Измененията в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), направени експресно в понеделник, бяха и експресно публикувани в Държавен вестник (виж тук). Те ще влязат в сила три дни след обнародването им, т.е. от следващата седмица.

Подобно на депутатите и президентът Румен Радев е действал бързо и три дни след гласуването им – на 10 август 2023 г., е подписал указ за обнародването им. Т.е. той е мислил по тях доста по-кратко от 15-те дни, които му дава Конституцията.

Държавният глава не е наложил вето на измененията, това обаче не означава, че за тях няма да бъде сезиран Конституционният съд (КС). Възможно основание за това би било нарушение на процедурата по приемането им. Както „Лекс“ писа, те бяха гласувани от Народното събрание на две четения в едно заседание. Това е допустимо, но само по изключение, „ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта“.

При обсъждането на първо четене депутати обаче направиха заявки за предложения. Според решение на КС от 2010 г. (пълния му текст виж тук) в тези случаи не може да се пристъпва незабавно към второто четене. „Недопустимо е в случаите, когато при обсъждането на законопроектите на първо четене в постоянните комисии или в пленарната зала народни представители заявят недвусмислено, че възнамеряват да упражнят правото си да внесат предложения по отделни текстове за второто четене, да се пристъпва към второто гласуване в същото заседание. При осъществяване на процедурата за гласуване на законопроект на две четения в едно заседание (чл. 88, ал. 1, изречение второ от Конституцията) при всички случаи следва да се даде възможност на народните представители да формулират предложения по текстовете на законопроекта, когато изразят желание за това“, постанови Конституционният съд.

Освен това към приетото определение за „интимна връзка“ бяха отправени много критики за неяснота, а както е известно изискването нормите да са прецизни, недвусмислени и ясни е елемент на правовата държава (за критиките на практикуващите юристи виж тук).

„Интимна връзка“ представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни“, гласи критикуваното определение, което от другата седмица съдилищата ще трябва да използват, за да преценят дали е налице интимна връзка, заради която може да бъде предоставена закрила по реда на ЗЗДН.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
larvar
larvar
15 август 2023 7:54
Гост

Thank you very much for the useful information that the blog has shared. it’s pretty perfect you can try it whenever you want here ( Pizza Tower ).

мнение
мнение
11 август 2023 19:47
Гост

Другото безумие е в чл. 2, ал. 3 (нова) „Актовете по ал. 1 и 2 може да се извършват чрез действие или бездействие.“ Може да съм тъп, но не разбирам как един акт се осъществява чрез бездействие? Актът предполага действие, поне според мен. Може ли да се приеме, че ако партньорката в една интимна връзка страда от безпаричие, а интимният партньор знае това, но бездейства и не й дава пари, за акт на насилие? Не е смешно, скоро всякакви луди ще искат да водят дела срещу хора, с които са имали кратки интимни отношения, и ние ще трябва да им… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
11 август 2023 19:36
Гост

Радев можеше да им върне глупостите като посочи в какво точно се състоят те. Не разбирам защо не го направи. Няма практикуващ юрист, който да не поставя редица въпроси, свързани с приложимостта на въпросната интимна връзка, в частност доказването на началото и продължението й. Лично аз ще отказвам да водя дела срещу партньор от интимна връзка. Нямам никакво намерение да изпадам в смешно положение, ако колегата отсреща каже, че връзката е продължила само две седмици и аз трябва да доказвам, че това не е така. Закон се пише десетилетия, за да служи столетия. Това е принцип от римско право, което… Покажи целия коментар »

теоретичен казус
теоретичен казус
11 август 2023 12:50
Гост

Хипотетичен , студентски казус, да приемем- без връзка с реални събития: А какви може да се направи(освен очевидния пълен ignore-което поведение се спазва, и ще се спазва), ако лице, демонстративно и показно , се появява редовно, от дълъг период от време близо до дома и из квартала на друго лице, и единственото което прави е да демонстрира присъствието си около, и в близост чужд блок-тоест лицето е напълно безобидно , без значение от …странното поведение. Няма, не е имало, и няма да има интимна и каквото и да е връзка-ЗЗДН е неприложим, не е незаконно свободно лице да се намира… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 13:06
Гост

Теоретичният отговор е-не обръщаш внимание. Да не ти пука.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 август 2023 12:44
Гост

Когато някой луд е решил да скача, няма смисъл да го спасяваш, опитвайки да се да го спреш, защото може да те повече и тебе.
Радев не е длъжен да чисти ла**ата на сглобката всеки път като ос**ат положението.

