Временна комисия ще проучва дали главният прокурор Иван Гешев е имал достатъчно основания да поиска имунитетите на лидерите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП) Бойко Борисов и Кирил Петков. Освен това комисията ще прецени дали да даде разрешение за сваляне на имунитетите на депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Александров, който според прокуратурата е отговорен за блудство с непълнолетна, както и за продължаване на делото срещу Димитър Аврамов от ДПС за търговия с влияние.

Предложението за създаване на такава комисия дойде от депутати от ПП-ДБ и беше подкрепено от 186 народни представители, а 32-ма от БСП и „Има такъв народ“ гласуваха против.

Основното в решението за създаване на временната комисия е, че тя трябва да вземе окончателно становище до 18 юли. Въпросът с разрешението за сваляне на имунитета конкретно на Бойко Борисов беше поставен още с поискването му от главния прокурор заради делото „Барселонагейт“ и евентуално извършеното пране на пари. След това депутатът Радостин Василев оповести записи от заседанието на ПП, в които Асен Василев казва, че в такава комисия имунитетът на Борисов „ще се влачи“ поне 6 месеца. Заради това пък от БСП са против създаването на комисия и предложиха парламентът да даде разрешение за сваляне имунитета на Борисов, което беше подкрепено от „Възраждане“.

От проекта и решението за създаване на временната комисия е видно, че тя няма да се „влачи“ 6 месеца, а трябва да вземе решение за около месец.

„Не става дума за никакви чадъри, комисията ще свърши работата си може би и в по-кратък срок“, заяви днес Мирослав Иванов от ПП, който представи и проекта за създаването на комисията. Тя ще се състои от 12 членове и председател, като всяка парламентарна група трябва да предложи по двама свои представители.

Преди два дни главният прокурор поиска имунитета и на Кирил Петков заради прословутия случай с подадената от Петков до президента декларация за гражданство, в която според прокуратурата той е извършил престъпление, като не е декларирал, че има двойно гражданство. Петков вече каза, че ще се откаже сам от имунитета си, след като комисията разгледа доказателствата, но преди да излезе с решение.

Парламентът обсъжда 4 часа дали да създаде такава комисия, като основните аргументи срещу нея бяха, че ще бъде „пералня“ за изпиране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, докато от управляващата коалиция контрираха, че целта е да се види дали прокуратурата не се води от политическа конюнктура.

Радостин Василев, който напусна групата на ПП-ДБ след излъчените записи, заяви днес, че колегите му са включили „програмата с предпране“ за изпиране на Борисов. Той упрекна депутатите от ПП-ДБ в лицето на Мирослав Иванов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова, че са юристи, а в същото време предлагат създаването на парламентарна комисия, която да решава въпроси, които са от компетенцията на прокуратурата, като в същото време обещават прозрачност, а при образувани досъдебни производства нямат право да изнасят материали от тях.

„Не можете да изкарвате данни, защото се води досъдебно производство. Като гледам вносителите, можем да ги наречем лигата на перачите. Искате да превърнете Народното събрание в разследващ орган, това е някаква нова реформа. Това е законодателен орган, нямаме такава функция. Перачите на Бойко се заличават от картата на тези за конституционната реформа“, каза Василев.

Петър Петров от „Възраждане“ поиска комисията да работи само 5 дни и до 20 юни да вземе решение, за да се покаже, че не се създава, за да изпира някой.

„Съдът може да каже кой е виновен или не е, а прокуратурата си носи последствията дали е повдигнала законосъобразни обвинения“, каза Петров, но предложението му не беше прието.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се засегна от упреците, че социалистите, които единствени с „Има такъв народ“ гласуваха против създаването на комисията, са изплашени от главния прокурор и действат според неговите интереси. Тя каза, че прокуратурата е била използвана за политическа бухалка и стои зад думите си, но подчерта, че това е било насочено срещу БСП.

