Пет сигнала за извършени евентуални престъпления от главния прокурор Иван Гешев и от заместника му и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов вече са изпратени на ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС) Лада Паунова.

Както е известно, от 6 юни са в сила измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване срещу обвинител №1 и заместниците му. Според промените то се извършва от съдия от ВКС или такъв с ранг „съдия във ВКС“ от окръжно и апелативно ниво. Изискването към тях е през последните седем години да са работили като наказателни съдии. Общото събрание на НК на ВКС има 14 дни от влизането в сила на измененията, за да одобри списъка със съдиите. Между тях на случаен принцип ще се разпределят преписките в случаите по чл. 411а и сл. от НПК (наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник).

Първото сигнал е от 7 юни и е свързан с Борислав Сарафов. Градската прокуратура е изпратила на ВКС материали по прокурорска преписка „за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по компетентност“. Преписката е образувана въз основа на публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на директора на НСлС Борислав Сарафов. От ВКС уточняват, че шефът на Дирекция „Публична комуникация“ е изпратил докладна записка на зам. главен прокурор за наличието на такива публикации. Материалите са били предадени на прокурор от ВКП, който на свой ред ги е пратил на СГП по компетентност.

На 8 юни във ВКС са получени други материали от градската прокуратура. Те са по прокурорска преписка, която съдържа жалба и молба от Здравко С. срещу главния прокурор, с оглед на разпоредбата на чл. 411а, ал. 1 и ал. 2 от НПК.

Същият ден до председателя на ВКС е постъпил сигнал и от Радослав П. за действие и бездействие на главния прокурор, предвид приетата процедура за разследване на главния прокурор.

На 9 юни са постъпили още две писма. Прокурор от СРП е изпратил материалите по досъдебното производство срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото и Кристиян Христов. От СРП уведомили ВКС, че в хода на разследването Петров е обвинен за принуда, а заедно с Кристиян Христов – и за използване на специални средства за събиране на информация.

„Прокурорът при СРП намира, че са налице предпоставките, визирани в чл. 411а от НПК, „а именно наличие на данни и законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от заместник на главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие“, съобщават от ВКС. Петьо Петров е обявен за издирване. Той е един от основните участници в случая „Осемте джуджета“, за който говори и бившата му съпруга Любена Павлова (виж тук и тук). В края на май Антикорупционният фонд разпространени снимки от среща на Борислав Сарафов с Петьо Петров в ресторанта „Осемте джуджета“ и заяви, че ще сезира прокуратурата за прикрита проверка на КПКОНПИ срещу шефа на НСлС (виж повече тук).

На 9 юни във ВКС е получено още едно писмо. В него от ВКП казват, че е постъпил сигнал от Фаик Х., в който се съдържат твърдения за извършено от главния прокурор престъпление от общ характер.

От Върховния касационен съд са предприети необходимите мерки за изпълнение в регламентирания срок на предвидените със Закона за изменение и допълнение на НПК нови задължения (събиране на данни, на базата на които да бъде одобрен списък със съдии по чл. 112, ал. 6 от ЗСВ). Направена е и заявка за създаване на модул за разпределение на принципа на случайния подбор в съответствие с изискванията на чл. 360б от ЗСВ. До изтичането на предвидения в закона срок не могат да бъдат предприемани действия по постъпилите материали“, казват от ВКС.

От съда посочват още, че на сайта ще бъде създадена секция „Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник“, в която всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените от шефа на Наказателната колегия на ВКС материали по реда на НПК.

65
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:54
Гост

­­­Г­о­р­е­­щ­и­ ­м­о­­­м­и­­ч­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­­­к­­в­­а­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?86607

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:23
Гост

Късата клечка за Бай Генади. Добре че не му пука и нищо не може сам, тя разчита на женка си, каквато и да е тя.

Издишева пак се изцепи и размириса
Издишева пак се изцепи и размириса
14 юни 2023 9:30
Гост

Тази сутрин Идишева юанифистираше по телевизиимининръсеше.правни глупости казано на обикновен и раБира2м език. Не съм виждал толкова неграмотен висш съдия , който да си прокламира пристрастията. Тя не става за съдия, защото е пристрастна във всичко. Как е възможно тя да е била толкова фодининсъдия кой я е атестирал ? Тази сутрин тя каза, чутовна глупост и подтиква към нарушаване на устройствените закони и нормална логика . За замесъник на Гешев не трябвалонда св назначава никой от заместниците му ЗАЩООООТООО ВСЕ ОЩЕ СТОЯЛИ ТВЪРДО ЗАД НЕГО ???? И в кой закон го пише това бре съдия Издишева – щото стояли… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:22
Гост

Фушана здравкува и Леля Венче Марч имат какво да кажат по въпроса за Наска

Добра ориентация
Добра ориентация
14 юни 2023 12:57
Гост

Не е само тя !
Друг член от ВСС обяснява ли, обяснява, и пак обяснява……каква грешка било избора на Гешев за ГП!
Истината боли, особено като се видят коментарите за този член, под интервюто му, публикувано в сайта Дневник.
Предполагам, че са от такива, които са от неговия роден град и околностите, май го познават добре !
Как е възможно у някои хора да има такава метаморфоза, не мога да го проумея!
Не бих се изненадал и да го предложат за ГП!

