Софийският районен съд (СРС) ще решава може ли бившият главен прокурор Иван Гешев да получи „благодарствено“ обезщетение от над 250 000 лв., при положение че е освободен за уронване престижа на съдебната власт. Делото вече е насрочено за 27 ноември и е назначена съдебно-счетоводна експертиза във връзка със заплатата на Гешев в прокуратурата.

На 12 юни 2023 г. ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор за уронване престижа на съдебната власт заради израза „политически боклук“, който той няколко пъти използва на пресконференция, на която се очакваше да подаде оставка, но вместо това я скъса (подробности виж тук).

Три дни по-късно, на 15 юни, президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев (виж още тук).

На следващия ден (16 юни, петък) той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“, беше написал Гешев.

Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата (подробности виж тук).

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка (виж още тук).

На 5 юли 2023 г. обаче ПК на ВСС отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Според кадровиците няма как да се гласува оставката на Гешев, при положение че той вече е загубил качеството си на магистрат с освобождаването си като главен прокурор.

Бившият главен прокурор подаде две жалби във ВАС. Едната беше срещу решението от 5 юли. Но ВАС изтъкна, че след освобождаването си като главен прокурор, Гешев вече не притежава качеството на магистрат и ПК правилно е отказала да разгледа искането му да бъде възстановен като такъв и после да му бъде гласувана оставката (виж още тук).

Втората жалба беше срещу решението от 19 юни 2023 г., когато ПК прие само за сведение заявлението му, че не желае да бъде възстановен на работа в прокуратурата. ВАС обаче остави без разглеждане тази жалба като посочи, че въпросното решение на колегията не представлява индивидуален административен акт и няма самостоятелно правно значение (виж тук).

От определението на СРС пък става ясно, че на 23 юни 2023 г., докато чака Прокурорската колегия да се произнесе по писмото му, с което настоява да бъде гласувана оставката му, Иван Гешев е подал молба в прокуратурата, с която иска да му бъде оформена трудовата книжка и да му бъдат изплатени 20 заплати обезщетение. Той се позовава на чл. 225, ал. 1 от ЗСВ, който предвижда следното: „При освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20“.

На 10 юли 2023 г. и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов издал заповед, в която се казвало, че актът за заемане на длъжността главен прокурор от Гешев бил прекратен, считано от 15 юни 2023 г. и не му се дължат никакви обезщетения.

На 2 август м.г. Гешев подава искова молба в СРС, като претендира да получи обезщетение от 251 468 лв. по чл. 225, ал. 1 от ЗСВ, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното плащане, както и още 1374.52 лв. обезщетение за забава.

В исковата си молба Иван Гешев посочва, че на 15 юни м.г. е бил освободен само като главен прокурор, а не и като редови такъв и заради това твърди, че незаконосъобразно Прокурорската колегия е приела, че след отстраняването му като обвинител №1, той е загубил качеството  си на магистрат.

Гешев казва още, че му се дължи обезщетението при напускането на съдебната система като пояснява, че то има благодарствен и гратификационен характер и са налице всички законови предпоставки, за да получи сумата от 251 468 лева.

От прокуратурата пък заявяват, че искът е неоснователен като припомнят, че Висшият съдебен съвет е установил основания за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор заради действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

И от държавното обвинение излагат хронологията на събитията около молбите на Гешев, напомнят за двете решения на Върховния административен съд и изтъкват, че „обезщетението по чл. 225 ЗСВ има благодарствен характер, който не кореспондира с накърняването престижа на съдебната власт, без значение реда, по който е било установено“.

Съдът насрочва делото за 27 ноември като уважава искането на Гешев да назначи съдебно-счетоводна експертиза, която да отговори какъв е размерът на последната пълна заплата, която Гешев е получил от прокуратурата.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенка
Пенка
22 август 2024 19:49
Гост

АМИ ВИЖТЕ РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ПЕНГЕЗОВ

Няма ресто Каскет!
Няма ресто Каскет!
22 август 2024 18:57
Гост

А не го ли направи главен прокурор точно „политическия боклук“ този рядко тъп, нагъл и безскрупулен екземпляр, който съсипа прокуратурата, като институция и защо избраха него?
Защото бе магистрат с качества на юрист или посредствен и отдавна надскочил „нивото“ си прост милиционер, готов на всичко за власт и пари, който си повярва твърде много и почна да хапе, като побесняло псе и господарите си, когато го посритаха,та се наложи те да му бият пръта!?
Сега вие, като обикновен помияр, какъвто винаги е бил!

