Конституционният съд (КС) няма да се произнесе дали практическата отмяна на избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на магистратите, направена от депутатите, нарушава основния закон. Това следва от определение на съда (пълния му текст виж тук).

Както е известно, с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му, Народното събрание задължи съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от своята квота, въпреки че миналата година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Това стана с §41 от закона, който гласи:

„ал. 1 В срок до три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет.

ал. 2 Започналите процедури се приключват по новия ред“.

Тази разпоредба, наред с почти всички останали изменения в НПК и ЗСВ, беше оспорена в КС от тогавашния главен прокурор Иван Гешев незабавно след обнародването им на 2 юни 2023 г.

На 27 юни 2023 г. Конституционният съд допусна искането на Гешев за обявяването им за противоконституционни, включително и по отношение на §41 (повече виж тук).

Изненадващо обаче десетина дни по-късно  Десислава Атанасова (ГЕРБ), Кирил Петков и Атанас Атанасов (ПП-ДБ), както и Хамид Хамид (ДПС) внесоха проект за промени в ЗСВ (виж тук). Първоначално той разбуни духовете, защото възникваха съмнения, че поставя под въпрос избора на първия съдия за ad hoc прокурор, разследващ главния прокурор – Даниела Талева. След обществена реакция депутатите прецизираха разпоредбите и разсеяха опасенията в тази насока. Но освен това и приеха две нови разпоредби, свързани с избора на нов ВСС:

„§ 2, ал. 1 Всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на Висшия съдебен съвет се прекратяват.

ал. 2 В срок от 6 месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет. Назначените по реда на чл. 30, ал. 5, т. 21 и 22 съдии за прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, участват в общото събрание на прокурорите по чл. 29а, ал. 2.

§3, т. 3 Параграф 41 се отменя“.

Тези изменения в ЗСВ и НПК бяха обнародвани на 11 август 2023 г. (пълния им текст виж тук).

С влизането им в сила се оказва, че разпоредбата, за чиято противоконституционност КС е сезиран да се произнесе – §41, вече не съществува.

„Според трайно установената практика на Конституционния съд (Определение № 2 от 31.07.2007 г. по к.д.№ 4/ 2007 г., Определение № 3 от 02.06.2016 г. по к.д.№ 5/ 2016 г., Определение № 6 от 25.10.2016 г. по к.д.№ 11/ 2015 г., Определение № 1 от 04.06.2018 г. по к.д.№ 7/ 2018 г., Определение № 2 от 09.05.2019 г. по к.д.№ 11/ 2018 г.), след като оспорената законова разпоредба вече не е част от правния мир, Съдът не може да разглежда искане за установяване на нейната противоконституционност поради отпадане на предмета на искането, независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос“, постанови КС.

Съдът следва тази практика неизменно от години и депутатите не за първи път се възползват превратно от нея, за да „спасят“ дадена разпоредба, която има риск да бъде обявена за противоконституционна, само чрез формалната отмяна на оспорения текст и приемане на практика на същия.

Миналата година за членове на ВСС от квотата на съдиите бяха избрани Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (СГС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново). Прокурорите избраха Красимира Филипова (прокурор във ВКП), Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен), Добринка Калчева (АП-Пловдив) и Владимир Чавдаров (бивш апелативен прокурор на Варна, временно отстранен от длъжност поради повдигнато обвинение за подкуп) и този на следователите – Петко Петков (НСлС).

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 8:16
Гост

То се видя, че в тази Държава вече нищо не е такова, каквото е! Няма управленческа мисъл, няма предвидимост, няма устойчивост, няма традиции, няма държавни органи, няма закони! Останаха Кирета, Бойчета, пожизнени ВСС и ИВСС, магистрати под чехъл, озверял и гладен народ! Въпросът е, има ли тогава Държава?

Гост
Гост
22 септември 2023 21:44
Гост

Няма.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:25
Гост

Все още сме парламентарна, а не съдебна република.

Все още.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 12:26
Гост

„И ето, аз си измивам ръцете…“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2023 11:33
Гост

Из труд на проф. Живко Сталев: „Струва ми се, че на този изключително важен въпрос трябва да се отговори утвърдително6. Най-важното съображение в полза на този отговор е превантивното, напътстващо значение на даденото от КС тълкуване на Конституцията. Бидейки задължително за всички, то ще напъти всички към съобразено с Конституцията поведение. По този начин ще бъде обезпечено нейното непосредствено действие (чл. 5, ал. 2 на Конституцията), ще бъде осуетено издаването на противоконституционни актове и ще бъдат спестени нови дела пред КС, по които ще се постави същият тълкувателен въпрос, на който КС е дал отговор, който обвързва и КС така,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 12:16
Гост

Някой с „проскубани мисли“ не прави разграничение между задължителното тълкуване на конституционна правна норма и обявяване на закон за противоконституционен. Но пък се изказва бодро по всички въпроси – право, земеделие, ЕС, войната на Путин в Украйна… Наистина, „коментарите са излишни“!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2023 13:06
Гост

За Вас, ще цитирам част от становището на проф. Сталев отново, дано поне го прочетете, съответно разберете.

