Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му (пълния текст на определението виж тук).

С тях депутатите задължиха съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от професионалната квота, въпреки че миналата година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Освен това в НПК беше уредена процедура, по която потвърдените от горестоящ прокурор откази за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и други изрично изброени състави, ще могат да се обжалват пред съд, който ще може да връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагане на закона.

Иван Гешев оспори тези промени в НПК и ЗСВ и с днешното си определение КС прие, че ще се произнесе по тях (какви са аргументите на бившия главен прокурор виж тук).

Допускането на делото за разглеждане може да е основание Висшият съдебен съвет отново да обсъди откритата от него миналия четвъртък процедура за избор на нов главен прокурор. Според част от кадровиците то може да е основание за спирането ѝ, тъй като решението на КС пряко я засяга – от него зависи с какво мнозинство ВСС избира главен прокурор. Според други обаче няма причина да се спира изборът на нов обвинител №1, тъй като обсъждането и гласуването на евентуалните кандидатури е насрочено за 26 октомври 2023 г. и се очаква дотогава КС да се е произнесъл.

КС конституира като 11 институции, като заинтересувани по делото – Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Висшия съдебен съвет, Националната следствена служба, Висшия адвокатски съвет и омбудсмана. Те имат 30 дни, за да изразят писмено становищата си по него.

За становище са поканени и 11 организации – Съюзът на юристите, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите, фондация „Български адвокати за правата на човека“, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Българската асоциация за европейско право, Българският хелзинкски комитет и фондация „Антикорупционен фонд“.

За правно мнение са поканени 30 изявени юристи – проф. д.ю.н. Борис Велчев, проф. д.ю.н. Васил Мръчков, проф. д.ю.н. Георги Митов, проф. д.ю.н. Лазар Груев, проф. д.ю.н. Маргарита Чинова, проф. д-р Веселин Вучков, проф. д-р Гергана Маринова, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Добринка Чанкова, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Момяна Гунева, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Пламен Панайотов, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Деница Топчийска, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Екатерина Салкова, доц. д-р Здравка Кръстева, доц. д-р Зорница Йорданова, доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Ралица Илкова, доц. д-р Симеон Гройсман, доц. д-р Христо Паунов, д-р Боян Бележков, д-р Борислав Цеков, д-р Ивайло Цонков и д-р Янко Ройчев.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 11:41
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 22:55
Гост

1. Падат законите по делото в КС
2. Пада решението на ВСС за освобождаването на Гешев;
3. Пада Указа на Президента с обратна сила, т.е. Гешев никога не е спирал да бъде главен прокурор и се връща на бял кон;
4. Следват два купа юридически каши

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 юни 2023 0:11
Гост

Паднал ти е мозъка май, връщане назад надали ще има, зарът е хвърлен, а Гешо си е вече политик.

факт
факт
28 юни 2023 7:18
Гост

Само дето нищо такова не се случва. Решенията на КС нямат обратно действие и Гешев няма да се върне като главен прокурор, но може да търси солидно обезщетение за неправомерното си освобождаване от поста, което няма да платят тиквите от ВСС, а всички ние. Крайно време е държавата да започне да предявява регресни искове срещу виновните длъжностни лица, защото само така ще се дисциплинират онези държавни служители, които с чувство за безнаказаност тъпчат законите и си правят каквото решат.

345
345
27 юни 2023 21:58
Гост

Мисията, изпълнена Гешко със закон натирен с по малко от 17 гласа, пък Конституционния съд, ще го обяви за противоречащ на Конституцията. Голема работа Зайка Байко доволен, Хр. Иванов и той с Надето покорили юридическия Еверест, а на Правото, хм кво беше, Бойко, Делян, Миро-Киро и Асан, ще променят Конституцията! Ако трибва и велики депутати, ще стават!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 19:48
Гост

Ето я пак днес Куцкова, която и дума не обелва защо парламента отмени избора на професионалната квота минал и през съдебен контрол. Защо, бе госпожа мълчите като комунист на разпит? Докога с тоя двоен аршин? И най- добре е повече да не се явявате по телевизията, че идва в повече!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 19:50
Гост

То днес или какво казал Гешев или какво казала Куцкова! Аман!

Гешев
Гешев
27 юни 2023 18:28
Гост

„Крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график. Ако някой не беше разбрал това досега, то днес цяла България видя истината“

Обаче:
„Тази публикация във Facebook вече не е достъпна. Възможно е да е премахната или настройките ѝ за поверителност да са променени.“

Звучи ли ви познато цензурата на „Промяната“. Прилича ли на „Коментарът ви очаква одобрение“ ?

