Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да спре предварителното изпълнение на решението за отстраняването от длъжност на бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров поради липсата на нови обстоятелства, заради които ще претърпи имуществени вреди. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

На 15 август Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани Владимир Чавдаров от длъжността прокурор в АП-Варна за четири месеца (виж повече тук). Предложението за това беше направено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, а мотивът – Чавдаров е обвинен за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор (виж тук).

Разследването срещу бившия апелативен прокурор на Варна започна след сигнал на кмета на града Иван Портних, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Кабинетът и имотите на прокурора бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му 575 патрона. Чавдаров е имал издадени две разрешителни за съхранение, носене и употреба на общо 10 огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси, което е с 335 по-малко от намереното в дома му. Заради това той беше обвинен, а на 24 август прокуратурата внесе и обвинителния акт в съда (виж още тук). Същевременно срещу бившия апелативен прокурор на Варна продължава разследването по сигнала на Портних.

Владимир Чавдаров обжалва решението на ПК на ВСС за отстраняването му от длъжност, като поиска от съда да спре и предварителното изпълнение на решението.

Тричленен състав на ВАС с председател Тодор Тодоров и членове Юлия Тодорова (докладчик) и Весела Николова обаче отказа да спре предварителното изпълнение на решението.

В хипотезата на допуснато по силата на закона предварително изпълнение, включително и на процесното решение на ПК на ВСС, съдът има право да спре изпълнението на акта, само при условие, че то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда – арг. от чл. 166, ал. 4, във връзка с ал. 2 АПК и то при настъпили нови, след постановяване на акта обстоятелства. В този случай доказателствената тежест дали е възможно изпълнението на акта да породи посочените вреди, с оглед на характера им и тяхната индивидуализация, както и новите обстоятелства, са в тежест на заинтересованата страна, тъй като в хипотезата на следващо се от закона незабавно изпълнение, предпоставките по чл. 60, ал. 1 АПК за допускането му се предполагат“, отбелязват тримата върховни съдии.

И уточняват, че в конкретния случай посочените от Владимир Чавдаров материални имуществени вреди от предварителното изпълнение на акта, не са основани на нови обстоятелства и не обуславят обезпечаване на жалбата чрез спиране на изпълнението на решението за отстраняването му от длъжност.

Съдът счита, че имуществените вреди, които биха настъпили в неговия патримониум, не могат да бъдат приети за значителни или трудно поправими по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК, защото при евентуална отмяна на акта могат да бъдат репарирани чрез съответно обезщетение в хипотезата на чл. 231, ал. 1 ЗСВ или по реда на ЗОДОВ, както и на основание чл. 230, ал. 5 ЗСВ на лицето се изплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата. В допълнение, страната не е посочила и не е приложила доказателства за характера, степента и размера на евентуалните имуществени вреди, за да се направи преценката по чл. 166, ал. 2 АПК за основателността на искането. Страната не релевира и твърдения за нови обстоятелства, а и не посочва такива, които да не са съществували към момента на издаване на решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с оглед предвиденото изискване в новелата на чл. 166, ал. 2, АПК“, изтъква ВАС.

И отхвърля искането за спиране на предварителното изпълнение на решението за отстраняването на Чавдаров от длъжност. Той може да обжалва определението пред петчленен състав на ВАС.

Срещу бившия апелативен прокурор на Варна има образувано и дисциплинарно производство. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска неговото уволнение за уронване на престижа на съдебната власт и в частност на прокуратурата заради действията му, станали повод за разследването и широкото им отразяване в медиите (виж още тук).

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Инт
Инт
24 септември 2023 18:12
Гост

335 патрона над разрешените си е цифра, ще го ошаткат

Mike Rooney
Mike Rooney
23 септември 2023 10:10
Гост

Awesome blog. I have read and thought about what you said. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!American psycho trench coat

Шерлок Холмсов
Шерлок Холмсов
22 септември 2023 22:01
Гост

‘Дайте человека, дело найдеться. “ Джугашвили. Имал патрони. И инструмент за изнасилване. Значи е изнасилвал. Затова не става за прокурор. А да, искал подкуп. Ама това май не го доказали. И го наказали с уволбение. Нищо де, нали имал патрони, той затова е искал подкуп и затова са търсели дали има инструменти и средства да изнасилва.

Madeline
Madeline
22 септември 2023 12:51
Гост

Are you unable to solve a Wordle puzzle? Don’t panic, our Wordle selection of hints can help you find the wordle answer today!

Димо
Димо
21 септември 2023 23:40
Гост

O, срещу този има и дисциплинарно производство.

Христов
Христов
21 септември 2023 23:38
Гост

Този пък намерил къде да държи парите, в служебната каса.

Тихомир
Тихомир
21 септември 2023 23:39
Гост

Kласика в жанра!

Хари
Хари
21 септември 2023 23:35
Гост

Отстраняването му е съвсем правилно.

Ангел
Ангел
21 септември 2023 22:29
Гост

10оръжия=500патрона. Пък те намерили петстин и неколкократно си…Мирише на чл.9 Ал.2 НК, ама тъпата следователно кратуна разчиства пътя за нов удобен член на ВСС. За подкупа ще е интересно- наркоманчето дали,колко и за какво е дал…Белязани ли са били? Като цяло много шум за нищо и един чудесен ЗОДОВ.

Знаещ
Знаещ
21 септември 2023 17:11
Гост

Накрая ще има малозначителност на деянието, а ПРБ ще плаща по ЗОДОВ

гъстаци
гъстаци
21 септември 2023 15:07
Гост

Чавдаров изгоре! От избран за член на ВСС до отстранен от длъжност, а скоро прогнозирам и уволнен. Много се беше сгъстил с Гешев

Щерев
Щерев
21 септември 2023 14:19
Гост

Да видим дали ще обжалват првд петчленка.

123
123
21 септември 2023 13:32
Гост

Голямо иху-аху за корупция по сигнал на Портних, а накрая броим патрони и пушки.

Чичо Сам
Чичо Сам
21 септември 2023 13:33
Гост

По такива дела винаги има по едно обвинение за незаконно държане на патрони, защото замесените са все любители на лова, а друго обвинение не може да се докаже или пък никой няма интерес да се докаже.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:06
Гост

Никой няма интерес да го доказва, цялата история е измислена, за да се разкара Чавдаров. Не че не е за разкарване, ама сигналът на Портних не беше ли от миналата година

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:08
Гост

Сигналите се пазят, за да се ползват, когато трябва! Това от времето на Коста Лютов е тъй

Краси
Краси
21 септември 2023 14:18
Гост

Пълен фарс!

Щерев
Щерев
21 септември 2023 22:57
Гост

Не били компютри, а компоти…

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:31
Гост

Пробвал се, не станало…А и няма причина да стане 🙂