И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да уволни бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров като магистрат, съобщиха от държавното обвинение.

Миналата седмица Чавдаров беше пратен на съд за откритите в дома му голям брой боеприпаси, за които не е имал разрешително. Разследването установи, че прокурорът е имал издадени две разрешителни за съхранение, носене и употреба на общо 10 огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси. При претърсването в дома му обаче той е предал общо 575 патрона, което е с 335 повече от разрешените.

За държането на боеприпаси в голямо количество и без разрешение Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор. Той е разследван отделно и за корупция, като сигналът е от кмета на Варна Иван Портних, който твърди, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Кабинетът и имотите на бившия апелативен прокурор на Варна бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му бяха и въпросните патрони.

Чавдаров беше привлечен като обвиняем на 31 юли и му беше наложена гаранция от 10 000 лева, а Прокурорската колегия на ВСС го отстрани за четири месеца като прокурор, след като малко преди решението на кадровиците изтече мандатът му като административен ръководител.

Според Борислав Сарафов информациите за делото срещу Чавдаров са широко отразени в медиите и представят и бившият шеф на АП-Варна, и прокуратурата в негативен аспект. За това и. ф. главният прокурор иска Чавдаров да бъде освободен като прокурор.

В мотивите си той посочва, че статутът на Чавдаров като апелативен прокурор на Варна към момента на извършване на деянието, за което е пратен на съд, изисква висок морал, почтеност, поддържане на доверието в обществото и избягване на всякакви действия, които могат да накърнят достойнството на професията и да застрашат репутацията на магистратите.

„Допуснатите от магистрата нарушения противоречат на пет разпоредби от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, отличават се с висока степен на обществена укоримост и затова следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност“, се посочва в предложението на Сарафов.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:52
Гост

­­­Г­о­р­­­е­­щ­­и­ ­­м­о­м­­­и­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­к­­­в­­а­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?89240

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 0:58
Гост

Добре, правилно, малко ми идва нанагоре – чак да изнудва кмета.

Да не е – някаква феодална лична вражда.

Има много описани феодални войни – Бялата и Червената роза.

Според мен е неясно, режат главата на някого, щото е – без шапка. По принцип добре – ако е – някакъв звяр.

Но – не е така – просто трупане на точки – по пътя на Сарафов.

Lil
Lil
30 август 2023 18:07
Гост

Този адвокат направо кърти, как се е издокарал.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 август 2023 15:54
Гост

Сега всички ще минат пътя към Голгота, ала Гешев – лустрацията върви през етичния кодекс и уронването на престижа на съдебната власт. Евала на г-н Сарафон, който се е заел да чисти авгиевите обори в прокуратурата, а сам той е невинен като росна момина сълзица.

law
law
30 август 2023 15:44
Гост

ПК на ВСС по-най бруталния и безпардонен начин се подигра с класираните в три поредни класирания кандидати в конкурса за първоначално назначаване на длъжността “Прокурор” от 2022 година. Омерзен съм от това тотално беззаконие и тази „свръхкомпетентност“ от членовете на прокурорската колегия. Явно от това всевластие сте загубили връзка с правото, което тъпчете и то без основание. Как ще се завърнете скоро по местата си и ще погледнете колегите, които лишихте от назначаването на 28 честно спечелили мъже и жени, а и нищо съществено не направихте за тях през изтеклия ви мандат. Конкурсът не е “опорочен” драги. и да знаете,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 19:04
Гост

Стига рева, смени се властта и няма да те назначат, понеже си бил поканен на конкурса от предната власт.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 13:43
Гост

Голямо плюене. Някой от остракиращите Чавдаров изобщо познава ли го лично, не питам въобще дали е работил с него? Тръгна да настъпва Изпортних и го метнаха. А патроните дойдоха бонус, иначе с измисления подкуп нещата щяха да се точат 7-8 години и накрая ЗОДОВ. Държал повечко патрони от разрешения брой и вид, ще си понесе наказанието, една условна и толкова, и без дисциплинарката пак ще го махнат от системата, защо е нужен подобен бял шум из медиите? Или Сарафа се пренатяга пред небългарската сглобка?

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 14:49
Гост

Съмнявам се, че ще се стигне и до условна присъда. Прегледах набързо закона за оръжията, боеприпасите и т.н. Разрешително се издава за дейности, в случая оръжие и боеприпаси към него, т.е няма отделно разрешително само за боеприпаси. В чл. 6 е посочен максималният брой за всяко оръжие. В административно наказателните разпоредби са предвидени санкции за нарушаване на чл. 6, както е в случая. Очаквам оправдателна присъда.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:29
Гост

Споделям мнението Ви, но това е поръчка, според мен и едва ли ще четат оправдателна.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 13:31
Гост

Във фейсбук страницата на Slavi Vassilev, в публикация от днес е описана схемата как държавата в лицето на бивши политици е ограбила едър бизнес-чрез схема на рекет*. Посочени са и имена и описание схемата как действала. Разказът, как са действали бивши(подчертавам-НЕ иде реч за сегашното и предишното правителство! в този разказ) лица във изпълнителната власт е потресаващ. Повтарям- описаното НЕ касае действия на сегашните и предишните управляващи , а случаи от 90-те години , и началото на века, вероятно издавностени.

