Николинка Василева, известена като Гюлшен Ходжа. Обвинението по чл. 289 от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор, а наказанието на Бачева е под минимума.

Срещу врачката имаше няколко дела за измами пред годините, като преди 7 години тя влезе и в затвора, след като преди това вече имаше условна присъда. Ефективната присъда на врачката беше за това, че е измамила двама души с близо 12 000 лева. Един от тях ѝ дал 7000 лева, след като се свързал с нея, за да открие затрупания му от свлачище багер. Тя започнала да иска пари на части и го предупредила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, но накрая разбрал, че е измамен и си поискал парите. Той се обадил в полицията, след като врачката го заплашила, че ако потърси властите, тя ще каже, че той ѝ е платил, защото е спала с него.

Прокурор Бачева беше пратена на съд по още едно обвинение за осуетяване на наказателно преследване, по което обаче е била оправдана от спецсъда. Случаят е от 25 април 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград, Владислав Еленков ударил с колата си пешеходка и ѝ причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващ полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на Еленков. По време на разследването било установено, че Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който бил приятел на Еленков.

Заради този случай Бачева беше и отстранена от длъжност. Срещу нея имаше две дисциплинарни производства през последните години. В първия случай ставаше дума за това, че е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ, за което беше наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

Присъдата ѝ не е окончателна, а говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи за „Лекс“, че тя ще я протестира пред апелативния спецсъд.

Заради връзки с врачката Гюлшен Ходжа, преди 5 години беше наказан и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Прокурорската колегия го понижи в длъжност за шест месеца, след като стана ясно, че е консултирал измамницата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров дори беше поискал уволнението на Мерджанов за сериозно уронване на престижа на съдебната власт, след като проверка показа, че е давал правни консултации на врачката и на мъжа ѝ, като дори изготвил лично молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието ѝ. Освен това поискал от окръжния прокурор на Сливен молбата на жената да бъде уважена, но той категорично отказал.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
защо на vip обвиняеми се спестява криминалната рег
защо на vip обвиняеми се спестява криминалната рег
15 април 2022 7:21
Гост

НЕЗАБАВНО ПРИЛОЖЕТЕ ЗАКОНА, И ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНА КРИМИНАЛНАТА РЕГИСТРАЦИЯ-както е по закон. Отказът на репресивния апарат да регистрира обвинено лице е превишаване на власт.

Да бъде проверено, дали осъдените магистрати от последните 30 години изобщо са регистирани по закон-със снемане на отпечатъци и ДНК проби.

Да бъде потърсена отговорност на виновните, прикрили колегите си, с цел да им бъде спестено регистрирането.

Изобщо-оказва се ,че има vip обвиняеми, на които регистрацията се спестява. Такова нещо в закона не го пише, тоест отиваме към превишаване на власт.

Защо е спестена криминалната регистрация по ЗМВР?
Защо е спестена криминалната регистрация по ЗМВР?
14 април 2022 9:17
Гост

Защо е демонстративно нарушен закона и не е извършена криминална регистрация по ЗМВР?

Кой е решил,че на обвиняеми магистрати се спестява поставянето на „пианото“ за вземане на отпечатъци?

Кога ще бъде арестуван неизвестното лице, който се погрижи да бъде спестена криминалната регистрация на колегата си?

В Грузия, след подобна изцепка първоначално закирха ЦЯЛАТА ПРОКУРАТУРА от дадения град, без преназначаване, и без плащане на обезщетение, а в последствие и цялата грузинска прокуратура беше закрита, инсталираните лустрирани, и реучредена с нови хора.

123
123
13 април 2022 21:24
Гост

Миналата седмица осъдиха една друга прокурорка за лъжесвидетелстване и ВСС прие присъдата просто „за сведение“. Тя ще продължи да работи като прокурор в Окръжна прокуратура и да поддържа обвинения на колегите си от районна по осъдителни присъди за престъпления по чл.290. Може пък и да не ги поддържа, знае ли човек.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 22:12
Гост

Хахаха Кака ти Калинка Пенчева, и звестна в обществото като „свинята“, пак се задействала. Що не си стоиш в кочинката ….

Виктор
Виктор
13 април 2022 21:24
Гост

Това ми изглежда на турска сапунка.

Заза
Заза
13 април 2022 21:25
Гост

Обаче е много сериозно в интерес на истината.

Лицемери!
Лицемери!
13 април 2022 19:38
Гост

На Цацата простотиите и на Гешев спецковците!
Иначе за джуджетата и разни елховски и други провинциални бухалки на хранилка сте слепи и глухи!
Хич нямате двоен стандарт, каскетна сган!

