Даниела Талева встъпи в длъжност като ad hoc прокурор, който да разследва сигналите срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и ако има такива срещу неговите заместници.

Покрай назначението ѝ имаше битови проблеми, свързани с организацията на работа, която да не налага тя да се среща постоянно с разследваните от нея. Днес Талева обясни, че те са решени, като ѝ е осигурен кабинет и двама служители, а също така има създаден отделен модул в системата на прокуратурата, на който ще бъдат качвани актовете на ad hoc прокурора и до който ще имат достъп само те. Били са определени и трима разследващи полицаи от ГДБОП, които да подпомагат работата ѝ, обясни Талева.

Тя се е срещнала с Борислав Сарафов и двамата са си пожелали „всеки да си върши работата по възможно най-добрия начин“.

„Всичко, което е във възможностите на главния прокурор, го е направил, постарал се е да създаде такива условия, че наистина да се чувствам независима“, посочи днес Талева.

На въпрос дали при оказан натиск над ad hoc прокурора, трябва да бъде дадена гласност, тя каза, че обществото ще бъде информирано.

„Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал и никой да не си позволява подобно нещо, но в случай че ми бъде оказан натиск, със сигурност смятам, че трябва да бъде дадена гласност на подобни действия“, каза Талева. Тя уточни, че утре или в понеделник Върховният касационен съд трябва да ѝ препрати сигналите, по които да започне работа.

Единият от тях е свързан с придобити от близки и роднини на Борислав Сарафов имоти. Друг е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП (виж още тук). Има сигнал, подаден от сдружение „Боец“, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но не е посочено за какво точно става дума, както и сигнали от трима граждани.

По закон, след като се запознае със сигналите, Даниела Талева може да реши да образува досъдебно производство или да откаже. Отказът подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
йойо
йойо
10 декември 2023 9:31
Гост

Извадка от ЗМВР „Чл. 16. (1) Разпределението на досъдебните производства се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им.
(2) Принципът на случайния подбор при разпределението на досъдебните производства се прилага в рамките на съответните звена.“

ДА ВЗЕМЕ И ТОВА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ДА ЗАРАБОТИ, А НЕ САМО ДА ГО ИМА В ЗАКОНА

ППП
ППП
10 декември 2023 9:31
Гост

Aз не разбрах кога беше конкурса за тези трима разследващи???

Анонимен
Анонимен
09 декември 2023 8:52
Гост

От нито едно правило не трябва да има изключения, още по-малко при заявката, че това е най-достойният и почтен да разследва гл.прокурор. За въпросната личност също не трябва да се правят изключения, нито към изискването за обоснованост на актовете, нито за срочност, нито за правилност и справедливост. Друг е въпросът, че изначално няма големи шансове, защото съдийският й опит е минимален. Стана магистрат с парашут, а сега стана разследващ пак с парашут. Затова прежде изказалият се „ПиХ“ се е объркал, сравнявайки я с вълк, вероятно не познава работата й.

ПиХ
ПиХ
08 декември 2023 18:12
Гост

Успех!
Нека влага дързост и професионализъм. Нека дава възможната публичност не само при вмешателство, но и при затруднения от свои и чужди, както и при важни моменти в проверките и разследванията!

ПиХ
ПиХ
08 декември 2023 18:15
Гост

Не е нито процесуално нарушение, нито посегателство към истината и обществото, ако не качиш/изведеш някой акт в системата на прокуратурата или не го дадеш на служителките, назначени от ГлП. Вълкът сам си върши работата си, затова му е и вратът дебел.

преминаващ
преминаващ
08 декември 2023 11:56
Гост

Според мен важно условие е на разследващата да се осигури самостоятелна тоалетна, която да не се ползва от други, най-вече прокурори, главен прокурор и администрация на ВКП , тъй като това са помещения, в които може да се навреди на разследващия без свидетели и през отвори, през които най-малко очакваш да дойде нещо. Деликатността на поставения въпрос предполага дискусия на Пленума на ВСС при закрити врати.

Адвокат
Адвокат
08 декември 2023 9:50
Гост

От четири асансьора в Съдебната палата в София, два са служебни и – само два – за граждани. Другото е – пешеходство.

Всъщност сградата е – почти половината от канцеларии и – дефакто – няма удобство за гражданите, които идват в съда, да се съдят, да проверят дело.

Едва ли архитектите са могли да направят нещо по въпроса – теренът е бил частно дарение, толкова са могли да построят.

Но – всъщност – гражданите сме излишни, важно е да има органи, а ние – постепенно ще изчезнем от хоризонта.

REGARDS
REGARDS
08 декември 2023 0:15
Гост

Съдия така и не се научи да бъде, тръгнала прокурор да става! В провален, антиконституционен механизъм за разследване. За да избяга от делата си. И да гледа пасквилите на лудите. Полза няма да има, резултати още повече. А конструкторът на този неграмотен правен парадокс е Христо Иванов.
Помнете го, щом дойдат избори!

