Президентът Румен Радев издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста на главен прокурор.

„Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България“, съобщиха от президентството.

От момента на подписването на указа, Иван Гешев вече не е главен прокурор.

В понеделник Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува с 16 гласа „за“ и 4 „против“ за отстраняването на Гешев и веднага изпрати предложението си на държавния глава. Това стана възможно, след като с промени в НПК, Народното събрание намали необходимия брой гласове за освобождаването на обвинител №1 от 17 на 13.

До решението на съвета се стигна след две внесени искания на членове на Прокурорската колегия на ВСС. Първото беше оттеглено, но мнозинството в Пленума подкрепи второто. Повод за него беше изявлението на Гешев пред медиите на 15 май, когато той, след като скъса оставката си, заяви следното: „…между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз …съдейки от изявленията на някои така наречени политици…“, „…и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук“.

Иван Гешев е първият от т.нар. трима големи в съдебната система, чийто мандат е предсрочно прекратен. Той беше избран за поста преди три години и половина. Гешев беше единствен кандидат, номиниран от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС. Съветът го избра с 20 гласа „за“, четирима бяха „против“.

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа и върна предложението, но ВСС отново го подкрепи със същия брой гласове и отново предложи на Радев да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. Държавният глава го стори, но 12 дни, след като получи повторно предложението. И на 18 декември 2019 г. Иван Гешев встъпи като главен прокурор.

Гешев: Борбата за справедливост продължава

По повод отстраняването си, бившият вече главен прокурор публикува кратка позиция във Фейсбук, в която казва, че няма нищо по-важно от истината и че борбата за справедливост продължава.

Дали тези “политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите “политически боклук, извинявам се за израза” – дали по този начин ще постигнат одобрението на хората? Дали безогледното пренебрегване на фундаментални правни принципи и зачеркването на жизнено важни принципи като демокрацията и справедливостта ще бъде възприето от народа за нормално?
Битката за справедливост не е само моя лична битка, битката за справедливост е битка на целия български народ.
В името на Отечеството тази борба продължава!„, написа Гешев.

Какво предстои

След освобождаването на Иван Гешев, предстоят няколко неща.

От една страна сега кадровиците трябва да изберат кой ще изпълнява функциите на главния прокурор до избора на титуляр.

По информация на „Лекс“ членовете на съвета са разделени по въпроса дали това трябва да стори Прокурорската колегия, или Пленумът на ВСС.

Тези, които застъпват позицията, че трябва да е ПК, се позовават на чл. 30, ал. 2 от Закона за съдебната власт, в който са изброени правомощията на Пленума на ВСС и сред тях не е избор на и.ф. главен прокурор. Освен това напомнят, че в чл. 168, ал. 7 от ЗСВ се казва, че при отстраняването на административен ръководител, с решение на съответната колегия функциите му се поемат от един от неговите заместници или магистрат, определен по старшинство.

Други членове на съвета обаче застъпват позицията, че и.ф. главният прокурор трябва да бъде определен от Пленума на ВСС. Те отбелязват, че в закона този въпрос не е уреден и следователно органът, който избира и освобождава обвинител №1, следва да посочи и изпълняващия длъжността.

След като този спор бъде изяснен, ВСС ще трябва да реши и кой точно ще поеме временно функциите – дали това ще е някой от сегашните заместник главни прокурори, или пък друг обвинител.

Още един въпрос може да бъде повдигнат във ВСС – ако Иван Гешев поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във ВКП или ВАП, то Прокурорската колегия ще трябва да разгледа молбата му и да вземе решение.

Не на последно място – според чл. 173, ал. 1 от ЗСВ при предсрочното прекратяване на мандата на един от тримата големи в съдебната система, ВСС има седем дни да открие нова процедура за избор.

Сред кадровиците обаче има такива, които са на мнение, че не те, а новият състав на съвета трябва да избере наследник на Гешев.

През последната седмица същата теза развиха и политици. Според тях новият главен прокурор трябва да бъде избран, след като готвените промени в Конституцията станат факт. В парламента се обсъждат различни варианти – или изцяло да се премахне фигурата на обвинител №1, или драстично да се намалят правомощията му.

