Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искането за сваляне на имунитета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение.

Ако Борисов остане без имунитет, той ще бъде привлечен като обвиняем за пране на пари по разследването „Барселонагейт“. Софийската градска прокуратура (СГП) предложи преди дни на главния прокурор да поиска имунитета на Борисов, като посочи, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият премиер е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление пари за купуване и наемане на недвижими имоти в чужбина.

„В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител“, посочват днес от прокуратурата.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

След година властите прекратиха своето разследване с мотива, че в България то е по-напреднало, а миналата година стана ясно, че са получени материали от Испания, като ставаше дума за 219 страници. Сред тях имаше и справка от Испания, според която има доказателства за прането на пари. През цялото време пък Бойко Борисов отрича да е имал някога имоти в Барселона.

В последните дни в прокуратурата бяха разпитани множество свидетели, сред които беше и бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, която като позната на Йовчева, е сочена за основен свидетел.

„По закон, ако кажа нещо, ще съм подсъдима и ще попреча на разследването. Мисля, че има финансово престъпление. Не съм прокурор, за да кажа, нито съдия, за да съдя. Правосъдната система е много болна и всички трябва да си дадат сметка, че това не е нормално“, коментира бившата манекенка, а Борисов продължава да отрича да има имоти в Испания.

„Нямам никакви притеснения по въпроса. Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Внесеното искане обаче не означава, че Борисов ще остане без имунитет, защото той каза, че няма да се откаже сам, а от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват против свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато не бъде завършена съдебната реформа.

Наскоро прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради делото за „Белене“, но главният прокурор върна вчера предложението, тъй като не било достатъчно мотивирано.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:30
Гост

­­­Г­­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­м­­и­­ч­­е­т­а­­ ­­в­­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?86164

Ad nauseam
Ad nauseam
04 юни 2023 11:27
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Първи върховен състав
Първи върховен състав
02 юни 2023 19:18
Гост

Тиквун и обкръжението му трябва да бъдат съдени от нов Народен съд, като този от 1944-1945 г.

Някой не разбрал?
Някой не разбрал?
03 юни 2023 19:58
Гост

И кой ще ги изправи пред съда, Каскета, който сега реши да се прави на бухалка с която да ударят този, който го назначи за чадър? Нещо „правенето на луд“ заприлича на състезание от корумпирани, куци кранти, коя е с по-бърза в бягането!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 18:54
Гост

ББ обвиняем, а основен св.Ивайла Бакалова.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 18:34
Гост

Каква стана тя, завчера нямат доказателства и прекратяват, нооо от както ключовият свидетел И.Б. даде показания, тип “ една жена ми каза“, а в случая обвиняем в Дубай, рязко се промениха доказателствата до степен, че да се повдига обвинение. Въпросът е: Кога е заплашен и от кого наблюдаващия прокурор. Когато е прекратил или за да повдига обвинение! Май пак ще се плаща по ЗОДВ!

Просто любов
Просто любов
02 юни 2023 17:59
Гост

Няма страшно. ПП ще брани Баце с голи гърди. Иначе няма да са министри и да цоцат от държавната трапеза. На следващи избори са в канала.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 18:40
Гост

Мхм, всички в канала, само Копейкин ще остане. Само в рублофилските ти мечти!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:59
Гост

Няма филм, нали ПП-ДБ и Икономедиа ще го “изперат”…. Не знам дали изобщо е останал някой, който да разсъждава и преценява политическата позиция на партиите. Но ако има такъв някой, нека много сериозно да обмисли какъв е шансът 300-400 хил. човека да излязат пред НС да попитат защо избранниците им са гласували против свалянето на имунитета на Бойко Борисов.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:53
Гост

От липсата на кабинет печелят само наркоманите от Възраждане

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:52
Гост

Разтури се колибката. Сега обаче дали не се прави за да се дескридитират и ГЕРБ и ПП

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:52
Гост

Не очаквам да го даде, а и да го даде тия са толкова напред с материала, че накрая ще излезе, че Борисов има къща в Барселона, а дори той незнае за нея и е купена от негово име, без той да знае. Че той е жертва

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:51
Гост

Захапахте се по всички фронтове, а?

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:50
Гост

И Гешев и ВСС доказа, че служат на тоя дето плаща. Няма значение кой

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:50
Гост

Вече е лесно. Вече сте подвластни на руските интереси явно.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:50
Гост

Той па кат ше си го даде

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:49
Гост

Що му го не поиска миналата годинаа. Той даже нямаше. Защото си бяхте дружки и беше на каишка, както всички казвахме, а вие най-долно лъжехте, че това са измислици

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:49
Гост

Браво

Престъпници
Престъпници
02 юни 2023 17:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:42
Гост

Ами не е като да няма за какво, ама за тази работа трябва наистина работеща прокуратура.

кУйович
кУйович
02 юни 2023 17:30
Гост

Ееей, никой не пада по гръб у точен тайминг с обявяване състава на кабинета.

Смях в залата
Смях в залата
02 юни 2023 17:26
Гост

Пак ли цялата работа е ЕЖК – една жена каза. С такива свидетели не ти трябва защита

Само питам
Само питам
02 юни 2023 17:34
Гост

Като не ти трябва защита, защо ти трябва имунитет?

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 17:38
Гост

То това обвинение не се доказва със свидетели.

Бакалова има интерес да каже, каквото й поръчат
Бакалова има интерес да каже, каквото й поръчат
02 юни 2023 17:24
Гост

ъпругът на Ивайла Бакалова, която се подвизава в медиите като свидетел по „Барселонагейт“ и символ на операция „Чисти ръце“ на главния прокурор Иван Гешев е с три тежки обвинения, показа проверка на Breaking.bg. Става дума за Веселин Денков, Весо Брадата, сочен за особено близък с избягалия в Дубай Васил Божков-Черепа. Денков е управител на заведенията „Воденицата“ и „Лебеда“ и различни фирми за кредити. Той е обвинен като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова пред бл.18 в столичния кв. „Младост“ на 10 октомври 2019 година в 20,53 часа. Дамата бе застреляна докато излизаше от колата си, а върху тялото й… Покажи целия коментар »

ringos
ringos
02 юни 2023 17:28
Гост

Да, да, добре 🙂