Няма ресто Каскет
Няма ресто Каскет
22 август 2024 19:41
Гост

Мултимилионерът Гешев иска още пари. Много е алчен този бееее, много алчен. Маша на Борисов и Пеевски, която се счупи от алчност, простотия. Напълни прокуратурата с недоносчета. Няма такова недоразумение като КАСКЕТА. Помните ли справката на ДАНС за парите му в Швейцария, която скриха благодарение на Цацаров, а колко е осребирил като ГП ., а сега да не би да е по-различно….. КЕШ след КЕШ

Трудно им е
Трудно им е
22 август 2024 17:28
Гост

Лошо, удоволствието да се изрече „политически боклук“ струва четвтрт милион, на магистрат, който все пак е работил много години в системата

Трудно им е
Трудно им е
22 август 2024 19:43
Гост

Нарциса Гешев се прецака сам, защото се отрече от бащите си. Или си прокурор, или лека жена.

Ха ха
Ха ха
22 август 2024 14:59
Гост

А орден за заслуги към мафията не иска ли тоя олигофрен!

Ха ха
Ха ха
22 август 2024 19:45
Гост

Този гологлавия е много алчен. Колкото и да му дадеш, все не му стига

Кумчо Вълчо
Кумчо Вълчо
22 август 2024 14:23
Гост

Напишете номера на делото

Сарафовщина= лош човек , зъл
Сарафовщина= лош човек , зъл
22 август 2024 13:47
Гост

А какво ли ще го правят този зъл и истеричен Сарафов, когато сдаде поста. С неговите приоми камъни що го бухат. А кой ли ще нареди да проверят жена му , която му е пряко подчинена, той и разписва заплата и отпуската . Баси цялото семейство върховни на едно място :))))

Сарафовщина=лош човек, зъл
Сарафовщина=лош човек, зъл
22 август 2024 19:51
Гост

Зъл, отмъстителен и двуличен, интересуващ се само от себе си. Хората ги няма за нищо. На този никаква вяра.

Стъкларя
Стъкларя
22 август 2024 13:41
Гост

ВАС не са никак прави, според мен, но щом като са казали, че вече не е магистрат и няма какво повече да се гласува, то си му се дължат заплатите.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 19:33
Гост

ВАС твърдят, че акта на ВСС не е индив.адм.акт, което не е вярно, защото се засягат права и законни интереси на Каскета…Но ВАС са прочути с шизофренното си поведение

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 13:31
Гост

Там е работата, че главният прокурор не може да обжалва (пред КС или ВАС) освобождаването си от поста и затова откровено политическото решение на ВСС се явява такова без осъществен съдебен контрол, колкото и парадоксално да звучи, за лице, над което уж бил „само Господ“, да не говорим, че в контекста на установено вредните за страната и понастоящем отменени изменения в Конституцията на т.нар. сглобкаждии, по чийто адрес беше отправен изразът „политически боклук“ се доказаха обективно като такива – експериментатори с жалък до никакъв опит, но за сметка на това хиперамбицирани да реформират самоцелно най-важния акт в държавата, за да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 12:56
Гост

Лекс, каква е тая новина – първоинстанционният съд насрочи делото на Гешев за 27.11.2024г. Вярно, че е лято, но толкова ли няма нищо за отразяване?

Радев бърза защото ...?
Радев бърза защото ...?
22 август 2024 17:28
Гост

ЛЕКС бяга от дебат за конституционността на действията на Румен Радев. По темата се изказаха и Благовест Пунев, и проф. Киров, ама ЛЕКС не ги отрази.

Минцифаи
Минцифаи
22 август 2024 12:42
Гост

На мен пък Гешев ми е доста с пъти по- симпатичен от Сарафов. Бих казал, че е дори малко наивен в битноста си на прокурор и следовател, каквито са и повечето такива. Докато за Сарафов е друго, той действително в последните 20 годни не е работил нищо освен да е началник – парашутист. Отворена това винаги е злоупотребяват с властта си и тормози колегите си. Не ебл2снал с нито едно дело, за което не е виновен такива са делата, но да се гаври с колегите си е лошо, много лошо Сарафов/ Седларов. Гешев е нагъната прокурор , но сякаш не… Покажи целия коментар »

Минцифаи
Минцифаи
22 август 2024 19:55
Гост

Хвани единия, удари другия. Гешев е НУЛА, а Сарафов умира от кеф да се гаври с хората, вечния началник, който не е работил прокурорска работа 20 гоадини. Злоупотреба с властта на ГП и за това прокуратурата е с нулев авторитет. Викат политически боклук, а са слуги именно на тези, които обиждат.

