Бизнесменът Иван Иванов, който беше сред подсъдимите по делата за измами по САПАРД, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 70 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Сагата по САПАРД започна през 2007 г. и приключи окончателно преди две години, след като абсолютната давност за преследване сложи точка и на обвиненията към основния подсъдим – Марио Николов. Делото се превърна в еталон за бавно правосъдие, тъй като продължи 15 години, в които прокуратурата твърдеше, че Марио Николов е ръководил престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Според обвинението чрез документни престъпления групата е източила 14.5 млн. лева от САПАРД, като това ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това Николов и подсъдимите получавали субсидии за тях.

Отделно имаше дело и за пране на пари, което също приключи с оправдателни присъди, а разделянето на материалите в две дела беше сочено от съдилищата като една от причините да няма осъдени.

Иван Иванов присъстваше в делата като собственик на птицекланица „Чубра“, като беше задържан и обвинен през 2007 г. Той престоя 9 месеца в ареста, а през 2010 г., когато градският съд чете тежки осъдителни присъди на първа инстанция по делото за източването на парите от САПАРД, той беше осъден на 10 години затвор. След това апелативният съд отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, а то беше прехвърлено в спецсъдилищата, където Иванов беше оправдан с останалите подсъдими.

Пак през 2010 г. Иван Иванов първоначално беше осъден и по другото дело, по което на първа инстанция получи наказание от 6 години затвор, а през 2012 г. апелативният съд отново оправда всички подсъдими. Това дело се запомни и с оттегления от прокурор Стойчо Ненков протест на негов колега пред Върховния касационен съд (ВКС) срещу оправдателните присъди. Въпреки че след това делото беше възобновено, през 2016 г. и то приключи окончателно с оправдаване на подсъдимите. Заради оттегления протест прокурор Ненков беше обвинен за престъпление срещу правосъдието, но делото беше прекратено поради липса на престъпление, а миналата година той също заведе дело срещу прокуратурата и тя беше осъдена да му плати обезщетение от 20 000 лева.

В иска на Иван Иванов по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) той настоява прокуратурата да бъде осъдена да му плати 300 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения.

Пред съда са разпитани трима свидетели, сред които и бивша счетоводителка на Иванов. Тя разказва, че след началото на делата срещу него, хората променили отношението си към него, много се разтревожил и бил неспокоен, а от това започнали и много негови здравословни проблеми. Друг свидетелства, че на Иванов много тежко са повлияли множеството публикации за делата по САПАРД, в които е споменавано постоянно и неговото име. Свидетелят казва, че Иванов е бил летец на изтребител и като бивш офицер преживял много кризисни моменти, но случилото се покрай делата било ужасно за него. Загубил и час от приятелския си кръг, а той самият не искал да общува с хора.

Относно множеството изброени заболявания на Иванов, съдът посочва, че по-голямата част от тях не могат да бъдат свързани с развитието на делото, а стресът от него може да е повлиял единствено на хипертонията му. Иначе съдът се аргументира и с това, че делото е продължило толкова дълго, че е нормално, човек да се разболее от нещо, още повече с напредването на възрастта му, независимо дали е страна в наказателно производство, или не.

За да реши, че справедливото обезщетение за Иванов е 70 000 лева, съдия Стефан Шекерджийски отбелязва именно прекомерната продължителност на съдебните дела – 13 години и половина, а в един период той е бил задържан и под стража. Съдът отхвърля възраженията на прокуратурата, че срещу Иванов са водени отделни дела, като посочва, че обезщетението се определя глобално, каквато е и практиката на ВКС.

„Следователно, щом по едно и също време е имало наказателни производства, по които страната е била привлечена като обвиняем, причинените ѝ от това неимуществени вреди, са във връзка с всички обвинения. Изпитваните притеснения, страх от бъдещия изход на делото, неудобството, опетняването на доброто име в обществото и накърняването на достойнството и честта, са във връзка с всички обвинения, независимо, че не са повдигнати в едно, а в множество отделни дела“, пише съдът.

В решението съдия Шекерджийски казва още, че прокуратурата два пъти е нарушила правилото да не вреди другиму.

„Както бе посочено по-горе, това е деликт. Болката и страданията, свързани с него, макар и причинен двукратно, не би могла да се раздели. Това е основание да се завиши исканото обезщетение“, мотивира се съдът, като допълва, че трябва да бъдат обезщетени и вредите от широкото разгласяване на случая.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЛОРА ТАНКА - джурналиска
ЛОРА ТАНКА - джурналиска
30 юни 2023 7:27
Гост

Да плати бившото педи Бориту Велчефф

Браво на прокуратурата, сегашната
Браво на прокуратурата, сегашната
29 юни 2023 18:02
Гост

САПАРД беше от времето на Гоце Първанов и Борис Велчев. Значи е осъдена прокуратурата на Борис Велчев.
Ние пък осъждаме срастването на Гоце от ДС с прокуратурата и ВКС, оглавени от неговите съветници – Лазар Груев и Борис Велчев.

