Бившият министър на правосъдието Христо Иванов беше в столичното следствие на разпит по разследването за системата за случайното разпределение на делата.

„Призован съм като свидетел и като всеки добросъвестен гражданин, дойдох“, каза той на влизане.

Разследването, по което беше извикан, започна след като одит, възложен от Висшия съдебен съвет (ВСС), откри уязвимости в системата за случайното разпределение на делата. Той беше изпратен в прокуратурата, която трябва да установи дали е имало реални пробиви в нея. От огласеното от доклада на одиторите до момента, става ясно, че имало опит за нерегламентирано влизане в нея, но той не е бил успешен.

ВСС прекрати договора с фирмата, която я е създала – „Смарт системс“, и взе решение да наеме друга, която да отстрани уязвимостите.

На влизане в следствието Христо Иванов подчерта, че като министър на правосъдието по времето на сключването на договора със „Смарт системс“ той не е имал друга роля, освен да осигури пари на ВСС да се намери трайно разрешение на проблема с разпределението на делата. „Има разлика между това да съм въвел системата и да е въведена по мое време“, каза той, припомняйки, че договорът за нея е сключен от ВСС.

Той каза, че в Министерството на правосъдието никога не е имало работна група по този въпрос, а тя е била създадена от ВСС и в нея са влезли много широк кръг от експерти (повече за това как и защо беше внедрена действащата система за разпределение на делата можете да научите тук).

„Моят ангажимент беше да осигуря финансиране за трайна система. Токова имаше по оперативна програма „Добро управление“ и тя трябваше да е готова до 2017 г.“, каза Иванов, визирайки проекта за изграждане на Единната информационна система за съдилищата, част от който е модул за случайното разпределение на делата.

Именно тази система, трябваше да замени тази на „Смарт системс“, която през 2015 г. беше въведена като временно решение, след като се установи, че предишната е изключително уязвима.

„Големият въпрос е защо не е свършена тази работа“, каза Христо Иванов.

Разпитът му продължи повече от час. На излизане най-напред честити Деня на Конституцията – 16 април, на всички магистрати като изрично посочи и следователите, които го разпитаха. „Искам да благодаря на колегите, които ми снеха обясненията за нормалното професионално отношение, добронамерено, с интерес наистина към реално какво се е случвало и как са протекли процесите„, заяви Иванов. Добави, че огромното мнозинство от съдии, прокурори и следователи са почтени и работят „със съзнанието за правото“. „Ще отминат тези скандали, но доверието в българското правосъдие трябва да бъде съхранено. Имаме съдебна система с проблеми, но с честни хора„, каза още бившият правосъден министър.

Той е бил питан за доклада, който като експерт е изготвил през далечната 2013 година. Обяснил е как се е стигнало до решението на ВСС да се направи проверка на системата Law choice и за нейната подмяна. Напомни, че според пътната карта към актуализираната стратегия за съдебна реформа Висшият съдебен съвет е бил отговорен за въвеждането на нова и сигурна система за случайно разпределение на делата. Негова работа като министър на правосъдието е било да осигури финансиране.

Днес бе разпитан и Васил Величков. Преди пет години ВСС го включи като експерт в работната група, която изготви заданието за изграждането на системата за случайно разпределение на делата.

Величков каза, че работната група е проверила „подтипа“ на системата, отправила е редица забележки и работа на ВСС е те да бъдат отстранени, преди системата да бъде внедрена във всички съдилища.

Величков обясни, че в заданието е имало над 130 конкретни изисквания и ако всички те са били спазени, защитата е щяла да бъде много висока.

В отговор на въпрос защо са платени само 12 000 лева за системата, Васил Величков заяви: „Ако трябва да бъда честен, такава задача, като тази система, се прави за олимпиада по информатика за осми клас“.

