Прокуратурата е осъдена окончателно да плати обезщетение от 20 000 лева на Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието заради съдебната сага по САПАРД.

До окончателното осъждане на прокуратурата се стигна, след като Върховният касационен съд (ВКС) не е допуснал до касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), показа проверка на „Лекс“.

Преди 3 години Стойчо Ненков заведе дело за 100 000 лева срещу прокуратурата, а Софийският градски съд му присъди обезщетение от 30 000 лева. Миналата година САС намали обезщетението на 20 000 лева, което прокуратурата атакува неуспешно пред ВКС.

Прокурор Ненков заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, след като в началото на 2013 г. беше обвинен в престъпление срещу правосъдието, а срещу него започна и дисциплинарно производство, защото няколко месеца по-рано беше оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Тогава прокуратурата твърдеше, че той е осуетил делото, за да избави двамата от наказание.

След това процесът срещу Стойков и Николов беше възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди. Същата съдба има и делото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД, което стигна до специализираните съдилища, но и там всички подсъдими бяха оправдани.

Делото срещу прокурор Ненков пък приключи още в края на лятото на 2014 г., когато прокуратурата го прекрати поради липса на престъпление. След това той беше възстановен на работа, но повече от година и половина беше отстранен от длъжност и не получаваше заплата.

В жалбата си той пише, че е останал без доходи за година и осем месеца, изпитал е силен стрес и унижение и му е била нанесена тежка психическа травма. Обвинението e било широко отразено в медиите, което имало изключително негативно влияние върху професионалния му авторитет и доброто му име.

Съдилищата отчетоха, че обезщетението трябва да е по-високо, тъй като обвинен в тежко престъпление е бил магистрат, към когото очакванията за почтеност са завишени. Още първата инстанция отбеляза, че става дума и за случай, който е би широко отразен в медиите.

В същото време обаче делото срещу Ненков приключи в разумен срок, макар през това време той да е бил без доходи, след което се върна на работа, а по време на разследването беше с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, което беше отчетено, за да не бъде уважен искът му в пълен размер.

Според апелативния съд обаче справедливото обезщетение е 20 000, а не 30 000 лева, тъй като прие, че обвинението не е причинило на Ненков неудобства, които да са над обичайните и той не е загубил авторитета сред колегите си.

„Образуваното дисциплинарно производство е приключило със заключение, че липсва извършено дисциплинарно нарушение. Няма данни обвинението да е засегнало кариерата на ищеца, който и понастоящем е прокурор в Апелативна прокуратура – София. Кариерата на ищеца е била засегната за периода на наказателното производство, но не може да се определи като „срината“, посочи в решението си втората инстанция.

Съдът не приема за вреди и отразяването на делото в медиите, защото публикациите съдържали верни факти, без да се петни името му.

Прокуратурата атакува решението пред ВКС, като претендира, че САС не е оценил всички обстоятелства при определяне на размера на обезщетението, прилагането на критерия за справедливост и не се е мотивирал за причинно следствената връзка между обвинението и вредите. Върховните съдии обаче отхвърлят всички възражения.

„При тези мотиви на инстанцията по същество, поставените като основание за допускане на касационното обжалване правни въпроси са обуславящи, но не са разрешени в противоречие с практиката на Върховния касационен съд… Взети са предвид конкретните установени по делото обстоятелства, които съдът намерил за релевантни при определяне на справедливия размер на обезщетението и същите са подложени на преценка в мотивите към съдебния акт. Съдът не е посочил, че се дължи обезщетение за вреди, които не са в причинна връзка с незаконното обвинение и е изложил мотиви в тази насока. Той изрично изключил от кръга на релевантните за определяне на размера на обезщетението обстоятелства вредите, за които такава връзка не била доказана. Дали преценката му е правилна, в производството по чл.288 ГПК не може да се проверява, но даденото разрешение е в съответствие със задължителната практика на ВКС“, пише в окончателното решение на ВКС.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чък Норис
Чък Норис
22 март 2022 10:30
Гост

Ясен Тодоров – това визуално и умствено недоразумение на природата кога ще бъде изритано от системата?

Кики
Кики
22 март 2022 12:57
Гост

Крайно време му е.

