Съдия Даниела Талева да бъде поканена на изслушване на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 2 ноември, за да бъдат обсъдени редица организационни въпроси, свързани с назначаването ѝ за ad hoc прокурор, който да разследва сигнали срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Предложението за това е на Прокурорската колегия и ще бъде внесено за обсъждане на заседание на Пленума в понеделник.

Повод за него стана писмо от Борислав Сарафов, зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова и зам.-шефът на Софийския градски съд Руси Алексиев, в което сочат за серия от организационни проблеми, свързани с назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП.

На първо място е въпросът за осигуряването на работно място на ad hoc прокурора така, че да се препятства възможността за намеса в работата му.

Вторият е свързан с правилата и администрирането на производствата срещу главния прокурор и негови заместници. Тримата посочват, че трябва да се изяснят начинът на предаване на преписките от НК на ВКС на Талева, обработката и съхраняването на тези преписки, дали ще се ползва общото деловодство на прокуратурата, или ще бъде обособено отделно. Ако се създават отделни регистри, то откъде ще дойде финансирането – дали от бюджета на прокуратурата, или от този на ВСС. В писмото се посочва, че може да възникнат проблеми със съхраняването на класифицираната информация, защото, за да се създаде секретно деловодство, са необходими месеци. Не е ясно дали Даниела Талева на общо основание ще ползва Унифицираната информационна система (УИС) на прокуратурата, или трябва да се създаде отделна система или модул. Изразяват се опасения, че ако тя използва УИС, тогава има риск другите прокурори да имат свободен достъп до всички материали, свързани с разследването срещу главния прокурор и неговите заместници.

Сарафов, Паунова и Алексиев имат въпроси, свързани и със статута на ad hoc прокурора. След като е назначен за обвинител от ВКП, това означава, че Талева се намира в организационната структура на тази прокуратура, в която е и човекът, който трябва да разследва.

Няма яснота кой ще отговаря за осигуряването на материали и компютърна техника, не е уреден въпросът за допълнителните трудови възнаграждения, за отпуските, има ли възможност да се инициира дисциплинарно производство срещу специалния прокурор, обвързан ли е той с вътрешнонормативните правила и указания на прокуратурата и т.н.

Тези въпроси са абсолютно резонни. Те следваха да намерят и законодателно решение и това беше казано при обсъждането на законопроекта в Народното събрание. Но такова нещо не съществува. Топката отново е прехвърлена на ВСС. Ние сме длъжни да сезираме Пленума в проблемите, които са поставени в писмото“, каза днес Огнян Дамянов.

Допълни, че ВСС трябва да покани на изслушване и самата Даниела Талева, за да чуе мнението ѝ по тези въпроси, а и да каже дали нещо друго е необходимо за разрешаване. Дамянов напомни, че тя все още не е встъпила, но това не е пречка да бъде поканена, защото всички тези проблеми трябва да бъдат разрешени преди да поеме своите нови задължения.

Така ПК на ВСС реши да внесе писмото на Сарафов, Паунова и Алексиев за обсъждане от Пленума на 30 октомври, а на 2 ноември Талева да бъде поканена на изслушване.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 17:18
Гост

Талева ако си е мислила друго – излъгала се е!

множество организационни проблеми
множество организационни проблеми
26 октомври 2023 8:10
Гост

ВСС още от създаването си през 1991 година се превърна в злокачествено образувание!

Сега наблюдаваме САМО метастази.

Само битовизми и НИТО ЕДИН БИТОВИЗЪМ НЕ Е РЕШЕН!

Народното събрание трябва да им решава и да им се занимава с изкуствените битовизми, а те САМО да си индексират заплатите, които са вече по 20 бона!

Организационните проблеми
Организационните проблеми
25 октомври 2023 22:03
Гост

са резултат от мързел, рахат, остра ментална недостатъчност и логорея, в съчетание със сериозна зависимост от Задкулисието.

АМИН

Зa протокола
Зa протокола
25 октомври 2023 21:59
Гост

На Дамянов Авджията и на мисирките във ВСС пак ли Законът им пречи да го изпълнят, а?

Щото всеки месец по 10 бинки! Минимум.

Или сигурно искат в закона да им пише за бюрото, работно място и прическата на Талева? Нещастници!

А да са чували или чели в Закона, че липсата на такъв не може да води до отказ или забава в правосъдието, а?!

Защо са ни ТЕ?

БОК.уци!