Както е известно, Конституционният съд е сезиран с две искания от вече бившия главен прокурор. Едното е за тълкуване на текст от основния закон, свързан с мандата на ВСС, а второто е за обявяване за противоконституционни на редица разпоредби от НПК. Една част от тях са свързани с въведения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, в други е предвидено различни мнозинства за избор и освобождаване на обвинител №1 и председателите на ВКС и ВАС – съответно 13 и 17 гласа. Наред с това Гешев атакува и текстовете, предвиждащи в тримесечен срок да се проведе нов избор на членове на ВСС.

Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимостта и на двете искания.

Тепърва ще се търсят отговори на всички възникващи въпроси.

С предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, всички сигнали срещу него по механизма за разследване, ще минат по общия ред, т.е. с тях трябва да се заеме Софийската градска прокуратура. Преди два дни от ВКС съобщиха, че по новия механизъм в съда са постъпили пет сигнала, три от които са срещу Гешев.

 

105
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
18 юни 2023 17:33
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Комунални услуги
Комунални услуги
16 юни 2023 10:51
Гост

Как си Каскет?
Изчистиха те от прокурорската къщичка, преди да успееш съвсем да я о.. реш!

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
16 юни 2023 10:46
Гост

Един гладен прокурорски боклук по-малко.

Да видим сега дали сега ще бъде преназначен като редови в ПРБ от същите тези които го слагаха и махаха?!

СПОКО!
СПОКО!
16 юни 2023 10:50
Гост

Може да не е главен, но гладен няма да остане!

Като адвокатите.

НародниЯт поет
НародниЯт поет
16 юни 2023 10:40
Гост

Това е толкоз просто и логично.

Но до бай Ставри ще бъдем пак с тебе гешевтарче, защото те обичахме!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
16 юни 2023 10:31
Гост

„Оказва се, че най-безправният човек в България е един главен прокурор с прекратен мандат. Той нито може да обжалва подготвителния акт – решението на ВСС, нито може да атакува указа на президента“, заяви пред bTV преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.“С подписването на указа той вече не е главен прокурор и няма кой да сезира Конституционния съд с атака за противоконституционност на указа“, допълни той.По думите му прокурорската колегия във ВСС трябва да избере временен заместник на Иван Гешев. „Не е ограничен изборът на прокурорската колегия измежду заместниците на Иван Гешев. Всеки прокурор, който отговаря на изискванията за назначаването… Покажи целия коментар »

Сестрите!!!!!!
Сестрите!!!!!!
16 юни 2023 10:41
Гост

Хапчетата!!!!!!

Джен
Джен
16 юни 2023 10:07
Гост

А някой има ли илюзии, че следващият ще е много по-различен?!

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
16 юни 2023 10:43
Гост

100 малки гешевчета точат мръсни лапички за поста.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 8:43
Гост

Голям праз, че махнали случайно попадналото в системата парвеню.Нито ще ми реши делата, нито ще ми промени заплатата.

За протокола
За протокола
16 юни 2023 8:12
Гост

Сега да видим дали този „невероятен Боби Михайлов“ ще остане с каскета в Прокуратурата?!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 8:01
Гост

Не само Гешев е проблемът на Прокуратурата, а и политическия боклук, който изгодно гласува този ВСС да е безсрочен орган, вързан на късо, като се отмени законния избор на членове на нов ВСС от професионалната квота и не се попълни състава от квотата на НС. А дали в новата Конституция на Шиши, Безнадеждна и Ристю ще се отмени въобще политическа квота във ВСС!

Свърши се светът
Свърши се светът
16 юни 2023 7:53
Гост

Ама за някои.

Богоизбрани.

---
---
16 юни 2023 6:19
Гост

Да , гешевци вече пишат активно с чата . А към Гешев : до свиждане ! Сега е ред и на други , стига от делата да може да излезне нещо. Иначе най-лесно е делата да се внесат в съда и накрая някой почтен Съдия да излезе виновен , че оправдава.

