Върховният касационен съд (ВКС) увеличи повече от два пъти обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на майката на Марио Николов, която беше обвиняема с него по делото за измами по програма САПАРД, показа проверка на „Лекс“. Елена Николова трябва да получи 18 000 лева за вредите, които е претърпяла от разследването. Предишната инстанция беше присъдила само 8000 лв.

Голямото дело за източването на 14 млн. лева от програмата, по което основен подсъдим беше Николов, продължи 15 години и приключи окончателно едва миналата година, когато всички подсъдими бяха оправдани, тъй като и давността изтече.

Елена Николова обаче не беше дори подсъдима по него. Тя беше разследвана от 2007 г. за това, че като представител на фирмата „Елпин трейд“, заедно с Марио Николов неправомерно изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Това разследване е било прекратено от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменила постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинения, но и това дело било прекратено година по-късно.

Така през 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея. В началото на миналата година градският съд ѝ присъди обезщетение от 20 000 лева, което след това апелативните съдии намалиха до 8000 лева, като приеха, че част от негативните емоции на Николова са били резултат от другото дело срещу сина ѝ.

Делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който реши да увеличи обезщетението за Николова до 18 000 лева. Основният мотив за това е, че апелативният съд едва в решението си е определил за общоизвестен факта, че паралелно с разследването срещу Николова се е развивало и делото срещу сина ѝ и това също ѝ причинило притеснения.

Върховните съдии Албена Бонева (председател на състава), Боян Цонев (докладчик) и Мария Христова посочват (пълния текст на решението виж тук), че апелативният съд е трябвало предварително да съобщи на страните това обстоятелство, за да могат да вземат становище по него, като освен това не са съгласни, че делото срещу Николов е повлияло на майка му.

За преживяванията ѝ по време на разследването свидетелстваха нейни колеги и съпругата на един от синовете ѝ. Още пред градския съд те заявиха, че Николова станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., както и към синовете си. Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други и дори изпитвала „ненавист“ към тях за известно време.

Нейна колежка е разказала как Николова приела разпитите в полицията, където я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, а не вярвала, че ще издържи. Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 години „строг тъмничен затвор“. Това станало после основната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство.

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да ѝ преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Тези показания пък са дали основание на ВКС да отхвърли извода на апелативния съд, че майката на Марио Николов е приела тежко и делото срещу него, което пък даде основание за намаляване на обезщетението ѝ на втора инстанция.

„Нито в показанията на свидетелите, нито в заключението на вещото лице се съдържа информация ищцата да е изпитвала притеснения заради друго висящо наказателно производство срещу сина ѝ Марио Николов… С оглед това, настоящата инстанция намира за изцяло ирелевантно за настоящия спор, приетото за установено (като „общоизвестно“) от въззивния съд обстоятелство, че синът на ищцата е бил подсъдим по друго наказателно производство, както и че необоснованите изводи на САС, базирани на това обстоятелство, са довели до неправилно занижаване размера на процесното обезщетение“, пише ВКС.

За да увеличи обезщетението за Николова, върховният съд приема, че разследването от близо 9 години далеч надхвърля разумния срок, въпреки че е било със значителна фактическа сложност. ВКС не е съгласен и с това, че при определяне на обезщетението, апелативният съд е взел предвид само обвинението на Николова за контрабанден износ, но не и това за документна измама в особено големи размери, за което не е била обвинена, но е била наясно, че разследването е водено срещу нея.

„По този начин въззивният съд не е взел предвид релевантното обстоятелство, че макар и без повдигнато обвинение по първоначалната квалификация, в продължение на почти 7 години ищцата, като обект на незаконното наказателно преследване, е била под угрозата да ѝ бъде наложено наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години“, се казва в решението на ВКС. В него върховните съдии отбелязват още, че втората инстанция не е отчела, че разследването е било свързано изцяло с професионалната сфера на Николова и е ставало дума за 41 сделки за 12 години и това значително е накърнило търговската ѝ репутация.

Според ВКС апелативният съд не е обърнал достатъчно внимание на показанията, че при един от разпитите на Николова, разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 години строг тъмничен затвор, което е довело след това до влошаване на здравословното ѝ състояние. В заключение върховните съдии подчертават, че в началото на разследването Николова е била на 60 години, а в края му е била 69-годишна, а при напредналата възраст много по-трудно е преодоляла стреса и тревогите от делото.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:37
Гост

­­­Г­о­р­­­е­­­щ­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­ч­­е­­­т­­а­­­ ­­в­­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?80758

joinerenvious
joinerenvious
13 януари 2023 6:53
Гост

Я чувствовал себя очень счастливым, читая этот сайт. Это был действительно очень информативный сайт для меня. Мне действительно это понравилось. Это был действительно сердечный пост. Большое спасибо! [the backrooms](https://thebackrooms2.com/)

В резюме
В резюме
12 януари 2023 16:10
Гост

Корупцията в съда е потресаваща!

Хари
Хари
12 януари 2023 14:28
Гост

А сега да не би някой прокурор да си ги извади от джоба?

Филип
Филип
12 януари 2023 14:28
Гост

Разгеле! Цели 15 години се проточи това дело.

Смехурко
Смехурко
12 януари 2023 13:18
Гост

„всички подсъдими бяха оправдани, тъй като и давността изтече.“
или
„не можаха да ги осъдят защото давността изтече“

Спонсорът на Гоце обвинен от съветника на Гоце…
За Марио Николов и Борис Велчев иде реч.

Genov
Genov
12 януари 2023 12:28
Гост

Никога не се доказва, че някой тук е крал евро пари. Никога

Ники
Ники
12 януари 2023 14:29
Гост

Излиза за пореден път, че тези са чисти като сълза.

Лилов
Лилов
12 януари 2023 12:28
Гост

Пълни глупости по това дело

Канов
Канов
12 януари 2023 12:28
Гост

Така така. Тия ощетяват държавата, но видиш ли ние се занимаваме дали били удобни билетчетата в София или не.

Ноашев
Ноашев
12 януари 2023 12:27
Гост

Аз се съмнявам въпреки всичко тоя да е невинен. Но истината е, че като имаме келява прокуратура и подкупни съдии.

Бисер
Бисер
12 януари 2023 14:30
Гост

Има нещо гнило.

Мавродиев
Мавродиев
12 януари 2023 12:26
Гост

Така е. Като вземаш пари от Европа се изисква произход. Все още е така. Доставка на коли – трябва да са европейски. Доставка на музикални инструменти – трябва да са от Европа. И да се докаже със сертификати. Това или са били крайно заспали едно време и не са си направили труда да НЕ внасят арженстинско месо или са се пробвали да минат метър.

Цицелов
Цицелов
12 януари 2023 12:25
Гост

И всичко това заради бутчета?

Любенова
Любенова
12 януари 2023 12:25
Гост

Един почва дело, друг го спира, трети го възобновява. Пълн акаша. Докато забравим за какво става дума.

Plamen
Plamen
12 януари 2023 12:24
Гост

Еми ще плащат. Като не могат да повдигнат адекватно обвинение и то да мине в съда.

Харсев
Харсев
12 януари 2023 12:27
Гост

Кои са те? Това са наши пари и народа ще ги плаща. Гешев ли мислиш ще извади пари или предния главен прокуро?

Джери
Джери
12 януари 2023 12:24
Гост

Сега каскета да я плаща

Асен
Асен
12 януари 2023 14:31
Гост

Би било добре.