Редица организационни въпроси възникват след назначаването на съдия Даниела Талева за ad hoc прокурор. В сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) я назначи за обвинител във Върховната касационна прокуратура, който трябва да разследва няколко сигнала срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов (виж още тук).

В момента тече 14-дневен срок за обжалване на решението на ПК на ВСС, след което Талева ще има един месец, за да встъпи в длъжност (чл. 161, ал. 1 от ЗСВ). От Софийския градски съд (СГС) посочиха, че тя ще направи всичко възможно през това време да изпише делата си. Талева има общо 17 висящи дела, но по три от тях е произнесла присъда и се чакат мотиви, а две въззивни наказателни дела от общ характер са обявени за решаване. Т.е. чакат се мотиви и решения по общо пет дела. По останалите 12 е даден ход, но все още не са приключили и те ще трябва да започнат отначало.

Освен за съдбата на делата, след назначаването ѝ се появиха и редица организационни въпроси. Първият е къде ще бъде кабинетът на Даниела Талева. Зам.-председателят на СГС Руси Алексиев заяви, че е имал срещи с институциите, които имат отношение по този въпрос и всички са стигнали до извода, че единствено ВСС има правомощия да го реши.

Пред „Лекс“ членове на Висшия съдебен съвет посочиха, че редът е следният. Първо от ВКП трябва да кажат дали имат възможност да осигурят кабинет. Ако нямат, тогава въпросът се отнася до стопанина на Съдебната палата – председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Ако тя също не успее да намери помещение, тогава ще се намеси ВСС, който по закон управлява съдебните сгради и може да извършва преразпределение на кабинетите. На практика няма пречка кабинетът на Талева да не е в Съдебната палата, а в някоя от останалите съдебни сгради в столицата.

Другият въпрос е как ще бъде обособено деловодството към ad hoc прокурора. В случая трябва да се осигури и секретно такова, защото е възможно да бъдат изпращани материали по разследването с гриф за сигурност. Според зам.-председателя на СГС и този въпрос трябва да бъде отнесен към ВСС, като се прави аналогия с осигуряването на администрация и на сграда за европейските делегирани прокурори.

Освен това няма яснота и дали специалният прокурор ще трябва да използва Унифицираната информационна система на прокуратурата.

Според кадровици отговорите на тези въпроси не се намират в закона и ще се обсъждат и решават в крачка.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
24 октомври 2023 11:32
Гост

Тази убавица да не е роднина на недоразумението от Министерство на правосъдието Талев ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 октомври 2023 12:58
Гост

Първи и единствен въпрос- как да направим така, че новоизмундрената процедура за контрол на главния прокурор да бъде неприложима на практика и да остане прах в очите на хората/европейските партньори.
Отговор: Сложете по-послушен човек от и.ф. главен прокурор, което не е чак толкова лесно.

Мнение
Мнение
22 октомври 2023 13:06
Гост

По закон трябва да има и ДЛ по защита на личните данни към специалния прокурор, и държа да кажа,че при конкурс вероятно ще се явя-това с оглед да не се появи някой назначен на тази позиция, която отдавна съм си харесал! Трябва да има и ДЛ по закона за мръсните пари. ДЛ по закона за сигналите на гражданите. Счетоводители, касиери, призовкари(или призовките до главния прокурор ще ги носят подчинените му призовкари-това е абсурд), поне един прокурорски помощник, охранители, ДЛ по условията на труд, пресаташе-предвид изключителния интерес към длъжността, задължитено системни администратори-да направят сайта на специалния прокурор, сайт с опция за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2023 12:00
Гост

Брей, много натоварени били в най-натоварения съд!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2023 17:42
Гост

Всъщност за това безсмислено разследване, Г-жата ще получава заплата по-висока от колегите й, които ще се наложи да й изгледат делата. Ще трябва бюджет, служители и служби, архив и пр., но разбира се нама кой да мисли, защото се хвърля прах в очите на електората и пак нищо няма да излезе. Само ще се потроши народна пара, Г-жата ще си почине 2 години, след това ще се пенсионира с висока пенсия, а лапнишараните пак ще са на протест. Да, всичко си заслужаваме, защото когато ходим на избори грасуваме „против“, а не „за“!

Фредо
Фредо
20 октомври 2023 17:49
Гост

И всичко това за един механизъм за разследване, който ще произведе една огромна, кръгла нула. За да се угоди и на грантаджиите неолиберали. Made in Bulgaria

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 18:41
Гост

Нулите са две една до друга.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 17:26
Гост

На „Черковна“ има два свободни шефски кабинета, два паркинга, подходящи помещения за администрация и класифицирана информация , спуциални стаи за защитени свидетели и др.такива и няма да е в една сграда с разследвани, пък и със сигурност за Талева ще е чест да работи в тази сграда.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 17:31
Гост

Няма да иска. Не е престижно. Пък и там си се напълни с народ отново. А за администрация към Талева няма предвиден бюджет. С чест. То това и ще остане.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 20:23
Гост

И аз смятам, че не е удачно прокурорът по разследване на ГП да бъде в една сграда с него.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 16:02
Гост

Балдъзата на Наско славоф ще реши тези въпроси. Лично от Чепеларе

Красимир
Красимир
20 октомври 2023 15:21
Гост

Да видим до къде ще доведе това разследване.

Любител
Любител
20 октомври 2023 15:17
Гост

Обичаме да създаваме проблеми от нещо, което не е проблем и няма никакви пречки да бъде решено.

Димо
Димо
20 октомври 2023 15:17
Гост

Тези въпроси трябваше да се решат преди да я назначат.

Емил
Емил
20 октомври 2023 15:17
Гост

Пак от зад напред!

Гери
Гери
20 октомври 2023 15:11
Гост

Интересно как ще бъде обособено деловодството към ad hoc прокурора.

Цветанов
Цветанов
20 октомври 2023 15:12
Гост

Със сигурност ще трябва да се осигури секретно.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 17:21
Гост

“в крачка…”

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 15:06
Гост

А? “В крачка”? То закони не се пишат в крачка! Като я запратят в дън гори тилилейски да се оплаче на Парламента. А ако кажат, че място няма? Нито за нея, нито за деловодство, камо ли секретно. А за администрация също нищо не пише в закона. Явно пак в крачка.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 15:10
Гост

Ще разследва в същата сграда, където е разследвания. Да са си близо. Ако я приютят, де.

Филип
Филип
20 октомври 2023 15:18
Гост

Един кабинет все ще се намери пр добро желание.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2023 17:28
Гост

То за един кабинет става. Другите ще се сбутат, но деловодството не е ясно. Ако е и секретно – втасахме я! А служители кой ще й даде – може министъра на правосъдието, за да може циркът да е пълен. Защото Сарафов да дава служители, за да го разследват не ми се вярва. Пък и бюджет не е предвиден в закона, /нито за служители, нито за помещения/ ама кой ти гледа подробности. Реформа е туй ….!