„По онова време ГЕРБ, които контролираха Гешев, го изпратиха вътре в БСП за вътрешен преврат. Тогава главният прокурор поиска от мен протоколи от партийно заседание, разпити на преброители как са броили гласовете за изключването на Кирил Добрев. Това да се е случвало на някой от вас? Това не беше искане на имунитет, а директно нахлуване в една партия, за да се овладее от ГЕРБ. Ако ще се борим с паралелната държава, трябва да започнем от себе си, затова не приемаме да ни натискат копчето“, каза Нинова.

„18 юли ще дойде, Гешев няма да го има, но прокуратурата ще я има. Само отлагате агонията“, подкрепи я и съпартиецът ѝ Георги Свиленски, който добави, че Борисов трябва „да мине през три инстанции“, ако иска да докаже, че не е виновен.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов попита защо прокуратурата не е повдигнала досега обвинение срещу Борисов, след като разследването е започнало преди 3 години и той е бил без имунитет.

„Делото срещу Кирил Петков беше прекратено, а не спряно и затова искам комисия, за да видим какви са новите обстоятелства, които са наложили възобновяване, защото аз не вярвам да има такива“, каза още Атанасов и добави, че тази комисия е нужна, за да провери дали няма политическа злоупотреба с правомощията на прокуратурата.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС каза, че прокуратурата няма доказателства по делата на трупчета, но не ги прекратява, защото тогава едни ще я упрекнат, че прикрива Бойко Борисов, а ако внесе обвинителен акт, ще бъде укорена от други, че е написан зле, „защото в него няма нищо“.

„Важно е да започнем да пазим авторитета и на парламента, и на съдебната власт. Иван Гешев говори за народа и за неща, които нямат връзка с работата му. Той трябва да се влияе само от закона и дай боже следващият главен прокурор да подходи по този начин“, каза Биков, а съпартиецът му Даниел Митов покани Гешев да стане политик.

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира на депутатите, според които срокът е до 18 юли, за да не е Гешев вече главен прокурор. По думите му, освобождаването на обвинител №1 вече зависи само от подписването на указа от президента Румен Радев и е „съвсем разумно да се очаква“, че това може да стане и до 20 юни.

„Тази комисия няма да преценява доказателствата и да дири обективната истина, единствено ще прецени дали искането е мотивирано и дали има достатъчно данни. Въпросът е дали има намерение да се навреди на политическата дейност или все пак има намесено и право в случая. Наказателното преследване и неговото поддържане не би трябвало да зависят от личността на главния прокурор“, каза Минчев. Той припомни и как Европейският парламент е преценявал две години и половина дали да свали имунитета на евродепутата Елена Йончева и в крайна сметка не го е направил.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че целта не е избелване на политици, а избелване на прокуратурата, за да няма политически мотивирани дела.

„Когато правосъдието се движи по време, съобразено с политическа конюнктура и други фактори, това не е правосъдие. Въпросът е да избелим прокуратурата, да се стигне до истината и за „Барселонагейт“, и за другите казуси, и ние настояваме да бъдат разгледани, но в условията на липса на съмнения в правосъдието“, каза Иванов. Той подчерта, че прокуратурата дълго си е затваряла очите за казуса с имота в Барселона, но това е приключило със скъсването на оставката от страна на Гешев.

„Той каза, че досега тези хора ми бяха приятели, бяха цитирани с три имена и бяха задвижени колелата. Избелването е за прокуратурата, а не за един или друг. Въпросът е прокуратурата да може да обясни как така изведнъж прогледна – дали защото едни хора, които бяха приятели на Гешев, спряха да са му приятели и той започна да им отмъщава, за да брани собствената си безконтролност, или прокуратурата ще намери начин да коригира състоянието си и да може да ни убеди, че става дума за обективно разследване“, каза Иванов.

