Няма нищо по-естествено от това на поколението, израснало с принципите, заложени в нашата Конституция, да бъде поверена отговорността само да търси правата си и по пътя на индивидуалната конституционна жалба. Назрял е моментът да му бъде предоставена по-активна роля в изграждането на демократичния конституционен ред и във възпитанието на следващо поколение просветени и съзнателни българи.

Председателят на КС проф. Борис Велчев и колегата му проф. Атанас Семов

Това заяви председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев пред юристи, политици и общественици, които се събраха в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Тържествено събрание по случай 30-та годишнина от приемането на действащата Конституцията. То беше организирано от Министерството на правосъдието под патронажа на президента Румен Радев.

За годишнината се събраха народни представители от 7-ото Велико народно събрание, конституционни съдии, представители на много други държавни институции, юристи и университетски преподаватели.

„Три десетилетия е време в което пред очите ни израсна цяло едно поколение. Поколение, в чието бъдеще е закодирана надеждата за по-добра България. Поколение, отгледано в мир, свободно да избере как да живее и възпитано в дух на общочовешки ценности. Поколение като никое досега, носещо със себе си усещане за справедливост, достойнство и съзидание.

За тези тридесет години Конституцията на Републиката положи основата на нова държавност, която се ръководи от демократични принципи, създава условия за социална справедливост и разбирателство и утвърждава принципа на правовата държава. Същата Конституция осигури ред и предпоставки за израстването на зряло гражданско общество, което познава и цени своите права, но и задълженията си. Положена беше основата на нов правов ред, организиран и подчинен на принципа на правата на личността, нейното достойнство и сигурност“, заяви председателят на КС.

Той посочи, че КС е „неотменим и предан спътник на Конституцията“ и със своите актове пази върховенството ѝ не само в юридически, но и в символичен смисъл. „За тези години Конституционният съд прокара очертанията на разделението на властите, уплътни смисъла и значението на основните права на гражданите, тяхното отстояване и защита. Със своите решения съдът  се старае да гарантира справедливостта не само в правото, но и в ежедневието на българите“, каза Велчев.

И изтъкна, че поколението, възпитано с ценностите, заложени в Конституцията, е различно от предходните. „Способно както да цени и отстоява правата си, така и да спазва наложените му ограничения. Няма нищо по-естествено от това на такова поколение, израснало с принципите, заложени в нашата Конституция, да бъде поверена отговорността само да търси правата си и по пътя на индивидуалната конституционна жалба“, заключи председателят на КС.

Президентът Румен Радев определи приемането на Конституцията, като повратен момент. „Тя не беше създадена като временна Конституция на прехода, а като пълноценен инструмент за държавно управление“, заяви той.

Държавният глава говори за нарасналото очакване в обществото за промени в основния закон, което определи като белег, че тя се развива.

И се заяви ясно за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба.

Нора Ананиева

Знаково изказване направи проф. Нора Ананиева – един от активните представители на БСП в 7-то ВНС. „Това беше един истински форум на нацията“, заяви тя и припомни, че близо 91% от гражданите са участвали в изборите за него. Ананиева направи равносметка дали България след 30 години е станала демократична, социална и правова държава. Говори за стотиците хиляди, които живеят в бедност. за недоволството от съдебната система. И заключи: „Страната ни е достатъчно зряла демократична държава, имаме несъстояла се социална държава и постоянно реформираща се правова държава“.

Колегата ѝ от ВНС и представител на СДС Петър Стайков припомни яростните противопоставяния между сини и червени. „Карахме се от сутрин до вечер, но си свършихме работата“, каза той. И изтъкна, че при всяка политическа криза Конституцията се е доказала като работещ инструмент.

На финала министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов – също участник в създаването на Конституцията, изрази преклонение към ярките личности, написали този български по дух и съдържание основен закон.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 юли 2021 22:05
Гост

Смешници, палячовци! Сега се сетихте! Тая Конституция от кога е, че сега се сетихте? Или просто сега ви отърва? Нов бардак със стари к…. и не се прави! Няма смисъл! Не ставате! Както Бойко Рашков не става, така и Янаки Стоилов и Борис Велчев не стават! НОМЕНКЛАТУРИ! Не очаквайте нищо от такива, защото ги гледаме вече не знам колко години!

