Бившият главен прокурор Иван Гешев настоява Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) да вземе изрично решение, с което да одобри подадената от него оставка.

Това става ясно от писмо на Гешев до кадровиците, което той разпространи в профила си във Фейсбук.

В него бившият главен прокурор припомня, че на 19 юни е подал заявление за напускане на съдебната система и същия ден ПК на ВСС го е приела само за сведение, без да има изрично гласуване на оставката.

Предвид обстоятелството, че съгласно чл. 30, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е компетентният орган по освобождаването на прокурори по реда на чл. 129, ал. З, т.2 от Конституцията на Р България, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, то с настоящото отправям пред Вас отново искане за произнасянето Ви по депозираната от мен със заявление от 19.06.2023 г. оставка“, посочва Гешев, който вчера е депозирал в съвета искането си да бъде освободен от съдебната система.

В писмото си той изтъква, че Конституционният съд приема трайно в решенията си, че подаването на оставка е конституционно установено субективно преобразуващо право на магистрат с едностранно изрично волеизявление да прекрати правоотношението си, като упражняването му зависи единствено от неговата свободна воля и не е необходимо да се мотивира.

Гешев напомня още, че оставката е едностранно волеизявление, чиито мотиви са без значение и затова не са задължителен елемент, отправена е до съответния адресат и трябва да бъде приета, като същественото е проявеното по своя воля ясно желание на подалия оставка. „Основният закон не предвижда каквото и да е временно или постоянно, частично или пълно ограничаване на правото на подаване на оставка и не го поставя в зависимост от никакви условия или от упражняване на други правомощия от Висшия съдебен съвет извън правомощието да приеме оставката“, казва Гешев.

Той отбелязва, че подаването на оставка от магистрат по реда на чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията и чл. 165, ал. 1, т. 2 ЗСВ, както и сходните прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие (чл. 326 КТ) или без предизвестие (чл. 327 КТ) и едностранното прекратяване на служебното правоотношение от страна на държавния служител по чл. 105 ЗДСл са проява на свободата на труда като основен принцип. Без значение за този извод е характерът на правоотношението – трудово, служебно в изпълнение на публична дейност в изпълнителната власт или в изпълнение на публична дейност в съдебната власт, подчертава бившият главен прокурор и допълва, че и при трите вида правоотношения работниците, служителите, магистрати разполагат със свободната воля да бъдат назначени на определена длъжност и да бъдат освободени от нея.

Правните последици от упражняването на преобразуващото право на оставка от съдия, прокурор или следовател не настъпват автоматично с едностранното им волеизявление, тъй като оставката следва да бъде приета от съответната колегия на Висшия съдебен съвет с издаването на нарочно решение за освобождаване (чл. 129. ал. 1 от Конституцията). Последната е правно обвързана като насрещна страна да понесе правната промяна и с решение да прекрати правоотношението на подалия оставка съдия, прокурор или следовател, без да обсъжда мотивите за подаването ѝ, а само да установи доколко волеизявлението е свободно формирано (в този смисъл вж. Решение № 11 от 6.07.1993 г. по к. д. № 15 от 1993 г. и Решение № 14 от 18.12.2013 г. по к. д. № 17 от 2013 г.)“, посочва Гешев и настоява ПК на ВСС изрично да се произнесе по подадената от него оставка.

На 19 юни кадровиците разгледаха заявление на Гешев, в което той казва, че не желае да се връща на работа в прокуратурата. Тогава председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов прочете какво точно гласи заявлението на бившия главен прокурор:

На 15 юни 2023 г. депозирах до вас молба за преназначаването на длъжност „прокурор“ във ВКП. Искането за преназначаване бе продиктувано от желанието ми в случая да издаден и обнародван Указ на президента на Република България за освобождаването ми „главен прокурор“, в съответствие със закона да продължа да работя като прокурор, предвид дългогодишния ми стаж в съдебната система като следовател, прокурор, включително и на административни длъжности в Прокуратурата.

С оглед актуалните събития, начина на тълкуване и прилагане на ЗСВ на 16 юни 2023 г. и опитите за дискредитиране на постигнатото в Прокуратурата в последните години не желая да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих, че е целта на отстраняването ми като главен прокурор пред Пленума на ВСС, (пред явно нарушение на Конституцията на Република България, практиката на Европейския съд по правата на човека, както и погазване на основни принципи на правото), вече е реалност. Предвид това и с настоящото заявявам, че не желая да бъде преназначаван на длъжността „прокурор“ във ВКП и изобщо да продължа да работя в Прокуратурата на Република България. Може да приемете горното и като депозиране на оставка“.