В състава на комисията бяха избрани Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП-ДБ, Петър Петров и Николай Дренчев от „Възраждане“ и Хамид Хамид и Гюнай Ахмед от ДПС. Левицата и ИТН отказаха да изпратят свои представители, а пленарната зала не успя да избере председател на комисията. Заради това шефът на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще отложи въпроса, докато не се постигне някакво общо становище.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
много журналя и трол разбирачи бе
много журналя и трол разбирачи бе
15 юни 2023 14:37
Гост

Комисията не сваля имунитети. Това са депутати от всички парламентарни групи, по възможност следва да са с юридическо образование или поне някои от тях, които да могат да разяснят на останалите казуса от юридическа гледна точка. Те следва да се запознаят подробно с цялата, представена от прокуратурата документация, и да направят преценка дали е мотивирано искането за сваляне на имунитета, т. е. дали може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило вмененото му във вина престъпление. След това, трябва да изготвят проект за решение дали НС да уважи искането на прокуратурата или не, като при представянето му следва… Покажи целия коментар »

Ицо Торбалан - Грантоед
Ицо Торбалан - Грантоед
15 юни 2023 8:31
Гост

Бойко е наше момче! Мама и тейко му бяха в БКП.

Слава Украини! Слава.

345
345
14 юни 2023 21:04
Гост

Киро го боли парапета, става Евро комисар взима и Лена след като роди!
Миро, ще гледа бебето на село с майка си!
Бозко, ще се крие и от сянката си в Банкя и от една дъщеря израсла в Барселона!
Гешо, ще пише мемоари, някъде!
А народът български, каквото си е надробил, ще получи от най вероятно Асен Василев.

Георги Ат.
Георги Ат.
14 юни 2023 16:09
Гост

Руди Гела като изнесе онези записи нали си казаха хората. Христо Иванов измислил с някакви парламентарни комисии да бавят тия имунитети, толкова колкото трябва. И ето на! Даже не си правят труда да сменят плана…

Юлиян
Юлиян
14 юни 2023 13:48
Гост

Май ще слушаме лебедова песен.

Летописец
Летописец
14 юни 2023 13:49
Гост

Надали и от Борисов. Той е невинен по рождение.

Чавдар
Чавдар
14 юни 2023 13:45
Гост

Гешев се сети кога да действа.

Сотир
Сотир
14 юни 2023 13:47
Гост

Сега го притиснаха. Иначе по- рано бяха тандем с Боко.

Уве
Уве
14 юни 2023 13:30
Гост

Алабализми отново

Муне
Муне
14 юни 2023 13:30
Гост

Ама то няма обвинение съставено от прокуратурата. Има само общи приказки от страна на вече бивш главен прокурор

Чиков
Чиков
14 юни 2023 13:29
Гост

Ще решат, че няма основание. И не е нелогично. Предвид и мудната работа на Гешев.

Милена
Милена
14 юни 2023 13:29
Гост

Мазало

Симо
Симо
14 юни 2023 13:24
Гост

Тази комисия само ще забави нещата.

Рики
Рики
14 юни 2023 13:08
Гост

Интересно дали ще свалят умунитета на Бойко.

Тото
Тото
14 юни 2023 13:07
Гост

Тези пък какво толкова има да се бавят.

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
14 юни 2023 13:02
Гост

Бойко е невиненпо рождение, Кирчо е чист като пролетна роса.&

Почти
Почти
14 юни 2023 13:37
Гост

Бойко е невинен благодарение на дългогодишната усърда работа на ПРИКРИВАтурата, а Кирчо дори ПОРЪЧКОратурата не можа да намери нещо, за което да се хване.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 20:34
Гост

Казвате, харвардския измамник, поставил се в услуга на американското посолство, е чиста личност?

Хе хе хе
Хе хе хе
15 юни 2023 8:33
Гост

Почти.

На 100% излиза на Курчо обвинението. И после – по парапета право надолу!

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 20:38
Гост

Грозни и противни. Олицетворение на зомбитата, които ходят да викат Ура за тях

Ала бала с президента
Ала бала с президента
14 юни 2023 13:01
Гост

ПП се гушнаха с ГЕРБ и ДПС и това личи вече всеки час. Безпомощността им е плачевна и откровено противна.

Ала бала герберастии
Ала бала герберастии
14 юни 2023 13:35
Гост

Безпомощни са ГЕРБ, чийто вожд отиде да се моли на ПП да съставят общ кабинет и в крайна сметка правителството е почти изцяло на ПП.