С 16 на четири гласа Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор. Сега ВСС незабавно ще изпрати предложението на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаването на Гешев, за което държавният глава няма срок. Самият Гешев не присъства на заседанието.

Против гласуваха Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

Както вече стана ясно, ВСС се занима само с второто предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор заради използвания израз „политически боклук“. На няколко заседания кадровиците обсъждаха събирането на доказателства и различни други процедурни въпроси.

Дебатът по съществото на искането беше днес и продължи няколко часа. Това стана въпреки възраженията на някои членове на съвета, че за да бъде охранено правото му защита, е редно заседанието да бъде отложено за четвъртък, за да може да присъства и Иван Гешев, който днес замина за Страсбург.

Най-остри в изказванията бяха Севдалин Мавров и Вероника Имова. Първият напусна заседанието като заяви, че няма да участва в процедурата поради нарушено право на защита. А Вероника Имова попита членовете на съвета: „График ли имате, или по бързата процедура всеки ще си изпее каквото има. Това е недопустимо, чудовищно нарушаване на Конституцията“.

Мнозинството обаче реши да започне дискусията по същество.

Най-напред четиримата членове на Прокурорската колегия – Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Йордан Стоев, представиха предложението си и заявиха, че  няма как да не бъде разклатено емоционалното състояние на главния прокурор след взрива.

Няма нормален човек, който да не се стресне. Но това не означава, че трябва да излезе пред обществото, използвайки атрибутите на прокуратурата и заедно със заместниците си и да изрази гнева си. Нима един главен прокурор не трябва да е подготвен за стресова ситуация. Стотици прокурори всекидневно са подложени на натиск и заплахи, но не излизат пред медиите да афишират разстроеното си състояние. Ако си стресиран, търсиш специализирана помощ“, каза Георги Кузманов. И допълни, че е нормално първо да се успокои и после да говори, ако има какво.

Кузманов посочи още, че с използвания от главния прокурор израз „политически боклук“ на практика е признал, че три години не е сторил нищо, за да го прочисти. Вместо това на брифинга имало говорене като на селска седянка. „Това може да е интересно за публиката, но е унизително за колегите. Това показва един механизъм на работа, който е наложен или може би само използван от него, защото моите колеги не правят така“, изтъкна Кузманов.

Той отбеляза, че преди три години членовете на Прокурорската колегия са му възложили големи надежди и са му гласували доверие. „Нима не може да го свалим? Но не са давали вот на доверие за използването на прокуратурата за лични цели“, изтъкна Кузманов.

Той посочи, че квалификациите, които използва Иван Гешев са обидни не само за политиците, а за хората, които са ги изпратили в парламента.

Това се оказа манталитет. Явно не сме преценили правилно интегритета на г-н Гешев. Вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният и емоционално невъздържан главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор“, изтъкна Кузманов.

Гергана Мутафова посочи, че с изказването си Гешев е създал линия на поведение в голяма част от прокуратурата, което е опасно и притеснително. „С рязкото активизиране на прокуратурата след изказването на главния прокурор какво се случи? Дали главният прокурор активира една част от прокурорите, които дотогава са бездействали и той нищо не е напрали? Или те се събудиха и започнаха да предприемат действия по досъдебни производства отпреди пет години“, попита Мутафова. Добави, че политици, журналисти и други хора са се почувствали пряко застрашени и рекетирани, защото Гешев е дал пример как превратно да се използват иначе легитимните правомощия на държавното обвинение.

От своя страна Калина Чапкънова коментира извинението, с което главният прокурор съпроводи израза „политически боклук“. По думите ѝ извинението не може да заличи ефекта от казаното, а то демонстрира явно неуважение към политическата система у нас и е довело до сериозно засягане на престижа на съдебната власт.

Йордан Стоев заяви, че подкрепя предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Посочи, че думите му са заплаха и намеса в дейността на другите власти и това се доказвало в последващите действия на част от хората в прокуратурата.

Атанаска Дишева беше категорична, че в случая има нарушение на етичния кодекс и че престижът на съдебната власт е уронен.

Тя отбеляза, че не възприема становището на Гешев, че е направил изказването за политическия боклук в лично качество. „Ако това беше така, той не би могъл да направи това в брифинг на главния прокурор, който не би следвало да се излъчва по всички медии в реално време, не би привлякъл общественото внимание, ако не беше главният прокурор“, каза Дишева.

Тя заяви, че действително той има всички права като гражданин, включително и право на свободно изразяване. Но упражняването на това право също има определени граници. Дишева припомни, че според Европейската конвенция за правата на човека свободната реч може да бъде ограничена в защита на авторитета на съдебната власт.

Това е новост в ЕКПЧ, но е легитимно основание за ограничаване на правото на свободно изразяване. Ние сме изправени пред хипотезата да преценим превес на кое от две конституционно закрепени ценности следва да дадем превес. Според мен авторитетът на съдебната власт е такава ценност, която трябва да намери превес пред правото на свободно изразяване. Точно защото г-н Гешев е ръководител на висока длъжност в съдебната власт, той в по-голяма степен от обикновените магистрати, е длъжен да брани авторитета на съдебната власт и да го укрепва, вместо да предприема действия, с които да го урони“, заяви Дишева.

По думите ѝ ограничението е в интерес на едно демократично общество, защото разделението на властите изисква освен формално изпълнение на правомощията, и взаимно уважение и зачитане.

Дишева акцентира върху думите на Гешев, че трябва да бъде изметен политическият боклук.

Измитане на политическия боклук, имайки предвид този в Народното събрание, не би следвало да бъде израз в публично използвана реч на главния прокурор. Измитането предполага премахване, а в контекста на изказването му, това е призив към премахване на народните представители, които са избрани в рамките на свободни избори. И когато това изявление се прави от главния прокурор в контекста на събитията, които са се случили, има място да се разсъждава дали това изказване не представлява реч на омразата“, заяви Дишева. И продължи: „Защото с това изказване се стигматизира една определена категория от обществото с определени качества – става дума за народните представители. Създава се убеждението за наличие на определени отрицателни качества, така че да оправдаят публичното говорене с негативен знак за тези представители“.

Според нея двукратното използване на фразата „политически боклук“ може да се приеме и за заплаха.

Главният прокурор е единственото лице, което може да поиска свалянето на имунитет на депутат. Изразът измитане реферира към подобен тип действия и всъщност бяхме свидетели на такива действия“, посочи Дишева.

Що се отнася до емоционалното състояние на Иван Гешев, то тя заяви, че всъщност използването на подобни изразни средства от негова страна съответства по принцип на начина на изразяване. Дишева каза още, че се е впечатлила от отношението към Борислав Сарафов и за това как е бил оставен да седи сам срещу главния прокурор и заместниците му на оперативката на 15 май. Тя всъщност приема поведението на Гешев като хладнокръвно и премерено.

Председателят на ВКС Галина Захарова започна изказването си с думите, че е поставена в подчиненост от решението на мнозинството да не отложи дискусията по същество за четвъртък. При все това заяви, че ще изложи своята лична позиция по въпроса. А тя е, че в конкретния случай не става дума за изпусната фраза с оглед емоционалното състояние на главния прокурор, както той твърди.