Бриджит Нилсен
Бриджит Нилсен
23 март 2022 8:32
Гост

Важното е, че жена му още го харесва.

plebs
plebs
22 март 2022 10:20
Гост

Хм, немските участници по САПАРД вече излежаха присъдите си. Нашите хора на Гоце пък бяха оневинени. Преди това Лозан Панов не допусна наказателно производство и срещу Масларова, щото ръйш ли Орешарски я глобил май с 500 лв. А искът на прокуратурата беше за около 15 милиона.
По подобен начин се разви казуса и около цигарите клонинги на Христо Бисеров. Там пък съдиите поискаха от прокуратурата невъзможни доказателства от швейцарската му банка.
Гоце, Лазар Груев и Борис велчев… След това Бети Панова – “Ние сме съдебната власт, Лозане!”. Сега е същото. После що „преходът“ е бил престъпен. Ами престъпен е.

Иванова
Иванова
22 март 2022 9:59
Гост

Прокоратурата „атакувала“. Какво може да атакува тая смешна прокоратура бе.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 10:08
Гост

Браво, бе. Много точна мисъл, бе. Голям авторитет – лепи големи етикети, бе.

Дамаджаната
Дамаджаната
22 март 2022 23:26
Гост

Може да атакува такива смешници като теб…

Абрахами
Абрахами
22 март 2022 9:59
Гост

Според мен това трябваше да се изясни отдавна.

Тамалко
Тамалко
22 март 2022 9:58
Гост

Така и трябва

Рашко
Рашко
22 март 2022 9:58
Гост

Еми супер

Ставри
Ставри
22 март 2022 12:59
Гост

Само че сега прокуратурата няма да си извади парите от джоба.

видов ден
видов ден
22 март 2022 9:06
Гост

Напоследък реминисценциите от времето на ранния ГЕРБ с Цецо Цветанов зачестиха 😉 Явно животът ни кара да си спомним какво беше. Първо Мирослава Тодорова в Страсбург, вчета Тони Гетов с отвода, а сега и Стойчо Ненков. Това беше отношението към магистратите и най-вече към съда. Нека не забравяме, за да не се върне никога повече. И не, не е виновен Цв. Цв., а неговият ментор, вожд и учител. И на него ще му бъде потърсена отговорност. Иде видов ден, иде

Виден ден
Виден ден
22 март 2022 9:16
Гост

ВКС: Цецо е невинен. Чист е като детска сълза.

А съдът в Страсбург вече не важи за Русия. Защо ли? Понеже французите го казаха – инструмент на ЦРУ.

А вие продължавайте да вярвате в легендата за лошата прокуратурата и прекрасния съд.

Разделяй и владей!

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 9:27
Гост

Практиката на ЕСПЧ съвсем скоро ще бъде като томовете с решенията на БКП и политтеорията на комунистическата партия. Всички изброени от Вас не са редови магистрати, а инструменти на тази политика – все едно партизаните едно време. Каквото и да се случва конюнктурно с репутацията им е ясно, че те са си го избрали, защото са тръгнали срещу държавата и я рушат.

Ad nauseam
Ad nauseam
22 март 2022 9:05
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

смешно обезщетение
смешно обезщетение
22 март 2022 9:03
Гост

20 000 лв. е смешна работа при положение, че цялата държава те е разнасяла, че си престъпник, а ти трябва да се бориш с престъпниците. Може да е бил с подписка, може да се е върнал, но тормозът си е факт. И то да го ореже точно САС… 100 000 е прекомерно, но 20 000 е смешно.

Дидо
Дидо
22 март 2022 13:05
Гост

Така е. Но в случая парите не са толкова важни, а принципът.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 9:00
Гост

Това дело показва как прокуратурата може да се саморазправи и със своите. Браво на колегата Ненков, че беше упорит до край!

Re:
Re:
22 март 2022 9:11
Гост

Не знам кой крив и кой прав в случая, обаче знам със 100% сигурност, че сметката я плащаме ние. А тя за 2022 г. е 1 млрд. бюджет на съдебната власт.

Прокурори, прокуратура, прокурватура … па там. И между другото през последните 30 години нормални в „системата“ не са влезли, а има къде-къде по-стойностни юристи извън „системата им“. Съдебната, не прокурорската!

Лозан
Лозан
22 март 2022 13:06
Гост

Напълно си е в правото човекът.