Правосъдният министър Атанас Славов няма правен интерес и не може да обжалва избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Това определи състав на Върховният административен съд (ВАС) с председател Тодор Тодоров, Весела Николова (докладчик) и Росен Василев, като остави жалбата на министъра без разглеждане.

Славов оспори избора на Сарафов, когото Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за и.ф. главен прокурор, само часове след като освободи Иван Гешев от поста. След това от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха Сарафов да подаде оставка, а министърът на правосъдието обжалва избора му с аргумент, че той е трябвало да бъде направен от Пленума на ВСС, а не от колегията.

В определението си ВАС пише, че общата клауза за обжалваемост на административните актове е приложима спрямо гражданите и юридическите лица, когато именно в това им качество са засегнати от даден административен акт, но не и спрямо лица, които упражняват държавновластнически функции, какъвто е случаят с правосъдния министър. За да е допустимо обжалването от страна на министъра, обяснява съдът, то това трябва да е посочено изрично в закона.

„Изключение е предвидено единствено за прокурора, с оглед правомощията му по упражняване на надзор върху административните актове. За да бъде едно лице правно квалифицирано като заинтересовано по смисъла на чл. 36 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), последното следва да бъде пряко, непосредствено и лично засегнато от взетото решение, каквато хипотеза е невъзможна за лицата осъществяващи държавновластнически функции, в това им специфично качество. В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор“, се казва в определението.

Според върховните съдии само прокурорите могат да оспорят избора на Сарафов с мотив за защита на обществения интерес. От определението на ВАС става ясно също, че дори и да беше разгледана жалбата на министъра, съдът нямаше да отмени избора на и.ф. главния прокурор.

Върховните съдии застъпват изказаната и по време на дебатите във ВСС теза, че изборът на и.ф. главен прокурор след освобождаването на титуляря, се прави от колегията, а не от Пленума.

Съдът отбелязва, че статутът на „тримата големи“ – председателите на ВКС и ВАС, както и главния прокурор, е разграничен от този на останалите ръководители, като това важи и за процедурите по техния избор, по които е компетентен Пленумът на ВСС. ВАС припомня, че са аналогични практиката и разграниченията при номинациите за съответните постове, както и за предложенията за предсрочното им освобождаване.

Съдът обаче подчертава, че когато става въпрос за определяне на и.ф. главен прокурор след предсрочно освобождаване, подходът на законодателя е бил друг и не е направено такова разграничение. ВАС цитира разпоредбата на чл. 168, ал. 7 от ЗСВ, според която при отстраняване от длъжност на административния ръководител, функциите му до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, като не е направено изключение за председателите на върховните съдилища и за главния прокурор.

Аналогичен е и текстът на чл. 175, ал. 4 от ЗСВ, според който при предсрочно прекратяване на мандат на административен ръководител на негово място се назначава лице, чийто мандат започва да тече от датата на встъпване в длъжност, а до встъпването в длъжност на нов административен ръководител, неговите функции се изпълняват от определен от съответната колегия негов заместник.

„Това налага извода, че законодателят не е отделил процедурите за определяне на временно изпълняващ функциите на председател на ВКС, ВАС и главен прокурор, от тези на останалите административни ръководители в органите на съдебната власт“, пишат върховните съдии и оставят жалбата на министър Славов без разглеждане.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 13:25
Гост

Трябваше протестариата да отиде, и на колене да помоли съдът да се произнесе по същество! Президента го молиха на колене, през 2019, съдът да не е по-долу от президента,че не му се помолиха коленичком и на него?

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 14:14
Гост

Те така и делата ако гледаха – на колене … не, че имат дела и клиенти, де!

Академичен Молец вредоносен
Академичен Молец вредоносен
20 юли 2023 12:45
Гост

а тези отстрани като Кашъмов Екемджиев Величков, аааа да корифея Хаджи Генов Мая и всички социолози и политолози, които се изказват по темата правосъдие всичко е видимо и ясно очевидно и очеизвадно те ни докараха до абсурдната ситуация в момента с тяхната кресливост и неразумност даже и Молеца да да се изказва „компетентно“

праламентарно -министреска плеяда от правни 00
праламентарно -министреска плеяда от правни 00
20 юли 2023 12:40
Гост