Извадката е от „Иван Гешев: Живеем във време на политически организирана престъпност“ в Труд.

Нели Кучкова - партиен секретар на БКП в СРС
Нели Кучкова - партиен секретар на БКП в СРС
27 юни 2023 17:17
Гост
Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 14:40
Гост

Мненията на тези три организации, които милеят за България са особено важни – Съюзът на съдиите, Българският хелзинкски комитет и фондация „Антикорупционен фонд“.
П.С. Господ да не на помощ с толкова продажници в тая държава…

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 16:19
Гост

Забравяте БИПИ, от там е излезе най-видния конституционалист без един ден трудов стаж, както и Правосъдие за всеки, дето уж за независими, а откриват кампанията на ДБ-ПП и техните членове кандидат депутати или учредители на Да, България! Пропагандата да върви, а юридическото ниво, то е без значение, реформата – махаме и край!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 16:23
Гост

Дори „научните статии“ не техните юристи са пропити с политика и партиен конформизъм

.....
.....
27 юни 2023 14:11
Гост

Няма никаква драма по повод допустимостта на искането и решението на ВСС за освобождаването на Гешев. До произнасянето с решение от КС, което поначало има действие занапред, действащият закон обосновава легитемността на взетото решение. Или, посто казано, времето и закона не бяха в услуга на Гешев- този инструмент на господ.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 15:10
Гост

Верно ли. А какво е действието на отмяна на преходната разпоредба в ЗИДЗСВ, с която мнозинството се промени за заварени процедури.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 16:26
Гост

Проблемът е там, че обикновено процесуалните норми, за разлика от материалните, действат занапред и ако се приеме, че намаляването на мнозинството е процедурна промяна, трудно ще се опровергае валидността на решението.

.....
.....
27 юни 2023 17:06
Гост

Вие бъркате последиците от обявяването на един закон за противоконституционен с общия принцип за действието на процесуалните норми. Учи се във втори курс в ЮФ.Именно с оглед правната сигурност е възприето, че обявяването на една норма за противна на КРБ действа занапред, тоест, до датата на решението на КС тя е валидна и не създава условие за отмяна на извършените въз основа правни действия в периода до това решение. Противното означава пълен хаос.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 17:50
Гост

Не ги бъркам, а само отговарям на коментара, че не е невъзможно процедура, започната по едни правила, да завърши по други, ако в хода на производството има промени.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 18:04
Гост

Явно не само аз ги бъркам тез процесуални норми, но и законодателят. Нещо ми убягна къде е отговор на въпроса ми какво ще е действието на решението на КС, с което се отменя преходната разпоредба за заварени случаи? Конклудентният отговор, който даваш, е “никакво”, тъй като тази разпоредба не е произвела никакво действие с оглед принципното действие на процесуалните норми?! Доста бих искал да видя как КС приема такова решение. Няма да влизам в излишни обяснения дали изобщо нормата е процесуална и как с процесуална норма ефективно се изменят компетентността на органи…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2023 19:24
Гост

Съгласявам се с Вас, за действието на решението на КС за обяваване на противоконституционен закон, което е занапред и това е от значение, първият ми коментар е по-скоро допълнение в рамките на обсъжданата тема, че по принцип само по себе си започването на производство по едни правила и завършването ѝ по други не е противоречи на КРБ.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 12:28
Гост

Политиците забъркаха такава каша поради апетити да овладеят системата и от страхотна некомпетентност, че години трябва да отминат, за да се поправят щетите.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 12:33
Гост

По-калпави от Бойко, Кирчо, Христо Иванов, Ананас Славов рядко се срещат на едно място. Умници реформатори.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 12:56
Гост

Ти да видиш! Не било коалиция, но пишат коалиционно споразумение! А крокодилчетата плуват в очите на Кирчо от Лефкада. Поздрави на наивниците!

Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
27 юни 2023 12:16
Гост

Вчера диви селяни, вероятно от френiка фирма, развиваща рекламна дейност са отразяли новозасадени дръвчетата при зала Универсиада при трамвайната спирка в близост.

Снимки от варварството-в страницата на Георги Илиев-кмет на слатина.

Настоящото да се приеме като сигнал до институциите.

Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
Вандализъм към засадени дървета в Гео Милев
27 юни 2023 12:27
Гост
видял
видял
27 юни 2023 15:05
Гост

Преди 30 минути, около въпросните 2 дървета се бяха струпали 10-тина лица с чанти и и листа и пишеха нещо. Направо да не повярваш, каква е силата на интернет. Явно институциите са сезирани, и сега ще следва, каквото ще последва.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 15:21
Гост

Едва ли е заради форума. Вероятно кметът ги е пратил да пишат акт.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 15:25
Гост

За дръвчетата и от дневник писаха, по новините довечера може да кажат, а от лекс бг чакат. То те за метежа и отказът от метеж в Московията не писаха, та за две дървета при зала универсиада ли да пишат?

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2023/06/27/4500780_druvcheta_sa_otsecheni_zashtoto_prechat_na_bilbord_do/?ref=home_layer2

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:41
Гост

Люнопитен съм дали Цветана Бонева е доволна от работата на ПП и на любимците и от ДБ? Защото явно ДБ се чуди как да тупа топката и да не прави нищо съществено за да се подобри живота ни.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:40
Гост

Цялата съдебна система до тук беше отвратителна. Но не виждам защо тепърва трябва да се вади нов списък за ВСС от професионалната квота, като те си избраха в срок новите членове на ВСС, но тия в НС не го направиха!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 12:22
Гост

Не се вади списък, а се гласува. А Народното събрание дължи отговор защо отмени избора на професионалната квота, който премина и през съдебен контрол. Не искат явно да си признаят, че тази квота не им харесва и си мислят, че ще си я “наредят” по свое желание. Интересна къде са ССБ в този случай, които винаги уж са се противопоставяли на влиянието на политиците и са за принципа за независимост? Както винаги като им изнася мълчат. Нели Куцкова иначе сипе огън и жупел, а сега си трае като комунист на разпит. Но няма да им се получи схемата. Видяхме го… Покажи целия коментар »

Мики
Мики
27 юни 2023 12:30
Гост

Нели Куцкова е другото име на лицемерието и двойните стандарти- за наши и ваши.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 12:36
Гост

Така е, защото бивш комунист и бивш негър няма.

право казва Анонимен в коментара си от 11:40
право казва Анонимен в коментара си от 11:40
27 юни 2023 13:55
Гост

точният израз наистина е „вади“ нов списък….

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:40
Гост

Абе стига с тоя кап** сте ни занимавали. Не стига, че и като направи партия на каскетите пак ще ни занимавате с него

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:39
Гост

Какво искате да ми кажете сега? Че Гешев е единственя, който се бори за справедливост. Как не.

Тварена
Тварена
27 юни 2023 11:39
Гост

Потресаващо. Просто потресаващо.

Лоренска
Лоренска
27 юни 2023 11:38
Гост

Падението ни е огромно и много силно чуващо се в Европа

Билев
Билев
27 юни 2023 11:37
Гост

Фасадна демокрация. Това е.

Стратиев
Стратиев
27 юни 2023 11:37
Гост

Всички сме наясно, че каквото и да си приказват е пределно ясно, че главния прокуроро се назначава от управляващата партия под една или друга форма и той никога няма да разследва хора от нея.

Павлов
Павлов
27 юни 2023 11:36
Гост

Позорно е това искане на Гешев. Защо смята, че не трябва никой да може да пипа главния прокурор?

Другар
Другар
27 юни 2023 22:58
Гост

Другарю Христо Иванов, не се представяйте като другаря Павлов!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:36
Гост

Противоконституционни са действията на Гешев. Ама никой не го е грижа

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 11:24
Гост

Е много ясно, че ще го допусне, с квотата не знам дали ще има проблем, но с механизма има и то не е един и беше поставен от ВКС, ВСС, прокуратура и т.н, а отговора насрещнищ беше ВК така ни каза, тя може да ви е казала в режим на консултация, но К казва друго. Ако промените паднат, трябва да има оставки 3 години, че и повече ни занимават само с това, то че трябва да има трябва, но не и правен от тези хора, защото просто нямат хабер!

§22
§22
27 юни 2023 11:24
Гост

Не знам дали изобщо някой съзнава, как политиците умишлено блокираха съдебната власт! Разбира се, главни действащи лица- ГЕРБ и ДПС.За едното крадене като за последно ППДБ им дадоха това право.

Чепилов
Чепилов
27 юни 2023 11:38
Гост

Защо да я блокират, бре отворко? Защо? При положение, че ГЕРБ с години си властват над съдебната система. Какво има да блокират? Сега се загрижихте.