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 9:17
Гост

Гледай що става ,като въведат и конституционната жалба………….

Юрист
Юрист
14 юни 2023 8:34
Гост

Кога ли ще видим съдебната реформа да е свързана с тежките и формалистични процедури и особено в наказателния процес??? Ама те „реформаторите“ няма как да знаят проблемите, защото са виждали съдебен процес само по телевизията.

Журналист
Журналист
14 юни 2023 8:05
Гост

Всеобщата съдебна лудост засегна и ВКС по онзи непредотвратим начин на влезлия в сила закон.От две- три години гледаме загиването на съдебната власт.

Журналист
Журналист
13 юни 2023 20:48
Гост

Мисля, че ВКС НК ще гризне дебелото дърво!

ще гризне друг път
ще гризне друг път
13 юни 2023 21:54
Гост

Гризат яките заплати и си чешат… Дървото го гризат първите инстанции, дето вършат цялата работа на тръстиката. После на въззива и касацията им е много лесно да драскат с червената химикалка…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 19:21
Гост

Имам един въпрос до създателите на механизма за разследване на ГП, гравитиращи около една известна организация. Сега президента като подпише указа на Гешев, сигналите срещу него от кого ще се разследват – от прокурора за разследване на ГП или от обикновените прокурори, които разследват другите магистрати. Иначе за Сарафов е ясно.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 20:23
Гост

Би било процесуално разточителство, а и противоречи на идеята на института да се занимават с бивши, нали е“ независимо от гл.пр-р „разследване..

„Фигурата на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник не би могла да бъде учредена без наличието на изрична конституционна уредба. Без промяна на Основния закон не може да се създаде държавен орган, който да бъде считан за част от прокуратурата, но същевременно да е изключен от общия ред за контрол в нейната вътрешна система, предвиден в Конституцията.“
ТР 7/2021 г
Може да се окаже, че е хубаво, но не е готово.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 20:43
Гост

р7/2021 на КС, не ТР

тъп въпрос
тъп въпрос
13 юни 2023 21:42
Гост

Ще бъде разследван от съвсем обикновен прокурор, който е компетентен да разследва съответното престъпление. Механизмът е предвиден в случай, че главният прокурор не е освободен и продължава да изпълнява функциите си.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 0:36
Гост

И какво стана, по механизма за разследване на Гешев ще разследваме Сарафов.

преминаващ
преминаващ
13 юни 2023 17:50
Гост

ООО, не бързайте. До края на месеца сигналите ще преминат сто броя, като се вземат предвид хората с кверулантно поведение, огорчените, обидените, фиксираните в главния прокурор и т.н. И да съобразим обстоятелството, че в жалбата дори и да пише налудничави неща, от сорта “ Главния прокурор открадна телевизора от апартамента ми в село Дръндарово“, Лада Паунова няма да може да го прекрати.

вече преминал
вече преминал
13 юни 2023 21:44
Гост

ВКС не ги мисли. До края на месеца гейшата отдавна няма да е главен прокурор, така че да му мислят редовите прокурори.

Смех
Смех
13 юни 2023 14:02
Гост

„Освен че за пореден път г-жа Йончева осигури терен за очерняне на България, друг ефект от изслушването не се постигна!“

Е, сега ЛЕКС я допълва…

Смех
Смех
13 юни 2023 14:04
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:05
Гост

България е проядена от корупция, но виновни са не корупционерите, а тези, които дават публичност на корупционните явления. Малоумно логика.

За протокола
За протокола
13 юни 2023 13:56
Гост

Ето така се рушат институциите и държавността.

Пък после защо Реформата изяжда реформаторите?!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:01
Гост

Институциите и държавността се рушат с поставени от мафията на високи постове калинки като Гешев. Затова реформата трябва да бъде доведена докрай и да няма подобни явления в бъдеще.

Ами
Ами
13 юни 2023 14:03
Гост

Коя реформа? ДЕПЕСАРСКАТА ЛИ?

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:07
Гост

ДПС години наред крадяха рамо до рамо с ГЕРБ. И сега решиха да използват инициативата на единствената партия с неопетнена от корупция репутация (ПП), за да се опитат да изперат публично имиджа си.