Лоара Танка - жорналиска
Лоара Танка - жорналиска
16 юни 2023 2:46
Гост

Тоз Атъ. Славоф е съветски казах. По-точно – уйгур. Виж му изкривената монголоидна муцуна с китайска брадичка.Завършил е Дальневосточния университет на Якутия, където всички преподаватели са чукчи и чеченци. Работил е няколко години много успешно като снабдител в елитен колхоз в степите на Монголия. И сега ни го трапосах да ни учи на евроатлантически ценности и да бори курупцията. Проблемът е, че Натка Менета Юрдано била много уморена от тежка ежедневна работа с Мравояда Бойкеф и затова много затъпяла. И затуй ни пускат монголеца

ВСС с изтекъл мандат няма властнически правомощия
ВСС с изтекъл мандат няма властнически правомощия
16 юни 2023 2:42
Гост

Гешев е главен прокурор, защото ВСС е нелегитимен, и не може да прави валидно предложение до президента. Мандатът на този ВСС е изтекъл. Решение на КС по казуса-няма, решението на КС касае инспектората, а той се избира изцяло от парламента. ВСС се състои от професионална квота, тоест по аналогия не може да се прилага решението за инспектората-съвсем по различен начин се съставя инспектората и ВСС, а и аналогия на решение на КС е недопустима. Вече има избран ВСС със наполовина запълнена политическа квота, а в нарушение на закона парламентът не избра политическата квота. Това не променя,че сегашния ВСС е нелегитимен.… Покажи целия коментар »

re:
re:
16 юни 2023 7:54
Гост

Сестрата и през нощта трябва да ти дава хапчетата!

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 1:05
Гост

Подочувам,че ще бъде издигнат прокурор от СГП,вече бивш, който преди година и половина говори по телевизията, любимец на Дремджиев

Давай, Каскет!
Давай, Каскет!
15 юни 2023 22:30
Гост

Милиционер, пожелавам ти нови висоти в простотиите!
Надявам се да се хвърлиш с главата надолу в политиката, защото там е най-подходящата среда за теб, сещаш се защо, нали? Няма начин да не изплуваш с тая куха глава и по закона за плаваемостта на субстанции в тоалетна чиния! Прокуратурата я забрави, твърде е тясна за твоя без подобен талант!

Роля
Роля
15 юни 2023 22:19
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Журналист
Журналист
15 юни 2023 22:55
Гост

Ти, горе пишещия, си доста просто парче, че не си юрист е повече от сигурно!

Давай, Каскет!
Давай, Каскет!
15 юни 2023 23:16
Гост

Пък ти си „журналист“ от Пик или АФЕРА, нали?

Киро Куролацията
Киро Куролацията
15 юни 2023 22:18
Гост

Овладяха силовите структури,овладяха и прокуратурата. Сега вече мафията ще може да краде безнаказано и да си сменява главните прокурори когато пожелае.
С любезното съдействие на посолството от Козяк..
Пълна пародия!

интересно, кой какво е овладял?
интересно, кой какво е овладял?
16 юни 2023 0:06
Гост

нали уж прокурорите са независими? ама май само на уж… затова да заминават по РУ-тата и на тръстиката – да разследват с милиционерите.

Новата ще е Теодора Намкоя си
Новата ще е Теодора Намкоя си
15 юни 2023 22:02
Гост

Аз мисля, че сега вече ще ни прожектират играния филм с Мария – Габриела и ще ни наъресат другото такова нещо наречено Теодора от Европейската прокуратура . Пак ще бъдат ганфсри и лозунги, коко е компетвтна и какво доверие в Европа и ала бали

345
345
15 юни 2023 21:50
Гост

По грозен начин го избраха политиците, по още по грозен начин го отстраниха!
Най отвратителното тепърва предстои, че именно Борисов, ще наложи някой из между Сарафов и Михов за главен прокурор именно от този позорен ВСС.

