Бизнесменът Васил Божков вече е с мярка „домашен арест“, която ще се следи с електронна гривна. Това определи днес Софийският апелативен съд по делото, свързано с хазартния бизнес на Божков.

Стотина души – бизнеспартньори, привърженици и симпатизанти на политическата формация „Българско лято“, свързвана с хазартния бос, бяха дошли в Съдебната палата в София, за да го подкрепят. Те посрещнаха с аплодисменти, радостни възгласи и под звуците на гайда бизнесмена, който беше доведен със засилена охрана в палатата. Сред тях бяха синът на Божков – Антон и съпругата му Ива Софиянска. Симпатизантите носеха плакати с надписи „Не можете да запушите устата на истината“, „Справедливост за Божков“, „Не“ на мълчанието, „не“ на бухалките“.

След три години в Обединените арабски емирства, на 25 август Васил Божков изненадващо се прибра в България като още на летището беше арестуван заради множеството обвинения срещу него. Все още не е ясно дали той се върна доброволно, или е бил екстрадиран (виж още тук).

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Именно заради делото, свързано с хазартния му бизнес, прокуратурата поиска от съда да му наложи постоянен арест. На 26 август СГС удовлетвори искането на прокуратурата (виж още тук).

В началото на днешното заседание Софийският апелативен съд докладва, че са постъпили нови материали от прокуратурата. Става дума за резултати от техническа експертиза на компютър и информация от Абу Даби за връщането на Божков в България.

Адвокатът на бизнесмена Георги Гатев също представи документи – удостоверение за привличане на Божков в качеството му на обвиняем от 23 август по делото за културните ценности, по което бизнесменът е с мярка гаранция от 1.5 млн. лева, фактура за платени суми от 31 януари – 15 февруари, документи от НАП за платени суми, както и призовка по това дело за Божков да се яви на разпит в СГП.

Вече по същество адвокат Георги Гатев изтъкна, че СГС е определил постоянен арест на клиента му на базата на обвинения, които изобщо не са част от настоящото наказателно производство за неплащане на такси по Закона за хазарта. Като пример посочи показания на служителка, която твърди, че е имало опит за изнасилване, но тези ѝ твърдения са част от съвсем друго дело. Независимо от това СГС ги е взел предвид по делото за хазартния бизнес на Божков, изтъкна Георги Гатев.

Адвокатът възрази и срещу аргументите на СГС да приеме, че има опасност клиентът му да се укрие – а именно, че е бил обявен за издирване и че не е намерен на адреса му. Гатев изтъкна, че твърденията на първата инстанция са незаконосъобразни, защото към момента на отпътуването на Васил Божков за Дубай, не е имало информация, че е подозиран в престъпления, а и по делото няма доказателства, че той е бил предупреден преди началото на разследването срещу него. Гатев посочи, че още през май 2019 г. Божков е направил резервация за пътуването в чужбина.

Адвокатът отхвърли информацията, че клиентът му е бил екстрадиран като се обоснова с липсата на съдебен акт за екстрадиция. Допълни и че такова екстрадиционно производство изобщо няма.

Георги Гатев изтъкна още, че прокуратурата с негово съдействие е издала призовка за Божков да се яви на разпит като свидетел и тя му е била връчена чрез адвоката. Така с първия възможен полет хазартният бос се прибрал у нас.

Гатев каза още, че прокуратурата и съдът налагат двоен стандарт, защото по същото дело, друг подсъдим, който е бил обявен за издирване, се върна в България, но не е бил задържан.

Това е репресия и наказание, че не е бил намерен. Ако той беше задържан в края на януари 2020 г. той сега нямаше да има никаква мярка за неотклонение. На всички останали обвиняеми по делото мерките за неотклонение са отдавна отменени, а делото не в внесено в съда“, посочи Георги Гатев и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев от СГП настоя САС да потвърди постоянния арест за Божков. Той обясни, че обвинението за пране на пари е отделено в друго дело, а настоящите обвинения са прецизирани.