Няма спор, че в конкретния случай използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като арогантен израз, който поначало не би следвало да е присъщ за никой от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества.

Контекстът, за който говоря, дава основание да си направим извода за силна политизираност не само на конкретната изява, а на цялостното поведение на главния прокурор.

Не говорим за случайно емоционално споделена фраза, говорим за подредено и организирано поведение, което за мен може да бъде окачествено като силно политизирано. Независимо от особеното положение, което заема главният прокурор, съгласно Конституцията, че се явява самостоятелен конституционен орган, което бележи дълбока разлика с положението на председателите на ВКС и ВАС, подобно дълбоко политическо ангажиране е недопустимо“, каза Захарова.

И допълни: „Всъщност главният прокурор по време на брифинга ясно показа целенасочено поведение, предприето от него за защита в конкретния случай срещу заплахата от поисканата оставка, респективно от предложението на шестимата колеги. Особено опасно и тежко укоримо е това, че цялото му поведение е насочено към постигане на конкретна политическа цел. Тук се касае не само до превратно упражняване на правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот и то, за съжаление, със средствата на наказателния процес и наказателното производство. Всъщност от поведението на брифинга и множеството обстоятелства, които станаха известни – образувани преписки, дела срещу политически лица, но и особено срещу колеги, се вижда ясно, че инструментариумът на наказателния процес се използва не само като заплаха за използване и интервенция в политическия живот, но и като агресивно средство за постигане на политически цели. В случая това е осъзнато поведение, с което аз не мога да се съглася. Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и увреждане на интересите на когото и да било“.

Председателят на ВКС обаче подчерта, че с решението за предсрочното прекратяване на функциите на главния прокурор не се решават проблемите, тъй като ВСС дължи обяснение на обществото за тази последователност от събития – защо при по-сериозни и по-тежки нарушения, които са били обект на обсъждане при предходна процедура, се е действало по различен начин от сега и не са ясни обстоятелствата за легитимната воля на членовете на съвета.

Според Вероника Имова обаче, не Гешев, а Пленумът на ВСС е нарушил Конституцията като продължи процедурата в отсъствието на главния прокурор, тъй като той не е злоупотребил с правото си на защита, а е изтъкнал ангажимент в европарламента, който не можел да отмени.

„Нека спрем предстоящия преврат за узурпиране на съдебната власт. Не я подарявайте на жадни за пари и власт представители на структури извън съдебната власт. Останете на висотата на вашите правомощия Ако ги загърбим, магистратската общност няма да ни прости, а хората ще разберат това предателство с чувствата си“, каза Имова, за да защити позицията си срещу отстраняването на Гешев, след което упрекна и колегите си.

„Ако така правораздавате или прилагате закон, аз твърде се съмнявам, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате уважение към институциите, които представлявате. Нищо лично, общо го казвам, но това са фундаментални права – право на защита и на равенство между гражданите“, каза Имова и подчерта, че главният прокурор е бил поставен в по-неблагоприятна ситуация от всеки друг гражданин.

„Аз дълбоко се съмнявам, че финалът на тази процедура ще носи със себе си една мина, която може да избухне в Конституционния съд“, добави Имова.

Тя обстойно обоснова и тезата си, че Гешев не е накърнил престижа на съдебната власт с изказването си за „политическия боклук“, тъй като думите му били извадени от контекста. Имова подчерта, че при първата употреба на израза, той се извинява за това, а след това казва, че работа на българския народ е да измете политическия боклук.

„Метафората има оценъчен характер, тя е оценка на говорещия, недопустимо е в едно не само демократично общество хората да се преследват за мислите си и за изказванията си, още повече, когато оценката почива на реални факти“, обясни Имова. След това тя каза, че изказването на Гешев е дошло след „поредица посегателства върху личността“, като изброи взрива до кортежа му и масираната медийна атака, която омаловажила качеството му на жертва на „чудовищно престъпление“.

Тя цитира и няколко решения на Европейския съд по правата на човека, като припомни, че  публичните личности трябва да имат висок праг на търпимост при критика на действията им и „висок хоризонт за неограничаване на критични позиции“.

„Времето на лицемерието мина, до край трябва да се изяснят процесите и да се сложи край на влиянието на политиката и олигархията в съдебната власт“, заключи Имова.

Огнян Дамянов заяви, че той не е искал оставката на Иван Гешев, защото „познавайки го, знам, че няма да е подаде, защото няма някои качества, които са нужни за това“.

Той коментира и анонимното писмо, което главният прокурор е получил при пристигането си от САЩ. Дамянов заяви, че на него това му прилича на „кореспонденция на ортаци, които са вършили някакви зулуми“.

Според Дамянов това, което главният прокурор казва на пресконференцията, е добре замислено и предварително планирано. „Най-големите проблеми ще са, че България ще бъде осъдена многократно за тези думи – дали в български съд, или в европейски. И за българската прокуратура ще мине много време, за да си върне доверието“, изтъкна още Дамянов.

Той посочи, че действително е участвал в избирането на Иван Гешев, но сега съжалява за това.

С използваната реплика е нарушен етичният кодекс, беше мнението на Цветинка Пашкунова. Тя допълни, че изявлението на главния прокурор е индиция за саморазправа и отмъщение. И членовете на съвета са били свидетели на това, каза Пашкунова като даде и няколко примера – искания за имунитети на депутати по дела, по които се е бездействало с години, в случая с Делян Добрев от почти 10 години, или прекратени, а впоследствие възобновени. Тя допълни, че има избирателен подход при разследването на различни дела и възможности за произвол при упражняване на произвол.

И Цветинка Пашкунова отбеляза, че свободата на изразяване не е абсолютна, а търпи ограничения за охрана на други конституционни права. „От работещите в съдебната система се очаква да проявяват сдържаност при упражняване на свободата на словото. Хората, заемащи най-висшите длъжности в съдебната система трябва да държат сметка не само за останалите конституционно установени права, но и за авторитета на съдебната власт. Трябва да проявяват най-висок праг на търпимост, на балансираност, на уважение към останалите власти в контекста на изискването на взаимодействие между властите. Трябва да проявяват и най-високо ниво на т.нар. емоционална интелигентност – да възприемат, оценяват и управляват собствените си емоции“, каза Пашкунова и заключи, че поведението на главния прокурор е неприемливо и в разрез с утвърдените разбирания на стандартите на публично говорене на нивото на заеманата длъжност.

Олга Керелска от своя страна заяви, че няма да подкрепи предложението за отстраняване. Тя припомни, че цялата Прокурорска колегия издигна и гласува на два пъти за Иван Гешев за главен прокурор, както и на два пъти отхвърли исканията за предсрочното му освобождаване по предложенията на бившите министри на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, въпреки че тогава, по думите ѝ, е имало далеч по-съществени обстоятелства за прекратяване на правомощията на главния прокурор. Но посочи, че тогава политическата обстановка е била друга.