стига с този Борисов бе
стига с този Борисов бе
15 юни 2023 22:19
Гост

Скоро ще е обвиняем, може и задочно, приключиха го. Сега гледа само как да си спаси парите, за да не му ги вземат американците и да може да си ги харчи на старини…

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 21:41
Гост

„Не е заради боклука, поради юмрука е.“

Коментар под публикацията на Гешев – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=141823258912126&id=100092533561829

Пенчо
Пенчо
15 юни 2023 21:32
Гост

А само колко късно стана това, което знаеше всеки цивилизован човек в България, че не трябваше да се случва, т.е. изобщо да го избират … толкова късно, че вече е напълно безсмислено.
Дори не се радвам, още по-зле се чувствам и още по-голяма безнадеждност ме обзема.

Иван Гешев
Иван Гешев
15 юни 2023 21:31
Гост

„Няма по-важно нещо на света от истината.
Справедливостта е резултат от истината.

В името на Отечеството тази борба продължава!

Да живее България!
Бог с нами!“
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=141823258912126&id=100092533561829

Или?
Или?
15 юни 2023 21:19
Гост

И сега ще продължаваме ли с абсолютизма в иначе „независимата“ (как става?) прокуратура, сменяйки едно лице с друго („стабилно“ за момента)?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:48
Гост

Никакво основание за радост няма.Изглежда ли като победа.По закон за конкретен човек.За нарушение, дето електоратът ни се смее, че му викаме нарушение, защото си мисли точно това за фасадната ни демокрация, ама по ЕК е в разрез с междуинституционналния тон.След ония разговори, манипулирани, колко да са манипулирани.Скоростно като бързо производство за алкохол, от решаващ състав, да се изразя учтиво, със спорна репутация и спорна конституционна съответност.Целта не оправдава средствата, поне в правото – никога. А и целите не мисля, че някога са били назовавани честно пред масовата публика.Няма добри в този филм. И кой победи.Правото и справедливостта? Ма ние сме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:25
Гост

Редно е в такъв случай и да напусне системата, а не да бъде преназначаван като прокурор някъде.

може би
може би
15 юни 2023 20:36
Гост

нов десен политически проект, с финансовата подкрепа на ДПС и Пеевски.

Т....
Т....
15 юни 2023 20:44
Гост

По скоро на Цецо /Ц.Цветанов/ и евреите от Републиканската партия в САЩ + гласове от циганските махали и псевдо журналистите от pig.bg

Колко злоба има у нас
Колко злоба има у нас
15 юни 2023 22:07
Гост

Що ? Лозан и политическо лице беше кандидст за президент и тук се изказа . Нелиту Куц ко ва и тя беше в политически кабинет – зам министър и провелен вицепрезидент

Няма да ти платят за извънреден труд
Няма да ти платят за извънреден труд
15 юни 2023 22:16
Гост

Има злоба да -лично съм пострадал от Гешев – от неговата надменност и неуважение към българските граждани и не съм криминално проявен. За всяко прасе идва Коледа, бог вижда – бави но не забравя. виж снимките на тоя индивид – който се мислеше за богоподобен и за инструмент на бог, а сега е бивш главен, а скоро може и бивш прокурор, а защо не и бивш свободен гражданин – ако бъде осъден и лежи.

Въпросче
Въпросче
15 юни 2023 22:19
Гост

Ти па кой си бе,че ще казваш кое е редно и кое-не?!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:22
Гост

Няма да се учудя, ако този ВСС избере и новия главен прокурор. Тъй и тъй се, изложиха вече многократно, поне да вземат още някой и друг лев от Тиквостан и Сараите преди окончателното УВО.

споко
споко
15 юни 2023 20:37
Гост

нема

Жалкото комплексирано човече, взело се насериозно
Жалкото комплексирано човече, взело се насериозно
15 юни 2023 20:17
Гост

comment image

хахаха
хахаха
15 юни 2023 20:18
Гост

Обаче как лошо гледа все едно целия свят е в краката му :)))

гледа
гледа
15 юни 2023 20:37
Гост

кат тъп милиционер, какъвто всъщност е, а не се прави…

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:17
Гост

Сега да изберат Сарафов за И.Ф. главен прокурор, за да бъде довършена докрай тази красива симфония за Мафия и Оркестър в Доган мажор и Тиква бемол. Съдебната власт се опозори тотално.

