И петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) определи, че министърът на правосъдието няма правен интерес и не може да обжалва избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. В определението си ВАС категорично посочва, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е тази, която посочва изпълняващ функциите главен прокурор, а не Пленумът.

Делото пред касационната инстанция беше образувано по жалба на Атанас Славов, който настоя да бъде отменено определението на тричленния състав на ВАС и делото да бъде върнато за ново разглеждане, или петчленният състав сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), с което Сарафов беше определен за и.ф. главен прокурор и да върне преписката за произнасяне вече от Пленума на ВСС. Ако пък втората инстанция приеме, че колегията е компетентна да определя временен обвинител №1, тогава петчленният състав да отмени решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и произнасяне от ПК на ВСС, поиска Славов.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който е зам. главен прокурор по разследването, беше определен за временен обвинител №1 с решение на ПК на ВСС от 16 юни (виж повече тук).

Тъй като имаше различни становища по въпроса кой е компетентен да определи и.ф. главен прокурор – колегията или Пленума на ВСС, министърът на правосъдието предложи, а кадровиците обсъдиха темата като в дискусията бяха застъпени и двете мнения. Но така и не се стигна до конкретно решение на ВСС по въпроса (виж още тук).

След дебата Славов обжалва решението на ПК на ВСС за определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

На 19 юли тричленен състав на ВАС обаче остави жалбата на министъра без разглеждане като посочи, че той няма правен интерес да атакува решението на колегията (виж още тук). Според върховните съдии само прокурорите могат да оспорят избора на Сарафов с мотив за защита на обществения интерес. От определението на ВАС става ясно също, че дори и да беше разгледана жалбата на министъра, съдът нямаше да отмени избора на и.ф. главния прокурор. Върховните съдии застъпват изказаната и по време на дебатите във ВСС теза, че изборът на и.ф. главен прокурор след освобождаването на титуляря, се прави от колегията, а не от Пленума.

Министърът на правосъдието оспори определението на първата инстанция пред петчленен състав на ВАС като заяви, че има правен интерес (виж още тук).

Но сега петчленен състав на ВАС с председател Сибила Симеонова и членове Георги Георгиев, Севдалина Червенкова (докладчик), Славина Владова и Мария Николова, определи, че министърът няма правен интерес и не може да обжалва избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор.

ВАС подробно се спира на въпроса кой орган е компетентен да определя изпълняващ функциите обвинител №1 – Прокурорската колегия или Пленумът.

Конкретният случай не се отнася до процедура по чл.173, ал.3, предл. 2-ро ЗСВ досежно предложение за кандидатура за главен прокурор. Касае се до процедура за определяне на изпълняващ функциите на административен ръководител, който ръководител е бил отстранен от длъжност по чл. 168, ал.7, изр. 3- то ЗСВ. В настоящата хипотеза съответната колегия на ВСС, в случая ПК на ВСС, определя един от заместниците на главния прокурор за изпълняващ функциите на главен прокурор, до избирането по законоустановения ред на нов главен прокурор.

Тълкуването на нормативната уредба налага извод, че министърът на правосъдието не е активно легитимиран да прави предложение кой от заместниците на главния прокурор да бъде определен за изпълняващ функциите на същия. Това правомощие законодателят е предоставил изцяло на съответната колегия на ВСС“, изтъква ВАС.

Петимата върховни съдии посочват, че в случая е недопустимо да се прилага по аналогия разпоредбата на чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, според който само поне трима от ПК на ВСС и министърът на правосъдието може да правят предложения за кандидатури за главен прокурор.

Налице е изрична законова уредба за избора на изпълняващ функциите на административен ръководител при преждевременно отстраняване от длъжност на титуляра. В разглежданата хипотеза министърът на правосъдието не е от кръга на субектите, имащи право да предлагат някой от заместниците на главния прокурор.

При липсата на такова правомощие, той не е от кръга на субектите, които могат да оспорят решението на Прокурорската колегия, с което тя е определила за изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, при което за него не е наличен правен интерес от оспорване законосъобразността на избора му“, казва ВАС.

