Може ли да има отделна администрация към ad hoc прокурора, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници? Или той трябва да бъде подпомаган от служители от администрацията на Върховната касационна прокуратура (ВКП)? Как и кой ги назначава, ще има ли конкурс, какво ще гласят длъжностните характеристики?

Тези въпроси бяха поставени на вниманието на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които днес изслушаха и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и зам.-шефа на Софийския градски съд и ръководител на Наказателното отделение Руси Алексиев.

За днес бяха поканени и зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова и назначената за ad hoc прокурор съдия Даниела Талева.

Лада Паунова обаче не успя да присъства, защото по същото време е на държавен изпит по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“. А Даниела Талева е в болница.

Двете ще бъдат поканени за следващото заседание на Пленума на ВСС.

Както „Лекс“ писа, в писмо до ВСС Паунова, Алексиев и Сарафов поставиха серия от организационни въпроси, свързани с дейността на прокурора, който ще разследва главния прокурор и заместниците му (виж тук и тук).

Един от тях беше къде ще е кабинетът на Даниела Талева. Но той се оказа и най-лесно разрешим, тъй като в момента има свободни помещения за зам.главни прокурори в Съдебната палата и едно от тях може да ѝ бъде предоставено.

По-сериозни разисквания обаче имаше по въпроса за администрацията – трябва ли тя да е отделна от тази на ВКП, или напротив – служители от там да подпомагат дейността на Талева, защото тя е назначена за обвинител във ВКП, т.е. е в структурата на прокуратурата.

Руси Алексиев заяви, че тези въпроси могат да бъдат уредени в правила, които да важат и за следващия ad hoc прокурор. Той напомни, че такива правила са били изготвени от ВСС през 2019 г., когато в закона също беше вкаран разследващ главния прокурор (по-късно тези текстове бяха отменени от Конституционния съд).

Той сподели, че с Лада Паунова са на мнение, че администрацията на този специален прокурор трябва да бъде отделна от тази на останалата прокуратура по аналогия на служителите към европейските делегирани прокурори като посочи, че по въпроса има законов вакуум.

Цветинка Пашкунова напомни, че създаването на самостоятелна администрация към ЕДП е по силата на закона, също по силата на разпоредбите в ЗСВ Висшият съдебен съвет е бил задължен да изготви правилник за администрацията на ЕДП.

Но ЗСВ нищо не казва за администрацията към ad hoc прокурора. Заради това според Пашкунова най-удачно би било да се промени Правилникът за администрацията на прокуратурата и там да се уредят въпросите, свързани със служителите.

Може да се случи чрез промяна на правилника, но нямаме изрична законова делегация за създаване на отделни администрация и деловодство. Според чл. 136, ал. 2 от ЗСВ прокурорът по разследването е част от прокуратурата и няма как да не се съобразим с това предписание“, каза Пашкунова.

Няма как да има извънредна администрация и с оглед законовия вакуум, единственото възможно е да има промяна на правилника. Дали ще наречете администрацията отделна, самостоятелна – това е чисто терминологичен въпрос. Ако има самостоятелна администрация в рамките на прокуратурата – това е единственото практически възможно решение“, отговори Алексиев.

Йордан Стоев обаче отбеляза, че ако се създаде самостоятелна администрация, тя би била постоянно действаща, а ad hoc прокурорът се назначава за определен период от време. И попита какво ще правят служителите, когато няма такъв обвинител.

В тази връзка и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че според него създаването на отделна администрация противоречи на здравата логика. Той също напомни, че специалният прокурор е част от структурата на ВКП и той може да поеме ангажимента да осигури нормални материално-битови условия на този обвинител, както и да осигури администрация.

Той коментира и въвеждането на тази нова фигура като посочи, че според него целта е да се въведат възпиращи механизми срещу своеволията и злоупотребите на главния прокурор.

Аз съм обект на тези проверки, бих искал да отбележа, че не непременно всеки главен прокурор ще бъде разследван, разпънат на кръст, незабавно обвинен и вкаран в затвора. Целта е да има работещ механизъм за възпиране на всеки главен прокурор, да се възпрепятстват злоупотребите на всеки главен прокурор“, каза Сарафов.

Той допълни, че в писмото са поставили въпроси и за дисциплинарната отговорност на ad hoc прокурора и може ли такава да бъде инициирана от главния прокурор.

Дишева отговори, че и сега може да се инициира дисциплинака срещу специалния прокурор като това може да направи министърът на правосъдието или ИВСС. Тя заяви, че би било конфликт на интереси и злоупотреба с право, ако това стори обвинител №1, който е разследван.

Огнян Дамянов отбеляза, че част от въпросите, поставени в писмото и обсъждани днес, са от компетентността на Прокурорската колегия и ВСС. Не така стоял въпросът за статута на този прокурор, като това може да се реши само чрез законодателна промяна. „Докато такава липсва, той е част от ВКП и като всеки прокурор от ВКП, се подчинява на общите правила“, каза Дамянов.

Той обаче засегна въпроса за секретното деловодство на новия прокурор. И заяви, че в случая с Даниела Талева няма пречка тя да използва класифицираната регистратура на ВКП. „Никой друг, освен нея, не може да има достъп до тези преписки. Това се извършва в специално помещение, има видеонаблюдение, зони за сигурност и заради това не е необходимо създаването на такава регистратура“, каза Дамянов.

Той се спря на въпроса дали този специален обвинител може да използва Унифицираната информационна система на прокуратурата. Дамянов посочи, че в момента ситуацията е такава – в УИС има степени на сигурност, наблюдаващият прокурор има достъп до всички свои преписки, до които достъп имат и административният ръководител, и горестоящите прокурори. В тази връзка той попита Сарафов дали УИС може да бъде надградена така, че да се създаде отделен модул, който да е само за ad hoc прокурора, като до информацията там да нямат достъп главният прокурор и заместниците му.