Теодора ще да е такава е модата
Теодора ще да е такава е модата
15 юни 2023 22:11
Гост

Сарафов ще се конкурира с Теодора Гергиева от Европеокуратурата на Кьовеши ще муне трудно срещо блузначкага на Мария – Габриела от Хаджидимово

Честито!
Честито!
15 юни 2023 20:07
Гост

За всяко прасе идва Коледата, за някои по-специални и през лятото…

Гатанка: Свиня, дето се мисли за лебед?
Гатанка: Свиня, дето се мисли за лебед?
15 юни 2023 20:15
Гост

Време е и за кочинката на ВСС. Там подходящи персонажи за Коледа да искаш.

...........
...........
15 юни 2023 22:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
2020
2020
15 юни 2023 19:57
Гост

Сега да наблюдаваме кой от жалките членове на ВСС какъв рушвет ще получи.

анонимен
анонимен
15 юни 2023 20:06
Гост

Те горките за единия рушвет поминуват. Мафията вече веднъж им го даде, но за щастие не можаха да го усвоят.

приятно лазене на продажните членове на ВСС
приятно лазене на продажните членове на ВСС
15 юни 2023 20:11
Гост

Който не може да върви нагоре в йерархията със знания и качества, се придвижва с лазене.

Shdbdvd
Shdbdvd
15 юни 2023 22:23
Гост

Някой и с лизане на подметките на Бянкята.

542
542
15 юни 2023 22:22
Гост

Те вече са ги получили. Сега службите трябва да ги следят пони десет години напред какъв начин на живот ще водят и как рЕзко ще си сдобият с луксозни имоти и скъпи коли.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:46
Гост

Керелска сега ще си скъса ризата! За други действия не ми се мечтае!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:54
Гост

Карелска постъпи достойно . Не подкрепи избора мотивирано и също така не подкрепи и остраняването, пак мотивирано. Много ми се издигна в очите тази жена.

наско
наско
15 юни 2023 20:03
Гост

Ще си тръгне от системата с вдигната глава за разлика от мижитурките.

!!!
!!!
15 юни 2023 20:18
Гост

Добре е, че и в този най-корумпирен състав на ВСС, има хора като Олга Керелска

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:47
Гост

Само дето подкрепи искането на Надежда Йорданова. Копчето ентер видяхме кой й натиска. То бива принципност!

Керелска се опозори...
Керелска се опозори...
15 юни 2023 20:12
Гост

Гешев явно я държи с нещо. Иначе не мога да си обясня безумните доказателствени искания, които правеше, само и само да се отложи заседанието на Пленума на ВСС, като например – да се изискали данните от анкетата на БНТ за Гешев?!?! Да правиш такова безсмислено искане означава или че си тотално луд или че си зависим… не че другите не са, ама и тази не ми я хвалете. Общо взето, щом е от ВКС в сегашния му състав, нищо не става от него – парашутисти, лобисти, изпълнители на поръчки и некадърници…

Роля
Роля
15 юни 2023 22:16
Гост

Керелска наговори куп глупост не заради принципи, а защото сега ще си подаде оставката ,за да си прибере обезщетението за пенсия.
А мотивите й бяха нелепи- не била копче на политиците, но пък гласува предложенията на Н.Йорданова и Янаки Стоилов- ярки представители на политическата класа, тоест, нямаше против тогава директно да я натиснат точно определени партии…
Срамота и позор.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 22:25
Гост

Защо си мислиш, че няма да получи обезщетение и без да подава оставка? Каква е връзката?

odood
odood
15 юни 2023 22:34
Гост

Защото й предстои да се пенсионира през август, но за да получи обезщетението при напускане, е нужно да има 1 пълен отработен месец във ВКС като съдия. Обезщетението е към 170 000 лева. На нея отчаяно й е нужно да си намери благовиден предлог, за да си подаде оставката. Не върви някак принципната Керелска да си тръгне ей така заради парите. Трябва кауза, макар и фалшива.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 10:04
Гост

Къде го пише това за 1 пълен отработен месец? Ако има само 18 дни и половина, какво ще стане?

