Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се откаже от депутатския си имунитет, за да бъде разследван по делото „Барселонагейт“.

Това обяви той в специално изявление в кулоарите на парламента, след като преди месец бившият главен прокурор Иван Гешев внесе искането за сваляне на имунитета му, за да бъде обвинен за пране на пари.

„Разговарях с парламентарната група днес. Все пак аз съм Бойко Борисов –  ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен. Вярвам на българския съд и на българската прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения“, заяви днес Борисов и добави, че в България, ако някой не спомене името му, се оказвал незначим, като така упрекна останалите политически сили.

„Това важи и за нашите некоалиционни партньори и нашата неопозиция. Напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента призоваваше да ги събера да направим правителство. Множество сигнали на служебното правителство срещу Нинова стоят на трупчета. Явно заради това тя се опитва да се възползва и тя върши някаква друга задача”, добави Борисов по адрес на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която настояваше парламентът да гласува имунитета на Борисов.

Депутатите обаче сформираха комисия за поисканите имунитети на Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров от ГЕРБ и Димитър Аврамов от ДПС. Комисията остана без председател и вчера трябваше да се проведе първото ѝ заседание, а то се и провали заради липса на кворум. Иначе, депутатите бяха гласували срок до 18 юли, в който комисията да се запознае с внесените от прокуратурата материали за всички народни представители, на които са поискани имунитетите, след което да излезе със становище по всяко искане.

Междувременно лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се отказа от своя имунитет, поискан също от Гешев заради прословутия случай с подадената от Петков до президента декларация за гражданство, в която според прокуратурата той е извършил престъпление, като не е декларирал, че има двойно гражданство. Искането дойде две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за декларацията, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.

Днешната заявка на Борисов да се откаже от имунитета си беше изненадваща, защото само час преди това той отново коментира темата пред журналисти и заяви, че няма да си даде имунитета „на съучениците на Гешев“. Вчера бившият главен прокурор обяви официално, че ще се занимава с политика и създава патриотично движение „Справедливост за България“, а в изявлението си дори призова Борисов да си подаде оставката и като лидер на ГЕРБ.

„Вчерашното изявление на бившия главен прокурор показва, че всичко, което направи в последните си дни като главен прокурор, е било подготовка за неговия политически проект“, коментира днес Борисов.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Josephmary
Josephmary
27 октомври 2023 9:08
Гост

To participate in the DGCustomerFirst.com survey at https://www.dgcustomerfirstgiftc…, all you need is a recent receipt from your Dollar General purchase. The survey code printed on the receipt will grant you access to the survey portal, where you can begin sharing your valuable insights. Remember, each completed survey will not only give you an entry into the sweepstakes for a chance to win $100 but will also contribute to Dollar General’s commitment to delivering exceptional customer service.

bosow49266
bosow49266
06 юли 2023 8:19
Гост

I’m really happy I was can to improve insights from this great blog
tesco survey

Наблюдател
Наблюдател
05 юли 2023 19:58
Гост

Боче, ясно е, че ще го дадеш, нали се разбрахте с другия клон американски подлоги- „Пълен Провал“ и „Демократична Украйна“. Малко ала-бала, комисийки и както е в записа- накрая излизаш изпран и сияещ.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 13:15
Гост

Същественото в случая е, че имунитетът е поискан от тъп каскет на основание: „Осигурил е парите“. От изнесената информация плащанията са приключили преди март 2013г., т.е. изтекла е 10-годишната давност и Бойко няма от какво да се притеснява. А ако случайно решат да го разследват за нещо по-актуално, ще каже, че вече веднъж си е дал имунитета, съгласил се е да го разследват, но нищо не е излязло, подлага го на политически тормоз и втори път имунитет няма да дава.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 13:06
Гост

Щял да го даде, но не го бил дал, но сутринта бил казал, че няма, пък по обед, че ще…на Бацето лакърдиите

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:27
Гост

И ся кво – ще има ли обвинителен акт или пак нищо?

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:58
Гост

Зависи, колко ще го натискат. Този съвсем изтъпя – той явно не си дава сметка, че сега тепърва ще го изнудват – докато го изперат през съда, заради глупостите, които е направил с държавни пари.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:19
Гост

Лично Сарафа ще му вземе ДНК пробата и ще обяви, че той не е бащата. Горката Ема:(((

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 юли 2023 11:02
Гост

Нормално, след като си подготви кочинката с калинките му във ВСС, които му сложиха хрисим иф главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 10:50
Гост

Сега ще го изперат и през съда – чрез нещастните съдийчета от ССБ, които го плюха като мишки докато не взеха властта заедно с политическите си покровители, власт осигурена благодарение на Бойко …и сега ще връщат услугата… Изпран по най- добрия начин – чрез оправдателна присъда. А може и България в Страсбург да осъди след това.

Пенчо бре
Пенчо бре
05 юли 2023 10:58
Гост

Доста сте далеч от истината, властта във ВСС не е на ССБ, а на ДПС.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:55
Гост

Е то понеже ДПС не е във властта в момента с ПП слугинажа в съдебната система ха ха ха… Само да уточним, че ВВС не разглежда наказателни дела, а ги разглеждат специални удобни съдии:) Може би тези уточнения ще приближат Вас не до истината (която и да е тя), а до действителността…

Димчев
Димчев
05 юли 2023 10:49
Гост

Глупости

Чурков
Чурков
05 юли 2023 10:49
Гост

За кеф на простите ви избиратели. Да си кажат, че си чист

Крушев
Крушев
05 юли 2023 10:49
Гост

Силовака се кротнал, бе.

Власимиров
Власимиров
05 юли 2023 10:48
Гост

Пак глупости за балами

Мунев
Мунев
05 юли 2023 10:48
Гост

Тя е толкова пробита съдебната ни система, че ви е спокойничко

Кънчев
Кънчев
05 юли 2023 10:48
Гост

Знаете, че нищо няма да ви открият.

Йорданов
Йорданов
05 юли 2023 10:47
Гост

Поздравления за смелоста

Пушен
Пушен
05 юли 2023 10:47
Гост

Абе тия мурафети да се харесате на хората ми омръзнаха

Мавродиев
Мавродиев
05 юли 2023 10:47
Гост

Защо да не го дадеш? Сарафов си е ваш човек

Силевров
Силевров
05 юли 2023 10:46
Гост

Па дай го. Значи ти е опечена работата