ДЪРЖАВАТА ДА СПРЕ 20-ТЕ ЗАПЛАТИ ЗА ИНСТАЛИРАНИТЕ
ДЪРЖАВАТА ДА СПРЕ 20-ТЕ ЗАПЛАТИ ЗА ИНСТАЛИРАНИТЕ
22 август 2024 12:19
Гост

Некои съображения: Текстът, по чл 225 ЗСВ е противоконституционен, и създава привилегия на база служебно положение, и третира инсталираните в съдебно-прокурорските групировки по-по-най, в сравнение с плебса. Държавата трябва незабавно , със задна дата да спре плащането на тези пари, които са обидни спрямо другите професии-хирург, счетоводител, асансьорен техник, медицинска сестра не получават такива пари при пенсиониране. Въпреки че, за разлика от инсталираните в БАНДИТСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА другите професии носят ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ. Магистратите са третирани като деца и не носят лична отговорност, и всичко това срещу огромни заплати и несметни привилегии, а да станеш съдия и прокурор е изначално заченато… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 12:15
Гост

Ха сега да видим ще плаща ши пак прокуратурата…

Алексиева
Алексиева
22 август 2024 12:09
Гост

Пълен ужас!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 12:09
Гост

Награда ли…. Каскета е за затвора!

.....,,,,
.....,,,,
22 август 2024 12:01
Гост

Аз съм на мнение, че е прав и е трябвало изрично произнасяне. Щом като при всяко възстановяване /примерно на съдия, който е бил зам.министър/ изрично се произнасят от какво и къде го възстановяват, то и в този случай освобождаването като главен не е равнозначно на освобождаването въобще. Даже като освобождават някого от „заместник“, пак се произнасят къде го възобновяват. Спецът беше школовка за такова високо и качествено ниво на труд, който малцина могат изобщо да проумеят. А тия, дето пишат за селски туризъм, първо да видят откъде са самите те. И ако бяха работили там, сега щяха да са наясно… Покажи целия коментар »

Александров
Александров
22 август 2024 12:20
Гост

Колкото и да се ужасявам да го призная и аз съм склонен да призная, че чисто технически Гешев може да се окаже прав, но това с работенето му моля моля … Не го засилвайте толкова много

Брейййй...
Брейййй...
22 август 2024 12:38
Гост

Спецко, до един бяхте най-слабите „юристи“ всички, които бяхте инсталирани там!Единственият ви „професионализъм“ бе безгръбначния слугинаж на тая плешива отрепка, който пък бе бухалката на Свинята!
Жалко е,че не ви изритаха от съдебната система, така, че си налягай парцалките и не ръси мозък, защото сте срам за правосъдието!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 12:56
Гост

Това горе има само двама магистрати с психични откллнения, които могат да го изрекат: единия е съдията Мазгалов, който по цял ден громи копейки във фейса и е трудно да се разбере какво работи, а другият е Мирослав Петров, който мрази цялата прокуратура и целта на живота му е да се разправи де що има прокурор. Да не би прокурор да е спал с жена му!?

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 13:40
Гост

Съдейки от вкуса му за колежки, едва ли има прокурорски интерес към жена му

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:00
Гост

Станат началници и се юрнат да си онодват колежките, секретарките, служителките. Комплексари онодват желаещи за кариера и слава

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 19:37
Гост

Хм..Той не е ли ляв?

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 19:39
Гост

Така съм чувал, аз..Живее на село и дои кози. Като младши беше по-нормален

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 11:46
Гост

Не може обаче да се отрече, че “ политически боклук“ се оказа точна и вярна оценка за парламента.

Вейдър, Дарт Вейдър
Вейдър, Дарт Вейдър
22 август 2024 12:21
Гост

Не само в парламента-и до най-ниското ниво, дори и в най-селската община, дори и да си селски кмет е въпрос на задкулисие и зависимости. Влизането във властта, дори и на ниско ниво е свързано с това да преминеш към „тъмната страна „

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:01
Гост

И какво от това. Лиза задните части, пък после боклук. Важно е, че съсипа прокуратурата

Стига свинщини!!!
Стига свинщини!!!
22 август 2024 11:18
Гост

Този безсрамно нагъл и кух милиционер е за затвора и за никъде другаде!

Възмутен
Възмутен
22 август 2024 11:27
Гост

Де да беше само той!

Възмутен
Възмутен
22 август 2024 11:14
Гост

Нагъл както винаги.

Стоил
Стоил
22 август 2024 11:02
Гост

И за какво да му благодарим точно?

Заки
Заки
22 август 2024 11:03
Гост

За поръчковите спецове и за селския туризъм. Той друго не правеше.

Велемир
Велемир
22 август 2024 12:17
Гост

Еее и за каскета 😀

Хари
Хари
22 август 2024 11:00
Гост

Каква награда! Този с неговото нищоправене.

Димо
Димо
22 август 2024 11:11
Гост

И накърняването престижа на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 12:16
Гост

Как нищоправене… Толкова беше активен с бухалките