Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на един от лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков.

Искането е за прословутия случай с подадената от Петков до президента декларация за гражданство, в която според прокуратурата той е извършил престъпление, като не е декларирал, че има двойно гражданство.

Искането за сваляне на имунитета на Петков идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за декларацията, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс (НК). Тогава Петков беше проверяван за невярно деклариране, че при влизането му в служебното правителство като министър на икономиката не е посочил, че има и канадско гражданство. Коментарите от държавното обвинение тогава бяха, че невярното деклариране е безспорно, но в случая с Петков не води до наказателна отговорност.

Става дума за чл. 313 от НК, който гласи: „Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева“.

В случая с Петков декларацията за гражданството му е подадена пред орган на власт – президента, но такава декларация не е предвидена в закон, указ или постановление.

Тъй като към момента на подаването на декларацията Петков не е бил министър, преписката за документно престъпление беше изпратена на Софийската районна прокуратура, която през 2021 г. постанови отказ от разследване. Миналата седмица обаче от районната прокуратура предложиха на главния прокурор да поиска имунитета на бившия премиер.

„В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК)“, посочват днес от държавното обвинение.

По казуса с декларацията на Петков се произнесе и Конституционният съд, който обяви, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен (повече за решението на КС виж тук).

След като прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета му, Петков каза, че ще изчака да се състави и да заработи комисия в Народното събрание, която да разглежда всички материали от прокуратурата по исканите имунитети на депутати, след което ще се откаже доброволно от имунитета си в деня преди комисията да вземе решение.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Joseph Mary
Joseph Mary
26 октомври 2023 8:14
Гост

The Dollar General survey allows customers to provide feedback on their experience at Dollar General stores. The survey consists of a series of questions regarding various aspects of the shopping experience, such as product selection, cleanliness of the store, and customer service. Customers can help Dollar General improve its services and products by participating in the survey. The survey typically takes approximately 5-10 minutes to complete. After taking the Dgcustomerfirst survey at https://www.dgcustomerfirstgiftcards.com/survey-page/, get a chance to win a $100 gift card.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
13 юни 2023 23:21
Регистриран

КОЛЕГИ ЮРИСТИ,ЧЕ КИРЧО НЯМА ДА БЪДЕ ПОДСЪДИМ ПО ИЗВЪРШЕНОТО ОТ НЕГО ДЕЯНИЕ Е ЯСНО -ТО Е НЕСЪСТАВОМЕРНО,НО ПРОКУРАТУРАТА И ГЕШЕВ ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ НА ДАЛИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ-ПЪРВО ПОСТАНОВЯВАШ ПОСТАНОВЛЕНИЕ ,ЧЕ НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ,А СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ТВЪРДИШ ,ЧЕ ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ИСКАШ НА КИРЧО ИМУНИТЕТА. ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ ОТ ТАЯ НА ДАЛИ ЩЕ СЕ РПОДИ.

Хе хе хе
Хе хе хе
14 юни 2023 18:49
Гост

Колеги ще викаш на „Козяк“!!!

Незнайко
Незнайко
13 юни 2023 9:39
Гост

То може и за други неща да му искат имунитета. Като за незаконно получените заплати като министър например – имуществена облага. Съставянето на декларация с невярно,неистинско съдържание (т.е. съзнателно съставяне на неистински документ) и използването й, за да заеме публична длъжност, също е престъпление.

---
---
13 юни 2023 11:12
Гост

Незнайко , Вие не сте юрист . Личи от писанието Ви горе . Защо си губите времето тук , освен ако не сте трол , разбира се , и присъствието Ви в сайта не Ви е работа , извън специалността Ви на компетентност .

Незнайко
Незнайко
13 юни 2023 11:42
Гост

ДА, ама НЕ всичкознаещ безименнико. Не е необходимо да съм йорист или специалист като Вас или да искам специално разрешение, за да изразя мнение или виждане по даден въпрос, дори да е грешно. В крайна сметка, когато за дадена личност е установено, че е лъжец, както в случая и то нееднократно, най-малкото, което може да направи, ако има чувство за чест и достойнство е да се извини. Или според Вас не трябва да има никакви последици. Съвсем друг е въпроса, защо и какво работят такива високо квалифицирани юристи от прокуратурата, които повдигат едни нефелни и неиздържани обвинения.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юни 2023 12:16
Гост

И какво като е лъжец? По-голямо значение в случая има дребничкият факт, че при встъпване в канадско гражданство се полага тържествена клетва за вярност на канадската кралица. Лицето показа, че задрасква обещанията си по тази клетва с едно хвърляне на хартишка и без да чака нейното получаване/обработване се чувства свободен от нея.

Колко тогава струва клетвата на същия този клетвопрестъпник като народен представител или министър? Една хартишка!

За протокола
За протокола
13 юни 2023 9:12
Гост

Кирчо трябваше вече да е осъден. И напуснал политиката.

Като пълен лъжец! Освен това трябваше да търка нара, защото обществената опасност от деянието му е УЖАСНА!

Kemronstaks123
Kemronstaks123
13 юни 2023 8:13
Гост

Providing information and internet services, consultancy services, development of software products, transactions involving intellectual property.

Visit here:https://takesurvey.onl/walgreens-survey-on-www-walgreenslistens-com/

Чочо
Чочо
12 юни 2023 22:39
Гост

И двамата се изложиха тотално.

Бисер
Бисер
12 юни 2023 22:40
Гост

Пълен цирк!

Хари
Хари
12 юни 2023 22:30
Гост

Гешев, ти си пътник! Защо се занимаваш с другите?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 22:25
Гост

Каскета пак се изложи. Ма е натиснал и прокурор от СРП да напише предложение. Не разбраха, че тази декларация не се изисква по закон, постановление на МС или указ. Или пък разбраха ама злоупотребяват с власт.

OMG
OMG
12 юни 2023 22:24
Гост

Сега ще прати ли в парламента 600 копия на декларацията 😀

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:12
Гост

Тоя пъзльо е последният, който ще позволи да го разкледват.

HR1312
HR1312
12 юни 2023 22:24
Гост

Какво ще разследваш на декларация? Деянието просто не е съставомерно в случая.

444
444
12 юни 2023 18:52
Гост

Каква комисия го гони, има искане, оттам или дава съгласие, или парламентът гласува. На негово място най-правилно е да се откаже и да лъсне простотията на ПРБ, ако изобщо посмее да вкара нещо в съда.

Еее
Еее
13 юни 2023 9:09
Гост

Няма страшно, нали?

Съдът е на А за Б.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:49
Гост

Кирчо си се изложи мощно с тази декларация, обаче и Гешев не остава по-назад.

123
123
12 юни 2023 18:48
Гост

При такава говорилня във ВСС и 100 изказвания на Гешев, как пък един не го попита за тази позиция, може би покрай емоционалното състояние не е съобразил, че преди са говорили едно, а сега – друго.

Смешев
Смешев
12 юни 2023 18:55
Гост

Няма повече въпроси към него, на ред е Чорапа.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:46
Гост

Ако не ви е харесала прокуратурата преди две години, ето че имаме и друга. Тя се оказа като принципите на безпринцупния.

Заки
Заки
12 юни 2023 22:32
Гост

При този им шеф, какво друго да се очаква?

Просто Киро
Просто Киро
12 юни 2023 18:39
Гост

Киро “Почтения” обратно в Канада. Излъга нагло и безпардонно цял един народ, и продължи да лъже и пред Конституционния съд.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:54
Гост

Дишай, дишай, всичко е наред, тръбата е цяла.