Що се отнася до доводите на министъра, че разполага с държавновластнически функции, петимата върховни съдии отбелязват, че това безспорно е така. Допълват, че според ЗСВ той има правомощия да прави предложения за назначаването на административни ръководители в съдилищата и прокуратурата, както и да предлага кандидати за председатели на ВКС и ВАС и за главен прокурор.

Тези правомощия на министъра на правосъдието са израз на държавновластническите му функции. Те могат обаче да се упражнят само в хипотезите, изрично посочени в конкретните правни норми, като приложението им извън тях е недопустимо. Правилно е прието от тричленния състав, че лицата, осъществяващи държавновластнически функции, в това им специфично качество, следва да бъдат изрично посочени в закона, а в случая липсва овластяване“, посочва ВАС.

Допълва, че по делото не са представени доказателства от страна на Славов, които да установяват, че той е упражнил някое от правомощията, за които твърди в жалбата, че притежава. „Обосновано тричленният състав приема, че в процесния случай с разпоредителната част на обжалвания административен акт, в който е обективирано властническото волеизявление на органа – определянето на изпълняващ функциите главен прокурор, не са отнети права, с които министърът разполага, нито са вменени задължения за последния, поради което липсва засягане на правната сфера на министъра от издадения акт, тъй като не се установява правопроменящ, правопрекратяващ или правопогасяващ ефект по отношение на конкретни негови права и законни интереси“, казват петимата върховни съдии.

Във връзка с искането на Атанас Славов за произнасяне по съществото на спора и предвид характера на делото, ВАС подчертава, че произнасянето е само по допустимостта на жалбата и не са налице компетенции за разглеждане и произнасяне по същество.

Определението е окончателно.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 3:46
Гост
Анонимен
Анонимен
12 октомври 2023 3:55
Гост
Фуражката е прост
Фуражката е прост
11 октомври 2023 14:04
Гост

ВАС под Жорката Чолаков е просто съд на мафията. Кекавите страхливи съдии отново се доказаха 😉

ваньо
ваньо
11 октомври 2023 15:23
Гост

И ВКС се е запътил в същата посока под ръководството на Захарова.

Съдия Серефчев
Съдия Серефчев
11 октомври 2023 13:38
Гост

Но всичко е точно, защото …

И.ф. умнокрасив жълтопаветник
И.ф. умнокрасив жълтопаветник
11 октомври 2023 13:22
Гост

ИСКАМЕ СИ ГЕШЕВ!

re:
re:
11 октомври 2023 13:23
Гост

Арен си ни беше. Идеално ставаше за боксова круша.

Самоуправление братче
Самоуправление братче
11 октомври 2023 13:19
Гост

Само дето е за наша сметка.

Умнокрасавците ни „реформираха“. И ето го „резултата“. Представям си какво ще е след „ремонта“ на Конституцията.

ОПГ ГЕРБ-ДПС
ОПГ ГЕРБ-ДПС
11 октомври 2023 14:06
Гост

В демокрация живееш, ходи с кеф гласувай за „Гербаджийски боклуци“ – както ги нарече Александър Морфов и това не е обида, а цитат! Май доста бързо забрави опита за конституционна реформа на Барни Ръбъл…

Зa протокола
Зa протокола
11 октомври 2023 13:14
Гост

Изключителен „професионалист“:

Борислав Сарафов за бомбата срещу Гешев: Ако взривът беше във вратата, атентатът щеше да е успешен (Видео)

от ВАС за НАС
от ВАС за НАС
11 октомври 2023 13:11
Гост

Всеки ден ще е така до Новата!

Каквото повикало – такова се обадило – съдийско самоуправление.

Нали това искаха умнокрасивиТе.

Е, имат го. Вярно, няма нищо общо с Конституцията, ама … Какво беше това … ПРАВОВА ДЪРЖАВА?

Онова което е ЕС ли, на който за всичко му е виновен … Путин.

