Определението за интимна връзка, което вчера депутатите записаха в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), ще създаде огромни проблеми в практиката, алармират практикуващи юристи. То гласи: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни са отношенията с продължителност поне от 60 дни“.

„С тези 60 дни възникват още много логични въпроси. От кога този срок започва да тече? Това е първият логичен въпрос – от както хората са се запознали помежду си, от първия интимен контакт, от първата целувка, ако щете дори от първата роза и т.н.“, коментира адвокат Петър Бозов пред „Фокус“.

И посочва, че това са въпроси, на които практиката трябва да се отговаря. „Ще се раждат различни решения, съответно някои хора ще получават закрила, доколкото други – не“, казва той.

Според Бозов възникват и още въпроси – какво става, ако отношенията бъдат прекъснати, защото хората не винаги поддържат интимни контакти през цялото време на тяхната връзка и след това са възстановени. „В тази връзка, въпросът е – срокът тече ли през времето, когато са прекъснати отношения или не?“, пита юристът.

Той заявява, че недоумява как е определен срокът от 60 дни. „На базата на какво? Как нашите депутати са стигнали до там, че да определят точно два месеца, защо не един месец? Ние живеем в едно бързо развиващо се общество, в едно бързо и динамично ежедневие. Не са рядкост случаите, в които хора в рамките на по-малко от месец стигат до там, включително да заживеят заедно, включително да създадат семейство, дори се стига до там, че и да забременеят“, казва Петър Бозов. И призовава законодателите да не бързат да правят промени на коляно.

„Отсега е ясно, че без тълкувателно решение на ВКС няма да мине за интимната връзка“, коментира във фейсбук адвокат Емилия Недева.

„60-те дни последователни ли трябва да са или да са общо шестдесет дни сексуални отношения в рамките на по-дълъг период от време – нещо като аналог на продължаваното престъпление? Как ще се определя продължителността – чрез достоверна дата с нотариална заверка за начало и край на връзката или с показанията на кварталните клюкарки? С какво са по-различни поддържалите „сексуални отношения“ „само“ 59 дни от тези, поддържали 60? Ако някой ходи 60 дни при една и съща проститутка и има сексуални отношения (защото в текста не става дума за чувства и емоции, а и тези професионални контакти са доброволни и понякога доста трайни) защо това ще е домашно насилие, а не професионална злополука? И т.н.“, пита юристката.

Адвокат Силвия Петкова пък коментира друг аспект на приетото определение. Според мен, ГЕРБ-СДС, Възраждане, БСП, ИТН смятат, че ЛГБТИ извършителят на насилие е по-малко общественоопасен от хетеросексуалния извършител. Казано иначе, ако един гей мъж извърши насилие срещу партньора си, който също е гей мъж, няма да понесе никакви рестрикции на правата си, за разлика от хетеросексуалния мъж, който е извършил насилие срещу партньорката си.

Тоест, ГЕРБ-СДС, Възраждане, БСП и ИТН толерират ЛГБТИ извършителите на насилие за сметка на хетеросексуалните, извършили същото деяние.

 Впрочем, гей извършителят няма да понесе и по-тежка наказателна отговорност за престъпление, извършено в условията на домашно насилие, но хетеросексуалният извършител ще бъде по-тежко наказан за същото деяние“, написа тя във фейсбук.

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
shara
shara
15 август 2023 21:30
Гост

Male enhancement pills are natural dietary supplements t https://www.naturalproductsinfo.net/ natural male enhancement supplement that has been tested in clinical research

Ххххх
Ххххх
10 август 2023 19:51
Гост

Това ще е събрание и минаваме по друг закон. А щом е по друг закон, значи връзката не е интимна по тоя.

333
333
09 август 2023 21:10
Гост

Ако правят тройка 60 дни и повече, какво се случва с интимната връзка ли е или не е относима защото са повече от 2 ма?

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:08
Гост

Въпросите вече са повече от отговорите

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 17:21
Гост

Поредната тъпотия! Къде се месят тези в дефиниции, като дори не могат да се разберат, дали са в коалиция, брак по сметка, интимна връзка, или обикновена афера!