въпрос
въпрос
15 юни 2023 19:45
Гост

Ще има ли УВО 2023 за подписалите писмата-подкрепа през 2019г? И от мевере и от прокуратурата! Като подписваш, си носиш отговорност!
Напомням-НЕ всички прокуратури, и не всички прокурори, и не всеки от мевере писаха писма-подкрепа. Значи можело и да не подпишеш!

А да-интересно е да се провери-дали подписът или липсата на подпис има значение за кариерното развитие през годините после? Кой знае-може пък да е без значение?

Hahaha
Hahaha
15 юни 2023 22:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ала бала
ала бала
15 юни 2023 19:43
Гост

Никога не съм одобрявал Гешев – впрочем, мисля че е доста по-прям и честен от Цацата…но сега ми стана жал за него – за 2 седмици го направиха Гл.Прокурор няколко мафиоти, а сега същите тези господари за 2 седмици го махнаха, щом им се опълчи. Н тотез,които го направиха и махнаха, те истински престъпници, и точно за боклук

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:02
Гост

А не беше ли опълчването едва когато разбра, че ще го махат? Едва тогава. Нещо така ми се струва, че са разположени нещата във времето.

ала бала
ала бала
15 юни 2023 20:10
Гост

Така де, ама вижте как изглежда – като мавъра, който свършил работата и станал излишен…То една чистачка да уволнят по КТ става за 1 месец, а този го махнаха по-бързо, понеже Боко и Боздуган нещо им се видя вече изхабен за публична употреба

горкият той, жив да го ожалиш...
горкият той, жив да го ожалиш...
15 юни 2023 20:16
Гост

Цялата работа беше едно голямо театро, с цели – отстраняване на Боко, унищожаване на ПП/ДБ и създаване на героичен имидж на Гешев, т. нар. достоен екзит, под режисурата на ДПС и Пеевски.

въпрос
въпрос
15 юни 2023 19:30
Гост

А ще има ли УВО 2023 за всички прокурори, които през 2019 се подписаха за това назначение в писма-подкрепа.
Тези лица ще продължат ли да са инсталирани?????

Становищата ги има на страницата на ВСС, в процедурата по избор от 2019г.

Дали е морално прокурорите, подписали се през 2019 да продължат да са прокурори ? Дали държавата следва да им има доверие? Дали е израз на интегритет и морал да подпишеш подобно писмо?

мнение
мнение
15 юни 2023 19:41
Гост

Моралът предполага подписалите се в писмата подкрепа през 2019 сами да напуснат, без да претендират за обезщетение. Къде по света при такава уволнение подкрепили инсталацията ще запазят позициите си? Държавата и новия главен дали могат да им имат доверие? А кой подписал-е публично достъпна информация в сайта на ВСС, при процедурата по избор. Също така там е и позицията кой подписал против тогава! А да-а една прокуратура в писмото си подкрепа директно се беше заканила и споменала в становището си на една политическа партия-днес-4 години по-късно пратила хора и в изпълнителната и в законодателната власт, и квалифицираше действията на тази… Покажи целия коментар »

Запознат
Запознат
15 юни 2023 22:28
Гост

Спри да пишеш коментари и сам да си ги коментираш бе! Това твоето състояние прилича на биполярно разстройство! Какъв морал точно ти имаш,за да пишеш тук!!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:45
Гост

Не знам, но тези след 2005 са ходили на конкурси са го спечелили от 500-600 човека, а дали подкрепят някого или не си е техен личен избор, те поне са се доказали пред сериозна конкуренция! Докато НПО-тата и депутатите от ДБ и компания са се доказали само в едно направление, те дори не са кадърни юристи и те ще правят „конст“ реформа. Кажете ми един депутат от реформаторите, който е ходил на конкурс и го е спечелил и е работил като магистрат и е написал един прокурорски акт или съдебно решение/присъда – според мен нито един, но гордо се развяват,… Покажи целия коментар »

до 15 юни 2023 19:45
до 15 юни 2023 19:45
15 юни 2023 19:48
Гост

Абе видяхме прокурорските конкурси-и през 2006-с публикувани казусите във вестник Монитор преди да ги дадат-от вестника ги купиха и ги публикуваха, а после имаше и досъдебно производство.
През 2015г-също доказано раздаване на казуси.

