Офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов отново е пратен на съд за участие в убийството на брокерката Станка Марангозова.

От прокуратурата съобщиха, че за втори път са внесли в Софийския военен съд обвинителния акт срещу Иванов, който е подсъдим заедно с екстрадирания в България Иво Масларов, сочения за извършител Петър Костов и Венцислав Д.

Брокерката беше застреляна на 10 октомври 2019 г. в колата си в столичния кв. „Младост“ от моторист, който беше скрил пистолет със заглушител в букет с изкуствени бели рози. Според обвинението Петър Костов проследил жертвата до жилищен блок, спрял с мотоциклета до колата на жената, извадил букета и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял три пъти в главата, а по-късно моторът беше открит в езерото в Чепинци.

Прокуратурата твърдеше първоначално, че поръчката за убийството е дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и беше обявен за издирване. Борис Иванов пък беше задържан заедно с Костов и съучастника им Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях. Именно след ареста на Иванов, тогавашният главен прокурор Иван Гешев обяви, че се отказва от охраната на НСО.

Според разследващите подполковник Иванов разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, а освен това той приел поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Разследващите твърдяха, че той е членувал в масонска ложа и така поддържал контакти с магистрати и политици. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец.

Служителя на НСО и двама от подсъдимите бяха задържани през пролетта на 2020 г., а Масларов беше обявен за издирване. Той се укри в Швейцария, а по-късно и в Германия, но през есента на миналата година беше задържан и екстрадиран у нас.

Първият обвинителен акт срещу четиримата беше внесен в съда преди две години, но в началото на миналата година военните съдилища прекратиха делото и го върнаха на прокуратурата.

Тогава стана ясно, че според обвинителния акт Венцислав Д., а не Масларов е организирал и финансирал убийството на Марангозова. Задачата възложил на приятеля си Масларов и обещал да осигури пари. Военните съдии върнаха тогава делото, защото приеха, че в обвинителния акт не се казва как се е стигнало до решението и какво изобщо е направил Масларов, тъй като той беше обвинен, че е организирал и ръководил групата, но и за тези му деяния нямало никакво описание в обвинителния акт.

Сега от държавното обвинение не посочват конкретно какви са били ролите на четиримата. В съобщението се казва, че Костов е предаден на съд като извършител на престъплението, а останалите трима – като подбудители и помагачи. От прокуратурата поясниха също, че трима от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпроси
въпроси
02 септември 2023 7:36
Гост

Колко служители на УБО излязоха на протест против колегата си килър? Ако протест против бандита от УБО няма-това е многозначително!

И как така изобщо УБО го има и днес, а не е закрито?
Как допуснахме тази подмяна?
Как така президента на Швейцария ходи на работа с трамвая-охраня няма, а в Холандия-министри отиват на работа с велосипед,а тук УБО пази властта от народната любов?
Всъщност-видно от случая с килъра-който се оказва и висшестоящ офицер народът трябва да бъде пазен от УБО.

Фики
Фики
01 септември 2023 13:16
Гост

Дали ще се стигне до осъдителни присъди?

Филип
Филип
01 септември 2023 13:18
Гост

Ако не се проточи много делото.

Цветан
Цветан
01 септември 2023 13:13
Гост

Дано този случай се разреши по-скоро.

Кънчев
Кънчев
01 септември 2023 11:17
Гост

Пак изцепки на органи на реда и сигурността в страната

Лидия
Лидия
01 септември 2023 11:17
Гост

Нямам думи!

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:16
Гост

Позор за пагона!

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:16
Гост

Хубаво е да се разпелете случая и да не се точи делото до 2030 година.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:16
Гост

Издивяха българите явно. Някакви случай на убити хора непрекъснато

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:15
Гост

Ами да видим този път какво ще стане.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:15
Гост

Необходими са много сериозни реформи

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:14
Гост

Уви всеки превърта. Но е добре да минават на психологичен преглед всяка година за да се прецени психологичното им състояние. Все пак хората в МВР, НСО, службите си имат специфични умения, които могат да застрашат човек на улицата.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:13
Гост

Потресаващо. Може ли такива хора да работят в службите?

Димитров
Димитров
01 септември 2023 13:14
Гост

Може в началото да си е бил нормален. Ето за това трябва да се правят по-чест психотестове.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:13
Гост

Абе има само мутри по тия органи на реда

Филип
Филип
01 септември 2023 13:15
Гост

Лошото е, че няма кой да ги изчисти.