нищо не пере ДПС
нищо не пере ДПС
13 юни 2023 21:58
Гост

Просто отстреляха Боко и унищожиха ПП/ДБ – със специалното участие на Гейшев, за което Д.П. добре ще му се отблагодари…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 22:09
Гост

Точно! На Крум и Дечонката рИформата

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:55
Гост

Ем да пусна още пет сигнала и язе! Винаги ще се намери за какво. Макар, че какъв му е смисълът? Очевидно Сарафчето ще го направят И.Д. гладен прокурор.

не му трябва
не му трябва
13 юни 2023 21:46
Гост

Той си е шеф на следствието, където ще се прехвърлят делата, дето трябва да са на трупчета. Сладка безработа с голяма заплата.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:52
Гост

Ще ви удавим в небивалици и слухове.

От Радевия Крум Зарков и адвокатчето на ПП-ДБ от АКФ – толкоз.

ПЪЛНА ПОДМЯНА.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:54
Гост

Предлагате Гешев да остане на поста? Не за да разкрива престъпленията на мафията, а за да ги държи на трупчета и да ги шантажира с тях, ако стане напечено за него? Както винаги е правил досега.

Анонимнико!!!!!!
Анонимнико!!!!!!
13 юни 2023 18:42
Гост

Ново държавно обвинение и надзор за законност със стари прокурори не се прави!!!!!!

Това е дъното на проблема!!!!!!

Кадрите – корумпирани, некомпетентни, конформисти, податливи на влияние, ебливи, без интегритет и образование – пуцаджии, рабфакаджии, задочници и най-паче милиционери кат Гладния!!!!!!

Иначе и перфектна да е конституционната и законова уредба – Пепи Еврото винаги ще команди парада!!!!!!

Ps. Това не е никаква реформа. А чиста ИЗМАМА!!!!!!

Така така
Така така
13 юни 2023 13:51
Гост

Искаме цялото долно мръсно бельо на ПРБ от последните 30 години – НА ПРОСТОРА!!!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:17
Гост

Интересно, ако тези промени катастрофират в КС, какво ще бъде оправданието на „реформаторите“, може би ще е виновна ВК, че ги е подвела, да видим и съдиите докъде ще докарат разследванията, практически, ако си бил съдия цял живот ДП-то не си имал пряко ръководство върху него не знам, практически опит в досъдебно е много важен, ако се остави всичко на МВР е то тогава пак нещата няма да са ок, като цяло надявам се КС да се намеси!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:55
Гост

Номерът е да се продуцират слухове, а медиите на Моника и Прокопи да ги развяват като знаме…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:59
Гост

Номерът е като има данни да престъпления да образуват досъдебни, които да вкарат в съда с обвинителен акт. А не 2 години да превеждат от испански материали за къщата в Барселона и чак когато Борисов поиска оставката на Гешев, още на следващия ден да му искат имунитета. Това не е правосъдие, а разчистване на сметки между различни мафиотски кланове.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:23
Гост

Нали се сещате, че този момент е много тънък с вкарването, щот ако вкарат и накрая нищо не излезе кой ще е виновен!?!? АКФ, Жоро Боеца или Христо Иванов естествено пак прокуратурата, общите клишета, ама нямало осъдителни присъди, ама Европа ни каза и всякакви такива тиражирания от НПО-та и разни борци, които не са виждали разследване и дело в червена папка са си чиста пропаганда. Хора не стъпвали на конкурс, не виждали съдебна зала си мислят, че са големи разбирачи. Това, което се прави също не е правосъдие от страна на политици и кръговете около тях. Дайте да направим реформа-… Покажи целия коментар »

и да катастрофират, кво от това
и да катастрофират, кво от това
13 юни 2023 21:49
Гост

Решенията на КС нямат обратно действие, Гейшата ще е освободена и всичко ще е приключило – ОКОНЧАТЕЛНО.
След като не е главен прокурор, няма нужда да го разследва специален прокурор по механизма за ала бала. Всички материали си отиват при съответния компетентен прокурор.

6666!
6666!
14 юни 2023 9:06
Гост

Много ми е интересно от коя „независима“ структура на МВР ще са „независимите“ разследващи полицаи, които ще бъдат определени по „обективни“ някакви МВРейски критерии, да разследват главния прокурор и неговите заместници? Разсъждавам по темата, едва ли ще са разследващи от някое софийско районно, редно е да са от по-високо ниво. Например, главна дирекция, някоя си! Добре, само че възниква въпроса, тези Х на брой разследващи полицаи, как са се домогнали до позиция в главна дирекция, някоя си? Вероятно са били налице двете абсолютно необходими условия за това – свободен щат и подходящите контакти! Хаха, тези могат да разследват независимо с… Покажи целия коментар »

Дичо
Дичо
13 юни 2023 12:59
Гост

Сега като завалят едни сигнали…

нов
нов
13 юни 2023 13:33
Гост

Тихо, кротка, та цяла неделя. Сега всеки малоумен лумпен може да ангажира съдии от ВКС да се занимават с бълнуванията му.