ТРАГЕДИЯ. Да ви е честит Новият Поредният Милиционер!

Така се пада на бананите. В банановата република.

Фуражката е прост
Фуражката е прост
11 октомври 2023 14:07
Гост

ВАС е просто съд на мафията, след като чолака му е председател …

Ad nauseam
Ad nauseam
11 октомври 2023 12:53
Гост

И.ф. премиер, иначе – питайте ПосолствоТо!

И.ф. председател на НС, а на него – израелското знаме.

И.ф. ВСС, и.ф. ИВСС, и.ф. председател на еди кой си съд, неизбрани членове на изборни органи … половината депутати със средно, барем да си бяха купили по едно „висше“ …

Работи се активно
Работи се активно
11 октомври 2023 12:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 12:33
Гост

Колеги, не говерете глупости, Сарафов е класи над Гешев и е нормален и коректен без да е самовлюбен в себе си като каскета!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 12:40
Гост

Не си добре, като гледам как е яхнал метлата и се подмазва на електората и правителството, наистина не е като Гешев!

Глупости
Глупости
11 октомври 2023 12:55
Гост

Умен и красив милиционер. И послушен най-вече.

Герасим Петров
Герасим Петров
11 октомври 2023 14:09
Гост

Нормално и коректно ли е да си в близки приятелски отношения с мафиота Пепи Еврото, но и да си и.ф. главен прокурор? НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА БЕ АНОНИМНИКО ??????????

Тоя пък
Тоя пък
11 октомври 2023 15:52
Гост

Значи да си слуга на Прасето и Тиквата може, а да си приятел с Пепи Еврото не може!
Виж си кантара бе примат нещастен!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 12:26
Гост

И.Ф. Гл.П. като Правителството, некомпетентно, ниско наведено, с неясни (не)коалиционни партньори, но с прозиращата, всевластна фигура от ДПС. Ха честито на протестърите срещу Гешев, получиха Сарафов, а може би разбраха и отговора на въпроса „Кой“! На практика положението е: „Огледал се Илия – пак в тия“.

И.ф. Луканова Конституция
И.ф. Луканова Конституция
11 октомври 2023 12:20
Гост

Видяхте ли докъде се докара ВСИЧКО!!!

Така е, когато няма поне ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за висшите държавни длъжности – народни представители, президент, министри, а висши съдии са завършили ПУЦ.

Сега поредният милиционер. И.ф. демек – доживот. С дамоклев меч. Като каращите втори мандат членове на ВСС.

Чакаме петък, 13-и.

Ad nauseam
Ad nauseam
11 октомври 2023 12:15
Гост

И.ф. България – Галя от ПосолствоТо.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
11 октомври 2023 12:10
Гост

Заглавието е грешно, защото акцентът трябва да е върху некомпетентността на Славчо, тъй като съдът се е произнесъл с определение по недопустимостта на искането, а не по същество, ала лексаджиите пак го играят ваксаджии на умнокрасивитета.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
11 октомври 2023 12:12
Гост

След като ВАС постановява, че и.д. главен прокурор става по чл.168, ал.7 от ЗСВ, е крайно желателно правомощията му да бъдат ограничени до чисто административни функции по оперативно ръководство на прокуратурата и нищо извън това, казах!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 12:09
Гост

ГОЛАТА ГЛАВА с доцентура – КОГА ЩЕ ПОДАДЕШ ОСТАВКА поради незнание на закона???

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:51
Гост

Обаче много ме кефят, сега обжалват избора на ПК-то, а в новосъздадения им проект искат да се избира от ПС с предимство на парламентарната квота, иначе сега е Пленума, но в бъдеще не искат Пленмум искат ПС, от който политическите партии ще имат мнозинство и да не избират действащи магистрати, много интересни са сегашните законодатели!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:49
Гост

Искам само да напомня на ВАС, че освен ЗСВ, има и Конституция. Та в тази Конституция, в чл. 130в се казва, че министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. А ЗСВ силно ограничава конституционни правомощия на министъра. Не казвам, че текстът в КРБ е правилен, но той е действащ, а ВАС се е спрял само на ЗСВ. Що ли?