Кънев изтъкна, че може да се направи обоснован извод за авторство на деянията, в които е обвинен Божков и цитира претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвени експертизи и разпити на множество свидетели, които подкрепяли обвиненията за това, че Божков ръководил организирана престъпна група. Прокуратурата се позова на показанията на 10-15 свидетели и на експертиза на аудиозапис.

Според Ангел Кънев трябва да се вземат предвид и докладите на АДФИ и изготвената счетоводно-икономическа експертиза. Той обърна внимание на това, че част от хазартните оператори, управлявани от Божков първоначално са декларирали и плащали всички такси, а след началото на корупционната дейност променят практиката си, приемат нови правила за дейността си и започват да декларират различни такси и нанасят щета на фиска.

Прокурорът каза още, че от компетентните органи от ОАЕ не е получен никакъв документ и отговор на множеството молби за правна помощ. Той напомни, че многократно са изпращани призовки, на които също няма отговор. Единственият документ, получен по легален ред, е писмото, в което изрично е посочено, че е решено Божков да бъде екстрадиран като е приложено и копие на самолетния билет, каза Кънев.

По думите му наказателното производство не е приключено по една единствената причина – да се спазят правата на Васил Божков и да му се предявяват лично обвиненията и книжата.

Ангел Кънев отбеляза, че има опасност бизнесменът да се укрие, защото разполага с имуществени активи в много държави, включително и в офшорни зони, макар това само по себе си да не е престъпно обстоятелство и Божков да няма обвинения, то все пак би го улеснило да се укрие.

Прокурорът посочи някои от държавите, в които Божков имал имущество – Монголия, Молдова, Кипър и други офшорни зони. Кънев сподели, че бизнесменът има три казина в Кения, както и връзки с руски граждани, санкционирани след началото на войната в Украйна. „Има множество контакти и имущество в изброените държави, включително развива хазартни оператори там. Това дава възможност на Божков да се укрие там“, добави Кънев. Освен да се укрие, има опасност да извърши и друго престъпление, заключи прокурорът.

Самият Божков помоли съда за по-лека мярка – гаранция или подписка, защото „за човек на 67 години не е много добре в ареста“. После поясни, че не се оплаква от здравословното си състояние.

В мотивите си САС посочи, че обвинението срещу Божков е от девет пункта, като част от тях са несъставомерни или недоказани в достатъчна степен. Съдът отбеляза, че все пак става дума за работно обвинение.

САС изтъкна още, че по делото не са налице достатъчно доказателства за трайност, съгласуваност и обща воля на сочените за участници в престъпната група, която прокуратурата твърди, че Божков е ръководил в периода 2014-2020 г. Същото се отнасяло и за общата престъпна воля на визираните съдружници на Божков, които са в съдружие с него в различни търговски дружества, а не помежду си.

Според съда по няколко от пунктовете на обвинението прокурорът е изписал аналогични задължения и правомощия, които са били нарушени. Тези задължения обаче са вменени по Закона за хазарта на председателя на Държавната комисия по хазарта, а като обвиняеми са привлечени директори на дирекции и други служители. „Ето защо несъставомерно е твърдението, че Божков може да ги подбуди за престъпления, които са вменени в задълженията на директора на ДКХ. Обвинението обаче е работно и на този етап съдът приема, че е има обосновано предположение, че Божков е участвал в част от престъпленията, но не и за всички – за останалата част предложението е разколебано“, изтъкна САС.

Съдът отбеляза и че част от показанията на свидетели, на които се е позовала първата инстанция, са непроверими към настоящия момент.

Според САС липсва реална опасност Васил Божков да извърши престъпление, тъй като той в значителна степен е ограничен. „Това е така, защото не се намира в положение и условия за възможности за контрол, разпореждане върху служители, свидетели и няма опасност от унищожаване или укриване на документи“, каза съдът. Според магистратите не е достатъчно и това, че е бил обявен за издирване, за да се приеме, че има опасност да се укрие.