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:23
Гост

Напънът е да се приеме ИК. Тук мнението на Адвокат Силвия Петкова, а в други медии „Ако бяхме подписали Истанбулската конвенция, щяха да намалеят случаите като с нарязаното момиче“ ИК е приета от СЕС и ЕП, ПАРЧЕТА от нея. Какво още искате? Да се одобрят разпоредбите за НПО, ГРЕВИО , социалния пол и подобни ли? Отклоненията от генетична заложения пол са абнормални и подлежат на лечение. Прилагам справка каво беше прието от ИК, щото много се спекулира по темата: „Съдът установи, че подходящият обхват за присъединяването на ЕС, е убежището, съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и задълженията на институциите и… Покажи целия коментар »

“Гласуваш за Киро, получаваш Татуирания Георги”
“Гласуваш за Киро, получаваш Татуирания Георги”
09 август 2023 10:31
Гост

„В България се проведе експеримент по масова психоза“

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/15109756

$&£
$&£
09 август 2023 4:20
Гост

Нали искахте адвокатско правосъдие. Е честито. Никой вече не помни, как Втори адвокатски колектив на САК унищожи правосъдието в далечни сини времена.

А извъндомашните връзки къде са
А извъндомашните връзки къде са
08 август 2023 21:47
Гост

Добре де, а ако човекът Х през този период от 60дни има още една или две паралелни „връзки“,които наричахме едно време забежки(лято е,на младите им се живее),за всяка от тях ли ще носи отговорност или ще се приеме,че не е имал нито една,тъй като в нито една от тях не е бил отдаден изцяло за 60дни. Майтапа настрана – насилието песто идва заради изневери. Има си човекът Х любовник/ца,често е с нея/него и намразва и бие досегашната половинка. Коя му е всъщност интимната връзка за да стане насилието домашно?!?!

Терзиев
Терзиев
08 август 2023 20:08
Гост

Аз и моят приятел нямаме такъв проблем.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:36
Гост

За мен и първото изречение ще доведе до проблеми. Е ли брачната връзка, като ‘уредена в друг закон“ , интимна по смисъла на този, или не?
Въобще не трябваше да си играят със закона хора, които не могат дори да пишат нормално.

---
---
09 август 2023 9:37
Гост

Вие не разбрахте ли , че другите хипотези в закона остават , а се включва само една нова към вече съществуващите. Изложихте се с поста си. Все пак този сайт е за юристи. Съпрузите са в отделна точка , която си стои. А за другите не чели ЗЗДН , вдигащи шум по площади : деца , родители и баби и дядовци си ги има от създаването на ЗЗДН.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:11
Гост

Напротив, нормата остава неясна, противоречива по отношение и на останалите в същия нормативен акт, и ще създава тепърва проблеми. Защото въпросното определение за „интимна връзка“ не следва да изключва изрично брачната, както се прави в случая, абсолютно неоправдано, и е безсмислено да се регулира по този нелеп начин. Защо ви е това определение в закон? И точно к тази формулировка? След като този закон вече е уредил спрямо кого е налице домашно насилие. Какво „домашно“ има при познати, които се срещат на по кафе и спорадичен секс па макар и над 60 дни / малоумто времево ограничение/? Редовният клиент но… Покажи целия коментар »

---
---
09 август 2023 10:32
Гост

Хахаха към горния.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 19:56
Гост

Вие не разбрахте ли, че имаме против самата дефиниция. Която по смешен начин изключва най-интимните връзки, брачните, толкова възневидени напоследък от юрогейците, от опита за въвеждане на общо правило?
Все едно да дам обща дефиниция за насилие и изрично да изключа уреденото такова в НК, като престъпления против личността.
Защо ни е тази дефиция, тогава?

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 17:15
Гост

Направо да го отменят тоя ЗЗДН. Няма такова нещо- една декларация достатъчна. Въпреки останалите доказателства, в районните съдилища съдиите си измиват ръцете- „Има декларация, айде има домашно насилие“. От тоя закон се хранят само адвокати, гравитиращи покрай разни НПО.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 17:05
Гост

Правят ни „да ядем доматите с колците“…димката с 24.05 отшумя и сега е наред с безплодни полемики по домашното насилие…и всичко това с цел да прикрият управленското безхаберие и мутренско съешаване докато напълно се успим

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:28
Гост

E то остана ВКС да приеме тълкувателно решение и за „интимните връзки“ по ЗЗДН. Ще станем за смях на кокошките по цял свят. Бива ли такива безобразия. Адв. Недева да беше звъннала на любимците си от ПП/ДБ и да ги порицае за некачественото им законодателство, съответно да предложи нещо смислено. То иначе става след дъжд качулка.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 16:26
Гост

Гей-извършителят да си ходи в гей-общностите и разните там адвокати, като изказалата се „вещо“ по въпроса, които се прехранват стабилно покрай ЛГБТ тематиката, да им обясняват колко е лошо да бият и насилват еднополовите си партньори. В крайна сметка, да вземат да свършат някаква работа за парите, които взимат.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
08 август 2023 16:11
Гост

/….Според Бозов възникват и още въпроси – какво става, ако отношенията бъдат прекъснати, защото хората не винаги поддържат интимни контакти през цялото време на тяхната връзка и след това са възстановени…/;0 Как какво става, колега, че нали съжителството е ДОГОВОР, е , тогава ще се правоприлага ЗЗД;0 Това е в кръга на шегата, разбира се, но въпросът е съвсем резонен и доста сериозен….