За мен лично виновен е Бойко Борисов той и само той и еднолично,ааа да не забравя и Плевналиев (по негови признания открил Христо и го направил министър). Бойко , който назначи и Плевналиев за министър и Президент е виновен за хаоса в правосъдната ни система той като премиер откри и назначи назначи за министри правните 00 като- Магра Попова, Зинаида Златанова, Диана Ковачева, Цецка Цачева, Дани….. Барни, Ахладова …..Ахмакова, Катето Захариева, Христо Иванов, Безнадежна правно, Зарков, Славов …….. такива са му кадрите и в правната комисия. Сега допусна Стою Лена Минчев…… Така че си има и конкретни имена на отговорни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 11:39
Гост

Интересно разни правни “колоси” като Велислав Величков защо мълчат? Той даваше съвети на министъра кога, как и защо да обжалва. Той затова няма живи клиенти. Как да му довериш интересите си? Провал след провал. И с мегафона пред съдебната палата няма да стане. Положението е от зле, че и по- зле с такива съветници.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 12:57
Гост

Винаги съм се чудел защо се дава ефирно време на Правосъдие за всеки, те са си хора на ДБ, просто не са обективни, като им видиш биографиите те са от този кръг, няма как да очакваш критика към Христо Иванов или Славов, а лансиране на техните „идеи“, но техните идеи са просто едни общи приказки. ИПВ-то бяха идеолози на премахването на длъжността, но тези в НС им светна,че това май не е в техни правомощия и избягаха от тази идея, другата им идея, че панацеята за всичко е отказите съдебния им контрол, само че ВКС са на различно мнение, аз… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 юли 2023 8:47
Гост

Славчо Мусоргски е тотален неадекватник и правен лаик, а ако е знаел за изхода предварително е симулант и лъжец, но НПО- то има толкова общо с професионализъм и реална работа, колкото теорията с практиката, а този нашия е и учен-преподавател.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 9:22
Гост

Но не в ЮФ и преподава обща дисциплина, публичноправни науки, хахахаахах, искам да го видя на конкурс за съдии, да решава гражданскоправни казуси и след това на устен да го опънат на гражданско и наказателно да го видим къде се намира в йерархията, това са истински неща, по тази материя се работи, а не някакви общи приказчици по ТВ-то и хоп в НПО–то! Все пак говорим за важна държавническа работа, нали трябва да се е доказал, как ще правиш реформи, като никога в нищо не си се доказал?!?

Двама се карат, трети плаща
Двама се карат, трети плаща
20 юли 2023 7:51
Гост

Истината е, че Мешерето на всяка власт (ВАС) е поръчкова трагедия.

А Славов е един досаден бърборко, без идея как се правят … деца.

Манипулатор
Манипулатор
20 юли 2023 7:28
Гост

Като безплатен съвет: МС да поиска от КС тълкуване кой избира изпълняващ функциите-дали пленумът или колегията, и трябва ли и указ на президента. И изобщо дали е допустимо да има и.ф. Главен прокурор. Предлагам и проектотекстът на хипотетичното питане от МС да не бъде писано от министъра(не за друго, а защото е претоварен от работа). И чистачката на МС да го напише питането е по-добра опция!

Поради что МС, в което влизат чегъртащи и чегъртани досега не питаха КС?

Защото издънката с това недопустимо обжалване е грандиозна. Та леко да я замажете-питайте КС за тълкуване .

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 11:47
Гост

Най- добре е нищо да не иска, а да се скрие за дълго време някъде, че трудно се преглъща такъв резил.

Бойко, обичам те
Бойко, обичам те
19 юли 2023 21:05
Гост

Браво юристи от държавната изпълнителна власт. За да ставате за резил, пара не се дава, но може да се взема. славов ли си, славен ли си, пусни една жалба и за яско, ще ти върже. Да я приподпише и заместника ти, нали е административен

Зарко Славовщини БезНадеждни
Зарко Славовщини БезНадеждни
19 юли 2023 20:12
Гост

Големия юрист, лелеееее ….. къде го е завършил това образование този в Усогорск ли ? Коми АССР ? Същия полувишист е като Мая. Не е ли редно сега да си скъса доцентурата или да си даде оставката барабар със Сорбоната на Ана Заркова . Къде е сега мама Заркова да защити пиленцето си от нелепицата която внесе ?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 20:02
Гост

Дори Белия хакер Даньо,не беше толкова жалък като министър

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:57
Гост

Кефи ме как ги надигра Сарафов! Тези борци за справедливост, които от глупост сега ще му слугуват!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 11:06
Гост

Нито ДБ, нито ССБ, нито Правосъдие за всеки са известни с някаква форма на професионализъм.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:11
Гост

