Прокуратурата е спряла делото за „пробитата“ Централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССРД) поради неразкриване на извършителя и е възложила на ГДБОП да го издири. Експертиза е показала, че няма манипулиране на случайното разпределение, а има опити за хакерски атаки. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура за „Лекс“.

Случаят, определен от бившия главен прокурор Иван Гешев като „коронавирус в съдебната система“, стана известен преди четири години.

Тогава беше изготвен одит на системата, който установи общо 23 уязвимости – 11 високо рискови, две със средно и 10 с ниско ниво на риск (виж повече тук). Петима членове на Съдийската колегия и един от Прокурорската колегия изпратиха доклада от проверката на прокуратурата, която образува досъдебно производство за извършени компютърни престъпления (още по темата тук и тук).

Това даде повод на Гешев да заяви тогава, че системата е пробита и това означавало, че през последните пет години не е имало правосъдие. „Ако се окаже, че това, което в IT одита се констатира, е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната система. Това ще е коронавирус в съдебната система“, каза Гешев преди години. И допълни: „Всеки, който има електронен подпис, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. От това, което чета, означава, че един човек с лаптоп в Разград може да разпредели при наличие на електронен подпис което и да е дело, в който и да е съд, да манипулира данни по какъвто иска начин, да трие данни, да не оставя следи, да отбелязва, че определени съдии са в отпуск, да разпределя състави, да създава нови съдилища. Съдия с такъв достъп от, примерно, Варна, може да разпредели дело във ВКС, в бургаски съд и къде ли още не“ (виж повече тук). Заради тези му думи и още осем случая бившият правосъден министър Надежда Йорданова поиска отстраняването на Гешев от длъжност, но през 2022 г. ВСС го отхвърли.

ВСС прекрати договора с фирмата, която поддържаше системата и нае друга за отстраняване на уязвимостите (виж още тук).

По време на разследването СГП е назначила компютърно-технически експертизи. Вещите лица не са установили данни за манипулиране на протоколите за случаен избор. Но са посочили, че е имало опити за хакерски атаки, осъществени от динамични IP адреси от различни точки на света – Русия, Казахстан, Хонг Конг, Хондурас, Унгария, Канада, Саудитска Арабия и Великобритания (виж повече тук).

От прокуратурата са указали на ГДБОП, ако установят предпоставки за възобновяване на делото, веднага да я уведомят, както и периодично да докладват за предприетите действия по разследването, т.е. за издирването на извършителя.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
24 март 2024 12:07
Гост

Навярно случайно и то. Всеки проблем със случайното разпределение ще изчезне, когато то реално е случайно и в кодексите отпаднат текстовете позволяващи на административни ръководители да разпределят ръчно. В прокуратурата например, всеки един административен ръководител може да разпредели ръчно дело на всеки един прокурор под него и това е правомощие. Ако се отменят тези правомощия, да ще имаме наистина случайно разпределение.

Отпадане монополът на прокуратурата
Отпадане монополът на прокуратурата
25 март 2024 5:54
Гост

Всъщтост решението е отпадането на обвинителния монопол на прокуратурата. Всеки гражданин сам да може да повдига обвинение по дела от общ характер, и за това да не е необходимо непременно посредничетво на прокуратурата(има държави, където всеки може да повдига обвинение в съда и сам). Да бъде позволено на гражданите да повдигат обвинения и на магистрати. Това би решила например проблема със случая ,когато прокурор преби дете в училищна лавка, и родителите на детето са безгласна буква. Прокуратурата отказва да обвини прокурорът бияч, а родителите не могат да направят нищо. Предвид тежкото срастване на престъпност и съдебна система и опасно за… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
23 март 2024 7:18
Гост

Масова практика е – В Търговско отделение на София – да си правят – разни работи, също така, Административните съдилища – но не съм сигурен.

Но за Търговско отделение е прозрачно. Навремето имаше и Фирмено отделение.

Не е проблем – корупцията – но поне да оставяха някакъв шанс на хората.

Нищо де – ще си траем – пък дано не срещаме съдии в живота си.

Йоан, любим ученик Негов
Йоан, любим ученик Негов
23 март 2024 12:53
Гост

Всичко е пробито от корупция.

И най-лошото е, че Искат да заменят Пеевски с Ицо Торбалан. Както Баце с Кирчо.

На това му викат „съдебна реформа“.

PS. И всичко е заради лелята. От Америка (за България).