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
09 август 2023 2:49
Гост

Ако съжителството е договор, то същият е с периодични плащания и други давностни срокове. Остава народните дупетати да въведат давност в домашното насилие – това е прясно и е наказуемо, а това е старо и не е наказуемо, също като сметките за ток и вода.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:15
Гост

Чакаме да допълнят, когато стане нужда, какво по време прекъсване ще се счита за погасителна давност в интимните отношения.
А може да уредят и придобивта такава. Като гледам какво мазало правят.

кретени от НС,
кретени от НС,
08 август 2023 15:54
Гост

махнете това безумие от 60 дни и оставете на съда да преценява дали връзката се характеризира с траен характер или не според обстоятелствата във всеки конкретен случай

льольо
льольо
08 август 2023 18:06
Гост

Тогава обективно ще настъпи разнопосочна практика във всяка възможна посока и някои ще получават закрила при 2 седмици връзка, други при 6 месеца връзка (примерно).
Личното ми мнение е, че е АБСУРДНО да има защита от домашно насилие, при условие, че няма фактическо съжителство и жертва и насилник не са в едно домакинство.
С тая промяна „домашното“ насилие ще стане 80% от всички престъпления срещу личността – тая промяна прилича на абсолютна счетоводна хватка (ако искаме да завишим счетоводната загуба например).

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:40
Гост

Абсурдно е желанието дори за подобна формулировка.
По ЗЗДН следва да се провежда защита на всяко лице, над което е упражнено насилие от друго, с което са в едно домакинство. Защо иначе насилието ще е „ДОМашно“? И това дален не са само лица в „ингимна“ връзка, а и родители, деца, внуци, баби, дядовци, братя, сестри и т.н.

---
---
09 август 2023 9:49
Гост

Хахаха :“И това дален не са само лица в „ингимна“ връзка, а и родители, деца, внуци, баби, дядовци, братя, сестри и т.н. „. И сега си е така и винаги си е било. Спорът е само за новата хипотеза -да се върнем на темата , моля.

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:22
Гост

Въпросът е защо към наистина домашни отношения навираме изкуствено „интимна връзка“ и то с подобен сакат начин на определение. Като не съжителстват заедно, няма домашни отношения и толкова. Само домашните следва да са в този закон. Утре ще вкараме трудовите, в други ден – останалите, възникнали на база всякакви договори по ЗЗД и ТЗ.

Стан
Стан
10 август 2023 20:00
Гост

Как е „сега“ не обсъждаме.
Обсъждаме защо се иска и се драпа да е инак и то по точно този начин. И какъв е проблемът да не се бута закона, след като проблемът е основно в изпълнението му.

явно си льольо
явно си льольо
09 август 2023 0:47
Гост

Само си прочети тази част от изречението – „някои ще получават закрила при 2 седмици връзка, други при 6 месеца връзка (примерно).“ Къде тук е антагонизмът, т. е. противопоставянето и противоречието?! Ами ако съдът прецени, че е трайна интимната връзка по смисъла на закона за 2 седмици или за 6 месеца, и двамата ще получат закрила, или само единият, или нито единият, ако се касае за някакви други отношения. И не ми дрънкай глупости, че щом не са в едно домакинство, не било домашно насилие. То и бившите съпрузи и фактически съжители обикновено не са живели от години в едно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:28
Гост

Защо ти е в такъв случай изобщо ЗЗДН? Защо да не се оказва еднаква защита при всеки случай на насилие?
Значи ще имаме засилена защита, понеже двама се виждали 60 дни / какво са правили заедно – иди го доказвай/, но ще я откажем при редовен тормоз между съученици или колеги? Понеже едните са по-домашни от другите?
Каква е логиката въобще да се дава смешната дефиниция на интимна връзка, която прави това антилогично изключение в края на дефиницията?
С това постоянно обособяване на групи и смешни определения става повече мозало, отколкото да се допринася за ефективно разрешаване на проблем.

айде пак ще ти го обясня
айде пак ще ти го обясня
09 август 2023 14:50
Гост

„Защо ти е в такъв случай изобщо ЗЗДН? Защо да не се оказва еднаква защита при всеки случай на насилие?“ Защото обикновено при интимната връзка отношенията са идентични с тези при брака и фактическо съпружеско съжителство, а ЕДИНСТВЕНАТАа разлика, която както повтарям много пъти дори често РЕАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВА, е липсата на общо домакинство, но такова не се изисква при низходящи, възходящи, братя и сестри, които също се ползват със защита по ЗЗДН. Затова няма проблем да има защита при интимна връзка – съдът ще прецени дали се касае за ТРАЙНИ отношения, имащи близки по характер на тези, между лицата,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 август 2023 10:30
Гост

При подобни нефелни законови уредби и определения това е нормален резултат, всъщност – местният съдебен и административен фолклор.
И тази норма е поредната, която ще съзсава, а няма да решава спорове.