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
02 юли 2021 19:18
Гост

Братийооо братийоооо ние заслужаваме да не ни крадат приятелите ти, но ето че не вземаме това, което заслужаваме, а лежим на фосили като теб да ни го дадете …

Силвия
Силвия
02 юли 2021 12:40
Гост

Учила съм в СУ преди 25 години. И още тогава обсъждахме в часовете по КП, че в редица държави е въведена възможността за индивидуално сезиране на КС и че хората не са се сгърбили от това.
У нас проблемът е друг – тук и до днес човекът е нищо. Освен ако не е човек на някой друг човек.

Sasho
Sasho
02 юли 2021 10:40
Гост

Решение №10/6.10.1994 г. на Конституционния съд по к.д. №4/1994 г. В мотивите му се приема, че „Непосредственото действие на конституционните норми е основен белег, който характеризира Конституцията като върховен нормативен акт и който полага основите на системата на действащото право в Република България. …Непосредственото действие означава, че не е необходимо да има опосредстващ елемент или звено от правно-техническа гледна точка, за да се прояви то. Непосредственото действие прави от Конституцията живо, приложимо право. … Макар да са различни по своето съдържание, всички те (конституционните норми – бел. авт.) имат едно общо качество и това е непосредственото им действие. Това непосредствено… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 юли 2021 10:11
Гост

Аз съм пълнолетен гласоподавател от 1991 година, тогава вече работих на полудневна смяна, 150 лева днешни – пак толкова, за какво говори този човек, аз съм поколението на Конституцията – аз имам Държавният вестник от юли месец 1991, аз съм я чел и при други изпити, защо се харчат пари за съдии и пумпали, с извинение – всички го знаехме Велчев на изпити – като че ли е най-важното същество, има и други хора. Строят трябва да се запази – като се намалят драстично разходите на администрацията – като Конституционните съдии имат една прилична перспектива – да дават лекции, по… Покажи целия коментар »

въвеждане на Конкурс чрез изпит за съдии в КС!!!!!
въвеждане на Конкурс чрез изпит за съдии в КС!!!!!
02 юли 2021 7:23
Гост

Индивидуалната жалба трябваше да е отдавна въведена. Никакъв аргумент няма да не се случи. Че в България ЗАКОНИТЕ СА МАЛКО-има около 300 действащи закони-написани на достъпен до вулгарност език(сравнете висотата на правния изказ и трудността на четене например на американски федерален закон-който и да е), да не коментирам и ,че държавата ни е малка, с малко хора, ЗА СРАВНЕНИЕ-БРАЗИЛСКИЯ ВЪРХОВЕН СЪД Е И КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД -по съвместителство и 11 СЪДИИ В БРАЗИЛИЯ ГЛЕДАТ ИНДИВИДУАЛНИ КОНСТИТУЦИОННИ ЖАЛБИ, а и гледат текущи наказателни и граждански дела-а в Бразилия почти всяко дело може да стигне до техния ВС-значи можело 11 човека да се… Покажи целия коментар »

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
02 юли 2021 19:24
Гост

Единствено не мога да се съглася с това, че текстовете на законите трябва да бъдат „зорлем“ сложно написани, за да се харесва това на езиковите естети. Колкото по-достъпно за индивида е написан закона, толкова по-вероятно е този закон все пак да бъде прочетен. Сложният език не е за обществото, а правото и закона са там, за да служат на същото това общество и трябва да се съобрази с простия принцип – прост език, лесно смилаем и разбираем от всички, защото е за всички.

897
897
01 юли 2021 23:11
Гост

Така наречения президент-разединител се е изпънал като новобранец на клетва!
Да не би да е глътнал бастун?

Анонимен
Анонимен
03 юли 2021 20:09
Гост

Е, ако предпочиташ Цецка Цачева или хилавият Трайчо Трайков, твой проблем, нелечимо е – аз се гордея, че за пръв път имаме свестен Президент, сравнение със Жельо Желев, Живков (той беше диктатор), някакви Петър Стоянов и Плевнелиев – просто седи фотогенично – дори и само това.