двоен аршин
двоен аршин
13 април 2022 17:57
Гост

Какъв е този микро изпитателен срок. това е възмутително.
Осъден от плебса няма достъп до такава промоция-една година изпитателен срок.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 април 2022 17:07
Гост

Прокурори консултират измамници…е**х ти държавата

Коке
Коке
13 април 2022 21:27
Гост

Така е в Булгаристан.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 17:00
Гост

ЯНЕВА, ЧЕНАЛОВА И МОНДЕШКИ:
ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВРАЧКИ И С ПИПАНЕ НА МУСКУЛА МУ
#Яневагейт С3,Е1 Начало на новия сезон
Екип На Биволъ 2 октомври 2016

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-1.html

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 11:11
Гост

Отстранената съдийка Румяна Ченалова, чийто разговор с колежката й Владимира Янева изтече в сайта „Биволъ“, беше изслушана в понеделник за втори път пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. По време на изслушването тя е разказала, че се е срещала с министър-председателя Бойко Борисов по повод изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който я нарече „гнила ябълка“ заради казуса „Белведере“.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/07/2665072_rumiana_chenalova_se_e_sreshtala_s_boiko_borisov_po/

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 април 2022 16:09
Гост

Как пък врачката не е предвидила какво ще стане? 😀

Тайсън
Тайсън
13 април 2022 21:30
Гост

Защото е толкова врачка, колкото аз съм балерина.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 16:09
Гост

Е как една година изпитателен срок???
Няма такива параметри в чл.66 НК. Някой леко е сгрешил

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 23:10
Гост

Ами такава е компетентността на спеца явно. Нямам идея как са измислили размер на изпитателен срок под този, който е определен в чл. 66, Ал. 1 НК. Само това да им беше проблем

Колега...
Колега...
13 април 2022 16:05
Гост

Райна вече наистина се излага! Три пъти я спасявахме, един път, когато изнудваше катаджия, който си вършеше задълженията по Закон, понеже спрял сина й и му съставил фиш. Бачева го привикала и го предупредила, че ще го тикне зад решетките, ако втори път спре колата на сина й, даже му продиктувала 3 пъти рег. номер на автомобила му. Вторият път изнудвала една охранителна фирма, заплашвала пак ръководителят на фирмата, че ще го тикне в затвора, както и всичките им служители, ако не вземат неин приятел на работа. Сега и това! ВСС достатъчно си затваряше очите, докато Цацаров беше там. ВРЕМЕ… Покажи целия коментар »

Николов
Николов
13 април 2022 15:38
Гост

Повече никога да не я връщат на тази позиция и да я махнат изобщо от прасораздавателната и правосъдната система. Защото явно има склонност към нарушения.

Калоян
Калоян
13 април 2022 15:37
Гост

Позорна за правосъдната система.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 15:37
Гост

Поредното усещане, че закона и като цяло правото у нас е само за бедните и кокошкарите. Богатите и тези с връзки се разминават.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 15:36
Гост

Заради хора, като тази жена има престъпници, които наистина се чувстват недосегаеми. Защото ако искаш да му направиш нещо, примерно да го арестуват и да влезе в затвора, подаваш сигнал, но той те заплашва. И защо? защото наистина познава съдии и прокурори. И реално тия хора са извън закона. Могат да правят каквото си искат. Не блафират. Наистина имат приятели и познати, които ще ги отърват и после ще ти се стъжни на теб. Как да вярваме в правосъдието?

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 15:35
Гост

Е това е страшна глупост. И то точно врачка, която обикновено лъже хората и им взима парите.

Чочо
Чочо
13 април 2022 21:39
Гост

Както повечето. Единствено парите ги интересуват.

Нишков
Нишков
13 април 2022 15:34
Гост

После да не се чудите защо месеци наред не можем да изпратим делегирани прокурори на Кьовеши. Тя ги връща. То читави май няма. Вички са свикнали да лапкат.

Срам
Срам
13 април 2022 21:40
Гост

При Гешевтурата е такова положението.

Аминовски
Аминовски
13 април 2022 15:34
Гост

Прокуратурата и в Италия по едно време е яко замесена с мафията. Там се налага да се махат политици, полицай, прокурори, освен да се арестуват само мафиотите.

Харизанов
Харизанов
13 април 2022 15:33
Гост

Добре де, не им ли се прави някакъв психопрофил на тези хора? Да се види кой е склонен да залоупотребява с поста си и кой не е склонен на престъпления.

Теменужко
Теменужко
13 април 2022 15:33
Гост

Тук трябва да се реже до кокъл. Не е само Гешев.

Неаполитано
Неаполитано
13 април 2022 15:32
Гост

Това са ни прокурорите…

Веселин
Веселин
13 април 2022 21:42
Гост

В родната ни прикриватура.