---
---
09 август 2023 9:44
Гост

Към :кретени…. :и ти не разбираш какво критикарстваш . Ако сам се замислиш върху написаното от теб после пък ще се оплакваш от съдебен произвол. Аман от критикари, които нямат нито език , нито мисъл.

Ххххх
Ххххх
10 август 2023 20:07
Гост

–, твоето изказване е на типичен „критикар“ – поизнервен и обиждащ, който не ползва аргументи за защита на теза, а само емоционални нападки.

Здравко
Здравко
08 август 2023 15:32
Гост

От сега създават условия за противоречива практика.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:23
Гост

Страшна работа ще е

Щерев
Щерев
08 август 2023 15:32
Гост

Пълен батак!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:23
Гост

Някаква каша май ще настане

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:22
Гост

Абе защо се вкарваме сами в безумни хипотези? Закона забранява да насилваш жени, животни, деца, мъже…извършено ли е такова нещо – веднага се намира извършителя и лежи 10 години в панделата. Край.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:22
Гост

Да видят как е в Европа, толкова ли е трудно?

льольо
льольо
08 август 2023 18:17
Гост

До колкото се ориентирам в германия например не виждам специален закон за защита от домашно насилие. Дори определението за домашно насилие или някаква дефиниция не се намира в нормативен акт, а е определение на някаква държавна комисия ама то и дефиницията е една никаква: ‘Domestic violence’ refers to acts of violence (irrespective of the scene of the crime and whether or not you live together) between people in a relation- ship that • is still ongoing • is in the process of breaking up or • has already broken up or between people that • are related to each other,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 18:42
Гост

Ами не е добре и в Европа. Изобщо.
Кое да гледат там, какво да гледат и къде точно са гледат?

Неделина
Неделина
08 август 2023 15:21
Гост

И аз очаквам някакви сътресения, защото малко не става ясно какво ще се прави и как.

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:21
Гост

Удивително е колко отчаяни усилия хвърлят всички медии да пишат за домашното насилие и този бутафорен “закон”, само и само да се отвлече вниманието от зверствата, които парламентът извършва с реално значимото законодателство.

Мавродиев
Мавродиев
08 август 2023 15:21
Гост

Имат някакво желание да направят промени, но честно казано е крайно нелепо изпълнението.

Златарев
Златарев
08 август 2023 15:21
Гост

Абе остави практиката. Кой ще отчете от кога се броят тия 60 дни и дали на 45 ако някой бъде малтретиран ще е по-добре, отколкото на 60ти ден?

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 20:09
Гост

Сухиндолските свидетели ще отчитат началото, съдържанието и края.
А рефер ще са жълтите медии.
От експертизи няма да има нужда. Важно е кой колко паветника ще изкара на площада.

Пепе
Пепе
08 август 2023 15:20
Гост

Абсолютно

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 15:12
Гост

Всички законодателни инициативи в последно време са такива – абсурдни и нескопосани. Срамно е, че в настоящия парламент има толкова много юристи (при това с претенции), а правната работа се върши по такъв некадърен начин – на коляно и с „барване“ на един два члена. Не разбирам и защо Висшия Адвокатски Съвет като върховен орган на адвокатурата не взима отношение и не коментира такива важни и актуални теми. Адвокатската гилдия традиционно е сред най-проактивните във всяко едно общество, но от сегашния състав на ВАдС показват пълна апатия и действия след събитията, ако въобще някога бъдат предприети такива. А председателя, Ивайло… Покажи целия коментар »

Адвокатската гилдия
Адвокатската гилдия
08 август 2023 16:55
Гост

По върха си е обладана от лобисти и колумнисти на Асоциацията на банките в България.

Те затова!

Които само пречат.

Без нов закон за адвокатурата – пиши я бегала, а това се и цели в момента – САБОТАЖ!

Анонимен
Анонимен
08 август 2023 14:59
Гост

Абсолютно прави са за гейовете насилници. А може целта да е хомосексуалните хора да бъдат бити безнаказано от временно сменили ориентацията си с тази цел. Виждам много от противниците на гей обществото, че са готови на подобна жертва, не за друго, а защото имат заложби и желания в тази посока.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 август 2023 14:45
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
08 август 2023 14:29
Гост

Много ясно. Още от сега.