И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди да бъде извършена проверка на всички дела за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, съобщиха от държавното обвинение.

„Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс – престъпленията против Републиката“, допълниха от прокуратурата. Проверката ще бъде извършена от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура, които ще установяват спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори, както и взетите мерки за неотклонение.

Проверката ще обхване както неприключените досъдебни производства, така и спрените, поради което ще бъдат проверени основанията и периода на спиране. Доклад от проверката трябва да бъде представен до 7 август, а контролът е възложен на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

По-рано днес тя коментира пред бТВ, че такава проверка ще бъде извършена за наличие на т. нар. дела на трупчета и каза, че според нея такива практики са целели „обслужване на определени лични интереси“. Тя посочи, че в момента в прокуратурата не стои на дневен ред оттегляне на поисканите имунитети, още повече че и в парламента вече работи временна комисия, която трябва да разгледа основанията за тях до 18 юли.

„Това е начинът да се провери дали такива дела са стояли на трупчета последните години и са активирани точно в настоящия момент и евентуално така ще се види какви са били целите за това им активиране“, каза Павлова и добави, че вчера в държавното обвинение са дошли и документите, с които Кирил Петков се отказа вече от своя имунитет.

Павлова разкри, че работна група ще направи преглед и на всички създадени в мандата на Иван Гешев вътрешни правила, по които е работила прокуратурата, за да се види дали има такива които не съответстват на нормативните правила, като новите ще бъдат публични. Зам.-главният прокурор каза, че следващата седмица ще бъде свикано и национално съвещание на всички административни ръководители от всички нива в страната, за да може да се обобщят лоши практики, ако ги има на места.

„Искаме да дадем ясни сигнали към обществото, че така повече няма да продължава работата в прокуратурата. Приоритет е да върнем нормалността и доверието на обществото в прокуратурата“, каза Павлова. Относно поисканата от МВР информация за хора, които са охранявани с прокурорски постановления, тя каза, че всички случаи ще бъдат прегледани, а при евентуални нарушения от конкретни прокурори, материалите ще бъдат изпратени на Инспектората към ВСС.

На въпрос, какви трябва да са правомощията на главния прокурор, нужни ли са и какви да са законодателните промени за орязването им, Павлова каза, че това е работа на депутатите, но посочи, че функциите на обвинител №1 не трябва да излизат извън посочените в Конституцията.

„Функциите на главния прокурор трябва да бъдат приведени съобразно конституционно определените, тъй като в Закона за съдебната власт са разширени извън това, което е разписано по Конституция“, каза Павлова.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 8:53
Гост

Сега ще видите вие Кон боб яде ли!!!!!! Който не слуша, ще е под Ножа, ейййй……

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 4:57
Гост

Как така лице, което е следовател нарежда на прокуратурата?

Сарафов не е главен прокурор, защото не е избран от пленума и липсва указ на президента. В добавка-и Гешев е уволнен незаконно, закото ВСС е с изтекъл мандат, а има избран друг ВСС с наполовина запълнена квота.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 20:32
Гост

Срафов най добре да помисли за съкращаване на ВКП -ците . След като им отпадна инстанционното произнасяне по потвърдени откази и отиде в съда, те какво ще работят. Изключвам тези които се явяват по дела във ВКС и МПП, а другите?

Сарафов ПОЗОР !
Сарафов ПОЗОР !
22 юни 2023 19:08
Гост

Проверчица на проверчицата, на проверчицата …. Фуражката с пагона е по-зле от Каскета, който ще бъде санкциониран все пак по Магнитски.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 18:34
Гост

Проверка по дела не трябва ли да върши инстектората. На какво основание го прави ВКП?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 18:07
Гост

Да бе, баш ВКП-ейци, повечето от които не са писали ОА от петилетки, а другите изобщо….смешници.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 17:01
Гост

Има да чакате някой прокурор да работи по дела срещу депутати. За сведение магистратите са за разкош. Никой няма да иска като знае, че после ще бъде обект на проверка, преди съда да се е произнесъл по вината на лицето.

Познат
Познат
22 юни 2023 16:55
Гост

Който не е дупе и гащи със Сарафов- майка плаче, грамофон свири!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 16:54
Гост

Започва лов на вещици,но само сред редовите прокурори. Бих използвала думи от Библията. Преди да вадиш треска от окото на ближния си, виж гредата в своето око.

Красимир
Красимир
22 юни 2023 14:31
Гост

До тук добре-на думи! Да видим какво ще се случи.

Име
Име
22 юни 2023 12:24
Гост

Браво Маро!!!! Защитавайте с фуражката честта на пагона на Фатмака президент…. САРАФОВ ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР !!!

Лозан
Лозан
22 юни 2023 14:27
Гост

Този започна с поразиите.

345
345
22 юни 2023 11:54
Гост

Нещо за независимостта на наблюдаващия прокурор ! Все ми се струва, че проверка за забавени дела е редно да се прави от ИВСС.
Иначе прилича на лов на вещици.

Име
Име
22 юни 2023 12:26
Гост

To пък един ИВСС с тая мърльотия, която все още окупира поста на главен инспектор – Точкова… Във ВСС става само това, което заповяда Пепи Еврото и това е видно за всички !!! Прикриваторската колегия взима решения единствено под натиск и изпълнява заповедите на престъпника Пепи Еврото – ФАКТ !!!!!

Познат
Познат
22 юни 2023 11:25
Гост

Павлова е завършила право в ПУ в годините, когато дипломите там се продаваха срещу определена сума. Истината си беше в СУ! В СУ изискваха като за световно. Стамболиев на държавните изпити късаше всеки първи.

Петров
Петров
22 юни 2023 14:29
Гост

Добре, че я уредиха така. Иначе надали има опит и качетва за този пост.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 11:02
Гост

Моме, повечето тъпи инструкции и указания противоречат на НПК.Я си прегледайте и отменете повсеместния служебен контрол, че вече ни писна хора, невиждали и неработили материята да се мъчат да ни контролират актовете и да стават за смях.И си сменете шефовете на отделите, тая трътка, Арнаудова, хабер си няма от данъчно и наказателно право…….и не само тя……..

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:58
Гост

Тая работа не е, като да пишеш алкохол и кражби в РП………

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:44
Гост

Казвате го само защото това искаме да чуем

Михаил
Михаил
22 юни 2023 14:30
Гост

От кога се говори за тези дела? Ама действия-никакви.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:44
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:44
Гост

Работата е да си гледаме работата

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:43
Гост

Не възлагам големи надежди

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:42
Гост

Да бе да. И така ще работите, че да докажете, че Борисов е изяършил престъпление? Съмнявам се.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:41
Гост

Що ли си мисля, че нищо няма да откриете

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:41
Гост

Престъпленията на Борисов са доста по-големи от тези на Киро

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:41
Гост

Абе има си хас. Това ще съсипе Борисов. Как не.

Бетелгейзе
Бетелгейзе
22 юни 2023 10:40
Гост

Ми те тия дето ще правят проверка за дела на трупчета са същите, които ги слагаха на трупчета с години

Анонимен
Анонимен
22 юни 2023 10:40
Гост

Сега като се разработят и мафията ще трепери 😬😃😆