Ники
Ники
11 август 2023 12:43
Гост

Този проблем трябва да сереши възможно най- бързо.

Дичо
Дичо
11 август 2023 12:44
Гост

Те толкова време се мотаят. Но дано се получи.

Bez
Bez
11 август 2023 11:20
Гост

Мисля, че законът трябва да е влязъл в сила , за да се оспорва пред КС. Поне така помня мотиви на конституционните съдии по едно тяхно дело

Петьо
Петьо
11 август 2023 10:57
Гост

Определението за интимна връзка е дискриминационно. Аз лично няма да прекратя производството по искане за зашита от дом. насилие срещу партньор от същия пол.

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 9:29
Гост

И Радев да се хареса на хората, защото явно има интерес и протести.

Ad nauseam
Ad nauseam
11 август 2023 9:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 9:28
Гост

Само и само да се правят спънки на нормалното развитие на държавата

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 9:28
Гост

Президента си е едно путинско ла**о, ама ней се. Избрали сме си го, ще го търпим.

Закуска за тролове
Закуска за тролове
11 август 2023 9:30
Гост

Явно на Козяк рано се сервира, а?

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 10:49
Гост

Това, че Радев е национален предател и руска подлога няма нищо общо в случая.

Симо
Симо
11 август 2023 12:40
Гост

Постъпил е правилно и е реагирал бързо. Стига с тези хейтове.

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 12:11
Гост

Ти пък си Американско го…вно, ама не го правим на въпрос.

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 9:27
Гост

Трябваше да се приеме Истанбулската конвенция, а не да се увличаме по пропгандните канали на Кремъл, че тя се занимавала с гейове. То изобщо няма вътре думата гей

Re:
Re:
11 август 2023 9:32
Гост

А не може ли да си я навреш отзад ИК, а!?

И ти щастлив, и ние щастливи!

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 9:20
Гост

Трябваше да им върне закона. Но е много лесно да прехвърлиш топката на съда и да не носиш отговорност

ТАКА Е ТО!
ТАКА Е ТО!
11 август 2023 9:03
Гост

Какъвто парламента, такъв и президента.

Това е истината. Кой го предложи този – Корнелия Нинова. Чий човек е – на свинаря от Пловдив, като се прави пред всички ни, че не е човек на янките!

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 8:33
Гост

Това, че текстовете са калпави, не ги прави противоконституционни.

не баш
не баш
11 август 2023 8:36
Гост

Коректно е посочена процедурата по приемането им, която ги прави, както и принципът на правовата държава, който поставя определени изисквания към законодателството, изяснявани са многократно в практика на КС

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 8:32
Гост

Нашият парламент пребори джендъризма с тази разпоредба, но дали пребори неандерталците, които бият жените си, е спорно

????
????
11 август 2023 8:43
Гост

Защо ми сложихте минус – гейовете в интимна връзка, ако се бият нямат защита, а пък тази на хетеродвойките ще е лудница с броене на дни и доказване

татуирани мутри
татуирани мутри
11 август 2023 8:23
Гост

Интимността интимна дело на всеки. Ще настане пълно мазало, но дано поне на някои жени помогне. А най-много ще им помогне да не се прехласват по татуирани мутри.

Щяло да помогне?!
Щяло да помогне?!
11 август 2023 9:09
Гост

Нищо няма да помогне докато прокурори, следователи и съдии са представителна извадка на антиселекция.

Такива тепигьози са в парламента. И какво? Ще преборят престъпността ли? Посредством интимната им връзка с глупостта?!

Само нова Конституция. И контрол. Гьоневци вън от системата, а тя е 90% тяхната!