Тя се фокусира върху два записа – единият от разговора Иван Гешев с члена на ВСС Йордан Стоев, а другият – от заседание на „Продължаване промяната“. Керелска заяви, че и двата пораждат сериозни съмнения по отношение на мотивите на вносителите на сегашното предложение. „Не че няма основание в поведението на г-н главния прокурор, включително и на брифинга на 15 май, за преценка дали е нарушен престижът на съдебната власт, но пак прави впечатление върху какво се концентрираха вносителите. Дали това не е реверанс към политическата класа като се концентрират върху този израз. Нищо не казват за това как си скъса оставката, което беше впечатляващо, и други неща, които можеха да се видят на тази пресконференция. И дали тази фиксация върху това изречение е случайна, или не?“, коментира Керелска.

Според нея има съмнения и в легитимността на процедурата като тя е трябвало да продължи в присъствието на Иван Гешев. „Г-н Гешев беше избран със сериозната подкрепа на две политически сили. Как ще бъде избран следващият главен прокурор, ако днес допуснем да се случи това, което се цели. В дейността си главният прокурор е давал много основания за предсрочно освобождаване, които са били отхвърлени. Но в днешната процедура няма да подкрепя предложението, понеже независимостта на съдебната власт ми е скъпа“, попита Керелска.

С това дискусията приключи и както вече е ясно с 16 на четири гласа ВСС гласува за освобождаването на Иван Гешев.

160
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обяснява ли, обяснява
Обяснява ли, обяснява
14 юни 2023 13:18
Гост

Един от членовете на ВСС, май от Омуртаг, обяснява ли, обяснява ли……обяснява по медии, за освобождаването на Гешев! Не бих се изненадал, ако този член го предложат за съдия в Конституционния съд! Е, като е подходящ и незаменим ! Интересни са коментарите из интернет пространството за тази особа. Друг член от ВСС обяснява ли, обяснява, и пак обяснява……каква грешка било избора на Гешев за ГП! Истината боли, особено като се видят коментарите за този член, под интервюто му, публикувано в сайта Дневник. Предполагам, че са от такива, които са от неговия роден град и околностите, май го познават добре !… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
13 юни 2023 15:21
Гост

Кой и как обърна вота на Захарова и нейната висулка Пашкунова в почивката?

Отвратен съм!
Отвратен съм!
13 юни 2023 16:06
Гост

А, те, защо са се поддали…, ако е така, разбира се! Е, ако Гешев беше като прокурора от Разград, ония, двете от Бургас и Пловдив, следователя Стефчо от Силистра /всички от далечните провинции на страната/ и др…, едва ли върху него щеше да се изсипе всичко това ! Не съм привърженик на Гешев, както и на посочените по – горе, но съжаление….съдебната власт е на колене! Намерих време да гледам заседанията на ВСС относно освобождаването на Гешев!Отвратен съм от нивото на някои от мееекащите… столичани, още повече, че някои от тях ги познавам добре и въобще не съм изненадан от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 16:42
Гост

Никой нищо не е обръщал. Захарова искаше произнасяне в четвъртък. Резултатът щеше да е същият. Само Керелска изненада всички , а най-вече Дишева. Но причините само тя си ги знае. Всеки случай не са тези, които коментираше. Имаше скрито- покрито и колкото да се прави на принципна, резултатът е налице – гласува Гешев да остане. Усещането за договорка си остана. Но срамът си е за нея. Сега да се обяснява на колегите си от съда.

Joker
Joker
13 юни 2023 17:05
Гост

И Имова, и Керелска, и Мавров, които гласуваха Гешев да остане на поста си, са в пенсионна възраст. Дали страхът от бъдещата нищета като пенсионери не ги е накарала да преодолеят /ако въобще са имали/ моралните си задръжки? Защото каквито и аргументи да се фабрикуват, липсва най-важния- защо гласуваха Гешев да остане на поста си.

Детска мечта....
Детска мечта....
13 юни 2023 12:04
Гост

Четейки в нета, попаднах на интервю, публикувано в различни медии, в което участва член на ВСС – прокурор от Разград, относно освождаването на главния прокурор от ВСС. Та се питам, в качеството на говорител на ПК на ВСС, ли е в този случай или в негово лично качество ? Ама, много деен и дали бързо се ориентира в обстановката, а ? Преди доста време, още преди да бъде избран Гешев, според злите езици, случайно, дали е ставало въпрос за една детска мечта на Огито от Разград? Най- дейния град – не са ли от там Прокоффоф, Вергиния Мичева – Русева/… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:46
Гост

Ти пък да не си от Кюстендил? Родното място на принципната Керелска, която отказа да освободи Гешев.

Детска мечта
Детска мечта
13 юни 2023 19:32
Гост

Не, от Стара Загора съм.

Е...и..умен, и най - красив!
Е...и..умен, и най - красив!
13 юни 2023 20:16
Гост

Е, и…?
И, какво от това, другарице….другарю…от Разградско ?
Поне, като не помагате на никой…. въздържайте се, поне да не пречите…че душата ви…от толкова много отрицателна енергия….някой ден, макар и късно, дали ще издържи…не съм много сигурен !
Хайде сега…спинкайте спокойно!
Време е за бачкане, после за нанкане!😉

Детска мечта
Детска мечта
13 юни 2023 21:39
Гост

Т.Н., прочети решение 1 от 95г на ВС ;))). Приятно четене!

Умен и красив
Умен и красив
14 юни 2023 11:12
Гост

🙂😄

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:00
Гост

Честит рожден ден на Бойко Борисов

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 12:08
Гост

Той е в Барселона- оправя си бакийте и бащинството

интересно
интересно
13 юни 2023 11:12
Гост

Вижте съобщението от днес на сайта на ВКС. Новият чл. 411а НПК влезе в действие мигновено. Това ако не е саморазправа, не знам какво е.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 11:49
Гост

Крайната цел трябва да е правосъдие, но така като ги гледам как са тръгнали и медийно, постоянно НПО-та близки до ДБ-та постоянно обясняване, че този и онзи е виновен да не стане, че гледат те самите да си нагласят собствения комфорт, а не справедливост. Много ниско играят с махането на глав.прок като длъжност, това означава изобщо не познаване на практиката на КС и да не излезе всичко пропаганда. И да сега ще валят сигнали, но да видим какво ще стане и колк ефективно ще е новото разследване – прави му се голяма реклама пак от НПО-та близки до реформаторите!

Скромник
Скромник
13 юни 2023 14:05
Гост

Единият сигнал е от Здравко С. Той е нещо като Николай Миланов Николов, Момчил Добрев, Методи Лалов…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 10:15
Гост

Егати драмите за свалянето на един прокурор, па бил и той главен/ с малка буква/.На никого от колегите извън София, където са само сервилни същества, не му дреме кой главен, кой не е.

льольо
льольо
13 юни 2023 10:30
Гост

В провинцията не са сервилни???

