Главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното отстраняване от длъжност на Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград, защото е обвинена за осуетяване на наказателно преследване срещу познат на свой близък. Искането е внесено в Прокурорската колегия, която вероятно още утре ще го разгледа.

Това е трети случай през последните години, в който е замесено името на Райна Бачева. В първия ставаше дума за това, че тя се е опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ, за което бе дисциплинарно наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца. Във втория – притискала служители на охранителна фирма да назначат на работа неин познат, а когато се скарали, последвал нов натиск, този път за уволнението на познатия ѝ. И за това тя получи дисциплинарно наказание „намаляване на възнаграждението“, но с 20 на сто за година.

По третия – сегашният казус, няма дисциплинарно производство, а направо обвинение. А историята датира от 2015 г.

На 25 юни с.г. около 17 ч. на пешеходна пътека на кръстовището на улиците „Владо Черноземски“, „Иван Михайлов“ и „Сан Стефано“ в Благоевград Владислав Г.Е. ударил с колата си пешеходеца Е.Р.Т. и му причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващия полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, прокурорката решила друго – казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на шофьора Владислав.

Впоследствие по време на разследването било установено, че Бачева е била вече информирана за инцидента от свой близък, който бил с приятелски отношения с Владислав.

По случая Софийската градска прокуратура започнала разследване срещу Райна Бачева и на 4 април 2019 г. ѝ е било повдигнато обвинение за осуетяване на наказателното преследване срещу Владислав с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършеното от него престъпление по транспорта (по чл. 288 НК).

Искането на главния прокурор е обосновано от прякото отношение на възложените функционални служебни задължения на прокурор Райна Бачева с обвинението, което ѝ е повдигнато. Главният прокурор настоява Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство“,обясниха от държавното обвинение.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малко ѝ е
Малко ѝ е
10 април 2019 9:34
Гост

Едно смислено нещо да направи цацаров. Но тази трябва да бъде съдена за назидание на всички магистрати!

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 23:43
Гост

нали уж отмениха автоматичното отстраняване по ал.1 на чл.230 ЗСВ

Nencho
Nencho
09 април 2019 14:27
Гост

Kakwo wremenno otstranqwane! Tazi ne biwa wyob6te da q wry6at na rabota.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 14:26
Гост

На такива новини сме се нагледали. Интересен ще е резултатът от наказателното производство.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 14:24
Гост

Крайно време беше. Къде бяхте при първите два случая?