Сарафов заяви, че е възможно.

Огнян Дамянов се съгласи с Цветинка Пашкунова, че се налага промяна в Правилника на администрацията на прокуратурата като заяви, че в най-кратки срокове Прокурорската колегия ще изготви съответните предложения. При все това, той заяви, че все още няма идея по следните въпроси: как и от кого ще бъдат назначавани служителите, защото специалният прокурор няма такива правомощия, с конкурс ли ще става, как ще бъдат подбирани и др.

Дишева предложи Пленумът на ВСС да възложи на ПК да изготви предложенията за промени в правилника в двуседмичен срок, но мнозинството отхвърли идеята, като основното възражение беше срещу думата „възлага“.

Стефан Петров отбеляза, че днешната дискусия е по инициатива на ПК и тя ще съдейства за разрешаването на проблемите, но няма да приеме Пленумът на възлага на колегията да върши каквото и да било.

Така или иначе тепърва тези въпроси ще се изясняват, като Прокурорската колегия ще изготви предложения, които ще бъдат внесени в правната комисия на ВСС, която след обсъждане и приемане, ще ги публикува за обществено обсъждане и чак след като то мине, текстовете ще бъдат приети.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк
Цирк
04 ноември 2023 12:37
Гост

Данчо Ентъра не съзерцавам на снимката.

Ad nauseam
Ad nauseam
03 ноември 2023 7:21
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 17:08
Гост

Как? Никак. Редови прокурор във ВКП. С деловодството, секретното деловодство, регистратурата на ВКП, кабинет, телефон, компютър. Толкоз.

фен на МП
фен на МП
02 ноември 2023 15:50
Гост

Чудех се на кого да вярвам за великите реформи, на още по-великтие „реформисти“ то ДБ или на проф. Пенчо Пенев и други като него, доказани юристи академици и практици на Славов ли, адвокат от 2018 с неясен стаж и примерно Правосъдие за всеки, които също не ги знам колко и каква им е компетентността по въпросите за реформа, ама като им гледаш идеите ВНС ще може да се произнесе по тях само май, и ако падне тази вездесъща разследваща фигура в КС ще стане така, че всичките напъни ще са излишни, може и това да се изчаква! Имаше много по-удобни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 15:31
Гост

Егати мъртвородения механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Толкова неясноти и неуредици, че просто са направили едно НИЩО. Аз обаче друго не мога да разбера – хора като Славов, Дечев, Надежда Йорданова и други подобни, които много настояваха за тези промени, нарочно ли са го направили толкова зле или просто толкова си могат тези хора?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 20:33
Гост

Толкова могат

atrdmbxlz
atrdmbxlz
02 ноември 2023 15:29
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ––> https://lmy.de/keto

Хари
Хари
02 ноември 2023 13:09
Гост

Отново имитират работа и заетост. Едно нищоправене просто!

Кики
Кики
02 ноември 2023 13:09
Гост

Това са много сериозни въпроси, които обаче надали ще се решат скоро.

Дрики
Дрики
02 ноември 2023 13:12
Гост

Да -не е зле да се направи работна група и конференция, която да обсъди и прецени!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 13:08
Гост

Многократно ви написах, че администрация към ad hoc прокурора трябва да има има. И поне десет пъти написах,че съм си харесал да съм Длъжностно лице по закона за защита на личните данни. Това мога и до пенсия да го изкарам. Та не си правете сметки за ДЛЗЛД-това аз отдавна съм ги „заплюл“ за себе си! Римляните са казали-първия по време е първи и по право! Към ад хок прокурора е редно да има като минимум следната администрация: -секретари и секретарки -ДЛЗЛД -Длъжностно лице по закона срещу мръсните пари -Длъжностно лице по закона за сигналите на гражданите -Регистратура-явна и секретна. -Деловодство-явно… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
02 ноември 2023 14:03
Гост

АГП е немалка, всеки ще ходатайства пред ГП за свой роднина и администрацията на ad hoc прокурора е готова на макс!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 12:46
Гост

Буря в чаша вода! И без това нищо няма да върши две години, не й трябва нито администрация, нито кабинет. Жената си взима заплатата, много важно, че няма да работи!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 12:39
Гост

Много важно

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 12:39
Гост

Абе бягайте с глупостите си да ни занимавате да имитирате работа!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 12:39
Гост

И такъв пост не ви се ще да има много , а? ЕС ви натиска, иначе ако питаш Борисов и приятелите му, дето се свират по кръчми няма да искат

Симо
Симо
02 ноември 2023 13:10
Гост

Е, къде да се свират? Нали имат усвоени пари за харчене.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 12:38
Гост

Ох, глупости, глупости…

Agnaciq
Agnaciq
02 ноември 2023 12:38
Гост

И сега? Какво правим? Ще има ли такъв или не.

Ники
Ники
02 ноември 2023 13:11
Гост

Надали ще е скоро.

Малафеев
Малафеев
02 ноември 2023 12:38
Гост

Страшна драма

Станчев
Станчев
02 ноември 2023 12:37
Гост

Сарафов е истинско щастие за руските подлоги, за ГЕРБ, за ДПС и БСП, за мафията

Borkov
Borkov
02 ноември 2023 12:36
Гост

Накрая ще подкрепят и на Бойко престъпника конституцията?

Филип
Филип
02 ноември 2023 13:12
Гост

На там вървят нещата за съжаление.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 ноември 2023 12:20
Гост

С две думи, раздуване на щат.
П.С.
„А Даниела Талева е в болница.“
Извинителна бележка дали е представила?