Делото за убийството на брокерката Станка Марангозова, по което подсъдим е и офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, е върнато на прокуратурата.

Това е решил окончателно Военно-апелативният съд (ВоАпС), като от определението му (виж тук) става ясно, че от обвинението не се разбира кога, къде и как е организирано убийството от четиримата подсъдими, а точно посочени са само датата и мястото, където Марангозова е убита.

Брокерката беше застреляна на 10 октомври 2019 г. в колата си в столичния кв. „Младост“ от моторист, който беше скрил пистолет със заглушител в букет с изкуствени бели рози. Според обвинението подсъдимият като извършител Петър Костов проследил жертвата до жилищен блок, спрял с мотоциклета до колата на жената, извадил букета и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял три пъти в главата, а по-късно моторът беше открит в езерото в Чепинци.

Прокуратурата твърдеше първоначално, че поръчката за убийството дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и беше обявен за издирване. Борис Иванов пък беше задържан заедно с Костов и съучастника им Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях.

Според разследващите подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, освен това той приел поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец.

Именно след като държавното обвинение обяви, че служителят от НСО е основен участник в организирането на убийството, главният прокурор Иван Гешев каза, че вече няма доверие в службата за охрана и за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по защита, докато то не беше отнето от него.

От определението на съда става ясно, че всъщност според обвинителния акт подсъдимият Венцислав Д. е решил да организира и да финансира убийството на Марангозова. Задачата възложил на приятеля си Масларов и обещал да осигури пари. Военните съдии обаче приемат, че в обвинителния акт не се казва как се е стигнало до решението и какво изобщо е направил Масларов, срещу когото пък делото се води задочно, тъй като се укрива. Той е обвинен, че е организирал и ръководил групата, но и за тези му деяния нямало никакво описание в обвинителния акт.

Съдът пише още, че в него не са изложени никакви факти за подбудителство и помагачество, каквито обвинения също са повдигнати.

„Обвиненията срещу четиримата подсъдими съдържат „неустановени дати“, „неустановени места“ за почти всички престъпления, като единствено спрямо подсъдимия Костов… са посочени точната дата и място на извършване на убийството на Марангозова. Тези пропуски (неустановените факти) са допуснати и в диспозитива на акта и в обстоятелствената му част, а това са факти, които обуславят съставомерността на деянията и участието на подсъдимите в тях“, се казва в определението на съда, с което е потвърдено прекратяването на делото от първата инстанция. Според ВоАпС непосочването на тези обстоятелства ограничава и правото на защита на подсъдимите и на прокуратурата е указано да ги конкретизира всички дати, места, финансиране на убийството подбудителството и помагачеството.

В хода на разследването прокуратурата обяви, че подполковник Иванов от НСО е подсъдим и за участие в престъпна група за наркоразпространение, както и за държане на наркотици и боеприпаси. Разследващите твърдяха, че той е членувал в масонска ложа и така поддържал контакти с магистрати и политици.

Борис Иванов беше задържан през май 2020 г. и остана в ареста и година по-късно излезе, но под домашен арест с електронна гривна. Сега той е поискал по-лека мярка за неотклонение, но и двете инстанции са отхвърлили молбата му, като приемат, че има обосновано предположение за участието му в убийството и може да извърши престъпление. От определението на съда става ясно още, че подсъдимият като физически убиец на Марангозова – Петър Костов, е в затвора от миналата година, когато е бил осъден на 4 години затвор.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:53
Гост

­­Г­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?69474

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 15:52
Гост

Някое НПО да провери дали в USA съдията връща така дела на прокурора. Може да получи ценни идеи за съдебна реформа. Ама нали се един Гешев им е у глава…

Жокера
Жокера
23 февруари 2022 19:17
Гост

В USA ако съдебното жури не постигне единодушие за вината на подсъдимия, делото се прекратява, без да има произнасяне изобщо по отговорността и виновността на обвинено в извършване на престъпление лице. Съществува възможност, разбира се, с ново жури процесът да започне наново, предполагам с повторно събиране на доказателства и разпит на свидетели, щото и при тях е налице принципът на непосредствеността. Естествено, съществува възможност процесът да завърши по същия начин. Яка съдебна система, мисля, че е идеална за българската действителност, още повече че всеки 2-ри човек неюрист правораздава свободно из интернет, така ще му се даде възможност, като член на… Покажи целия коментар »

Kalev
Kalev
23 февруари 2022 13:16
Гост

Излиза, че тук може да убиеш някого и дори няма да те осъдят.

Николай
Николай
23 февруари 2022 13:42
Гост

Като това леке, което уби Милен Цветков.

Тишко
Тишко
23 февруари 2022 13:16
Гост

Прокуратурата ни не заслужава и 20 лв, какво остава за 20 милиона.

Позор
Позор
23 февруари 2022 13:43
Гост

Особено със сегашния й шеф.

Ангелов
Ангелов
23 февруари 2022 13:16
Гост

В хода на разследването прокуратурата обяви, че подполковник Иванов от НСО е подсъдим и за участие в престъпна група за наркоразпространение, както и за държане на наркотици и боеприпаси. Разследващите твърдяха, че той е членувал в масонска ложа и така поддържал контакти с магистрати и политици.

От беглите ми познания за Масоните, от това, което съм чел, не мисля, че те биха се занимавали с поръчване на някого. Това е лаишко от страна на прокурорите.Като е масон та готово.

Тити
Тити
23 февруари 2022 13:45
Гост

В днешно време контактите с магистрати и политици са изключително важни.

Ангелов
Ангелов
23 февруари 2022 13:14
Гост

Правосъдието в България е такова. Вече са минали две години от покушението. Ще минат и още 10.

Лозан
Лозан
23 февруари 2022 13:45
Гост

И решение по всяка вероятност няма да има.

Личков
Личков
23 февруари 2022 13:14
Гост

крайно некомпетентно поведение на прокуратурата.

Miki
Miki
23 февруари 2022 13:46
Гост

Както обикновено.

Попов
Попов
23 февруари 2022 13:14
Гост

Е те какво очакват? Че като кажат къде е убита (пред блока) и ще си свършат работата. Това и цивилен човек може да го каже.

Дранев
Дранев
23 февруари 2022 13:13
Гост

Защо ли не ме изненадва калпавата работа на прокурорите ни.

Линева
Линева
23 февруари 2022 13:13
Гост

И на фона на това ВСС и Гешев пищяха, че им вземали 20 милиона и ги давали на БАН. Еми и с тия 20 милиона пак същото.

Мунчо
Мунчо
23 февруари 2022 13:47
Гост

Гешев много се засегна от този факт.

Димитрова
Димитрова
23 февруари 2022 13:12
Гост

Добре бе, толкова ли не могат да си оправят нещата и като пускат нещо към съда да не им го връщат за глупости?

Еми
Еми
23 февруари 2022 13:12
Гост

Така работи родната прокоратура

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 13:45
Гост

Много съм против да се плюе по прокуратурата на общо основание. Това си е конкретно дело с конкретен прокурор… В прокуратурата работят много съвестни и отговорни хора.
P.S. Не съм прокурор, разследващ полицай съм- с извинение…

Хари
Хари
23 февруари 2022 13:48
Гост

Ама тя работи ли въобще?

Бари
Бари
23 февруари 2022 18:58
Гост

А ти защо не работиш, а се опитваш да се правиш на умен в работно време, пишейки нелепи коментари тук?!?
Ето че и ти не работиш,така че айде по-полека..

Да Еми
Да Еми
23 февруари 2022 18:55
Гост

Ти нямаш ли си друга работа,освен да пишеш тъпи коментари бе, Мунчо!!