Близо 40 000 лева ще струва на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстраняването на уязвимостите в Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД) и за вторичен одит на направените доработки, научи „Лекс“.

Това се случва паралелно с внедряването на единната информационна система във всички съдилища, в която има отделен модул за случайно разпределение на делата.

През пролетта на тази година стана ясно, че външен одит на централизираната система е установил общо 23 уязвимости – 11 високо рискови, две със средно и 10 с ниско ниво на риск. Докладът от проверката беше изпратен от няколко членове на съвета на прокуратурата, която образува досъдебно производство за компютърни престъпления.

Констатациите станаха повод главният прокурор Иван Гешев да заяви, че системата е пробита и това означавало, че през последните пет години не е имало система за случайно разпределение на делата. Одитът е установил един неуспешен опит за проникване в системата, но целта на проверката не била да се търсят пробиви. Главният прокурор обясни тогава, че ще бъде назначена компютърно-техническа експертиза, която да установи дали е имало проникване в системата. Като свидетели бяха разпитани бившият правосъден министър Христо Иванов, IT експерти, участвали в работата група, която преди пет години даде насоки каква трябва да бъде системата, както и други.

Заради този случай ВСС реши да прекрати договора с фирмата „Смарт системс 2000“, която поддържаше системата и да намери друга, която да отстрани уязвимостите.

През май съветът е сключил договор с „Информационно обслужване“. Дружеството се е съгласило срещу малко под 30 000 лева да отстрани нередностите в системата. Според уговорката между страните, преди да бъдат приети доработките, трябва да се извърши вторичен одит от независима фирма.

В края на юли „Информационно обслужване“ е уведомило ВСС, че е готово с работата, а съветът от своя страна е влязъл в преговори с дружеството „Аматас“, което всъщност откри уязвимостите, да извърши независимия втори одит.

На заседанието си вчера бюджетната комисия на съвета е решила да плати 10 000 лева на „Аматас“ за тази дейност. Ако то констатира, че Централизираната система за случайно разпределение на делата вече е сигурна, тогава ВСС ще приеме изпълнението на „Информационно обслужване“.

По информация на „Лекс“ в договора между съвета и дружеството било предвидено, че срокът за извънгаранционното поддържане на ЦССРД е една година от момента на подписване на приемно-предавателния протокол или от внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), защото в нея има модул за случайно разпределение.

Поетапното въвеждане на ЕИСС обаче вече започна и се очаква да приключи на 14 септември. Така на практика от „поправената“ Централизирана система за случайно разпределение на делата ще се възползват само административните съдилища и Върховния административен съд, които не са включени в ЕИСС.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:15
Гост

С каквато и да е система за разпределение, гьонсуратите от задкулисието в родната правосъдна система ще продължат да си разиграват свинята, пардон, коня. Само като се сетя как съмсем наскоро подлогата на Доган и Пеевски, заемаща длъжността председател на САС сама разпредели на себе си делото на КТБ за милиарди. ВСИЧКАТА ТАЗИ ПАСМИНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕНА! ПОЗОР, ОСТАВКА, ЗАТВОР!

Ася
Ася
20 август 2020 11:25
Гост

Да му писне на човек. Веднъж за винаги да си оправят бъговете. Така не може да се работи.

Симо
Симо
20 август 2020 11:24
Гост

Пълен парадокс! И това ми било разпределяне на дела.

Дима
Дима
20 август 2020 11:17
Гост

E, нали гледаха, тестваха уж. Проспали са някои неща май.

Десо
Десо
20 август 2020 11:15
Гост

Половинчати работи. Така колко пъти ще доплащат.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 11:02
Гост

Тази „единна информационна система“ не трябва да бъде внедрявана и е пример за сериозен гаф. Системата е с множество недостатъци, , пълна е с бъгове, забива и отнема много техническо време за публикуване на акт и вместо да цели да помогне в работата на съда я затруднява и забавя. Когато искаш да внедряваш централизирана система, преди да почнеш поетапно да я въвеждаш поне си направи труда да я тестваш дали дава грешки и проблеми. Не ми е понятно как можеш да приемеш извършена работа с недостатъци.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 10:20
Гост

Десет малоумни коментара на един и същи трол в рамките на 3 минути, които по жалък начин се опитват да отклонят вниманието от поредната колосална издънка на ВСС. Явно Пеевски и подопечните му спамещи червеи възприемат ВСС като една от най-ценните им придобивки и го пазят с всички сили…

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 10:11
Гост

Ами модерните технологии не са евтини. Нищо, че влизаме в дигиталните векове, все пак не е евтино

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 10:11
Гост

НЕ е евтино. И то никак не е евтино, като гледам така цената за оценката

Memo
Memo
20 август 2020 10:11
Гост

Успех. Дано не открият още уязвимости и да искат още 40 000

адв. Маринков
адв. Маринков
20 август 2020 10:10
Гост

Дано решат проблемите и ги отстранят, защото е трагично

Ivica
Ivica
20 август 2020 10:10
Гост

После защо програмистите вземат големи заплати

Сашо
Сашо
20 август 2020 11:19
Гост

Не всички. Зависи къде и за кого работят.

Филип
Филип
20 август 2020 10:09
Гост

да се надяваме, че ще е за доброто.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 10:09
Гост

Това са пари на данъкоплатеца. За какво ли не даваме пари.

Spiro
Spiro
20 август 2020 10:09
Гост

Да да. ВСС ще ги даде. Личните си пари ще дават. Как не.

Лимоновски
Лимоновски
20 август 2020 10:08
Гост

Ами това ще е.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 10:02
Гост

ЛЕКС, НИТО ДУМА ЗА ЗАПЛАТИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!? ЗАЩО!?