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 11:49
Гост

Ачка ,ти ли си бре……………..олизахте задниците на Гешев и Сийка, особено СГП и САП, всички лизачи от СпП сега продължавате лизането с отмяната на актове от преди години………

§22
§22
13 юни 2023 9:45
Гост

„Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми“. Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. „В последните три години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения,… Покажи целия коментар »

хахахах
хахахах
13 юни 2023 9:31
Гост

Ами и Гигова и фамилия Дишева тръпнат да хванат ръчката

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 9:37
Гост

Е, Керелска се хвана за други неща по-рано.

Валя Гигова и тук ли
Валя Гигова и тук ли
13 юни 2023 9:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 8:46
Гост

Случващото се започна да ми заприличва на анархия, публично излъчена вчера.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 7:04
Гост

Добрее, а сега накъде, избори – нов и т.н, но новия трябва да действа безпристрастно и компетентно и това, което е образувано да продължи докрай, да не стане ето това са нашите хора няма да ги бутаме, възможността е реална, да не стане така политическата власт да продължи да диктува на съдебната какво да прави и да махнат оная противоконнституционна измислица за разследването дето я натвроиха, в КС ще посмеят искрено на глупостите им. Интересно как обаче се навежда, че съдии могат без проблем да освободят прокурори, но за обраното се вдига вой до небеста, затова да си ги разделят… Покажи целия коментар »

ххх
ххх
13 юни 2023 7:09
Гост

Верно ли не разбираш /очевидно не си от системата на магистратурата/, че всички прокурори са подчинени на Главния и са зависими от него, така че не може да се очаква независимо разследване.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 8:07
Гост

Питай Керелска. Тя знае.

=============
=============
13 юни 2023 0:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
............
............
13 юни 2023 0:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
..............
..............
13 юни 2023 0:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
.......
.......
13 юни 2023 0:13
Гост

Ихааа, коментарите тук вече „изчакват одобрение“. Споко, бре – аз не съм от тея, дето можете да ги разжалвате за мнение по форумите, та да ме е страх 🙂

мнение
мнение
12 юни 2023 23:23
Гост

Единствените, които днес урониха престижа на съдебната власт бяха тези, които гласуваха. С тези си незаконосъобразни действия бяха потъпкани правата на главния прокурор и като цяло правата на всички граждани. Така ли прилагат закона в ежедневната си дейност? Всичко това беше един цирк. Хора, които участват в записите на Гешев и които са изцяло заинтересовани от изхода на този цирк, днес гласуваха. България явно вече не е правова държава и няма демокрация. Това решение явно е било взето предварително и то от други хора. Дори и Гешев да е извършил нарушения, има си правила, които трябва да се следват. По… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 22:27
Гост

Ама какво направи таз Керелска? Скубане на вежди, мигли, късане на ризи, голямо премятане беше … защо така стана? Много принципи или много други неща … някак си усещането и представянето й беше за други работи. По много и повече. Пенсия наближава. Принципи. Да ги имаш е по-добре от колкото да ги нямаш. Въпрос на количество и после на качество. Принципи, какво да ги правиш?

кънчо
кънчо
13 юни 2023 11:47
Гост

Злобата ти срещу Олга е злобата на нищожеството към достойния човек. Подлого беше като съдия, подлога си, подлога ще си останеш.

Чорбаджиева
Чорбаджиева
13 юни 2023 14:16
Гост

По-злобен човек от Керелска не познавам. А я познавам от 30 години.

По далеч от К
По далеч от К
14 юни 2023 9:05
Гост

Абсолютно, абсолютно. Подкрепям

Причината:
Причината:
12 юни 2023 22:17
Гост

И в ЕП Гешев ще се срещне с консерватори – двама поляци и хърватин. Преди това беше с атрибути на републиканската партия в САЩ. У нас нито сталинистите на Радев, нито болшевиките на Прокопи Кики и агент Тенто понасят консерваторите. Затова и те нямат глас в медиите, а от там и в нашата политика. Та така. Гешев е неудобен и като главпрок, щото гони приватизаторите, и като консерватор. Медиите на Моника и Прокопи ще го анатемосват. п.с. Срещата на LIBE, където ще говори Гешев, била извънредна – гаранция, че е по искане на Елена Йончева. А Моника вече се провикна… Покажи целия коментар »

прокуроските тролове
прокуроските тролове
12 юни 2023 22:13
Гост

След като закриха рупора ви – Правен свят, всички тук се преместихте бе… Че и Нидялко в ПИК изключи отдавна коментарите и там не можете да се изявявате… Гешев е радост! Три пъти УРА!!!

мдаа
мдаа
12 юни 2023 21:46
Гост

Днес, за втори път след първото заседание, ВСС жестоко урони престижа на съдебната власт. Ако е съществувал гражданин, който е имал доверие в съда и прокуратурата, вече сигурно и един не е останал. Такава махленска сбирка отдавна не сме виждали. Заседанията на НС не ги броя, защото там от години е все така и никой не се учудва нито като дрънкат абсолютно глупости, нито като се плюят и бият. Българите отдавна нищо не добро не чакат от политиците, но все още се обръщат към съда с надежда за справедливост. Вместо справедлив процес, днес всички видяхме тричане. Дотук бяхме с престижа… Покажи целия коментар »

Глупости!
Глупости!
12 юни 2023 22:15
Гост

Гешев когато и който да го тричи, все ще му е малко за всички поразии, които направи в съдебната система…

прав си
прав си
12 юни 2023 23:02
Гост

Гешев си е за тричане, обаче съдебната власт по правило не тричи, а правораздава спрямо фактите и закона. А днес тя тричеше по най-просташкия начин. Дори не се постара да си прикрие срамотиите. Ако имаха и грам достойнство, тези 16, които гласуваха „за“, щяха да го направят за това, че Гешев е разполагал с доказателства срещу политиците, но не е направил нищо до момента, в който се усети, че са го жертвали. Можеха да го отстранят и заради безобразията по делото на Иванчева и Петрова. А те го отстраниха заради престижа си – ти да видиш къде го откриха този… Покажи целия коментар »

ххх
ххх
13 юни 2023 7:19
Гост

Аналогията с тричане на нормални, безпородни селски кучета е неуместна. Никое куче не е пострадало от тричане. Обичаят на местните е за здраве на домашните животни. Даже има снимки от миналия век как кучето минава с табла на гърба и черпи. Вярно е, че всичко това звучи безумно ная съвременния човек, но това е истината , а в днешно време смисълът удобно се подменя и един безобиден обичай се превръща в нещо безмерно жестоко. По същество обаче сте прав. Днес ВСС показаха за пореден път, че когато им е наредено нещо правят каквото трябва, както когато избраха Гешев.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 21:38
Гост

Кирелска, was machst du???

..................
..................
12 юни 2023 21:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 22:20
Гост

Бойкикиев работи за босовете си – Черепа, Мустака, Прокопи и подобни.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 21:27
Гост

Видяхте ли как работи бутонът Enter? Тези хора се определиха като част от мафията в съдебната власт. И с това гласуване съдебната реформа приключи. Просто сега трябва да сложат правилният каскет, чалма, бомбе, както ще да го нарекат.