няма
няма
13 юни 2023 21:50
Гост

до края на седмицата гейшта няма да е главен, така че всичко отива по компетентните прокуратури

Натопорчен
Натопорчен
13 юни 2023 23:04
Гост

Искаш ли да те направя моя гейша?

още по-натопорчен
още по-натопорчен
13 юни 2023 23:54
Гост

една св*рка искам да ми направиш, дурак…

случайност
случайност
13 юни 2023 12:59
Гост

Дотук фактите са, че цялата държавна машина в лицето на трите власти, е впрегната срещу Гешев. Променят се закони специално за Гешев, ВСС сън не спа докато не го отстрани от поста, членове на правителството правят негативни коментари относно личността му, определени медии услужливо очернят публичния му образ, групата на ЕНП н ЕП прави всичко възможно изслушването му да не се случи или да се случи формално… Всички срещу един! Гешев не ми е симпатичен, но в подобни случаи инстинктивно заставам на страната на по-слабия. Такова безогледно мачкане през закони, принципи и правила няма как да ми хареса.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:39
Гост

А заставаше ли на страната на слабите, когато години наред ПОРЪЧКОратурата с подкрепата на Съда за специализирани поръчки на мафията мачкаше опонентите на ОПГ „Каскет и Тиква“?

случайност
случайност
13 юни 2023 14:06
Гост

Не измествайте темата. Учил съм право, за да защитавам слабите, не силните. В случая говорим за отстраняването на Гешев, не защото нямаше причини за отстраняването му още почти в началото на мандата му, а защото се прави, когато за първи път Гешев свърши нещо полезно. На мнение съм, че трябва да се разследват всички народни представители, всички членове на ВСС, главния прокурор и заместниците му – връзки, контакти, имотно състояние на родата им до девето коляно, проверка на разговорите през последния месец, информация за срещите им, всичко, което е необходимо, за да се убедим, че действат по съвест, а не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 14:12
Гост

И какво полезно свърши Гешев? Разкри ли някаква полезна информация? Или само правеше публични намеци на доскорошните си ортаци в разграбването на страната, че ако не го оставят на мира ще им извади кирливите ризи?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юни 2023 17:11
Гост

къде видяхте слаб в това кълбо змии, които една друга се хапят? само защото едната била пепелянка, а другата усойница, или защото едната е 1,10м, а другата е „само“ 0,90м, няма да взимам страна и да ги защитавам. нека се изядат взаимно, та да се поочисти татковината!

Петров
Петров
13 юни 2023 12:57
Гост

Съвсем скоро след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

Кирил
Кирил
13 юни 2023 12:54
Гост

И защо чак сега тези сигнали!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:14
Гост

Ох тия патетичните глупости

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:14
Гост

Малоумна работа. Да се оправят

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:14
Гост

Те са всички за затвор. Че и тия от ВСС

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:13
Гост

Само ни занимавате с обвинения и записи, а реално нищо няма

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:13
Гост

И от тях какво ще стане?

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:13
Гост

Думи нямам

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:13
Гост

Грешката на каскета беше, пе изначално обслужваше ГЕРБ

Димо
Димо
13 юни 2023 12:56
Гост

Предупредиха го с атентата. Ама той продължи. Естествено, че ще му намерят цаката.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:12
Гост

Незнам как си ги е представял нещата Гешев, но до тук не му се получава много

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:12
Гост

Накрая Борисов няма да влезе в затвора, но Гешев ще вкарат

Михаил
Михаил
13 юни 2023 12:53
Гост

Борисов е недосегаем. Само бушони около него гърмят.

Платен, от бащицата, член на ВСС
Платен, от бащицата, член на ВСС
13 юни 2023 12:56
Гост

Честит рожден ден на Бойко Борисов.
Той ни създаде, той ни оправи, той е ТОЙ
Слънце, въздух и вода за проспериращата ВИ държавка

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:42
Гост

Бай Ставри да приготвя обща килия за каскета и тиквата, пък ако може и двамата да влязат едновременно най-добре

няма
няма
13 юни 2023 15:38
Гост

Баце няма да влезе в затвора, щото се е разбрал с Посолството. Разсипа държавата и партията си, само за да оцелее. Ще бяга някъде да си харчи „спестените“ наши парички, а тук ще се водят задочни процеси срещу него.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юни 2023 17:13
Гост

младите не помнят, а старите услужливо са забравили как мутрите от 90-те години бягаха по Карибските острови, в ЮАР, ама техните „другарчета“ и там ги намериха и ги поутрепаха. та да видим къде ще бяга и дали там може да се избяга от съдбата…