„Първанов мълчи, Б. Велчев се оправдава, Миков видя политическа атака“ – https://www.mediapool.bg/parvanov-malchi-b-velchev-se-opravdava-mikov-vidya-politicheska-ataka-news141313.html

Щерев
Щерев
29 юни 2023 14:53
Гост

Тази ноеина относно родната ни прикриватура въобще не може да ме учуди.

аман
аман
29 юни 2023 14:51
Гост

Уточнявам – оправдан не означава невинен. Може да означава, че прокурора е взел едни пари, за да не се напъва много да доказва състава на престъплението, може съдиите да са взели едни пари, за да оправдаят подсъдимия, може свидетели да са лъжесвидетелствали, може документи да са били умишлено унищожени… всичко е възможно в страната на неограничените възможности. Ако за внасяне на ОА е имало достатъчно данни за извършено престъпление, никакво обезщетение не следва да се присъжда. А ако такова все пак се присъди – да го плащат виновните, защото всяка грешка си има име и фамилия, както и ЕГН. Писна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 15:03
Гост

Параноя ?

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:33
Гост

Ее, забравихте гения Андреев, титана на мисълта, идиота в тога………….

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:29
Гост

Софийските гении да ги платят – Кокинов, Джамбазов, Василев и другите знайни и незнайни войни на юриспроденцията.

Симо
Симо
29 юни 2023 14:55
Гост

Веднъж трябва това да се случи, за да престанат с безумията.

Frank
Frank
29 юни 2023 14:07
Гост

Всички са осъдили прокуратурата, даже самите прокурори по делото. Някакъв фарс

Първи впечатления
Първи впечатления
29 юни 2023 13:22
Гост

С този прекалено формализиран наказателен процес и с тези неимоверно високи изисквания за доказаност, нещата ще продължат по този начин

Фики
Фики
29 юни 2023 14:56
Гост

За съжаление е точно така.

Тъга
Тъга
29 юни 2023 12:26
Гост

Малко са 70 бона. Фуражките с пагони трябва да плащат за незаконните обвинения правени по заповед и под натиск. Ама какво се очудваме като виждаме 5 години вече прокурорската колегия на ВСС взема всяко свое решение по заповед и под натиск, Оги ги знае тия неща и той е прокурор. Явно това си им е обща черта на пурпурните минижупи.

Защо плебсът е обезщетяван с ниски суми?
Защо плебсът е обезщетяван с ниски суми?
29 юни 2023 11:44
Гост

Твърде ниска сума. Когато съдия беше обвинен незаконно, после осъди прокуратурата за 300 000 лв. Има други случаи за по 160 000 лв. Откъде-накъде, инсталиран получава по-високо обезщетение-и то с пъти, в сравнение с незаконно обвинен от плебса? А да-и хората нямат завишени очаквания към съдебната система,че това да оправдава обезщетенията. Напротив-имам силно занижени очаквания към инсталираните, и убеденост, че не малко от тях са част от престъпността, и категорично не очаквам съдия или прокурор да е образец на почтеността-я вижте по осемте джуджета, я вижте в търговище, я вижте плевенския случай, я вижте прокурорът, който нападна и наби дете… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:41
Гост

Абе има си хас.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:41
Гост

То е ясно, че ще съди и ще вземе пари от месеци

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:40
Гост

Това не е много сериозно. Уви не е сериозно и не бива да продължава.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:40
Гост

Трагедия. До кога бе ?

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:40
Гост

А после приемайте в университетите всички желаещи да станат юристи. Ефекта го виждаме и дори вече си плащаме за ниското ниво, но голямо самочувствие на мама и тате принцеската, дето юристка е станала, че и прокурорка.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:30
Гост

Делото е плод на завършилите СУ……….

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:39
Гост

Когато съставяш малоумно обвинение, какво очакваш?

Тъга
Тъга
29 юни 2023 12:27
Гост

Създават ги по заповед и под натиск. Най-вече го правят заради болните си амбиции. После на оправдателна присъда повръщат, защото им остава в досието.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:39
Гост

Нищо де, ние ще плащаме. Прокоратурата какво я вълнува.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:39
Гост

Мен нещо ме съмнява тоя господин да не е направил далавера и да не е платил на съдия. Вчера видяхме, че това явно се случва, просто не ги хващат съдиите.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 14:31
Гост

Тази логика в кръчмата ли я научи, защото явно не си юрист.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 11:38
Гост

А дали реално е невинен е съвсем отделен въпрос