Подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, който преди една година беше арестуван и обвинен, че е организирал убийството на брокерката Станка Марангозова, се прибра вкъщи.

Военно-апелативният съд измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“ и определението му е окончателно, показа проверка на „Лекс“. Съдът е преценил, че задържането под стража не може да продължава повече, тъй като няма опасност Иванов да влияе на свидетели и най-тежката мярка би се превърнала вече в предварително наказание, след като внасянето на делото в съда се бави.

Още в началото на разследването от прокуратурата обявиха, че офицерът Иванов членувал в масонска ложа и така поддържал контакти с магистрати и политици. Според разследващите именно подполковникът от НСО е имал водеща роля в престъпната група, отговорна за убийството на Марангозова.

На 10 октомври 2019 г. банкерката беше застреляна в колата си в столичния кв. „Младост“ от моторист, който беше скрил пистолета в букет с изкуствени бели рози. Поръчката за убийството дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и е обявен за издирване.

Борис Иванов пък беше задържан заедно със сочения за извършител на убийството Петър Костов и съучастника им Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях.

Подполковникът разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, като той е приел и поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата.

Именно заради разкриването на служителя от НСО като основен участник в организирането на убийството, главният прокурор Иван Гешев каза, че вече няма доверие в службата за охрана и за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по защита.

Борис Иванов остана година в ареста и едва преди две седмици Софийският военен съд замени най-тежката мярка с „домашен арест“. Той обжалва, защото искаше да остане на свобода само срещу „подписка“, а прокуратурата пък настоя за задържане под стража, защото максималният срок за задържане не е изтекъл.

Военно-апелативните съдии решиха, че за водещото участие на Иванов в групата са събрани различни доказателства, включително и от обясненията на сочения за извършител на убийството Петър Костов. Освен това бившият служител на НСО можел да се укрие, тъй като имал много контакти, а и поръчителят бил още на свобода. Според решаващия съд обаче няма опасност Иванов да извърши престъпление, тъй като са разпитани останалите двама обвиняеми и всички възможни свидетели във връзка с обвинението за убийство.

От материалите е видно, че разследването продължава за престъпления, които касаят дейността на всякакви други лица, но не и тази на Борис Иванов, и в които той очевидно няма участие“, се казва в определението на съда. В него военните магистрати напомнят, че макар да не е изтекъл максимално допустимият срок за задържане в досъдебното производство, това не означава, че Иванов трябва непременно да бъде в ареста до края му, а мярката за неотклонение не е способ за събиране на доказателства.

„Мярката за неотклонение „Задържане под стража“ не е и вид наказание, за да се прилага по отношение на лица, които не са осъдени с влязла в сила присъда“, се казва още в определението. В него съдиите подчертават, че делото не е внесено в съда в разумен срок, с което са ограничени и правата на Иванов. Докато е под „домашен арест“ обаче, той ще бъде следен и с електронна гривна.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
31 май 2021 22:24
Гост

А това за каскета, че бил изгубил доверие в НСО, защо е споменато в статията? На кой му дреме за оня селски турист и мнението му?

Анонимен
Анонимен
31 май 2021 16:19
Гост

Леко съм шокиран от коментарите по-долу. Можел да се укрие или да си отмъсти. Опасността от укриване винаги съществува, но това значи ли, че при всички тежки обвинения автоматично едва ли не трябва да бъде вземана мярка ЗПС? И какво правим, ако след 10-годишно влачене на делото и респ. 10-годишен престой в ареста, делото завърши с оправдателна присъда?

Анонимен
Анонимен
31 май 2021 15:28
Гост

За колко време ще офейка, хайде залагайте.

хаха
хаха
31 май 2021 16:02
Гост

2-3 месеца макс, после могат да го търсят като божков

Рики
Рики
31 май 2021 13:39
Гост

Голяма сага с това дело…

Dimo
Dimo
31 май 2021 13:38
Гост

Като че ли избързаха с промяната на мярката. Сега може и да се укрие.

Fiki
Fiki
31 май 2021 13:38
Гост

Е, сега остава да избяга. А масоните се подкрепят много. Може и да му помогнат.

Без думи
Без думи
31 май 2021 13:13
Гост

Офицер от НСО шеф на групировка за мокри поръчки, началник на РПУ в Пловдив шеф на групировка за рекет, кражби, грабежи, проституция, то човек вече спира да се учудва, трябва една зверска чистка в цялата тая затлачена система на МВР, пряк контрол над това как и кой се назначава на дадена позиция, на всеки му е ясно, че 95% от назначените са „хора“ на някой, как да очакваш от тази система да работи като всеки нов служител е насаден на позицията от някой приятел, който вече е в системата, няма как да очакваш от новоназначения да се обърне срещу този… Покажи целия коментар »

Правист
Правист
31 май 2021 13:07
Гост

В нашата мила родина полицаите са по-големи мутри от мутрите, тъжна картинка.

AnimalMan
AnimalMan
31 май 2021 12:55
Гост

Гешев не е като да не е прав, но реално ако го поръчват няма значение към коя служба е и коя слъжба го пази. Нали знаем, че ако те набележи някой няма измъкване, уви.

Николина
Николина
31 май 2021 12:55
Гост

Един, че е черна овца, не значи, че цялото бюро е такова.

Запетуйка
Запетуйка
31 май 2021 12:55
Гост

Но поведението на господина петни името на службата, факт.

Анонимен
Анонимен
31 май 2021 12:54
Гост

Щом са преценели, че няма опасност да действа върху свидетели. Може да не им влиае, но каква е гаранцията, че няма да иска да си отмъщава?

Кирил
Кирил
31 май 2021 13:36
Гост

Никаква. Напълно нелепо решение на съда.

Анонимен
Анонимен
31 май 2021 12:53
Гост

Ама като Масон дали не може да се укрие?

Ananieva
Ananieva
31 май 2021 12:53
Гост

Само да не стане, като много други случай, в които след домашен арест човека бяга и после няма намиране.

Авигел
Авигел
31 май 2021 12:53
Гост

То няма лошо да си под домашен аретс, стига да не бягаш

Лозан
Лозан
31 май 2021 13:37
Гост

Няма никаква гаранция за това обаче.

Fernandinho
Fernandinho
31 май 2021 12:52
Гост

Масоните се подкрепят, така е.

Englishman
Englishman
31 май 2021 12:52
Гост

Военните са си друга бира