По отношение на напускането на страната от Божков през януари 2020 г., съдът изтъкна, че досъдебното производство е било образувано след жалба от братята Цветомир и Боян Найденови. Четири дни преди изготвянето на постановлението за привличането на Васил Божков в качеството на обвиняем, той е напуснал страната. „Може да се спекулира дали е бил предупреден, но съдът не намира никакви убедителни доказателства за това. Местоживеенето му в ОАЕ е станало общоизвестно и това е мотивирало властите да поискат правна помощ от компетентните власти там. От април 2020 г. не е променял местоживеенето си, проявявал е медийна и обществена активност и е участвал в политически кампании“, посочи САС като уточни, че е без значение дали Божков сам се е прибрал или не. „Не е изключено да съществува едновременно както намерението на Божков да се прибере в България, така и промяна в намерението на властите в ОАЕ сега да бъде извършена екстрадицията. По-важно за съда обаче е какво ще бъде поведението на Божков от тук нататък. Според съдебния състав, е необходимо да бъде определено задържане, но не е нужно да бъде в условията на ареста“, изтъкнаха апелативните съдии, като допълниха, че мярката ще бъде контролирана с електронна гривна.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 19:50
Гост

Обикновено задържат куцо и сакато, но решат ли да те оправят никой не може да ги спре. Знае от три години, че е обвиняем и че го издирват, целия свят знае, но въпреки това не се прибра и дори по телевизията го заяви.. и нямало опасност да се укрие. Безспорно са налице и другите предпоставки. По същия начин ПК на ВСС оправи своите хора-некласираните, като напълно неоснователно отказа да назначи честно класираните кандидати в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Стига с това задкулисие. Дамянов решава в ПК на ВСС, Дамянова потвърждава във ВАС!… Покажи целия коментар »

Делиорман
Делиорман
06 септември 2023 20:57
Гост

Може да решава всичко, защото е красив и чаровен, колкото одухотворен фациално.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 22:20
Гост

Единият да внимава, че му е изтекъл мандатлъка, а другия да внимава, че да не остане на сухо. Да се доуговорят, че да не стане техническа грешка и да си развалят фемилито.

ПП - Прах за пране
ПП - Прах за пране
06 септември 2023 13:19
Гост

Най-хубавият подарък тази година за Съединението получи Васката Божков. Като отплата за спонсорирането на запалената слама, олигархическите протести и безбройните политически инжекции в тоя или оня политик, днес старият контрабандист и реликт от времената на Магурата, когато сегашните милиардери бяха още съвсем мънички мутри, може свободно да се съедини със своята пура, авери и компания. Седи си доволно в луксозния офис в центъра на града, опран като манастирско бельо от своите хора в съдебната система и чака формалната си свобода, реставрация и завръщане на пазара с позабравения имидж на Черепа. Това е България след възхода на промяната, любезно предоставен със… Покажи целия коментар »

Герберастията не прощава...
Герберастията не прощава...
06 септември 2023 19:45
Гост

ПП са виновни, че Черепа отчиташе 30% данък рекет на чекмеджетата на Тиквата под благосклонния поглед на назначения от ГЕРБ и ДПС главен прокурор.

В Банкя сън не ги хваща
В Банкя сън не ги хваща
06 септември 2023 12:12
Гост

Ами ако вземе сега да се разприказва от къщи? Ех, къде е сега поръчковия спецсъд да си го прибере в ареста поне за година, пък после поръчкоратурата да свали обвиненията и да го пусне, когато му затвори устата, пък после всички ние да плащаме обезщетението на ЕСПЧ за незаконен арест…

Адвокат
Адвокат
06 септември 2023 10:34
Гост

Делото е поръчково отначало, това е показателно – колко е отмъстителен Бойко Борисов – защото се е мълчало с години и – натопиха Божков, не че е светец.

Инт
Инт
05 септември 2023 21:09
Гост

Изсмукано от пръстите. Апелативния съд направо е чупил тъпомера

Вярвам, че правдата побеждава
Вярвам, че правдата побеждава
05 септември 2023 19:51
Гост

Свобода за Васето!!! После за Шишо. После за Тиквата. После за който може да се уреди.
Проценти, проценти на него и на тях.
Да живей бълХарското частно правосъдие.
Публичното за етническите българи и резултата предизвестен.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 19:25
Гост

Срамна страница за българския съд. Мотивите на съда са граничещи с инфантилност

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 18:33
Гост

Каква е равносметката от днешния съдебен ден – човекът с милионите излиза от ареста, а човекът без милионите влиза в ареста.
И всичко е по закон и в името на народа.
Боже, пази България!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:07
Гост

Ачеее, Аче, пак сватбарски изцепки….