видяхме, да
видяхме, да
12 юни 2023 22:17
Гост

Бутонът Enter три години държа дела на трупчета и като му запари под гъза ги извади… Днес бутонът Enter беше блокиран завинаги. Вече всички дела ще се работят нормално и няма да се поставят повече на трупчета.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 22:22
Гост

Удобният за тях е съветникът на агент Гоце /Първанов/, самият Борис Велчев.

Коко
Коко
12 юни 2023 21:24
Гост

Не разбирам смешния плач за Гешев на някои колеги. Ама какви били мотивите, ама политически подплатени…
И Ал Капоне са го затворили за данъчни престъпления, но резултата е по-важен. Няма нормален човек, който да твърди, че Гешев е годен за главен прокурор.
Всички, които твърдят обратното, са или купени, или му дължат услуга, или гонят някакви други свои лични цели.
Що за глупост е да твърдиш : „Не че няма основание в поведението на г-н главния прокурор, включително и на брифинга на 15 май, за това дали е нарушен престижът на съдебната власт“, ама няма да гласувам за освобождаването му…

и аз не разбирам
и аз не разбирам
12 юни 2023 21:33
Гост

Коко, същият този ВСС избра Гешев и същият ВСС го спаси при предходното искане да бъде освободен предсрочно. Защо точно сега ВСС се отказа от Гешев, както Юда се отказа от Христос, и дали става въпрос за 30 сребърника? За първи път, откакто е назначен, Гешев започна да работи по дела, които отдавна вълнуват българското общество, за престъпления, които са обществена тайна. Когато Гешев нищо не правеше, ВСС го бранеше, когато Гешев заработи, ВСС го отстраниха на момента. Ти как си го обясняваш това?

пак пробвай
пак пробвай
12 юни 2023 22:23
Гост

Гешев е продукт на системата, но когато му казаха да си тръгне така, както е дошъл, си направи простата сметка, че няма да се съберат 17 гласа, за да го махнат. Тогава реши да го играе над мен е само небето, но не предвиди, че НС ще смъкне гласовете на 13, за да го махнат. Оставката му е искана и от САЩ, и от ЕС – специално, за да дадат парите по плана за възстановяване, а той сам се напъна срещу руснаците. Т. е. външна подкрепа отникъде, може би само от Израел. При това положение Гешев стана вреден за държавата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 21:13
Гост

Честито на съд.реформа случи й се случка. Отдъхнах си, свърши се, реформирани и независими сме! Какво ни очаква – отстраняване, уволняване, омаскаряване ако мислим и говорим, каквото мислим. Колеги, снишете се, защото преклонена глава сабя не я сече! Вижте какво стана с Гешев, не разбра заплахата, започна да говори каквото мисли и хайде чао 16:4

снишавайте се, мишки
снишавайте се, мишки
12 юни 2023 22:25
Гост

винаги сте се снишавали – и с Гешев и без Гешев, други не се снишаваме – нито с Гешев, нито без Гешев… Т. е. всичко зависи от човека, Гешев тук общо няма.

не разбрах
не разбрах
12 юни 2023 21:12
Гост

Защо ВСС прие, че с думите си за политическия боклук Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Според мен той урони престижа на политическата власт, която от друга страна отдавна няма никакъв престиж. Членовете на ВСС за политици ли се имат, че се обидиха така? Или така са се сраснали с политическата мафия, че забравиха, че са от магистратската? Не е ли редно ВСС да се мотивира по начин, който да позволява дори простите като мен да разберат как се е формирало вътрешното им убеждение?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 21:08
Гост

Гешев може да е осбоводен от поста главен прокурор, но не е отстранен. Това става с указ на президента, а до тогава ако съм на мястото на Гешев всяка сряда ще председателствам прокурорската колегия и ще гледам плужаците в очите. Моралното право е на негова страна.

чак пък всяка сряда
чак пък всяка сряда
12 юни 2023 22:30
Гост

Разумният срок за произнасяне на президента е краят на седмицата, оттам насетне е нарушение на Конституцията,. Разбира се има право веднъж да върне предложението, но втори път не може. До това обаче няма да се стигне. Гешев е вреден за държавата и затова ще бъде отстранен.

Гешев х Радев = радост2
Гешев х Радев = радост2
12 юни 2023 21:05
Гост

Гешев трябваше да си ходи. Много отдавна. Въобще не трябваше да встъпва. Но това производство, този ad hoc трибунал, беше абсолютна нагласена пародия и доказателство, че уронванвето на престижа на събената власт като основание за уволнението на магистрат следва да се премахне, иначе никога няма да имаме истински независимост.

да бе
да бе
12 юни 2023 22:28
Гост

Няма нужда от толкова силна фигура в държавата, като главен прокурор. Или яко му се орязват правомощията, или се премахва. Този се самозабрави – забрави, КОЙ го избра и вместо да се възползва от достойния екзит, който КОЙ му предложи, той захапа ръката, която го храни. Противен тип… и краят му нямаше как да не е противен.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 21:05
Гост

Изненадан съм от изказването на Захарова и от този треперещ глас.

Гешев х Радев = радост2
Гешев х Радев = радост2
13 юни 2023 9:48
Гост

Тя така си говори по принцип. Мънка си под носа.

киро
киро
13 юни 2023 11:52
Гост

Рядко недостоен човек. Тези, които я познаваме отдавна го знаем, а другите ги заблуждаваха чрез няколко рупора, които й градях фалшив имидж. Това е Захарова, жалкото мрънкало, което видя и вчера, и миналата седмица. Мафиотизираният вКС има нужда от точно такъв председател.

не знам защо
не знам защо
12 юни 2023 21:01
Гост

обаче си мисля, че тези дни Гешев ще метне съдебната власт. Оня списък с магистратите, които имат имоти и сметки в чужбина, все още не е излязъл на бял свят. Време му е. Някои съдии, включително и във върховните съдилища, обърнаха правото с хастара навън, което може да се обясни само със значително нарасналото им имотно състояние и кариерното развитие на потомците им. Гешев няма какво да губи, но има какво да спечели, най-малкото има подкрепата на българския народ, който има отчаяна нужда от поне малка доза справедливост.

Гешев ще гледа как да спаси кожата.
Гешев ще гледа как да спаси кожата.
12 юни 2023 22:32
Гост

Най-много да изтъргува всички компромати, с които разполага, за гаранциите, които му предлагаха, а той първоначално отказа…

Кристиян Ш.
Кристиян Ш.
12 юни 2023 20:52
Гост

ВСС отстрани главния прокурор Иван Гешев. Единственото по-лошо нещо от това никога да не си достигнеш мечтите е някой друг да ги достигне вместо теб. Мечтите на кръга „Капитал“ те да свалят Гешев, за да го сменят със свой, сега се постигат от другия отбор. И нито Надежда Йорданова, нито Христо Иванов ще помиришат мястото, за което кръгът се бори от години. В интерес на истината не им достигна смелост дори да заемат поста министър на правосъдието, който да участва активно в свалянето на Иван Гешев. И прехвърлиха отговорността на неизвестния Атанас Славов. Мечтите за т.нар. съдебна реформа също са… Покажи целия коментар »

ххх
ххх
13 юни 2023 7:36
Гост

Диванната армия е силна в криктиките. Не казвате обаче какво е правилното решение, което ще ни изведе от безизходицата. Защото напрактика и преди да махнат Гешев нещата бяха такива, каквито ще са и без Гешев. Политиката отдавна владее магистратурата. Забравяте, че прогнозираната конституционна реформа все още не е минала и има начин да се противодейства на предполагаемите безумия /премахване фигурата на главния прокурор/ с цел окончателното овладяване на съда и прокуратурата, ако реформираните вече от повече от 30 години- правната общност, се включат активно с конструктивни експертни предложения, които наистина да подобрят нещата .