Говори обмислено и ми харесва и е истински водач, притрябвал ми е друг.

Какъв разединител, кой е съединител или може би се търси полусъединител или може би някакъв друг „педал“.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 22:52
Гост

Какво се празнува? 30 г. Беднотия, ограбване, липса на духовност и тотална празнота. За което „заслуга“ имат и К. от 91 г. И голяма част от празнуващи те н снимката 🙁

Хаха
Хаха
01 юли 2021 21:04
Гост

Популизъм и само популизъм, Това е най-прекият път към загробването на КС. Тия дето предлагат тая идея ще носят ли отговорност утре, когато този съд спре да работи заринат от всевъзможни искания за установяване на противоконституционност?

аман бе
аман бе
02 юли 2021 7:28
Гост

Глупости пишеш. В Бразилия техния Върховен съд е по съвместителство и КС. Състои се от 11 съдии. Гледа всякакви дела-граждански, наказателни, административни, индивидуални Конституционни жалби. Няма отделен КС, и отделен ВС, а в добавка има един ВС. В Бразилия се счита ,че е лукс да имат отделен КС, отделен Върховен администратимен съд, и 11 членния Върховен съд гледа всякакви дела. Б разилия е огромна държава, с хиляди закони, а в България-има много върховни съдилища, има отделен КС, има малко закони-законите са ни около 300 общо. Ще се справят да гледат жалби, а на който му е трудно да е съдия-да… Покажи целия коментар »

Хаха
Хаха
02 юли 2021 9:08
Гост

Аз ли говоря глупости? Ти, ако нямаш опит на терен, аз имам и съм свидетел на това, в което се превърнаха нашите върховни съдилища в последните 20-тина години…

Ние сме на това дередже, понеже все се пренася чуждия опит, без да се съобрази с тукашната действителност .

?!?!
?!?!
01 юли 2021 20:34
Гост

Каскетният пазител на Конституцията къде е? Явно пак е предпочел да лови кокошкари някъде из Делиормана или е бил на инструктаж за изборите в Банкя!

897
897
01 юли 2021 23:09
Гост

И когато се събуди каква стана? Двете ръце в контакта ли ти бяха?
А беквар-кога?!

шубето голям страх
шубето голям страх
01 юли 2021 20:27
Гост

Заслужава, професоре, ама не му я дават. Голямо шубе ги тресеше безобразниците в последните 4-5 НС

анонимен
анонимен
01 юли 2021 20:25
Гост

А бе Янаки май май се готви за КС наесен? Как ви се струва тази спекулация?

Z.Z
Z.Z
01 юли 2021 20:26
Гост

Май по му прилича от министерството. Пък и то там има такива представители, че той дори би седял добре.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 20:29
Гост

Не е спекулация

OMG
OMG
01 юли 2021 20:21
Гост

Kато чета приказките на Велчев си мисля, че с него живеем в различни държави.

не баш
не баш
01 юли 2021 20:26
Гост

Откъде извади този извод – някъде из отзад ще да е

OMG
OMG
01 юли 2021 20:29
Гост

Aми на теб може да ти харесва правова държава и демокрация от типа „Ти си го избра“, „Двете каки“, „Осемте джуджета“ и т.н., ама има и други примери.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 20:30
Гост

Да не говори много, а малко срам да покаже за решението за Истанбулската конвенция

123
123
01 юли 2021 20:20
Гост

Не виждам на снимката единствените, опитали се за тези 30 години да напишат нова Конституция за 30 минути 😀

Адвокат
Адвокат
01 юли 2021 20:23
Гост

Но пък се вижда низвергнатата част от ръководството на ПРБ, която явно се понася добре от президентския отбор.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 20:35
Гост

Пратен е там и мога да предположи защо – Гешев би казал, че уважава Конституцията и че няма да постъпи като Рашков, който дори представител на МВР не праща на прословутите му конференции

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 20:19
Гост

Aми айде пък да се въведе, колко години приказки само за индивидуалната конституционна жалба.