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 15:25
Гост

От САС са намазали поне по 50к всеки. Добре дошли в бг действителност

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 15:37
Гост

Бедните съдии от САС! Нищо общо с представителите на поръчкоратурата и съда за специализирани поръчки на мафията, които получаваха по половин банкянско чекмедже златни кюлчета, за да оставят в ареста за година – две някой, който е отказвал да отчита 30 % данък герберски рекет на дон Тиквоне.

Добре
Добре
05 септември 2023 14:52
Гост

Максимално справедливо решение в случая. Хем няма да може да се укрие, когато му скимне, хем няма да е ненужно репресиран посредством една временна мярка за неотклонение (която по времето на спецсъда можеше да продължи и години наред).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 14:46
Гост

Хаха, като му знаем връзките и финансовите възможности, да не стане като със сина на прокурора в Перник – няма да е до кварталната кръчма, а ще го засекат някъде в ОАЕ на почивка/бизнес среща, където е отскочил за ден-два.

???
???
05 септември 2023 14:38
Гост

А за Борисов, Горанов и всички останали кога ще има обвинения и искане за задържане под стража???

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 14:48
Гост

Посолството на САЩ не дава, защото им е важно за стабилността на сглобката да не бъдат дискредитирани изцяло…… засега.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 14:55
Гост

САЩ отдавна подсказаха чрез списъка Магнитски кой е за арест, но всички знаем на чие подчинение е родната прокуратура. За съжаление Сарафов продължава Цацаров и Гешев с това да замита престъпленията на Борисов.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 18:37
Гост

Те подксазаха със списъка Магнитски, блокирайки целия му бизнес, една единствена цел, да принудят Божков да си изпее всичко за ББ и ко и така да държат ГЕРБ и направляват политиката им занапред, докато им е изгодно.

Юрист
Юрист
05 септември 2023 14:37
Гост

Хайде да видим сега родната ПОРЪЧКОратура как ще прецизира обвиненията и какъв ОА ще внесе! Всички се досещаме какво ще се случи – нищо няма да се случи и напълно резонно след няколко месеца съдът ще го пусне под гаранция или подписка.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 14:26
Гост

Сашко Желязков, Вълева и Росенова изпълниха каквото бе поръчано. После обяснявай, че имало случайно разпределение.

eдин
eдин
05 септември 2023 14:07
Гост

Срам ме е! Срам ме е, че съм българин. Срам ме е, че това чудовище ще е под домашен арест, а не гние зад решетките. Срам ме е, че има олигофрени да го подкрепят и защитават! Явно не са се опарили от него, сигурно са си търкали в захлас картончетата.
И е абсолютно прав ЮРИСТ в коментара си – закриването на Специализирания съд ето докъде води – необезпокоявана престъпност! Действайте, давайте, освобождавайте чудовища! И търпете!

Юрист
Юрист
05 септември 2023 14:32
Гост

Срам ме е, че ПРИКРИВАтурата години наред вече не повдига обвинения на тези, които са прибирали милиони от Божков по чекмеджета!

Кирилов
Кирилов
05 септември 2023 14:06
Гост

Добре, че се сетиха, че има опасност бизнесменът да се укрие.

Хари
Хари
05 септември 2023 14:07
Гост

При неговите финансови възможности!

Юрист
Юрист
05 септември 2023 13:42
Гост

Искахте закриването на специализираните съд и прокуратура и ето резултата – поредния „изпран“ олигарх. Скоро и приватизаторите Баневи, царете на опасните отпадъци Бобокови, измамикът Миньо Стайков, Арабаджиеви и останалите самозабравили се милионери с мръсни пари ще се измъкнат. Ама така е, когато адвокатите им (Лулчева, Дончева, Ем. Йорданов и при.) „реформират“ съд. система.