ххх
ххх
13 юни 2023 7:40
Гост

В този ред на мисли, неслучайно политици като ДП успяха да настроят магистратите едни срещу други, съсъпаха магистратските организации. Древен принцип- разделяй и владей.

гражданин
гражданин
12 юни 2023 20:47
Гост

Комунизъм в действие. Не ти е позволено да мислиш, не ти е позволено да говориш…

позволено му е
позволено му е
12 юни 2023 20:54
Гост

ей сега, като не е главен прокурор, да ходи да говори където и каквото иска…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 20:36
Гост

След като мнозинството днес тка злоупотреби с процедурата за отстраняване на главния прокурор , представете си какво би сторил с един обикновен магистрат. На някой му трябват много страхливи магистрати. Корумпираните не ги броя, но явно честните не са малко за това трябва да се всее страх.

гейшев не беше честен, а
гейшев не беше честен, а
12 юни 2023 20:54
Гост

който е честен, няма от какво да го е страх – защити има достатъчно.

......................
......................
12 юни 2023 20:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Смешници
Смешници
12 юни 2023 23:42
Гост

Кое му беше обидното на коментара, че триете, или истината, че Мутафова и сие нямат достойнство и чест боли? Нищо, де – рода сте, явно – и те като вас и гръбнак нямат.

коко
коко
12 юни 2023 20:20
Гост

ВСС, ВАС, ВКС-стожерите на мафията в съдебната система. В тази последователност. В сегашния им вид са билет по пътя ни към третия свят.

е и?
е и?
12 юни 2023 20:56
Гост

просто се махна първият в тази редичка, с един по-малко – по-добре…

345
345
12 юни 2023 20:19
Гост

Атентата, в крайна сметка днес успя!
Показно, когато на 01.05.2023г.,Гешев не разчете поканата да напусне доброволно, днес се получи с 16 на 4!
Междувременно случайно съвпадение след 01.05.2023г.с бързото изменение на ЗСВ и пълна промяна в ПК на ВСС, както и на Гешев!
Кутията на Пандора, обаче е отворена следващия главен прокурор или изпълняващия длъжността главен прокурор, да видим дали, ще мотивира оттегляне на исканията на имунитетите и прекратяване на делата срещу депутатите с мотив, че Гешев е принудил наблюдаващите прокурори? А това, как ще се приеме от българите и в ЕС?

не е сигурно
не е сигурно
12 юни 2023 20:32
Гост

че атентатът успя. Сега битката ще е за душите на конституционните съдии. Радев вероятно ще върне предложението на ВСС с мотиви за нарушено право на защита. Славов ще действа максимално бързо – сигурно ще свика заседание в деня на получаването на отказа. Междувременно има шанс КС да допусне искането на Гешев и тогава процедурата трябва да спре до произнасянето му. А бе, не се ли изпразниха тези чекмеджета или отново започнаха да се пълнят?!

едва ли
едва ли
12 юни 2023 21:00
Гост

Всички в държавата имат интерес Гешев да се разкара, така че Радев ще подпише указа, още повече че в НС има огромно мнозинство, което може да му врътне импийчмънт. Не се надявайте и на КС – там също са кадри на ГЕРБ, ДПС и подобни. Гешев е проблем за т. нар. международни партньори, така че песента му е изпята, както и на Бойчо Борисков.

Куролацията
Куролацията
12 юни 2023 20:15
Гост

Гешев може и да си заминава,но тепърва предстоят проблемите за Банката,и то големи проблеми…тази седмица се очертава да бъде много интересна!
Трябва народната милиция да следи границите,тъй като Бойко Борисов може да се окаже в ролята на беглец от родното правосъдие и едно лице, обещаващо му възмездие… предстои да разберем…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 20:19
Гост

Е защо да бяга ББ като за две-три седмици организира успешно отстраняването на Гешев. Никакви гаранции няма, че следващият главен няма да е по негова поръчка, така както беше Цацаров и Гешев.

така е
така е
12 юни 2023 20:44
Гост

Не само, че няма гаранции, но и обратно – сигурно е, че ще бъде негова и на още няколко кандидат-подсъдими поръчка. Гешев знаеше какво му готвят и затова ще изкара доказателствата, които има, на ниво ЕС. Става въпрос за пране на пари от хора, заемащи високи държавни постове. Това няма как да се замете под килима, макар и с неохота европейската прокуратура трябва да се задейства. Ако планът на Гешев успее, няма никакво значение кой ще е следващият главен прокурор и дали изобщо ще има такъв.

Бойчето се е откупил
Бойчето се е откупил
12 юни 2023 21:02
Гост

в Посолството, така че не го мислете. Купи самолети на хартия за милиарди, обърна се срещу руснаците, направи правителство на войната с ПП… Ще го оставят да избяга в чужбина и да си харчи парите някъде тайно, а тук и да го осъдят, никой няма да им го върне.

ххх
ххх
13 юни 2023 7:45
Гост

И стигаме до ключовия въпрос- като е разполагал с доказателствата Гешев, защо не е разследвал. Дали не е осъществявал състав на престъпление с това си бездействие? Може би ще се окаже, че трусовете между крилата на мафията може да имат и очистващ ефект?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 20:13
Гост

процедурата се двежеше по указания на вестник Дневник. Още на обяд обявиха,че Гешев ще бъде остранен. Тъжно ,че някой дори не гласуваха за някакви облаги/това е отвратително/, а само и единствено от страх.

Гешев е радост!
Гешев е радост!
12 юни 2023 20:04
Гост

Айде, честито, замина си и това ченге… позор за правото и за съдебната система!!!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 20:03
Гост

Утре да сменят табелата от Висш съдебен съвет на нисш съдебен съвет. Достойните са малко. Днес бе отдебено зърното от плявата и се оказа че плявата е мнозинство.

хахаха
хахаха
12 юни 2023 21:04
Гост

зърното пък е мухлясало

киро, но не канадеца
киро, но не канадеца
12 юни 2023 19:47
Гост

Указът за освобождаване или отказ за гешев трябва да бъде издаден след произнасяне на КС. Конституцията не съдържа срок. В това време Гешев ще има великолепна няколкомесечна възможност да нанесе необратими поражения на политико-магистратската кочина, задушаваща България, в т.ч. за престъпления, извършени от няколко от членовете на съвета. Обществената подкрепа към него ще нарасне да 70-80 процента.