Това нормално ли е?!
Това нормално ли е?!
07 декември 2023 23:41
Гост

Хора,юристи…никой ли не забелязваше тази жена изглежда като тежко увредена от естетически корекции,което ще рече …тежко увредена и вътрешно.Тя какво точно ще разследва и това поредната гавра ли е?! Не я познавам и не искам да звуча оскърбително,но знам,че между душата,мозъка и тялото все пак има известно съответствие. А нейното говори много…

Brymbrym
Brymbrym
10 декември 2023 19:42
Гост

Вие не я познавате, но аз пък я познавам и мога да ви кажа, че сте прав/а на 100 %.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 23:29
Гост

Кога се научи да си пише мотивите, кога върна съд.следствие, за да не пише мотиви, кога отказ ще пише – НИКОГА. Пълно трагедия! Пушилка за лапнишарани!

Михаил
Михаил
07 декември 2023 23:02
Гост

Успех в разследването!

Дидо
Дидо
07 декември 2023 22:34
Гост

И тук не мина без битови проблеми.

Заки
Заки
07 декември 2023 22:35
Гост

Пълна излагация!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 13:40
Гост

Десет години минаха, докато се разбере, че Спецправосъдието и Спецпрокуратурата не стават за нищо, освен за изпълнение на поръчки, преди да ги закрият. Надявам се, че ще е нужно далеч по-малко време, за да се разбере, че тук е налице мъртвороден и неработещ механизъм за разследването на главния прокурор и заместниците му, сътворен от кръглите юридически нули от ПП/ДБ/ССБ, инсталирани тук и там. За което разбира се, най-малко вина има госпожата, избрана чрез компютър, на снимката.

Съдия
Съдия
07 декември 2023 18:01
Гост

Доколкото чувам ЕК е в потрес от работата на съдебната система в момента в България, та спецправосъдието се очаква да бъде възстановено

без
без
08 декември 2023 10:41
Гост

Аз съм от провинцията , делата от спеца, които дойдоха по места, са тежки, обемни, интересни, има използвани правни инструменти, дето много колеги не са работили никога..няма и да ги заработят.. не знам кой си, ама явно не си запознат със същинските дела на спеца…, си най-вече „не знам, ама са пиша“. От провинцията командированите в чужбина се броят на пръсти, то до съседото село ако им се наложи командировка ще ореват орталъка, а там непрекъснато ги командироваха, работеха рамо до рамо с чужденците, и ти щеми говориш, че не ставало за нищо. А лайковете са точно от тия, дето… Покажи целия коментар »

без
без
08 декември 2023 15:39
Гост

А правните помощи и ЕЗР, които идваха от чужбина, и изпълнението им беше между 10 и 20 тома, не говорим за дело, а за изпълнение на ЕЗР, и делата, които бяха образувани по данни от чуждите институции за тежка международна престъпност, включваща българи…дето местните институции все не бяха чували и не знаех, че нещо такова се върши на територията им… за какви поръчки говориш. Само изпълнението на правна помощ там беше по-трудоемко и обемно от сума дела из страната. Има колеги не са правили претърсване в цялата си кариера, а я да кажат тия от спеца по ЕЗР колко КОЛ-центъра… Покажи целия коментар »

Оптимист
Оптимист
07 декември 2023 13:22
Гост

Че обвинителен акт няма да дочакаме от госпожата е ясно на тези са запознати с „правосъдието“ в територията!
Дано поне откази се научи да пише, все пак проверките по ЗСВ не са безкрайни!

Лозан
Лозан
07 декември 2023 22:37
Гост

От когото и да е ще се види трудно такъв акт.

N-ски съдия
N-ски съдия
07 декември 2023 13:12
Гост

ах, това недоразумение………………

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 13:01
Гост

Трагедия

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:58
Гост

Ако иска да откаже да образува досъдебно ще се обоснове ли? Че не виждам да пише, че е длъжна

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:57
Гост

Ще видим какво ще стане. Имам желание да се справя добре.

Жеки
Жеки
07 декември 2023 22:39
Гост

Ама тя дали има такова намерение?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:57
Гост

Е, какво да ви кажа. Желая и успех, защото няма да и е никак лесно

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:57
Гост

Подкрепям това решение. Успех и пожелавам.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:56
Гост

Обаче народът е казал, че пилците се броят на есен.

Кирев
Кирев
07 декември 2023 12:56
Гост

Поздравления за стабилното начало.

Линд
Линд
07 декември 2023 12:56
Гост

Много съм доволна от избора и. Изглежда много добър професионалист.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 12:55
Гост

Евала за което