955 кандидати за младши прокурори и 813 за младши следователи са допуснати до участие в конкурса, обявен от Прокурорската колегия. Само един няма да участва, защото не отговаря на законовото изискване да не страда от психическо заболяване. Днес Висшият съдебен съвет обяви списъците с кандидатите.

Местата за младши прокурори са 35, като най-много са в Софийската районна прокуратура – 8. По две са в Стара Загора, Шумен и Ямбол. По едно свободно място за младши прокурори има в Благоевград, Разлог, Видин, Враца, Монтана, Перник, Сливница, Пазарджик, Хасково, Харманли, Кърджали, Велико Търново, Плевен, Русе, Варна, Добрич, Разград, Търговище, Силистра, Бургас и Сливен.

За младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури са 31, като най-много са в Софийската градска прокуратура – 6, и в Специализираната прокуратура – 5. Три места има в Русе, по две са в Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Разград и Бургас. По един младши следовател е необходим в окръжните прокуратури в Монтана, Перник, Кърджали, Габрово, Варна, Силистра и Сливен.

Писменият изпит за младшите прокурори е насрочен за 11 април, а за младшите следователи – за 25 април в зали в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дали ще се проведат там, на този етап не е ясно, Прокурорската колегия очаква отговор от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, защото той е препоръчал отлагане на всички мероприятия след края на април.

На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретичните знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека – чрез тест.

Конкурсните комисии ще трябва да съставят 10 казуса от наказателно-правните науки и 10 теста с по 12 въпроса от правото на Европейския съюз и в областта на правата на човека.

Разрешено е използването само на нормативни актове, но не и на съдебни и тълкувателни решения, както и всякаква друга съдебна практика. Нарушителите ще бъдат отстранявани от участие в конкурса. Същата съдба ще последва и онези, които преписват или се опитат да внесат компютри, мобилни телефони и други технически средства.

Писменият изпит продължава пет часа. След обявяване на началото му един от кандидатите ще изтегли на случаен принцип един казус и един тест.

До устния изпит ще бъдат допуснати онези кандидати, които получат оценка поне „4.50“ на писмения.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
12 март 2020 17:19
Гост

Нява ли да кажат вече, какво е това нещо….

Стойчо
Стойчо
12 март 2020 8:49
Гост

Ето един от казусите, които трябва да се паднат на младшите прокурори и следователи: Провежда се конкурс в гр.Х, по време на обявена епидемия от вирус К, в страната има N заразени и N на брой починали. Забраняват се публичните събирания на над 250 души на едно място. При провеждане на въпросния конкурс се събират в сградата на университет Z общо 1000 човека, участници и персонал. 1. Съставомерно ли е деянието на организаторите на конкурса по чл.Чл. 355 НК – Който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
11 март 2020 23:14
Гост

А как се процедира в случаите в които 162 души изкарат отлични оценки на прокурорския и 98 изкарат отлична оценка на изпита за младши слвдователи?

Стефан
Стефан
11 март 2020 17:59
Гост

Вече има първа жертва на вируса в България. Уважаеимите членове на ВСС ако не мислят за здравето на хората, нека позволят на хиляда човека от цяла България да стоят 4 часа в една зала, за да може като се приберат по родните градове да пламне цялата държава и жертвите да станат хиляди.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 18:28
Гост

Точно така! Здравето е преди кариерата!

Велизар
Велизар
11 март 2020 17:21
Гост

Късмет. И дано успеят да си проведат изпитите и да няма нови случай на тая гадост от Китай.

Симеон К
Симеон К
11 март 2020 17:21
Гост

Късмет и напред само успехи. Това са чудесни млади и готини хора. Познавам някой от тях.

Кирил М
Кирил М
11 март 2020 17:20
Гост

Успех им пожелавам и да останат в България, защото заплатата им ще е ниска на фона на Европейските и ще живеят в градове, в които улиците са разбити, а бордюри за децата им няма. Но все пак е тяхната родина.

Адвокат
Адвокат
12 март 2020 12:07
Гост

Хахахах.Ествествено, че ще останат в България. С това юридическо образование в чужбина освен шофьори, чистачки и камериерки не виждам какво друго ще работят

Севделина
Севделина
11 март 2020 17:19
Гост

Дано младите прокурори са обучени и умни, защото нени трябват подобни, като Гешев

Драгомир М.
Драгомир М.
11 март 2020 17:18
Гост

Изпитите как ще ги направят? Не може да се събират сега хората

Румен Мил.
Румен Мил.
11 март 2020 17:16
Гост

Аз се надявам, че най-после някой ще разбира европейските права на човека. Успех

Филип Д
Филип Д
11 март 2020 17:15
Гост

Абе да не звуча лошо ама тая оценка от 4.50 ми се струва ниска. Не трябва ли 5ца. поне?

Георги
Георги
11 март 2020 23:22
Гост

Предвид че само на леля ми дакелчето не е завършило право, смятам, че компромисът от долна граница от 4.50 е допустим.
Уважаеми юристи, станахте ли вече 1,000,000 дипломирани? Парти ще вдигате ли по случая?

Daniel
Daniel
11 март 2020 17:14
Гост

Успех на младежите. Надявам се, че ще се справят с изпитите.