надяй се
надяй се
12 юни 2023 20:03
Гост

В НС има мнозинство, което може да направи импийчмънт на Радев, ако не си изпълни своевременно задълженията по КРБ…

коко
коко
12 юни 2023 20:07
Гост

Май не си наясно нито с конституцията, нито с процедурата по отстраняване на президента. Не се учудвам, тия от Банкя сте всичките еднакво тъпи.

коко, твоето име е глупак...
коко, твоето име е глупак...
12 юни 2023 21:11
Гост

Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. (3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. При нарушение на Конституцията, каквото е неподписването на… Покажи целия коментар »

коко
коко
13 юни 2023 11:57
Гост

Първо, глупако, не си се научил да тълкуваш. Второ, мнозинството в НС, глупако, не е досатъчно условия за отстраняване. Глупакът си е глупак, а при теб е тежка диагноза.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юни 2023 22:47
Гост

Това директно означава гражданска война и диктатура на парламента, който иска да се наложи над всички останали власти.

гражданска война в България?
гражданска война в България?
12 юни 2023 23:45
Гост

С такива компютърни войни, като теб, едва ли. Иначе се водим парламентарна република, така че общо взето парламентът трябва да определя дневния ред в държавата, като приема законите, въз основа на които другите държавни органи да функционират. Няма лошо – овластен е от народа. Депутатите могат да бъдат сменяни от хората на избори, докато оядените магистрати са несменяеми. Окупирали са съдебната власт и нямат мърдане. Мръсникът Гешев си заминава, но хората на мафията по всички нива остават…

обикновен съдия
обикновен съдия
13 юни 2023 8:45
Гост

Чл.1, ал.1 КРБ – България е република с парламентарно управление. НЕ президентско. НЕ съдебно. ПАРЛАМЕНТАРНО.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юни 2023 10:08
Гост

Айде за разделението на властите да си преговорим, иначе и в Израел са така – с парламент, който като нашия не е особено компетентен, щото нали – количеството само по себе си не е качество, нищо, че Ленин застъпва обратната теза.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:39
Гост

Послушковците в чеврени тоги ще излязат ли пак утре на стълбите пред съдебната палата да протестират против освобождаването на Гешев? Или ще се снишат и ще чакат да видят накъде ще задуха вятъра?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:49
Гост

Послушковците са във ВСС, не сред тези които излязоха на стълбите. Да сигурно има и такива които се страхуват,но след днешното гласуване мисля че техният брой ще намалее. Това беше позорно гласуване.

Zzzz
Zzzz
12 юни 2023 20:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
то е ясно
то е ясно
12 юни 2023 21:12
Гост

ще се снишат, кат мишки и ще чакат за методически указания…

колега от ВКС
колега от ВКС
12 юни 2023 19:34
Гост

Моите уважения за Мавров, нежелаещ да участва във фарса за поставена на колене на системата, Керелска, надмогнала личните си антипатии, и Имова. пораден резил за псевдопредседателката.

kdkd
kdkd
12 юни 2023 19:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
777
777
12 юни 2023 20:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Frank
Frank
12 юни 2023 19:34
Гост

Интересен правен казус, попадащ в параграф 22.

керелска?!
керелска?!
12 юни 2023 19:33
Гост

Сега се видя, че Керелска просто има когнитивни затруднения. Не е обида, а факт! А ако мнозинството беше 17 гласа, пак ли рака щеше да гласува. Гешев трябва да се ходи заради всичко, което натвори през последните години и да се правиш на принципен кон с капаци е неадекватно! И няма общо с правото и принципите. Захарова добре им го каза

срамна покупко-продажба на членове на ВСС
срамна покупко-продажба на членове на ВСС
12 юни 2023 19:41
Гост

За разлика от подлогите на престъпните български политици, Олга беше на висота. На някои от членовете днес лигите им течаха от алчност. Престъпници, лъжещи, че са политици, ги напазаруваха като уличници.

Когнитивен дисонанс
Когнитивен дисонанс
12 юни 2023 19:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
коко
коко
12 юни 2023 19:51
Гост

Керелска може да е всякаква, но изпълнителка на поръчки никога не е била, за разлика от една от СК на ВСС, която от първия си ден в системата е момиче на повикване.

Черен лебед
Черен лебед
13 юни 2023 8:51
Гост

Познавам я достатъчно отдавна, за да знам, че е майстор да се преструва на принципна докато сама нарушава и своите, и чуждите принципи. Истински талант. А за мотивацията- това даже не е важно, защото фарисейщината не се тачи от библейски времена насам.

По далеч от К
По далеч от К
14 юни 2023 9:00
Гост

Такъв селски интригант, малииии

Срамен завършек на кариерата
Срамен завършек на кариерата
12 юни 2023 21:14
Гост

на Карелска във ВСС. Безумни доказателствени искания и изказвания, за да се проточи процедурата, а накрая гласува и против… Никога не е късно да стане за срам…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:32
Гост

Айде сега да видим, кой, как ще облажи от политическите боклуци! Защо с такава скорост и настървение не приключвате конкурсите за повишаване, или решение за повишаване на заплатите, или за уеднаквяване на натовареността. Въпросът е: Кой урони престижа на съд.власт!

Гешев е позор!
Гешев е позор!
12 юни 2023 21:16
Гост

Тоя е уронил престижа на съдебната власт още с постъпването си в нея от милицията. Бивш милиционер няма. Жалко, че се напълни системата с такива…

Промяната трябва да продължи
Промяната трябва да продължи
12 юни 2023 19:31
Гост

Освобождаването му е пародия на право. Каквато пародия беше самият Гешев. Дано промяната продължи и се приеме съдебната реформа, за да няма занапред подобни пародии.

WC всс
WC всс
12 юни 2023 19:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:33
Гост

ОПГ-то на ГЕРБ и ДПС инсталира Каскета на поста, същото ОПГ го махна.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:26
Гост

По голяма доказателство,че политиците и олигархията са превзели съдебната власт от днешното гласуване няма. Позорът остава,най вече за четиримата от прокурорската колегия. Сега да видим с какво ще ги наградят.

ти сега ли се сети?
ти сега ли се сети?
12 юни 2023 21:21
Гост

Гешев им вършеше чудесна работа на политиците и олигархията, но западните партньори решиха, че не го искат вече и Баце требаше да клекне. Не му беше лесно, но за да спаси собствената си кожа, трябваше да се отърве от Ваньо, както преди години отсвири и Цецо. Кофти тип е Баце, но слугите му са не по-малко противни! Ваньо обаче се помисли за безсмъртен – над него е само небето, както се беше изказал един негов предшественик… Да, ама не, както беше казал един журналист. Не можеш да вървиш срещу цялата държава, дори и да си главен прокурор.