Друг юрист
Друг юрист
05 септември 2023 14:34
Гост

Колега, само да ми кажете някоя влязла в сила присъда на поръчковия спецсъд? Няма такава! Това беше просто бухалка на мафията от ГЕРБ и ДПС, чиято основна функция беше да задържа задълго под стража по нескопосани обвинения.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 16:32
Гост

Ако беше адвокат по наказателни дела, а не „юрист“, щяха да са ти известни много такива. Добре е всяка жаба да си знае гьола и да не коментира, като не е наясно.

333
333
05 септември 2023 17:26
Гост

Еми има доста отворете сайта на ВКС и проверете. Друг е въпросът за какви престъпления са влезлите в сила присъди. Има и доста потвърдени оправдателни, отново виж в сайта на ВКС.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 13:28
Гост

Сега ще си живее, като цар, понеже е и важен свидетел срещу управлващите. Съда ще протака делото с години, а той ще си прави бизнеса от вилата си – палат.

Рики
Рики
05 септември 2023 14:02
Гост

И накрая ще изтече давността. Поредното дело на трупчета.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 13:28
Гост

Този път добро решение на родния съд!

???
???
05 септември 2023 14:08
Гост

Дано е ирония това, което пишеш.

Пашов
Пашов
05 септември 2023 13:27
Гост

Мале колко аморфна маса има в тая България.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 15:38
Гост

Колкото избирателите на ГЕРБ

Василева
Василева
05 септември 2023 13:27
Гост

Като ги гледам тия, дето са отишли да го защитават в съда, няма да се изненадам на погребението му да се извие огромна опашка от граждани. И защо? С какво Васил Божков е допринесъл в живота ви, че да го боготворите и да му се кланяте, бе?

придположение
придположение
05 септември 2023 13:55
Гост

А може да е естествена реакция на манипулирането на везната на Темида, много силно се натиска само откъм едната страна.

ннн
ннн
05 септември 2023 14:09
Гост

ПРОСТ НАРОД! Това е! Пука му на божков за тази опашка от граждани, дето „ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ“

Мария
Мария
05 септември 2023 13:26
Гост

Стефан Софиянски трябва да го е срам от дъщеря му!

Струнчо
Струнчо
05 септември 2023 13:26
Гост

Не е добре в ареста защото е възрастен, но иначе няма здравословни проблеми. Какви проблеми ще има, той се е гледал, като писано яйце.

Гъбев
Гъбев
05 септември 2023 13:25
Гост

Какво значи „справедливост за Божков“? Че е принуждаван да си плаща такса спокойствие на Борисов и Горанов не се съмнявам. Но ако беше толкова честен щеше преди много години да е подал сигнал за склоняване към подкупи и да си е платил на държавата 500 милиона под формата на данъци и такси. Но и на него му е било изгодно да плати 60 милиона на Борисов и Горанов за кой знае какви нужди (спекулирам, но вероятно за купуване на гласове по изборите), вместо да е честен и да си плаща данъците, както е по закон. Поредния, който вярва в мотото… Покажи целия коментар »

обаче
обаче
05 септември 2023 13:59
Гост

Добре де, ама нали той не е нарушил закона и е плащал според изменените правила. Че му е било изгодно така , е вярно. Че е бил наясно с това, какво се случва и го е приемал – също. Ама нека прокуратурата да свърши работата, заради която съществува и да докаже действителна вина на Божков по случая.

Христов
Христов
05 септември 2023 13:22
Гост

Софиянска много и порасна работата. Шаврантия, търсеща богаташко синче. Ако тати не е превел по сметката на синчето всички богатства, които има, то сега е важно тати Черепа да е свободен, че и снахата да има достъп до големите кинти. Иначе как да си гледа отрочето, как да си позволи скъпи разходки и почивки по целия свят.

Белчев
Белчев
05 септември 2023 13:20
Гост

Чалгализирането на обществото, незачитането на учлището и учителите, като институция и авторитети води до случай, в който за Васил Божков има симпатизанти.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 14:44
Гост

Най-голямото доказателство за горенаписаното е фактът, че години наред народът масово гласуваше за простата тиква, която прибираше милиони от черепа по чекмеджетата.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 13:19
Гост

Е да де, само тук може шайка „симпатизанти“ да идат да подкрепят човек с крими минало и фактически мутра.