Та прокуратурата прави конкурси като слънце!

Бахти и конкурсите-минимум в два случая е зоказано ,че конкурсът беше продаден! Ама трети път-викаш няма?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 20:32
Гост

Общите клишета стил ДБ и компания, личи си, че не сте стъпвали на конкурс! Коментар с общи приказки за партийните централи?! Вие пробвал ли сте да решите някой казусче да направите разлика между някои институт, да съставите диспозитив на обвинение, да санирате някое процесуално нарушение, не не, а нас е важно да има пропаганда и общи приказки, ама нормално е на партийните сбирки само с това ви занимават ниско ниво пропаганда!

Запознат
Запознат
15 юни 2023 22:27
Гост

Спри да пишеш коментари и сам да си ги коментираш бе! Това твоето състояние прилича на биполярно разстройство! Какъв морал точно ти имаш,за да пишеш тук!!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:28
Гост

Чакайте бе, нали на пресконференцията на 15 май, Гешев си скъса оставката и каза, че ще си изкара мандата??? Какво стана?

съвет
съвет
15 юни 2023 19:17
Гост

Хайде сега УВО 2023 и на участвалите в незаконния митинг -подкрепа!

Плюс и подробен анализ кой как инсталиран-щото там има много широко поле за проверка и изводи. Роднинства, непотизъм вероятно няма, а?

Логично
Логично
15 юни 2023 19:39
Гост

Всички районни и административни ръководители да сгъват цървулите

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:50
Гост

Не се превъзбуждай толкова по комунистически. Проверки , наказания , разстрел не искаш ли? Все пак се борим за правова държава, а такива приоми са недопустими.

Запознат
Запознат
15 юни 2023 22:29
Гост

Нали ти казах да си изпиеш хапчетата бе! Спазвай рецептата така,както ти е предписана,иначе ставаш неконтролируем и пишеш глупости!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:09
Гост

Не разбирам на какво се радвате. Въпросът е как стана това отстраняване. И отговорът е по мафиотски образец, а това е много страшно за съдебната система.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:11
Гост

Така е. Начинът беше абсолютна мафиотска вендета. Но поне беше отстранен капа ди тути каскети.

логически парадокс
логически парадокс
15 юни 2023 20:12
Гост

Възможно ли е нещо страшно за съдебната система, да е добро за българските граждани?

както са го сложили,
както са го сложили,
15 юни 2023 20:19
Гост

така го махат, с театро от негова страна

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:08
Гост

Ами сам си е виновен, все пак длъжността изисква да се въздържа от такива изцепки, виждаше, че има много душмани трябваше да подходи на ниво. Преди 4 години съдия Шекерджиев най-добре описа защо не гласува за него – защото усеща определена някак си как го формулира враждебност и реваншизъм не бяха това точните изрази май, но както и да е, да видим сега светлото бъдеще на реформаторите. Към тях юридическата общност трябва да е изключително критична, защото законодателството им не е на никакво ниво. За 10 дени написали К проект, това е жалко и безнадеждно!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 21:20
Гост

Не са точните думи на Шекерджиев, но е истина, че се оказа прав…иначе и Е.Михайлова е права, че в съдебната система има изключитено много семейни и роднински връзки, които са сериозен проблем. Съпруги, съпрузи, деца, майки, бащи, братовчеди, зетьове, снахи и какви ли още не роднинства са се оплели като свински черва в магистратурата.