Държавата да обложи с данък подкупите в СС
Държавата да обложи с данък подкупите в СС
25 март 2024 5:47
Гост

Отдавна ви казвам-в ОПГ „Съдебна система “ необходимост от заплати няма. Чрез подкупи, рекет, изнудване, търговия с казуси на магистратски конкурси, закупуване на съдебни актове, закупуване повдигане обвинения и закупуване на прекратяванки ,търговия с влияние, кражби(къде е златото -35 кг на собственика на асансьорния завод-златото откраднато от паркинга на спец прокуратурата, и то при наличие на множество камери-крадецът може би е заснет на видео, нищо не се случва), търговия с имена на защитени свидетели и тн. инсталираните си докарват фантастагористичи доходи. Ето за случая с продадено име на здащитена свидетелка, и мафиягта я уби 2 часа преди да свидетелства. БИВШ… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
25 март 2024 19:48
Гост

Имал съм работа с наказателни дела, но – трябва да кажа – че е доста неприятно, корупцията е масова по всякакви поводи и това е допълнително като един вид – дразнител – защото съдиите не се мирясват, става една каша като знае – че някой друг прави нещо, той също е вече на път да стане и той корумпе.

Това да си честен е нещо невероятно трудно – но пък си има невероятни предимства, ама какво ще се ограмотяваме.

Ad nauseam
Ad nauseam
22 март 2024 17:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Пеналист
Пеналист
24 март 2024 12:08
Гост

Ходи се прегледай.

Иван Иванов
Иван Иванов
25 март 2024 19:53
Гост

Няма да стигнем далеч – ако въведем страшни цедки – просто никой няма да се записва в и без това отдавна един вид – изостаналата като доходи система.

Ще останат само нотариуси и ЧСИ – аз не виждам смисъл да опъвам каиша на някакви клиенти и т.н – адвокат съм и – не виждам перспектива.

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 16:11
Гост

„От прокуратурата са указали на ГДБОП … да докладват за предприетите действия по разследването, т.е. за издирването на извършителя“. Извършителят на кое, на хакерските атаки…След като „Вещите лица не са установили данни за манипулиране на протоколите за случаен избор“, а само опити за хакерски атаки, тях ли да разследват !? Хакерски атаки на публичен сайт, при това от Русия, Казахстан, Хонг Конг, Хондурас, Унгария, Канада, Саудитска Арабия и Великобритания!?

Вики
Вики
22 март 2024 15:54
Гост

Поредната система, в която има пробив.

Дичо
Дичо
22 март 2024 15:55
Гост

Такива са майсторите.

Русата и Черната Златки в политиката
Русата и Черната Златки в политиката
22 март 2024 15:52
Гост

Само не разбирам, какво е имала предвид, това момиче от Кубрат- Недежда Йорданова като за това е поискала остраняването на Гешев? Що да него каже, негово менеие и негова работа, но и подкрпепен от цялто ВСС ? Кво лошо има, ето разследване иии… А тя, какво разбира от такива неща или е експерт и по ИТ ли. За Правната й експертиза всички видяхме- блестяща, но по стандарта на Кубрат. Същата е и Мария Габриелата ( по Бате) и тя е блестяща, но в Хаджидимово, където я познват като Неделчева. Все такива експертКи като тези две страни на монетата ни докараха… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 март 2024 9:11
Гост

Ха-ха-ха, къде им бил проблемът ! Била от Кубрат, едната, а другата – Неделчева, от Хаджи…во.
Явно, хора с разум, характер и образование, никнат и се отглеждат в София.
А знаете ли, например, че в РС – Кубрат от 2004-5 година няма нито едно просрочено произнасяне, при натоварване на съдиите, сравнимо с натоварването на СРС !?
Апропо, делата, разглеждани от този – внушаемо от вас, селски съд, също подлежат на обжалване, вкл.до ВКС.
Какво ли знаем ние – селяните, за вас – елитите, макар и с баби от село, родени в някоя люлинска панелка !?!

Кубрат
Кубрат
23 март 2024 12:56
Гост

Ехеееее……… РС- Кубрат, натовареност като СРС ?
Сериозно ….брей, брей, брей….
Що – ли ме мъчи едно усещане….комплекси…комплекси….
Не е важно от кой град или село е даден човек !
Важно е да е ЧОВЕК !
Нали така, Дидка- бибитка ?

Пеналист
Пеналист
24 март 2024 12:11
Гост

С баби, които в последствие разбират, че махала Подуе/яне е станала част от капитола…

Филип
Филип
22 март 2024 15:50
Гост

Голям интерес от чужбина! Не ми се вярва.

Филип
Филип
22 март 2024 14:53
Гост

Надали ще установят предпоставки за възобновяване на делото

Лазар
Лазар
22 март 2024 14:53
Гост

Е, така е по-лесно.

Йори
Йори
22 март 2024 13:57
Гост

И нали за това смениха уж „Смарт системс 2000“? За да няма рискове.

Лазар
Лазар
22 март 2024 13:57
Гост

Ти в кой век живееш? За да си уредят техни хора.

Симо
Симо
22 март 2024 13:48
Гост

Дали наистина няма възможност за манипулиране на случайното разпределение?

Хари
Хари
22 март 2024 13:49
Гост

Има естествено! Нали човек я е правил.

Цветан
Цветан
22 март 2024 13:45
Гост

Отново в задънена улица.