Смешници
Смешници
12 юни 2023 19:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Смешници
Смешници
12 юни 2023 23:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Съдба
Съдба
12 юни 2023 19:22
Гост

Несериозно е да го освободят за една-единствена еднократно изречена фраза. Също както беше несериозно да НЕ го освободят години наред при толкова много други очевадни основания.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:27
Гост

Пълна пародия беше освобождаването на Гешев. Точно както пълна пародия беше мандата му.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:22
Гост

Дишева се спечели мястото в КС, след толкоз натискане за поста. Вече и баце и ДП ще гласуват за нея.

Ами
Ами
12 юни 2023 19:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:11
Гост

На практика ББ е всесилен.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
12 юни 2023 19:21
Гост

На практика, цялата политическа каста скочи като един, за да се защити от думите “ да се махне политическия боклук“ и активира всичките си марионетки, които тя самата е поставила начело във ВСС, ВКС, ВАС и т.н. Всички престъпления може да прости тази каста, само не и да й се каже истината в очите;0 Продължавам да твърдя, че политиците са най- голямата клоака в обществото и че от техните среди са най- заклетите мафиоти…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:28
Гост

ББ безспорно е най-заклетия мафиот, заедно с ДП. Те си сложиха Гешев по втория начин, пак те си го махнаха пак по втория начин.

Wjdbdv
Wjdbdv
12 юни 2023 20:22
Гост

Лицето от Дубай все още не е казала тежката си дума по отношение на тиквата от Банкя….

Глупости!
Глупости!
12 юни 2023 21:24
Гост

Баце е бита карта! Ще гледа да избяга и да си харчи спестяванията в чужбина. Тук някои съдебни състави ще изгорят с тежки дела, които ще гледат задочно.

Кой е той
Кой е той
12 юни 2023 19:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Гери
Гери
12 юни 2023 19:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
VSS
VSS
12 юни 2023 19:07
Гост

Като мислещ юрист искам да поздравя Пламен Найденов от прокурорската колегия на ВСС. Не познавам човека, може би има 1000 възражения срещу състоятелността му като юрист и прокурор, но едно нещо искам да изтъкна като важно в тази професия и този живот- последователност и справедливост. Не съм последна инстанция за второто, но ви уверявам, че днешното решение- да се премахне един вече ненужен персонаж, поражда неизбежна последователност на принципа на бумеранга. Найденов, Вие си знаете какво и защо, но чест Ви прави, че докрай останахте там, където беше редно да сте.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:12
Гост

За шест години този човек Найденов се е изказал три пъти. Иначе си е принципен. По пернишки.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 19:14
Гост

Рядко мисли. Когато може. Повечето пъти не може.

Хахаха
Хахаха
12 юни 2023 19:20
Гост

Е Кузманов нали мисли

Kuzmata
Kuzmata
12 юни 2023 20:40
Гост

И на Кузманов мисленето му е трудно,но е силно поръчков играч. Спокойно, ще дойдат скоро и за него…

Бек
Бек
12 юни 2023 23:05
Гост

Видяхме го – „нАука-та“…Баси…

Бек
Бек
12 юни 2023 23:07
Гост

Понякога само седи, както казва Мечо Пух…

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
12 юни 2023 19:03
Гост

Аааа- да не забравя- сега МАФИОТЪТ черепа ще се върне на бял кон в България и ще твърди, че е честен бизнесмен, рекетиран от ПРБ и конкретно- от бившия главпрок;0 Реставрацията на МАФИОТСКО- ПОЛИТИЧЕСКИТЕ структури в България е завършена- а, честито на всички балъци на канарчета;0 Както ви купуваше божков за 70 лева участие в “протестите“ на вечер и ви чертаеше дори маршрута на “протестите по интернет, така сега ще ви яха и купува всеки друг мафиот, с малко повече пари от продажба на наркотици;0

Въпросче
Въпросче
12 юни 2023 20:41
Гост

Интересно е Бойко Борисов къде ще се крие,когато Божков се прибере в България….
И дали изобщо ще съумее да се скрие от възмездието,което го очаква?

отговорче
отговорче
12 юни 2023 22:42
Гост

Божков няма да се върне в България, защото ще влезе в затвора за докато умре вътре, а Боко вероятно също ще избяга в чужбина, за да си харчи милиардите, с добро от Посолството, на което в последните няколко години така добре служи… Тук ние на територията да му мислим.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
12 юни 2023 18:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Смех
Смех
12 юни 2023 18:58
Гост

Костов навремето надгради идеите на Виденов за РМД.

Що пък сега адвоката на АКФ Славов да не надгради свършеното от Радевия Крум Зарков?

Времето на лицемерието се завърна.

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
12 юни 2023 18:54
Гост

Наздраве !! Позора бе уволнен ! На ход е руския шпионин Румен.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:53
Гост

Керелска принципната какви ги натвори?

Пророк Исайя
Пророк Исайя
12 юни 2023 19:08
Гост

Натвори ги, защото бърза да си тръгне от ВСС, защото се пенсионира през август, а за да получи едно солидно обезщетение от 150 000 лева поради напускане на системата, й е нужен 1 месец стаж във ВКС преди пенсия.
Сега, „силно разстроена“ от това решение, ще се опита да оправдае тръгването си от съвета…

Аре честита баня...
Аре честита баня...
12 юни 2023 18:45
Гост

…на Гейшата!

Юрист
Юрист
12 юни 2023 18:33
Гост

Няма сериозни основания, даже просто отчитат дейност, което е страшно – да те държат на каишка.

Нямало един вид злоупотреби.

Смех
Смех
12 юни 2023 18:31
Гост

„Съдебният съвет е на път да приключи днес с отстраняването на Гешев“ /Дневник/

„В отсъствието на Гешев, ВСС е на крачка да гласува предсрочното му освобождаване“ /Лекс/

„Боян Чуков: Битката е между САЩ и Русия и за Русия тя е на живот и смърт“

Сталинистите се „сбиха“ с Болшевиките. Едните на Путин, другите на Байдън…

Асен
Асен
12 юни 2023 18:25
Гост

A дали времето на лицемерието наистина мина?

Сойка присмехулка
Сойка присмехулка
12 юни 2023 18:26
Гост

Искрено се съмнявам.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2023 18:25
Гост

Бързата кучка слепи ги ражда!

Дичо
Дичо
12 юни 2023 18:23
Гост

Браво на Севдалин Мавров!

Щерев
Щерев
12 юни 2023 18:24
Гост

Колкото и да отлагат, на Гешев му се вижда краят.

Видовден
Видовден
12 юни 2023 19:16
Гост

Да, браво, взе парите на Гешев и гласува съобразно поръчката.

Симо
Симо
12 юни 2023 18:20
Гост

За политически боклук е напълно прав.

Герберастов
Герберастов
12 юни 2023 18:21
Гост

A, защото той хич не е политически пристастен.

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
12 юни 2023 18:20
Гост

Неее, Гешев, на кого ни оставяш?

Юли
Юли
12 юни 2023 18:29
Гост

Надявам се да е в по- добри и преди всичко чисти ръце.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юни 2023 18:03
Гост

Видно от заглавието на Лекс им потекоха шегите в очакване на махнат Гешев