„Най-после, чрез задължителната сила на мотивите всяко решение на КС, а не само чисто тълкувателните (чл. 149, ал. 1, т. 1 на Конституцията), дава своя принос към тълкувателното изясняване, а при нужда, и към тълкувателното доразвитие на
разпоредбите на Конституцията7, благодарение на което нейното прилагане се улеснява и стабилизира с безсъмнен общественополезен резултат, а именно масово, съобразено с Конституцията поведение на държавните органи, юридическите лица и гражданите.“

Манипулатор
Манипулатор
20 септември 2023 11:05
Гост

КС следва да бъде закрит като, ненужен, паразитен орган. Необходим е ВНС, а така или иначе се върви към избори за ВНС, та и тази работа да бъде свършена! Големи заплати, още по-големи връзки за да бъдеш инсталиран там, и отсвирване на легитимно искане. ВКС може да изпълнява и ролята на КС. В редица други държави Върховните съдилища са и по съвместителство и Конституционен съд. Върховни съдии-много, стотици са, та проблем да гледат конституционни дела-няма. За малка държава, с един файтон хора, е бюджетна разсипия да има отделен КС, който при това и сам отказва да действа, а отказът може… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2023 10:57
Гост

Тези магистрати ми стават все по-противни с всяко изминало решение и най-вече отказите им да вземат отношение към важни въпроси като се правят на 2 и половина, защото когато писаха решението от 2020 за обратното действие изрично подчертаха, че няма как правомощията на КС да бъдат „глас в пустиня“ и да не пораждат реален ефект, т.е. си държат на активната роля в процесите в държавата, ама сега предпочитат да прехвърлят горещия картоф независимо, че европейските съдилища са пределно ясни за такъв тип врътки макар и касателно подзаконови актове изменени в последния момент при висяща съдебна процедура. Срам и позор, най-вече… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 10:11
Гост

Ама и КС е за бой. Избра най-лесния вариант

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2023 10:59
Гост

Това го казвам от известно време, още от решението на НС, с което депутатите „наредиха“ на изпълнителната власт без ратифициран международен договор да оказва военна помощ за Украйна, така че не се учудвайте – на лесното се свиква бързо, но това бягане от отговорност не може да продължи вечно.

Popov
Popov
20 септември 2023 10:07
Гост

Тройната коалиция в действие, изглежда така ще продължават с всички сбъркани от бързане и натискане закони.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 11:08
Гост

Много тежко наследство остави двойната коалиция след 12 години управление…

Наблюдател
Наблюдател
20 септември 2023 10:04
Гост

Мръснишките номера са ясни и прозрачни, но не виждам КС да е с вързани ръце. Просто и там волята за адекватни и справедливи решения е същата като тази в парламента.

Smooth
Smooth
20 септември 2023 10:07
Гост

За съжаление не е позвлен и вносът на депутати и конституционалисти от трети страни. Иначе, един протест с изсипване на конституции пред парламента ще го преживеем.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 9:36
Гост

Ама КС не може ли пък да си промени практиката

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 9:38
Гост

Може, но и на него така ми е по-лесно

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 10:08
Гост

Не, няма за какво да се хванат.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 9:35
Гост

ПП се учат бързо на номерата на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 11:09
Гост

Цял живот да бягат не могат да ги стигнат, когато става въпрос за корупция

ПП - Продължаваме ПОДМЯНАТА
ПП - Продължаваме ПОДМЯНАТА
20 септември 2023 9:18
Гост

Това казва всичко за пътното превръщане на ПП в ДПС и ГЕРБ.

Съдът следва тази практика неизменно от години и депутатите не за първи път се възползват превратно от нея, за да „спасят“ дадена разпоредба, която има риск да бъде обявена за противоконституционна, само чрез формалната отмяна на оспорения текст и приемане на практика на същия.

Джанго
Джанго
20 септември 2023 10:03
Гост

Пълен срам и тотално разочарование са тези. Вършат почти всичко от репортара на ГЕРБ и ДПС, заради което уж хората гласуваха с надежда за промяна.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 11:09
Гост

Опитват се ПП да направят нещо, но ГЕРБ и ДПС очаквано ги саботират