Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани от длъжността прокурор Владимир Чавдаров, който доскоро беше апелативен прокурор на Варна, но му изтече мандатът. В края на юли той беше обвинен за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение и му беше определена гаранция от 10 000 лв. Чавдаров е отстранен за четири месеца.

Разследването срещу Чавдаров започна след сигнал на кмета на Варна Иван Портних, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Кабинетът и имотите на прокурора бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му въпросните патрони.

Чавдаров не присъства на днешното заседание на колегията, вместо него се яви адвокатът му Людмил Рангелов. Изслушването на защитника беше проведено при закрити врати.

Миналата година Владимир Чавдаров беше избран за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, но нито един от избраните не е встъпил, тъй като Народното събрание не избра своите 11 представители във ВСС, а впоследствие на практика отмени избора.

През юни ПК на ВСС обяви процедура за избор на апелативен прокурор на Варна, тъй като мандатът на Чавдаров изтичаше на 10 август. Той се яви като единствен кандидат за още пет години на поста. Засега няма данни да се е отказал от позицията.

Междувременно днес стана ясно, че и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е внесъл още едно искане за временно отстраняване от длъжност на магистрат. Този път става дума за следователя от отдела към Софийската градска прокуратура Свилен Цеков.

По информация на „Лекс“ искането е заради катастрофа, причинена от следователя след употреба на алкохол, за което е и обвинен. При произшествието няма пострадали, а са причинени само материални щети.

Прокурорската колегия насрочи заседание за 29 август, когато следователят може да се яви, за да бъде изслушан, или пък да даде писмено становище.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2023 14:39
Гост

Аз да питам какво става с джуджетата. В сайта Народ пише, че европейската заповед за арест на Пепи Еврото е оттеглена.

Димо
Димо
15 август 2023 11:55
Гост

Следовател да кара пил!

Щерев
Щерев
15 август 2023 11:56
Гост

A утре ще разследва някой със същото провинение.

изумен
изумен
15 август 2023 11:52
Гост

Поисках от изкуствения интелект да ми напише примерна искова молба до СРС да отмяна на незаконно уволнение, с цел проба на резултата: Ето какво ми върна изкуствения интерект: „Уважаеми г-н/г-жо председател на Софийския районен съд, Аз, [Вашето име], с постоянен адрес в [адрес], Ви отправям искова молба за отмяна на незаконно уволнение, което ми беше наложено от [име на работодателя] на [дата на уволнението]. Считам, че моето уволнение е незаконно и противоречи на законодателството, което регулира трудовите отношения в България. Причините, поради които смятам уволнението ми за незаконно, са следните: 1. Неспазване на процедурата за уволнение: Според Трудовия кодекс на… Покажи целия коментар »

Изумен, потресен
Изумен, потресен
15 август 2023 11:55
Гост

попитах изкуствения интерект-може ли да се пътува във времето. Ето отговора: „Може ли да се пътува във времето? Това е въпрос, който отдавна вълнува човечеството и предизвиква интерес и дебати. Въпреки че идеята за пътуване във времето е изключително привлекателна и вдъхновяваща, научната общност все още не е достигнала консенсус относно възможността му. Според съвременната физика, пътуването във времето е технически възможно, но са необходими изключително напреднали технологии и разбиране на фундаментални закони на природата. Една от основните трудности при пътуването във времето е проблемът с причинно-следствената връзка. Ако някой успее да се премести в миналото и промени дори най-малкия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:00
Гост

Питах ИИ- Кой е авторът на книгата Диви разкази.

Няма да ви цитирам отговорът,по определени причини….

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:07
Гост

Попитах ИИ -как се достига до водопада Самоковището на Витоша. Сори ,но ми върна неверен отговор-ето отговора, който е неверен и заблуждаващ-изобщо не се тръгва от златните мостове, а от Бистрица: „Да достигнете до водопада Самоковището на Витоша, можете да следвате следните стъпки: 1. Започнете от град София, който е най-близкият град до планината Витоша. Можете да се придвижите с автомобил или обществен транспорт до началната точка на маршрута. 2. Намерете пътеката, която води до водопада Самоковището. Тя започва от района на Златни мостове, който се намира в близост до село Бистрица. Можете да стигнете до Златни мостове, като използвате… Покажи целия коментар »

Мики
Мики
15 август 2023 11:50
Гост

Сарафов започна с чистката.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:08
Гост

Да не е нещо с копейкин правил? Да се подготвя да зарежда руската армия ако ни напада

Анонимен съм
Анонимен съм
15 август 2023 11:07
Гост

Хибава работа. Тия хора са изчаткали напълно

Тоби
Тоби
15 август 2023 11:05
Гост

Хора, които трябва да следят за спзване на закона всъщност не го правят

Тоби
Тоби
15 август 2023 11:05
Гост

Дано се разплете сагата

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:05
Гост

Абе има си хас. Дано го сменят с по-нормален

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:04
Гост

Откачалки за прокурори не ни трябват

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:04
Гост

Tия боеприпаси трябва да се види за кого са били предназначени

Ceci
Ceci
15 август 2023 11:52
Гост

Има ли значение? Противозаконно е.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:03
Гост

Много добре. Много.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 11:03
Гост

Людмил Рангелов е много стойностен адвокат. Той ше докаже истината

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 14:35
Гост

Какво значи „да докаже истината“, че нещо ми убягва тоя лаф или адвокатът си пише хвалебствени коментари?!