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 7:52
Гост

За протокола : Всяка Сутрин хапчетата трябва да се пият, че иначе се получават такива изплисквания.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 октомври 2023 8:12
Гост

По същество анонимно тролче, по същество – кое не е вярно!

Ало, ало
Ало, ало
25 октомври 2023 21:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 21:33
Гост

1.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ, Даниела Георгиева Талева – съдия в Софийски градски съд, определена по реда на чл. 112, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, която да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението. Жената е прокурор във… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 21:00
Гост

Какво има да се чудят. Назначена е за прокурор във ВКП и ще си работи във ВКП. Ще я обслужват деловодствата на ВКП, ще получава заплата от Сарафов и той ще й разрешава отпуск и ще й определя ДМС. Разликата е, че няма да може да отменя актовете и да й иззема и преразпределя преписките и делата. Това беше целта на закона и така ще се работи. Никой не е казвал, че ще се създава нова прокуратура с отделен бюджет и деловодства.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 7:54
Гост

Екзотично, но факт.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 19:58
Гост

Дечев и Славов пак нищо не са измислили

Ad nauseam
Ad nauseam
25 октомври 2023 22:06
Гост

Дечев и Славов са част от Проблема, а не част от Решението!

Няма как Гробището да се премести само!

Трябва ОТВЪН!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 19:22
Гост

Е, това си е истинска независимост! Да разследваш главния прокурор от същата сграда в, която се намира и той? Да разследваш главния прокурор, а той да ти плаща заплатата? Да разследваш главния прокурор, а той да плаща заплатите на администрацията ти? Да разследваш главния прокурор и да нямаш собствен бюджет, дори за едно кафенце или за един кламер, а да разчиташ на бюджета от този когото ще разследваш? И това, защото едни умници приемат закон без да мислят. Е, това си е истинска независимост! Интересно какво се очаква от Пленума на ВСС по този въпрос? Най-лесно е да кажат на… Покажи целия коментар »

Срамота
Срамота
25 октомври 2023 18:02
Гост

Чуете ли ги тези от ПК значи пак се правят схеми в противоречие със законодателството в името да оправим само нашите хора. А чуете ли го лишения от всякаква правна мисъл Огнян значи вече си е подсигурил „гръб“-ВАС, който да потвърди незаконосъобразното му решение при евентуално обжалване. Той решава, а жена му във ВАС потвърждава. Чух че наскоро сменила отделението, т.к. вече било прекалено явно. Пример е поръчания конкурс за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Честно заслужилите и класирани кандидати не бяха назначени, а съдбата им се решила на обяд, а после 6-то отделение потвърдила… Покажи целия коментар »

Стига с този конкурс за.първоначално
Стига с този конкурс за.първоначално
25 октомври 2023 22:39
Гост

Айде стига сте ревали с тоя конкурс, ако не сте нагласени и имане знание, ще спечелите пак! Аман от мрънкачи и ревльовци !!!

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 7:56
Гост

Голямо мрънкане.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 17:54
Гост

Докато се натутка я КС ще се произнесе, я Сарафов ще отпадне. Какви са тези глупости с кабинета. Тя е съдия назначен да разследва. Нали като съдия си има кабинет.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2023 7:57
Гост

Е вече не е съдия!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 17:00
Гост

Какти викат и Пъ-Пъто, цялата работа е „ала-бала“, ама не с Президента, а с българския народец, който пак го лъжат и пак ще му изтекат париците в канала.
Важното е, че един магистрат скокна две нива в системата благодарение на един компютър и ще взима щури пари за занимаване с глупости, от които няма да излезе нищо.

Малина
Малина
25 октомври 2023 15:51
Гост

Нямаме търпение. Направо сън няма да ни лови.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:51
Гост

Направо е досадно, че кадърни хора трябва да ходят, като на изпит, да се обясняват пред тези чички и стринки с еректална дисфункция.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:50
Гост

Ще се мъчи сега да угажда на ВСС ли? Това ВСС е за премахване или тайно им е удължен мандата с още години?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:50
Гост

Ами ще бъде супер ако всичко е наред

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:50
Гост

От какво точно се притесниха моралистите от ВСС?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:49
Гост

Ала бала е цялата работа.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:49
Гост

Повече ме интересува как държавата ще финансира спортните обекти в страната, а не ВСС

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:49
Гост

Ох, тоест другия четвъртък ще се бълват новини свъразни с глупостите на ВСС ?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 15:36
Гост

Да и ако КС издумка новата фигура, което е напълно вероятно, всичко ще бъде просто едно загубено време, но да видим, иначе е правилна посоката, да видим!