Консерватор
Консерватор
15 юни 2023 19:07
Гост

Радев и ПП-ДБ са единодушни против консерватизма на Гешев, така както са единодушни Крум Зарков и Славов .

Б-я е бременна с консервативни идеи и рано или късно ще роди. Номерът е агент Симеонов /Стоян Денчев/ и подобни да НЕ акушират.

Здрав консерватизъм и Лустрация в структурата му! Като заявката на КОД.

Ккккк
Ккккк
15 юни 2023 19:06
Гост

Рядко неграмотно заглавие.
Съмнявам се вече, че в сайта работят юристи.
Президентът никого не е уволнил или освободил, не и от съдебната система. А указ е длъжен да издаде.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
15 юни 2023 19:53
Регистриран

В ЗАГЛАВИЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА ТЕРМИН ОТ СЪСТАВА НА ЧЛ.129 АЛ.2 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,ПОРАДИ КОЕТО КРИТИКАТА ВИ Е НЕОСНОВАТЕЛНА.

ПП - прането продължава
ПП - прането продължава
15 юни 2023 19:01
Гост

Борисов се го избра, Борисов си го махна. Опитите на ПП да се присламчат като допринесли с нещо за махането на Гешев са просто трагично смешни.

Промяната трябва да продължи!
Промяната трябва да продължи!
15 юни 2023 19:09
Гост

Именно благодарение на ПП и хората по улиците започна разпада на каскетно-тиквената мафия. Ако не бяха те, всичко щеше да си продължи постарому. Първо взеха на каскета брадатите мутри от бюрото, после съда за специализирани поръчки на мафията, а сега и каскета на мафията. Промяната трябва да продължи и да бъдат изкоренени всички подобни уродливи явления в българската съдебна система!

глупости
глупости
15 юни 2023 20:32
Гост

Боко беше отстрелян елегантно от ДПС и Пеевски, преписките тръгнаха и нямат спиране. Сигурно ще избяга някъде.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 юни 2023 18:59
Гост

Няма какво повече да си кажем, Радев е червен, а Гешев последно време само правеше совалки между Израел и САЩ, жалко само че не го остави да доразбута кошера, ще беше тръгнал да наваксва изоставането с интензивно темпо.

Който копае гроб другиму...
Който копае гроб другиму...
15 юни 2023 19:05
Гост

Сладко отмъщение за Радев. Сещам се как самозабравилия се и опиянен от безграничната му власт каскет нахлу в президенството. А това беше началото на края на каскетно-тиквеното ОПГ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юни 2023 11:51
Гост

Затова България е на това дередже, всеки се мисли за много важен и иска да си отмъсти за нараненото его

ганчо
ганчо
15 юни 2023 18:58
Гост

сега къде във ВАП или ВКП, или на улицата

"Светло" лъщящо бъдеще!
"Светло" лъщящо бъдеще!
15 юни 2023 19:03
Гост

Мястото на милиционерската мутра е на подсъдим и после в затвора и то за дълго!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:03
Гост

Бай Ставри няма да го остави на улицата

ДПС и лично Д.П.
ДПС и лично Д.П.
15 юни 2023 20:34
Гост

ще се погрижат за бляскавата му кариера, хич не го мислете, добре ще осребри театрото, което изигра и удара срещу Борисов.

Смех
Смех
15 юни 2023 18:58
Гост

Радев и кохортата му, барабар с ПП-ДБ много ги е страх от обръщение на Гешев към нацията…

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:03
Гост

Вицът на деня! 100 пъти можеше да го направи това обръщение ако искаше!

Чудесен ден!
Чудесен ден!
15 юни 2023 18:56
Гост

Честито на всички истински прокурори! Отърваха ни от тоя жалък палячо, който съсипа прокуратурат

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 18:53
Гост

Керелска!

Т....
Т....
15 юни 2023 18:51
Гост

Честито.
Отървахме се от политика – ционист, който половината дни от годината беше на политически посещения я в САЩ, я в Израел и къде ли още не, за да политиканства и дава интервюта и политически мнения и предложения.