Министъра сигурно ближе рани някъде. Днес и ПК и ВАС го свалиха в нокдаун, а той не е мъцнал.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:14
Гост

Не само него и Дишева, тя както винаги беше водеща в обратното, просто защото винаги го е правила, каквото и да се предложи и приеме тя е в опозиция!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:10
Гост

Е, че той не е никакъв, просто ръководи заседанията на пленума, къде му е активната легитимация с какво е засегнат. Славов човекът просто не е водил дела и си няма хабер като цяло, но да си направим ПР и до там, това е целта на ПП-ДБ, сега и ако падне закона в КС, дето го рекламираха толкова години, ще си покаже, че са една гола вода и трябва да пият една студена водичка!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:18
Гост

Той студената вода я пие отдавна, но никой не му е виновен. А, че половината от Крумчовия закон ще падне в КС то си е ясно от самото начало. ВКС им го каза отдавна и не бива да се учудват.

Студената водица
Студената водица
20 юли 2023 0:39
Гост

Я пием всички ние вече 32 години – Луканова Конституция! Аман.

Не зная кой на кого натрива носа, но зная че сметката я плащаме всички ние.

Само знам, че до 1991 година нямаше съдебен съвет и нещата в правосъдието вървяха в пъти по-добре от сега.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2023 11:50
Гост

Питай Венецианската комисия защо стана така. Никой не им е виновен на тия юнаци от парламента, че са правни нули. Даже две нули.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:58
Гост

Естествено, че не може. Нямаше нужда от дела, за да го разбере Славов. И въобще от къде се взеха такива илитерати тия смешници? На правното поле са кръгла нула.Доцентът най-добре е да се скрие дълбоко. За пореден път се подхлъзна. То вече става неудобно, за да не е жалко. А и най-добре е да не се вясва във ВСС. Трагедия.

Машалла, ибрикчии!
Машалла, ибрикчии!
19 юли 2023 18:50
Гост

Някой да е учуден от този „акт“ на ДуПяСе мешерето, наречено ВАС?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:59
Гост

То правото не е за тролове.

re:
re:
20 юли 2023 0:42
Гост

Мешерето винаги си е било такова, но достигна невидими висоти при Косьо Пенчев. Изпърво. Сега … не питайте!

Тити
Тити
19 юли 2023 18:47
Гост

Дано да обжалват пред петчленен състав на ВАС.

Хари
Хари
19 юли 2023 18:54
Гост

Резултатът няма да е по- различен.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:00
Гост

За да се изложат още повече.

За протокола
За протокола
19 юли 2023 18:46
Гост

Така им се пада на съдебните реформатори!

Съдът е цвете.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:43
Гост

Ем прави са от ВАС, ама Славофф откъде да знае човека? Все пак практическия му опит като юрист е нулев, а е доцент по друго, не по Административно право и административен процес. Те така, Дай България, се учат и богатеят цял живот на наш гръб.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:42
Гост

Мандалото лопна, а толкова подходящи понижени прокурори имаше с интерес да обжалват.

123
123
19 юли 2023 18:39
Гост

Ех, не четат тези конституционалисти, бе…

еугЛЕНА на Киро
еугЛЕНА на Киро
19 юли 2023 18:39
Гост

Поредният юридически позор за правните “гении” на ПП и ДБ. Сглобката им с ДПС и ГЕРБ вече работи безотказно в името на парите и корупцията.

Лозан
Лозан
19 юли 2023 18:35
Гост

Много жалко! Сарафов не е кой знае колко по- добър от предшественика си.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:39
Гост

Това какво общо има с определението?

Чочо
Чочо
19 юли 2023 18:32
Гост

Не виждсм защо да няма правен интерес.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:41
Гост

Като не виждаш, си сложи очила с по-голям диоптър. Административното право и процес не са за всеки!!

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:02
Гост

Като завършиш право ще го разбереш.

Фики
Фики
19 юли 2023 18:29
Гост

Очаквано решение.

Чавдар
Чавдар
19 юли 2023 18:37
Гост

И напълно логично.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 18:40
Гост

Решение не е, но определение може и да е :))))

Мики
Мики
19 юли 2023 18:48
Гост

Напротив! Има правен интерес.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2023 19:04
Гост

Имаш само бръмбари в главата.

самурай
самурай
19 юли 2023 22:19
Гост

Има толкова колкото и бай ти Мунчо от Долно Уйно