мнение
мнение
30 август 2023 12:18
Гост

Все още Конституцията не е променена и презумпцията за невиновност действа, независимо от това дали Сарафов е чувал за нея или не. Мен по-скоро ме интересува защо Чавдаров се е въоръжавал толкова сериозно, да не е подготвял въоръжен преврат 😁

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 11:14
Гост

Не разбирам защо е този напън. Ако го осъдят и без това ще бъде освободен от длъжността прокурор. Да нямат притеснения, че може да се размине с административно наказание и тогава остава прокурор.

Андреев
Андреев
30 август 2023 10:51
Гост

Във Варна с лопата да ги ринеш самозабравилите се Магистрати и висши полицаи. Взаимно се прикриват, а заедно действат като бухалка, закона изобщо не ги интересува, защото няма кой да ги бутне.

това не е ли по важно, дори да е ежедневно
това не е ли по важно, дори да е ежедневно
30 август 2023 10:36
Гост

Мустафа Емин – виден „демократ“, член на ръководството на „Да, България“ и съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев вдигнал скандал в спешното отделение на болница „Пирогов“ и поискал чуждо дете да бъде изведено от шокова зала, за да вкарат неговото… с малка раничка!

333
333
30 август 2023 10:26
Гост

Дисциплинарна то дело се спира докато тече наказателното. А ако го оправдаят.

От Варна и нейните трудови хора
От Варна и нейните трудови хора
30 август 2023 9:54
Гост

Кат лапахте във ВСС кифтетата на Чавдаров от 1991 година насам – НЕ РИВАХТИ, НАЛИ?

А сега – дисциплинарно уволнение, а?!

Отразени медиите
Отразени медиите
30 август 2023 9:49
Гост

Защо веднага се сещам за поне няколко случая, широко отразени в медиите: за по-висш прокурор, обиждаш я следовател, я разследващ полицай, със син – милионер, поддържащ ведри и дружески отношения с лице с валутен прякор и т. н., и т. н…. Не трябва ли да се уволни и този прокурор?

СарафовЕврото
СарафовЕврото
30 август 2023 10:30
Гост

Кой да го разследва, нали затова е подлога този.т.нар.Главен прокурор? Смешки са големи, за няколко патрона и вече уринване престижа , а онзи дето краде с милиони обвинява….

Влади Янева
Влади Янева
30 август 2023 9:46
Гост

Чавдаров е перфектен професионалист.

Въпроси, въпроси, въпроси
Въпроси, въпроси, въпроси
30 август 2023 9:45
Гост

Как въобще тип като Чавдаров е в съдебната система?

Как въобще тип като Чавдаров е административен ръководител?

Как въобще тип като Чавдаров е избран за новия състав на ВСС?

Как въобще тип като Чавдаров е „търпян“ 40 години в съдебната система?

Как въобще тип като Чавдаров е растял 40 години в съдебната система?

Какво „правосъдие“ е осъществявал тип като Чавдаров в съдебната система през тази 40 години?

Кой руча жабетата Чавдарови през последните 40 години?

Гешевци, Чавдаровци, Сарафовци – бранете си осраните задни части, защото дупе да ви е яко след вече линчовото улично правосъдие от Прилеп за което „естествено“ нямате „никаква вина“, нали?

:)))
:)))
30 август 2023 13:59
Гост

Присъдите май ги произнася съда, а не прокурора, та, резонен въпрос- какво правосъдие е осъществявал Чавдаров? Прост отговор- никакво, защото не е съдия.

Ad nauseam
Ad nauseam
31 август 2023 1:31
Гост

Досъдебно правосъдие другарю …

Ad nauseam
Ad nauseam
30 август 2023 9:35
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Кирилов
Кирилов
30 август 2023 9:31
Гост

Време е за ревизия на още много прокурори и полицай.

Нешев
Нешев
30 август 2023 9:30
Гост

Е хубаво де. Голямата новина. Във всяка нормална държава това ще се случи веднага

Кирчева
Кирчева
30 август 2023 9:30
Гост

Според мен това е безобразно поведение на прокурора

Силев
Силев
30 август 2023 9:29
Гост

С кой ум може да държиш такова количество боеприпаси в домът си? Нещо не ти е наред явно.

СарафовЕврото
СарафовЕврото
30 август 2023 10:38
Гост

И танк в гаража има , но не казват.

Милена
Милена
30 август 2023 9:29
Гост

То временните решения са най-продължителни. Сарафов от временен да видиш как няма да има кой да го смени с години.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 9:28
Гост

Да освобождават и Сарафов. Не е нужен такъв човек да е главен прокурор

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 9:28
Гост

Да го махат. Не е нужен никому

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 9:28
Гост

Логично е да бъде освободен Чавдаров. Въпросът е какво си мислят тези прокурори и защо се държат по този начин

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 9:26
Гост

Рутинна работа

ПРБ
ПРБ
30 август 2023 9:48
Гост

33 години стигат Луканова Конституция!

България изчезва, а населението й се топи най-бързо от всички държави на земното кълбо.