Дамянов тогава каза, че то е било обсъдено в КАК и комисията предлага само да се приеме за сведение, което и стана.

Огнян Дамянов: Прокурорската колегия никога не е обсъждала оставката на Гешев

Прокурорската колегия никога не е обсъждала и приемала за сведение оставката на Иван Гешев. Това обяви днес в началото на заседанието на ПК на ВСС председателят на КАК Огнян Дамянов.

Той припомни, че според чл. 166, ал. 1 от Закона за съдебната власт магистратът подава оставка с най-малко едномесечно предизвестие, чрез административния ръководител на съответния орган на съдебна власт до съответната колегия на ВСС.

„Както за г-н Гешев, така и за всички останали прокурори и следователи, срокът за произнасяне е един месец и до момента тази колегия е процедирала така. За да подаде оставка някой, той трябва да има качеството на магистрат, трябва да има акт на колегията, който да е влязъл в сила и да не е обжалван или да е потвърден, след което да е встъпил на съответното място, което се установява с акт за встъпване“, посочи Дамянов.

Той изтъкна, че молбата на Гешев за освобождаване от системата ще бъде включена в дневния ред на КАК следващата седмица.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 16:54
Гост

Да я поставят на трупчета и да чака

Анонимен
Анонимен
29 юни 2023 7:41
Гост

Ами той е освободен от длъжността „главен прокурор“ и после никъде не е бил преназначаван. Така, че каква оставка подава и откъде точно да го освободят. Той се води дисциплинарно уволнен реално.

Уволнете го дисциплинарно тоя мазен каскет!
Уволнете го дисциплинарно тоя мазен каскет!
28 юни 2023 14:22
Гост

Миризливецът пак е засмърдял?!Явно още не е стоплило милиционерското му междуушие, че съдбата на труповете е интересна само за гробарите!

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 13:45
Гост

Е де, ВСС е с изтекъл мандат / по Гешев/ няма да гласуват нищо……….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 юни 2023 13:43
Гост

Веднъж прокурор, завинаги прокурор, няма измъкване, старата любов ръжда не хваща.

Тъга
Тъга
28 юни 2023 13:42
Гост

Поболял се е човека. Всички мизерии, които е правил ще му се върнат. Ако е все още редови прокурор, работи ли изобщо по някакви дела? Ходи ли на работа изобщо? Ако не ходи, защо не ходи?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 13:22
Гост

Той кога се е произнасял за 9 дена, че сега толкова се възмущава? Ще я подържат на трупчета 3-4 години, може и 7-8 и когато му дойде времето, ще се произнесат. Ако прилагат неговите темпове на работа, 7-8 години са нормален срок. Нямат за къде да бързат.

Лазар
Лазар
28 юни 2023 12:58
Гост

Има си човекът свободно време и се чуди как да го запълни.

Бисер
Бисер
28 юни 2023 12:59
Гост

Нека си иска. Въпросът е дали ще го направят от ВСС.

Николай
Николай
28 юни 2023 12:57
Гост

Пак ли ни занимавате с този ипретенциите му?

Лозан
Лозан
28 юни 2023 12:57
Гост

Взе да ми писва. Тамън спряха да го дават по телевизията.

Симо
Симо
28 юни 2023 12:56
Гост

Е, той какво очаква? Много добре знае кои ще гласуват против него.

Защото
Защото
28 юни 2023 12:39
Гост

Очевидно в КАК се подготвя процедура по дисциплинарно освобождаване, без изплащане 20 брутни обезщетение, та затова са му я взели са сведение оставката. Няма драма в случая

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 13:13
Гост

Извинете, но за да се проведе процедура по дисциплинарно освобождаване от длъжност, първо лицето следва да се възстанови на някаква длъжност. В момента Гешев е освободен от длъжност Главн прокурор и не е възстановен на длъжност прокурор. Няма как да се проведе дисциплинарна процедура, а Прокурорската колегия, в която би следвало все пак да работят юристи вече копае дъното.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:46
Гост

Не ме интересува повече особата ти и се надявам да не я виждаме никога

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:45
Гост

Глупак

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:45
Гост

Съвсем мазало стана с тоя Гешев

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:45
Гост

Трагедия

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:44
Гост

Вече не си главен прокурор. На хората им е все тая дали са те махнали или сам си се махнал. И едва ли някой ще гласува за партията ти, като създадеш поредната глупост

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:43
Гост

Оооо пак ли тоя? Стига вече.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:43
Гост

Надявам се, че повече няма да му виждаме муцуната

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:43
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
28 юни 2023 11:41
Гост

За да се дуеш, че си си подал оставката, а не че са те уволнили ли?