Величков добави, че всяка среща на работната група е била записвана на три диктофона, за да се изготви после пълен стенографски протокол. Каза още, че одити на системата е трябвало да се правят всяка година. Напомни, че е имало и одобрен бюджет по Оперативна програма „Добро управление“ за изграждане на цялостна система за съдилищата, която да включва и случайното разпределение.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
18 април 2020 20:48
Гост

Дисциплинарното отношение към съдийската общност е укорително, а и противо Конституцията. Назначава се председател – той определя – съответният квалифициран съдия и – председателят – носи отговорност и тежест, власт и влияние – само – за нуждите обществото. Ако го хванем – в простъпка – отстранява се примерно – мъмри се. Не може всички съдии да са еднакво насочени в материята – това е абсурдна работа – един разбира делби, един – облигации, един търговски спорове. А – по случайно разпределение – все едно – на мен ми кажат – води трудов спор, хич ме няма – изпитът съм го… Покажи целия коментар »

pattra
pattra
17 април 2020 4:45
Гост
Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:34
Гост

Мъжка постъпка! Явява се, обяснява. А не като Сидеров, който постоянно създава анархия.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:00
Гост

Вместо да избодат очи, изписват вежди. Човекът просто е отпуснал пари.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 11:59
Гост

А защо не проверят кой точно от ВСС е предложил да се закупи тази система? Може би е имал интерес от това, финансов, разбира се.

Игнат
Игнат
16 април 2020 12:44
Гост

Е какъв друг интерес да има? Какъв друг ?

Фики
Фики
16 април 2020 11:56
Гост

Жалки опити да спънат Панов. Намерили някакви си уязвимости. Че коя система ги няма?

Мавродиева
Мавродиева
16 април 2020 12:45
Гост

Не е баш така. Еми не е баш така. Тя системата на общината да има уязвимости иди дои, ама тук говорим за дебели неща

OMG
OMG
16 април 2020 11:47
Гост

Дойдоха ли седмокласниците с електронните подписи, ве?

Хошев
Хошев
16 април 2020 12:45
Гост

Ааа може и в пети клас да са

паралогично
паралогично
16 април 2020 11:45
Гост

не съм фен това лице. безкрайно ми е антипатичен, казвам го направо – на хора като него без един ден реален трудов стаж, а само из нпота на хранилка, вяра нямам. обаче изтрещяването по таз история със случайното разпределение на делата и опитите да бъде искаран той виновен, при сключен договор от всс са паралогични, както казва ген. мутафчийски

без истерия
без истерия
16 април 2020 11:48
Гост

Нищо страшно не се е случило, а нещо напълно нормално – извикан е министърът по това време да даде показания като свидетел, хайде да не ореваваме орталъка за нищо

Fredy
Fredy
16 април 2020 11:45
Гост

Тричане-тричане-тричане! Ако перифразираме Роман Василев: На Велики четвъртък оцапахме трима.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 12:05
Гост

Нещата не винаги се решават със сила и агресия.

Фараон
Фараон
16 април 2020 12:49
Гост

Глупава нация сме си ЕЙЙЙЙЙ

123
123
16 април 2020 11:43
Гост

Какво точно не им е ясно, че викат Иванов да обяснява. Става дума за бездействие на колективен орган по внедряване на качествена система, а за тази няма нито едно доказателство, че е осъществен неправомерен достъп. Останалото е лакърдии по медиите, че покрай епидемията зацикли ПР-а.

Анонимен
Анонимен
16 април 2020 11:47
Гост

зацикли и взеха да се дават интервюта за бог и метафизика

питанка
питанка
16 април 2020 11:42
Гост

Фактите тук явно нямат никакво значение. Дали да чакаме ХрИ да излезе от следствието в друго качество?

Емилиева
Емилиева
16 април 2020 12:50
Гост

Да НЕ ИЗЛИЗА!

SIxtoR.
SIxtoR.
16 април 2020 11:42
Гост

Не знам дали знаете, но коронавирусът в прокуратурата беше привнесен долу-горе по същото време, в което започнаха и случаите в Китай.

Мавродиева
Мавродиева
16 април 2020 12:50
Гост

Еха. Как така ?