За ВАС
За ВАС
11 октомври 2023 13:00
Гост

От НАС начело със сливенското цигане.

Абе те си избраха самоуправно този балчишки нотариус, ти искаш да прилагат Конституцията?! И това съдийско самоуправление е дело на умнокрасивитета.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:43
Гост

Безумие, но щом може така да се тълкува, да бяха пипнали закона в тази му част.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:36
Гост

Айде, таз година, и.ф., догодина гл.пр.

тъй то
тъй то
11 октомври 2023 11:43
Гост

Хем е наш човек, хем не ни излага като Гешев, защото каквото и да си говорим Сарафов е класи над Гешев.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:50
Гост

И има едно изключително добро качество – не говори нон стоп и така не се излага, както правеше Гешев

re:
re:
11 октомври 2023 13:01
Гост

Чак пък изключително и добро.

ДБ-ФЕН, ДБ най-малко общо кратно на правото!
ДБ-ФЕН, ДБ най-малко общо кратно на правото!
11 октомври 2023 11:36
Гост

Ан такаааа поредния провал на Славов, тези хора наистина си нямат хабер, не става с НПО и ВК им го каза преди няколко дни сега и ВАС за втори път им го казва, а те Конституция искат да променят, е да пие сега „доцента“ една студена вода и да се замислят с Ристя и Надежда какви ще ги мислят за следващите реформи, че резила е голям!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:39
Гост

Недялко, ходи си у канала да си пишеш там.

ДБ-ФЕН, ДБ най-малко общо кратно на правото!
ДБ-ФЕН, ДБ най-малко общо кратно на правото!
11 октомври 2023 11:42
Гост

Никакъв Недялко, това е поредения резил за ДБ, не става само с пропаганда, 50 страници отрицателни становища от проф организации, ВК с мотиви като бележка и накрая нямаме активна легитимация, това е обективната действителност и това е резил за Славов и ДБ! Това е здравия разум, а не пропагандата с клишета и общи приказки – правова държавааа, разделение на власти и т.н, без грам компетентност!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:46
Гост

На времето и баба Марга като министър на правосъдието беше обжалвала заповед на министъра на правосъдието (Тачева).

Акулата
Акулата
11 октомври 2023 16:24
Гост

Тя баба Марга е роднина на Боби Сарафов. От една правна школа са . И тя доста излагаше Борис Велчев. Как ли я е изтърпял? предполага се и КОЙ му я е наложил. Все кадри на баба Марга и Нела Куцкова се издигат в двете системи на съдебната система. сега се очаква и синът на баба Марга да заеме мястото на мама.

Александър Дачев частен съдебен изпълнител
Александър Дачев частен съдебен изпълнител
11 октомври 2023 11:35
Регистриран

Венецианската комисия каза на ДаБългарианците, че за нищо не стават, ВАС каза на Славов, че не става за чеп за зеле. Какво още им трябва на тези грантояди, за да се разкарат?

Промените в Конституцията им бяха основната дъвка, за да направят сглобката, пълни мизерници!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2023 11:37
Гост

Оффф, ти да не си от тези, които искат чиста сглобка само между Борисов и Пеевски?

Пачо
Пачо
11 октомври 2023 13:04
Гост

Не аз съм от онези, които мислят, че ДаБългарианците са толкова вредни за България колкото ДПС/ГЕРБ взети заедно. Банда грантаджии и чантаджии прекарващи чужди и НПО интереси! Чиста сглобка между ГЕРБ и ДПС НЯМАШЕ как да има, защото знаеха, че хората веднага ще скочат и ще ги свалят, затова им трябваха тази банда продажници да ги изперат. „Промяната“ в Конституцията и съдебната реформа им бяха чудесно извинение да се съберат, а сега се вижда, че нито имат капацитет, нито желание за промяна на каквото и да е, а искат само да крадат!