Преди седмица юристи, политици и общественици се събраха в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Тържествено събрание по случай 30-та годишнина от приемането на действащата Конституцията. То беше организирано от Министерството на правосъдието под патронажа на президента Румен Радев.

На Тържественото събрание за Конституцията говориха държавният глава, председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, двама от създателите ѝ – проф. Нора Ананиева и Петър Стайков (повече виж тук).

Сред всички тези именити юристи и общественици се наред и една студентка по „Право“ – Гергана Робертинова, която представи своя поглед за развитието и бъдещето на основния ни закон.

„Лекс“ публикува изказването на бъдещата юристка.

Самият факт на приемането на Конституцията на Република България сам по себе си е едно находчиво и смело действие с оглед политическата обстановка в страната преди 30 години. Добре известно е, че България е първата държава от Източния блок, приела изцяло демократична Конституция.

От тогава до наши дни са задействани редица процеси, бележити и кризисни периоди, събития с историческо значение и немалко законотворческа дейност – всичко под нейната егида, с желанието максимално да се доближава до заложените вътре идеи и принципи. Иновативността и способността за адаптация са това, което задължително трябва да се запази през годините, но приемайки различна форма във всяка следваща проява – такава, която ще е подходяща за времевия период, който обслужва.

Конституцията има подчертано най-важната роля за изграждането на цялата правна система. Върховният закон определя предварително целите и ценностите, които ще залегнат в основата на обществото, като всеки нормативен акт следва да е синхронизиран до необходимата степен с останалите, а всички те с Конституцията.  Новостите трябва да се въвеждат систематично и последователно, без да се наблюдава осезаемо противоречие между отделните закони.

Ако приемем, че факторите, оказващи въздействие върху правотворческата дейност, условно могат да бъдат разделени на три групи, то те са: естествени, социални и факти на човешката психика. Необходимо е да се обърне внимание на всеки от тях подробно, да се отдели нужното време за разглеждане на действието им в конкретния момент, за развитието им в насоката, към която се отнасят. Нито една от трите групи не следва да бъде неглижирана. Всяка от тях обхваща различните елементи на цялото, в което правната уредба се разгръща.

Уповавайки се на теорията за Конституцията като обществен договор, макар тя да не е исторически подкрепена, няма как да не насочим поглед и към Европейския съюз и транспонирането на редица норми във вътрешното законодателство. Въпреки ползите от приемствеността, е изключително важно всяка правна норма, прилагана на наша територия, и всеки модел на действие, да бъдат съобразени с нуждите и народопсихологията на нацията. Това е един от основните елементи и за него би било полезно да се държи сметка при всяко изменение, нововъведение и цялостен подход на законотворчество.

Колкото и добри резултати да дава нормативната уредба на определени обществени отношения в други държави, очакването, че тя ще даде същия резултат и тук, е твърде спорно, тъй като културата и нравите на всеки народ изкарват на преден план различия във възприятието. Още в началото споменах индивидуалността, която според мен е заложена в Конституцията на Република България. Тя е повод за гордост, но и необходимост да я имаме предвид винаги, защото нито един юридически акт, а това важи в особена степен за Конституцията, не може да бъде изолиран от социалната среда, в която се прилага.

Какъвто и път да поеме българският конституционализъм напред във времето, каквито и ценности да се коментират след следващите тридесет години, в сърцевината на всяка конституция стоят основните права и свободи на гражданите. Най-вече тяхната защита и рамката за осъществяването им обосновават необходимостта от върховния закон. Ето защо, всяка промяна в българското законодателство следва да се насочва към благото на обществото, държейки предварително сметка за конкретните ползи и необходимия ресурс за осъществяването ѝ.

В заключение бих казала, че във всяко общество, в какъвто и период от развитието си да се намира то, дори на пръв поглед да изглежда сякаш е в застой, висшият идеал се запазва винаги един – неотменим и издържал перипетиите на десетки епохи, той е в съзнанието на хората – стремеж към по-доброто утре, стремеж към свободата, съпътствана от справедливостта!

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Краси
Краси
09 юли 2021 12:59
Гост

Имтересен поглед на тази дама. Допада ми.

Гери
Гери
09 юли 2021 12:53
Гост

Тази година КС имат юбилей. Честито!

Geleto
Geleto
09 юли 2021 12:00
Гост

Нито една благоденстваща държава не е такава заради конституцията си и нито една изостанала държава не е такава заради конституцията си.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 11:32
Гост

Прави впечатление, че тези, които непрекъснато говорят за нова конституция не изложиха и един смислен аргумент по въпросите с какво сегашната е толкова лоша, че ни трябва нова. Разбира се не е идеална, нищо не е, но ако погледнем говоренето на партиите, ще видим, че това приемането на нова КРБ го нямат за нищо. Като ги питаш какво и е на сегашната задълбават в общи приказки. Иначе казано нищоговорене. като ги питаш с какво ще е различна новата- пак същото. Отношението ни като общество към върховния закон е като към всичко друго в държавата. Резултатът е държавата, която имаме в… Покажи целия коментар »

Краси
Краси
09 юли 2021 12:59
Гост

Аз смятам, че сегашната въобще не трябва да се променя.

Bobi M
Bobi M
09 юли 2021 11:00
Гост

Ние нямаме качествени хора за да напишат нова конституция. Затрихме сме. Това е.

Кирил
Кирил
09 юли 2021 13:00
Гост

Такива бяха досегашните ни нормотворци.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 11:00
Гост

Нали пищяха за нова конституция преди време. Какво стана с това?

Anonimen
Anonimen
09 юли 2021 13:02
Гост

Добре, че пропадна проектът на ГЕРБ, сътворен на крак за няколко дни.

Харалампи
Харалампи
09 юли 2021 11:00
Гост

Според мен трябва да се осъвремени тая наща конституция.

Живко
Живко
09 юли 2021 10:59
Гост

Добре казано!

Лазар
Лазар
09 юли 2021 13:03
Гост

И на мен ми допадна много.

Нешев
Нешев
09 юли 2021 10:59
Гост

Направо не е за вярване каква мизерия сме си направили и си живуркаме в нея. Не знам как ще се оправяме.

Фарадей
Фарадей
09 юли 2021 10:59
Гост

Млади и умни хора ни трябват, не Янаки Стоилов и Спондж Боб!

Филип
Филип
09 юли 2021 13:05
Гост

Особено вторият. 😄

Димитрова
Димитрова
09 юли 2021 10:58
Гост

Супер. 30 години пропадаме.

Заки
Заки
09 юли 2021 13:06
Гост

За жалост това е тъжната статистика.

Авигел
Авигел
09 юли 2021 10:58
Гост

За мен това е добре написано

Авигел
Авигел
09 юли 2021 10:58
Гост

Нищо и няма на конституцията. Не се спазва обаче.

Пеев Ски
Пеев Ски
09 юли 2021 13:07
Гост

Че другите ни закони да не се спазват особено?

123
123
09 юли 2021 10:54
Гост

Нали беше време за нова…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 10:55
Гост

Ако ще е като онази, която ни бяха подготвили Дани К. и сие, по-добре още 30 години да си караме със старата.

Тодор
Тодор
09 юли 2021 13:07
Гост

Така е.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 10:54
Гост

Конституцията ни е добра, но все пак има нужда от осъвременяване.